Gå til hovedindhold
 • Uddannelse
 • Efter- og videreuddannelse
 • Forskning

CFU

Center for Undervisningsmidler

Historie

- Læremidler, kurser, inspiration
01

I fokus

Plakater fra udstillingen i Informationssamlingen

Fotos til plakaterne er fundet på unsplash.com og distribueres videre i henhold til Unsplash licensen.

Mauerfall-plakater

Hent A2-plakater til tryk


 

Tema: Danmarks skæbnesvangre krig i 1864

Dybbøl Mølle

I det sønderjyske er 1864 en del af selvbevidstheden. CFU har naturligvis en række titler omkring 1864 til undervisningen i vores udlånssamling. Desuden har vi samlet en række links m.m. med ressourcer og forslag til undervisning omkring 1864.

02

Kurser og arrangementer

Kurser - Historie

Temadage, netværksarrangementer, årsplanlægningsdage, konferencer og inspirationseftermiddage. Viften af tilbud som Center for Undervisningsmidler arrangerer er bred.

Du vil altid kunne finde en oversigt over vores kurser og arrangementer i online-kataloget.

 

Flyt kurset hjem på skolen

En del af kurserne kan med fordel rekvireres til gennemførelse hjemme hos jer selv, hvis I kan samle et tilstrækkeligt deltagerantal. Derved spares medarbejdernes transport og køretid. De kan også tilpasses, så de understøtter lige præcis jeres kompetence- og skoleudviklingsplaner.

Vi står til rådighed som samarbejdspartner for såvel kommuner, skoler, som teams, når det gælder særligt tilrettelagte forløb og skræddersyede temadage, pædagogiske arrangementer, udviklingsprojekter, målrettede kursusforløb m.m. i tæt samarbejde med jer.

Ring eller skriv til:


03

Udvalgte læremidler du kan låne på CFU

Her finder du lister over nye læremidler til historie. Bemærk, at både nye og reviderede poster automatisk bliver tilføjet listen.

Herunder finder du nogle særligt udvalgte læremidler fra udlånssamlingen, som du kan låne på CFU ved at opgive dit UNI-login.

Bog USA's historie

7. - 10. klasse

USA's historie

Didaktiseret læremiddel, som kan anvendes både i historie og samfundsfag.
I historie er det kompetenceområdet kronologi og sammenhæng, som er i centrum, særligt færdigheds- og vidensmålsområderne Kronologi, brud og kontinuitet og Det lokale, regionale og globale er centrale.

Tintin i congo

7. - 10. klasse

Tintin i Congo - kolonialisme og imperialisme

Hvorfor arbejde med en tegneserie i overbygningen? Det at arbejde med moral  og og dømmekompetence i undervisningen er en del af myndighedsopbygningen hos eleverne. Tintin i Congo kan være udgangspunktet til at arbejde med hvordan særligt Europa forholdte sig til kolonialisme og imperialisme.

kugleramme skiffertavle

2.- 9. klasse

Skolen i gamle dage

Boksen indeholder materialer, der kan bruges i forbindelse med et tema/emneforløb i skolen om. " Skolen i gamle dage ".
 
Rusland - Sovjet - tur retur

Ruslands historie

Rusland - Sovjet - tur retur

Et didaktiseret sammensat læremiddel til historiefaget, som dækker kompenceområder Kronologi og sammenhæng, Kildearbejde og Historiebrug. I kronologi og sammenhæng er der særligt fokus på færdigheds- og vidensmålene omkring Kronologi, brud og kontinuitet.

 

04

Digitale læremidler

Portaler

Den Digitale Historiebog

Den digitale Historiebog er forlaget Melonis bud på en online historiebog. Den læner sig meget op ad deres bogssystem Indblik og Udsyn. Bemærk muligheden for at kunne lave  tidslinjer.

Historiefaget.dk

Historiefaget.dk er Clio Onlines bud på et digitalt grundbogsmateriale til historiefaget. Historiefaget.dk rummer både temaer, emner og lærervejledninger mm.

Læringsressourcer

Kilder.dk

Kilder.dk er en digital ressource, som er udarbejdet af Skoletjenesten ved Sydvestsjællands Museum.

Her arbejder eleverne med kildebegrebet, hvad kilder er og hvordan de bruges. Dette sker bl.a. igennem en række cases. bl.a. 2. verdenskrig. Sitet er nemt at gå til og eleverne vil efter kort introduktion selv kunne arbejde med sitet.

Dilemmaspillet 9. april

I Dilemmaspillet 9. april får du lov til at indtage rollen som statsminister Stauning den 9 april 1940, for at se om du kan ændre historiens gang. Spillet er et kontrafaktisk historiespil, hvor du kan vælge, hvad politikerne skulle have gjort, da Tyskland angreb Danmark. Resultaterne af dine valg er historikernes bud på, hvad der rent faktisk ville være sket, hvis politikerne dengang havde handlet som du ønsker. Spillet er forholdsvist hurtigt spillet og kan give god anledning til spændende diskussioner. Brug evt. spillet i sammenhæng med Anders Fogh Rasmussens kritik af samarbejdspolitikken

05

CFU konsulenten

Portræt af Lasse H Vinther

Lasse Hollbaum Vinther

Pædagogisk konsulent

06

Kontakt CFU

CFU's åbningstider

Alle skoledage:

 • Mandag - Torsdag: 8:00-16:00
 • Fredag: 8:00-13:00

Besøg os i informationssamlingen, hvor vi har et eksemplar af næsten alle de boglige læremidler, du kan købe fra forlagene. Hvis du vil, kan du låne et eksemplar med hjem. Du kan også se et eksemplar af mange af de læremider, du kan låne i klassesæt.

  Informationssamlingen er åben alle skoledage og du er meget velkommen til at besøge os i vores åbningstid.

  Du finder os i både Esbjerg og Haderslev på følgende adresser:

  • Degnevej 16, 6705 Esbjerg Ø
  • Lembckesvej 7, 6100 Haderslev

   

  Udlånssamlingen

  Langagervej 5B, Jels
  6630 Rødding

  Få hjælp til dit lån

  Lån læremidler til din undervisning i mitCFU og få dem bragt ud til dig på skolen. I vores udlånssamling har vi mange forskellige typer læremider, som spænder over fysiske læremidler i klassesæt til e-bøger og tv-udsendelser fra CFU Film & TV.

  Vi hjælper dig med alt omkring dit lån af læremidler på CFU: Har du ikke fået leveret, det du har bestilt, eller har du brug for hjælp til at forlænge et lån, så kontakt os. Vi kan også hjælpe, hvis du ønsker at tegne abonnement på CFU Film& TV, hvis du har problemer med dit lån af e-bøger eller streaming af tv-udsendelser.

  07

  Nyhedsbrev

  Du kan tilmelde dig CFUs nyhedsbrev, hvor du kan markere interesseområdet Samfundsfag, Historie, Kristendom, så får du en nyhedsmail en gang i mellem.