Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

Kulturarkivet

CFU Kulturformidling Arkivet

Nyligt afsluttede projekter med CFU som tovholder

 

Kager uden grænser

Et projekt i samarbejde med KursKultur 2.0, finansieret af Interreg Deutschland-Danmark : Dansk-tysk generationsbagning, hvor deltagere var med til at sætte præg på bageopskrifter i grænselandet.

Kogebøger - Kager uden grænser

Det startede med et ”Sønderjysk kaffebord” på Museum Oldemorstoft, hvor Katja Stock fortalte om sine oplevelser som deltager i ” Den store bagedyst” (sendt på dansk TV). Foreningen ”Landfrauenverein Munkbrarup und Umgebung” fortalte om tyske bagetraditioner, og Museumsinspektør Mads Mikkel Tørsleff tegnede et historisk billede af bagning i grænselandet.

Efterfølgende blev der inviteret til bageworkshops for generationer, hvor en voksen nord og syd for grænsen deltog og bagte sammen med et barn mellem 8 og 12 år. Her arbejdede de med kager og opskrifter sammen med instruktøren Katja Stock. Input fra disse workshops er mundet ud i nye danske-tyske bageopskrifter, der er udgivet i bogform, som blev præsenteret på en bogreception i juni 2022.

 

Stop-Motion og Animationsfilm

Et projekt i samarbejde med KursKultur 2.0, finansieret af Interreg Deutschland-Danmark med Haderslev Kommune og Bernstorff Gymnasium som partnere nord og syd for grænsen og CFU som tovholder.

CFU Kulturteam - Stop-Motion og Animation

Et tilbud til danske og tyske skoler om at deltage i en Stop-Motion og Animationsfilms workshop for 5.-7. årgang. De deltagende skoler nord og syd for grænsen (8 danske og 8 tyske klasser) deltog i en workshop, hvor elever i samarbejde med professionelle instruktører lavede små stop-motion og animationsfilm, der senere blev vist ved en gallafest. Klasserne mødtes parvis (1 dansk og 1 tysk klasse pr. gang) én hel skoledag. På dagen skulle de danske og tyske elever i fællesskab løse en opgave og nå til et færdigt resultat.

Det kræver mod og kommunikationslyst. Men i og med at der ligger en klar målsætning om et færdigt slutprodukt mod dagens slutning, tvinges eleverne positivt til at kommunikere med hinanden. De behøver i dette projekt ikke så mange sprogfærdigheder – der skal modelleres og arbejdes med hænderne, så det kan bruges som hjælp i forhold til at kommunikere indbyrdes.

Dagen sluttede med, at eleverne i fællesskab valgte 2 film fra workshoppen, som gik videre til gallafesten, hvor der blev uddelt priser. Produktionerne blev inddelt i forskellige kategorier, som f.eks. action, humor og æstetik.

 

Grænseklang og Sprogklang

Et projekt i samarbejde med Interreg KursKultur 2.0, hvilket havde til formål at få skabt en ny fælles sangskat med fokus på dansk- og tysksprogede sange.

Grænseklang-Sprogklang

I den forbindelse er der komponeret seks nye sange, som tager afsæt i børnenes og de unges hverdag. Tekstforfatterne besøgte danske og tyske skoler for at finde ud af, hvad der optager de unge i grænselandet.

De nye sange blev præsenteret for danske og tyske lærere og de deltagende elever øvede sangene på de respektive skoler, før de mødtes til to kordage sammen med et orkester. Afslutningsvis blev der afholdt koncerter med alle børn i Sønderborg og Flensborg.

Sangene er udgivet på forlaget Dansk Sang i et oplag på 2.500 eksemplarer. Projektaktørerne forventer, at projektet kan bidrage til, at eleverne bliver bevidste om det helt særlige ved at bo i grænselandet, og at interessen for kulturen og sproget  i nabolandet bliver vakt.

Musikken er komponeret af Anders Møller og med tekster af Mette Møller. Sangene er en sproglig blanding af dansk og tysk – og er blevet rigtig godt modtaget af såvel lærere som elever på begge sider af grænsen.

  • Læs mere om Grænseklang. På siden er der link til sangene og du kan høre dem både med og uden vokal. Der er også mulighed for at hente sanghæftet som pdf-dokument.
  • Læs mere om Sprogklang. På siden er der en video, der er tænkt som lærervejledning til materialet. Der er også mulighed for at hente undervisningsmaterialet på dansk og tysk, begge som pdf-dokument.

Se en video fra uropførelsen af ”Grænseklang” den 10-11- 2021 på Alsion i Sønderborg. De deltagende skoler er fra Sønderborg Kommune og Tønder. De tyske skoler måtte desværre ikke deltage på grund af Corona, så derfor blev koncerten på tysk side flyttet til den 14-9-2022 i Idrætshallen Flensborg.