Luk
Center for undervisningsmidlerEsbjerg
 • Læs højt 
 • Sitemap 
 • A-Å 

Historie Samfundsfag Kristendomskundskab

Nye materialer i udlånssamlingen

UNESCO samlingerne - få verden ind i undervisningen

Unescosamlingerne
Unescosamlingerne

Center for Undervisningsmidler har indgået et spændende samarbejde med UNESCO samlingerne på Moesgård Museum.
Samlingerne består af flotte og store samlinger fra en lang række lande og områder.

UC Syddanmark har følgende 3 samlinger til rådighed i skoleår 2013/2014:

Grønland, Bolivia og Ægypten.

Samlingerne rummer rigtig mange flotte genstande fra de tre områder.
Samlingerne viser hverdagsliv, med masser af genstande. Grønlandssamlingen viser et mere historisk Grønland.

For at skolen kan benytte tilbuddet, skal mindst en lærer have været på kursus i UNESCO-samlingerne.

 Der betales årligt abb. til Unesco-samlingerne på 500 kr. for at skolen kan låne materialerne.

Kontakt enten Alice Pedersen abpe@ucsyd.dk for udlån og booking eller Lasse Hollbaum Vinther lhvi@ucsyd.dk - omkring materialets brug i skolen.

Arkæologikassen
Arkæologikassen

Arkæologikassen

Arkæologikassen (3.-9. klasse)

Hvad var det smarte ved at bruge flint? Hvordan ved man, hvad de forskellige redskaber er blevet brugt til? Materialet består dels af originale arkæologiske genstande og dels af kopier af fund og er bearbejdet didaktisk, så det er nemt at gå til.

Ud over genstandene er der mulighed for at arbejde med kronologi, arbejde som arkæolog med registrering af fund.  

Materialet understøtter faghæftet, både ud fra kronologi, kanonpunktet Ertebøllekulturen, historisk identitet og koblingen mellem fortid, nutid og fremtid.

Boks med religiøse genstande

Religiøse genstande

Religiøse genstande i undervisningen (3.-9. klasse)

Religiøse genstande fra de 5 store verdensreligioner. Eleverne på overbygningen kan bruge dem som kilde til afgangsprøven, og eleverne på mellemtrinnet kan bruge dem til inspiration til at lære religionerne og deres forskellige kulturer bedre at kende.

Book emneboksen Kristendom her

Book emneboksen Jødedom her

Book emneboksen Islam her

Book emneboksen Buddhisme her

Book emneboksen Hinduisme her

De første mennesker
De første mennesker

De første mennesker  (5.-7. klasse)

 

Et altid spændende og fascinerende emne om menneskets opståen og udvikling. Bogen er oplagt både i et historisk perspektiv og i naturfagligt perspektiv, blandt andet omkring evolution.

Islam
Islam

Islam (5.-8. klasse)

 

Islam er en af de fem verdensreligioner, og bogen giver et godt overblik over religionen. En overskuelig bog for den knapt så læsestærke elev.

Feride og Erdogan fra Tyrkiet til Køge
Feride og Erdogan fra Tyrkiet til Køge

Feride og Erdogan fra Tyrkiet til Køge (4.-6. klasse)

 

Materialet arbejder med kulturmødet og man bliver præsenteret for forskellige indvandringer på forskellige tider. Der er en god tilgang til problematikken omkring immigration i Danmark gennem tiderne. 

 

 

Digitale læremidler

Den Digitale Historiebog

meloni digital bog logo

Den digitale Historiebog er forlaget Melonis bud på en online historiebog. Den læner sig meget op ad deres bogssystem Indblik og Udsyn. Bemærk muligheden for at kunne lave  tidslinjer.

Historiefaget.dk

Historiefaget.dk er Clio Onlines bud på et digitalt grundbogsmateriale til historiefaget. Historiefaget.dk rummer både temaer, emner og lærervejledninger mm.

Spot på samfundsfag

Spot på

spot på samfundsfag er Alineas bud på en samfundsfagsportal, den har både forløb, men har også debatter og afstemninger. Der kan debatteres i et klasseforum

samfundsfag.gyldendal.dk

fra gyldendalssamfundsfagsportal

Samfundsfag.gyldendal.dk er Gyldendals bud på en samfundsfagsportal, den har både forløb, men man kan også benytte i-bogen til deres nye system Samfundsfag 8.-9. Sitet er under opbygning.

Samfundsfaget.dk

Samfundsfaget.dk er Clio Onlines bud på et digitalt grundbogsmateriale til samfundsfaget. Samfundsfaget.dk rummer både temaer, emner og lærervejledninger mm. Netop til samfundsfaget er det interessant med helt aktuelle artikler og links til aktuelle indslag.

Religionsfaget.dk

Religionsfaget.dk er Clio Onlines bud på et digitalt grundbogsmateriale til kristendomskundskab. Religionsfaget.dk rummer både temaer, emner og lærervejledninger mm.

Religion.gyldendal.dk

Religion.gyldendal.dk er Gyldendals bud på et digitalt læremiddel med grundbogsstatus til overbygningen. Her er både temaer, emner, årsplanlægningsredskaber.

SkoleParlamentet

Skoleparlamentet fra Gyldendal er et eksempel på et digitalt læremiddel til samfundsfag. Eleverne skal gennem spillet tage stilling til en række politiske dilemmaer, samt skal prøve de problemstillinger politikere ofte står i.

Efter at have truffet nogle valg i et spørgeskema skal man lave sit eget parti. Dette er lidt tungt, men derefter er spillet i gang og der opstår naturligt mange diskussionspunkter mm.

Kilder.dk

forside af kilder.dk

Kilder.dk er ern digital ressource, som er udarbejdet af Skoletjenesten ved Sydvestsjællands Museum.

Her arbejder eleverne med kildebegrebet, hvad kilder er og hvordan de bruges. Dette sker bl.a. igennem en række cases. bl.a. 2. verdenskrig. Sitet er nemt at gå til og eleverne vil efter kort introduktion selv kunne arbejde med sitet.

Dilemmaspillet 9. april

forside af kilder.dk

I Dilemmaspillet 9. april får du lov til at indtage rollen som statsminister Stauning den 9 april 1940, for at se om du kan ændre historiens gang. Spillet er et kontrafaktisk historiespil, hvor du kan vælge, hvad politikerne skulle have gjort, da Tyskland angreb Danmark. Resultaterne af dine valg er historikernes bud på, hvad der rent faktisk ville være sket, hvis politikerne dengang havde handlet som du ønsker. Spillet er forholdsvist hurtigt spillet og kan give god anledning til spændende diskussioner. Brug evt. spillet i sammenhæng med Anders Fogh Rasmussens kritik af samarbejdspolitikken

Læremidler

Danskerne dømmer (Station 2) - Pædagogisk vejledning

- Et forslag til undervisning i samfundsfag.

6 ud af 10 danskere mener der bliver dømt for mildt. Men hvordan ser det egentligt ud hvis man udvælger 27 personer, som afspejler befolkningen og lader dem dømme i en konkret retssag. Her følger vi en person som er dømt skyldig i at sælge flere kilo narkotika. Her får man hans udlægning af sagen. Man hører forsvareren og anklageren udtale sig. Derudover får man sagen forklaret.
De forskellige personer udtaler sig omkring straf og senere skal de selv vurdere, hvad straffen skal være i den konkrete sag. Udfaldet af eksperimentet viser umiddelbart overraskende, at forsøgspersonerne faktisk ville dømme mildere, end en domstolen i virkeligheden gjorde i den konkrete sag. Men rent faktisk er det ganske normalt at man dømmer mildere end domstolene, samtidig med at man ønsker strengere straffen.

  Inspiration til din undervisning

  Europaparlamentsvalget 25. maj 2014

  plenarsalen Europaparlamentet

  Den 25. maj 2014 afholdes Europaparlamentsvalget

  Se mere på følgende steder:

  Europaparlamentets hjemmeside:

  Folketingets EU-oplysning:

  Folketingets EU-oplysnings undervisningsmaterialer om EU:

  Folketingets EU-oplysningens interaktive undervisningsmateriale for ungdomsuddannelserne "Sådan lovgiver EU"

  På kant med Kierkegaard

  logo

  Det omfattende undervisningsmateriale "På kant med Kierkegaard" er udviklet af Landsnetværket af Folkekirkelige Skoletjenester i anledning af 200-året for Kierkegaards fødsel i 2013. Der arbejdes både ud fra kunst, men også ny web 2.0 teknologi, hvor eleverne kan arbejde i et miljø, som man kender det fra Facebook. Der arbejdes med grundbegreber som eksistentialisme, skyld, frihed, angst, tro og kærlighed. Se meget mere på www.paakant.dk

   

   

  Danmarkshistorien er nu online

  logo

  Den hidtil mest omfangsrige Danmarkshistorie er nu at finde online. I Danmarkshistorien fortæller en række fremtrædende historikere om landets historie, fra de første mennekser bevægede sig rundt i det danske landskab for over 15.000 år siden helt op til vore dage. Læs meget mere på www.denstoredanske.dk/Danmarkshistorien

  Arbejdsvilkår for verdens fattigste

  logo

  Ulandsmagasinet er på gaden. I denne udgave kan du bl.a. læse om, hvordan guldminearbejdere fra Filippinerne, med hjælp fra fagforeninger, er begyndt at erstatte det meget sundhedsskadlige kviksølv i udvindingen af guld - med simpelt sæbepulver. Du kan også læse om 15 kvinder i Indien, der har skabt deres eget gartneri med hjælp fra den lokale fagforening SEWA. Man kan arbejde med arbejds- og livsvilkår i historie og samfundsfag gennem dette materiale. Magasinet er gratis, og kan bestilles på http://ulandssekretariatet.dk/content/ulandsmagasinet

  Mini-ramadan skaber reel forståelse

  logo

  En 8. klasses gennemførsel af en mini-ramadan på to dage, gav dem kæmpe indsigt i, hvad det egentlig vil sige at være sulten, og gav den stor respekt for dem, der lever i fattigdom og hungersnød hver eneste dag. Læs mere om de fastende elever og deres oplevelse omkring det på: http://folkeskolen.dk/515109/mini-ramadan-skaber-reel-forstaaelse

  Børn har ret

  logo

  ...til at kende deres rettigheder. Denne nye bog klæder børn og unge på til at forstå, hvordan deres rettigheder kan bruges i deres egen hverdag. I bogen vil man møde både negative såvel som positive historier, hvor børn er blevet krænket, eller hvor børn har kæmpet for deres rettigheder og vundet. Bogens målgruppe er 7.-9. klasse, og er gratis (eksklusiv porto)

  Bestil her www.redbarnet.dk/MEGAFONEN/børn_har_ret

   

  Spyt ikke på fortorvet...

  logo

  I forbindelse med Sundhedsstyrelsens 100-års-jubilæum har de udarbejdet dette undervisningsmateriale til 7.-8. klasse. Det sætter fokus på en række forhold, som har haft betydning for danskernes sundhed gennem de sidste 100 år. Materialet er gratis(+ eksp. og porto), og kan bestilles på:

  www.sst.dk/Udgivelser

   

  På Sporet af en bæredygtig fremtid

  logo

  Med den gratis undervisningsfilm 'På Sporet af en bæredygtig fremtid' lægger Mellemfolkeligt Samvirke op til debat om verdens bæredygtighedsproblemer. Filmen er velegnet til ungdoms- og erhvervsuddannelserne samt andre globalt interesserede, hvor temaer som fattigdom, global ulighed og bæredygtighed er i centrum.

  Filmen kan bestilles på www.ms.dk/sw197259.asp

  Illegal Presse

  logo

  Illegal Presse er en Historisk Samling fra Besættelsestiden, hvor du bl.a. kan læse to af de vigtigste blade 'Frit Danmark' og 'De frie Danske'. Du kan også finde introduktioner til en række emner fra undergrundspressen og emner fra Folkeskolens Historiekanon. Alt dette og meget mere finder du på hjemmesiden:

  www.illegalpresse.dk 

  Folketinget efter valget

  logo

  'Folketinget efter valget' er en gratis bog, som bl.a. indeholder biografer over alle Folketingets medlemmer efter valget den 15. september 2011.

  Link til folketingets hjemmeside, hvor du kan bestille bogen:

  www.ft.dk/Aktuelt/Nyheder/2012/02/Folketinget_efter_valget.aspx

  Filosofipatruljen

  logo

  Filosofipatruljen er en hjemmeside med forslag til hvordan man kan arbejde med filosofi i undervisningen - særligt kristendomskundskab.

  Se især artikler om filosofi og filosofididaktik.

  Se mere på www.filosofipatruljen.dk

   

  EU Dilemmaspil - en god vinkel til at arbejde med EU

  EU dilemmaspil

  Der er pt. 5 EU dilemma spil, som er udviklet af DRs EU-korrespondent Ole Ryborg.

  Spillene arbejder med forskellige dilemmaer og viser på eksemplarisk vis, hvor kompliceret forhandlinger er i EU, samtidig med at det tit ender i et "mudret" kompromis, da der er mange forskellige interesser indblandet.

  Spillet kan anvendes fra 9. klasse.

  Spillene kan downloades fra http://eu.emu.dk/euspil/ eller bestilles som trykt hos enten sanni.olesen@ec.europa.eu eller christa.stelling@europarl.europa.eu

   

  EU ind i undervisningen samfundsfag og historie

  EU flag

  Danmark havde som bekendt formandskabet i EU i første halvdel af 2012 i den forbindelse har Centre for undervisningsmidler i Danmark udviklet et slideshow til at bruge i undervisningen omkring EU. 

  Derudover har vi i samarbejde med Folketingets EU-oplysning og Europahuset, Europa-parlamentet og Europa-kommissionen fundet særligt gode materialer.

  Se mere på: www.emu.dk/internationalt/eu/materialer.html

  OG følg med på vores hjemmeside hvor vi løbende vil lægge relevante materialer ud.


  Se evt. den officielle hjemmeside fra da vi havde formandsskabet: www.eu2012.dk

  Dit Europa - Hjælp og rådgivning for EU-borgere og deres familier

  EU flag

  Website til borgere i EU. Her kan man læse om rettigheder og finde praktiske tips, når man  rejser inden for EU. Kan bruges til inspiration til at se forskellige steder, hvor EU faktisk gør en forskel for at lette borgernes hverdag.

  Se mere på: http://europa.eu/youreurope/citizens/education/school/enroll/index_da.htm

  europakommissionens repræsentation i Danmark

  EU flag

  EU-kommissionens danske hjemmeside, få masser af ny information og hold dig ajour, en god vej ind, hvis man vil se hvad der rører sig aktuelt i EU i forhold til kommissionen. Find eksempelvis dagsordener på kommissionens møder.

  Se mere på: www.ec.europa.eu/danmark

  EUROPA-PARLAMENTET i Danmark

  EU parlamentet flag

  Europa-parlamentets danske hjemmeside, få masser af ny information og hold dig ajour, en god vej ind, hvis man vil se hvad der rører sig aktuelt i Parlamentet, herunder de danske parlamentarikere. Følg dem på twitter. Følg også Europa-parlamentet i Danmark på Twitter og Facebook.

  Se mere på: www.europarl.dk

   

  Folketingets EU-oplysning - et udpluk af nye materialer

  EU temahæfte

  Folketingets EU-Oplysning har lavet et nyt EU Tema om EU’s landbrugspolitik.

  Se mere på: EU-Oplysningens hjemmeside 

   

  I anledning af det danske EU-formandskab har Folketinget lavet en lille film.

  I filmen fortæller Europaminister, Nicolai Wammen, formanden for Folketingets Europaudvalg, Eva Kjer Hansen, medlem af Europa-Parlamentet, Morten Messerschmidt og EU-ekspert, Rebecca Adler-Nissen om, hvad det danske EU-formandskab går ud på.

  Filmen ligger på EU-Oplysningens profil på youtube:
   
  Se filmen - Danmark er formand for EU (3 min. og 41 sek.):
  http://www.youtube.com/EUOplysningen

  EU undervisningen prmært til ungdomsuddannelserne

  Eu undervisning

  Regeringen har udviklet undervisningsmateriale om fem vigtige temaer under EU-formandskabet, som kan ses her

  Se mere her

  Højtidskalender 2012

  højtidskalender

  Oplagt højtidskalender til at have hængende i klassen, når man arbejder med kristendomskundskab. Kalenderen rummer alle de store religioners forskellige mærkedage.Kalenderen kan erhverves gennem foreningen Nydansker:

  Se mere på: www.foreningen-nydansker.dk eller hent pdf her!

  MUSKO Museumsundervisning syd

  musko logo

  Mødet mellem museum og skole sker her. På denne hjemmeside finder du en masse omkring museer, deres tilbud samt hvordan man underviser i forhold til museumsbesøg mm. Dette er den lokale og regionale indgang til museer mm.

  Se mere på: www.musko.dk

  E-museum Danske museer og science centres undervisningsmaterialer

  e-museum logo

  Portal til at finde danske museer og deres undervisningsmaterialer. Her er der mulighed for at hente gratis materiale

  Se mere på: www.e-museum.emu.dk

  Magtens segl - onlinespil til historie

  magtens segl

  Danmarkshistorien.dk og Institut for Historie på Aarhus Universitet har udviklet dette spillesite til folkeskolens ældste klasser og til gymnasieuddannelserne.

  Spillet tager udgangspunkt i den nutidige Bea, som kommer tilbage til Århus år 1458. Her skal hun undersøge det magtspil, som foregår, samt løse nogle udfordringer for at kunne komme tilbage til nutiden. Selve spillet tager forholdsvis lang tid og det vil være hensigtsmæssigt for læreren selv at have prøvet. det kan anbefales at søge hjælp på nettet på magtens segl, der får man nogle gode tips og tricks.

  På denne hjemmeside er der også masser af kilder og baggrundsmaterialer:

  http://danmarkshistorien.dk/leksikon-og-kilder/vis/materiale/magtens-segl-1/

  Læs anmeldelsen her!

  Sort arbejde - spændende statistik til samfundsfag

  Rockwool fonden logo

  Rockwoolfondens forskningsenhed har udgivet et lille skrift omkring sort arbejde.

  Der er mange artikler med forskellige vinkler, til hvert emne er der grafer.

  Materialet er oplagt til samfundsfag og gerne i samarbejde med matematik.

  Se mere på: www.rff.dk eller hent pdf her!

  Danmarks statistik

  Danmarks statistik logo

  Danmarks statistik er oplagt at anvende i samfundsfag. Se på hjemmesiden omkring 10 års statistikker eller arbejd med Danmarks udenrigshandel, her findes en publikation, som er fuld af tabeller og figurer, som giver et godt overblik over vigtige aspekter ved Danmarks samhandel med resten af verden. Omhandler bl.a. finanskrisens indvirkning på Danmarks udenrigshandel.

  Se mere på: www.dst.dk eller hent pdf her!

  Danmission Jeg er medborger portal logo

  Jeg er medborger - undervisningsmateriale

  Jeg er medborger er oplagt til samfundsfag, her får man en international vinkel på medborgerskabsbegrebet. Man kan arbejde med medborgerskab i Indien og Egypten, som giver nogle spændende sammenligningsmuligheder i forhold til danske forhold. På sitet findes bl.a. undervisningsforløb, lærervejledning og videoklip mm. Materialet er udviklet af Danmission

  Se mere på: www.jegermedborger.dk

  Folketingets logo

  Folketinget i undervisningen

  Katalog som lige er blevet udgivet - indeholder alle oplysninger om Folketingets skoletilbud og informationsmateriale. Oplagt til lærere som underviser i demokrati og Folketingets arbejde i overbygningen.

  Se mere på: www.ft.dk/publikationer

  RAMS - På herrens mark

  RAMS - Menighedsrådenes skoletjeneste Ribe Stift - har udviklet en lang række af undervisningsforløb til kristendomskundskab og andre fag.

  i år er årets tema "på Herrens mark"

  Se mere på deres hjemmeside:

  http://www.skolekirke-ribeamt.dk/

   

  En mand et kamera en krig

  Avisforside - En mand et kamera en krig

  En mand, et kamera, en krig– Undervisningsavis udsendt i forbindelse med 70-året for Danmarks besættelse og 65-året for Danmarks befrielse

   

  Du kan, indtil vi ikke har flere, bestille et klassesæt til din klasse. kontakt lhv@ucvest.dk

   

   

   

  Lær om ludomani

  Mere end 33.000 unge under 18 år har en problematisk spilleadfærd og er i risikozonen for at udvikle ludomani.

  Derfor har Center for Ludomani lanceret et interaktivt og autentisk online læringssite, som handler om spil, spillekulturer og ludomani.

  Sitet retter sig til folkeskolens 7-10 klasser. Materialet indeholder 5 tematikker med tilhørende opgavesæt og baggrundsviden. Det faglige lægger sig naturligt op ad trinmål i dansk, historie og samfundsfag. Materialet kan desuden bruges af medielærere, i tværfaglige forløb mv. Der er desuden tilknyttet et fysisk dilemmaspil, som frit kan rekvireres hos Center for Ludomani.

  Se mere på: www.spillerum.nu

  Inspiration til læreren

  Undersøgelse

  Danske elever ved mest om politik og samfund

  Ny international undersøgelse viser, at danske 8. klasseelever er i verdensklasse, når det gælder forståelsen af politik og samfundsforhold. Læs mere på: www.dpu.dk/medborgerskab 

  Siden er redigeret 27.02.2014 

  Lasse Hollbaum Vinther

  Lasse Hollbaum Vinther

  CFU Esbjerg

  Pædagogisk konsulent 

  lhvi@ucsyd.dk

  72 66 33 24

  Faglige nyheder

  24.06.2014

  Af Mai Borup Uhre

  Få en kunstner ud på din skole til ¼ pris

  Få en kunstner ud på skolen med 75% støtte fra Statens Kunstråd i Region Syddanmark

  18.06.2014

  Af Chris K. Mienert

  Inspirationskasser til "Skole i 200 år"

  Skolens 200 års fødselsdag fejrer CFU på landsplan med at tilbyde en række inspirationskasser til udlån.

  03.06.2014

  Af Mai Borup Uhre

  Med Skolen i Biografen for skoleåret 2014-2015

  Folderne sendes ud til skolerne med CFUs bogbil i ugerne 23-26

   

  Links til historie og samfundsfag

  Foreningen af lærere i historie og samfundsfagFALIHOS
  Danmark fra oldtiden til i dagDanmarkshistorien
  Sitet for udvikling af historieundervisningen i grundskolenHistorieweb
  Gratis undervisningsfilmPå sporet af det danske demokrati
  Inspiration til undervisning i samfundsfagSamfundsfag på EMU
  Danske museer og sience centres undervisnings-materialer29 skud i kanonen
  øvelser og quizzer mm.Træneren på EMU

  Links til kristendoms-kundskab

  Få inspiration til undervisningenwww.emu.dk/gsk/fag/kri/index.html
  film og kunst i kristendomskundskabSite med ideer
  find gode undervisningsforslagRams

  Links til tidslinjer

  Danmark fra oldtiden til i dagDanmarkshistorien
  A History of the worldVerdenshistorie
  bbc.co.uk/historyBritish History Timeline

  Lav selv tidslinjer

  Lav selv tidslinje i skoletubetiki-toki
  Lav selv tidslinjedipity