Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

Bioanalytikernes fem specialeområder

Lær forskellen at kende

På bioanalytikeruddannelsen bliver du uddannet til alle de specialer bioanalytikeren arbejder med, herunder klinisk patologi, klinisk biokemi, klinisk mikrobiologi, klinisk immunologi og fysiologi nuklearmedicin. I dine praktikperioder prøver du de fem forskellige specialer af. 

Når du bliver ansat i dit første job, bliver du oplært og specialiserer dig inden for jobbets område. Vælger du senere et job inden for et andet område, vil du igen specialisere dig inden for det nye område gennem oplæring. Du kan derfor arbejde indenfor lige netop det felt, du brænder for. Læs om de fem lægefaglige specialer:

Klinisk biokemi

Hvis du vil være med til at forebygge, diagnosticere og kontrollere behandling af sygdomme, er dette speciale lige noget for dig. Her kommer du til at arbejde med analyser af blod, kropsvæsker og måling af hjertets rytme. Arbejdsopgaverne varierer lige fra blodprøvetagning med patientkontakt til fordybelsesarbejde i et laboratorie. Der er også avanceret teknologi, så hvis du gerne vil arbejde med teknologi og digitalisering er det også et oplagt speciale for dig.

 

Klinisk mikrobiologi

Indenfor klinisk mikrobiologi, bliver du en central del i diagnostik og behandling af infektionssygdomme. En typisk arbejdsdag vil foregå i et laboratorie. Her undersøger og identificerer du patientprøver for sygdomsfremkaldende bakterier, vira, parasitter og svampe. Du undersøger også hvilke antibiotika, der kan anvendes til behandling af infektionen.

Klinisk immunologi

Her arbejder du med blodtyper og blodtransfusion. Arbejdsopgaverne indeholder tapning af bloddonorer, laboratoriearbejde og udlevering af de rigtige blodprodukter til den rigtige patient. 

Patologisk anatomi

Her består arbejdet udelukkende af laboratoriearbejde. Du udfører analyser på væv og celler. Dine arbejdsområder vil typisk være undersøgelser af kræftsygdomme og obduktionsundersøgelser.

Fysiologisk nuklearmedicin

Til dig, der søger mere patientkontakt. Her er du med til at undersøge funktionen af et organ, væv eller knogle. Undersøgelserne forgår enten vha. scanninger, som kræver radioaktive materialer i kroppen eller fysiologiske målinger f.eks. belastningsmåling af hjertet.

Frederikke læser til bioanalytiker

Mød en studerende

Frederikke er et skridt tættere på drømmejobbet

Frederikke er 22 år gammel og bor i Bramming. Hun går på 3. semester på bioanalytikeruddannelsen på Campus Esbjerg.
Bliv bioanalytiker

Læs om uddannelsens opbygning

Bliv bioanalytiker

Tag uddannelsen til bioanalytiker og hjælp lægen med at stille en diagnose, og undersøg om en behandling virker. Bioanalytikerne er sundhedsvæsenets detektiver.
Julie læser til bioanalytiker

Mød en studerende

Julie flyttede til Esbjerg for at få drømmeuddannelsen

Julie er 22 år gammel og går på 3. semester på bioanalytikeruddannelsen. Hun valgte at flytte fra Odense til Esbjerg for at starte på uddannelsen.