Gå til hovedindhold
 • Uddannelse
 • Efter- og videreuddannelse
 • Forskning
 • Om UC SYD
 • Uddannelser og kurser For dig, der leder efter et kursus, et modul eller en uddannelse på diplom- eller akademiniveau

Ved du, hvad du leder efter, kan du søge direkte i vores database

 • Om UC SYD Hvem er vi? Læs alt om UC SYD her.
 • Job ved UC SYD Find ledige stillinger, og hør hvordan det er at arbejde på UC SYD.
 • Presse Vi giver dig oversigten over alle vores pressehistorier.

Hjemmeundervisning, Fjernundervisning, Nødundervisning...

Vi kalder det

Onlineundervisning

- og giver dig her tips, ideer og inspiration til undervisning af din hjemsendte klasse

01

CFUs digitale læremidler

Når du skal undervise dine elever, som sidder derhjemme, er det oplagt at benytte CFUs digitale læremidler. Book dem på mitCFU og giv dermed eleverne adgang til de digitale læremidler hjemmefra.

Lån f.eks. en e-bog eller tv-udsendelse til klassen og giv dine elever opgaver til den. Der er mange af vores digitale materialer, som har vejledninger med opgaver eller opgaver direkte indbygget i materialet.

Eleverne kan arbejde individuelt med opgaverne og aflevere besvarelserne i jeres læringssystem eller I kan diskutere deres besvarelser på jeres online platform.

VIDSTE DU

 • at du med et overlay selv kan lave opgaver og henvisninger direkte i CFUs e-bøger?
 • at flere af CFUs e-bøger allerede har et CFU-overlay med opgaver og henvisninger?
 • at flere af CFUs e-bøger også er lydbøger med indbygget oplæsning?
 • at du selv kan lave kapitler i CFUs spillefilm og tv-udsendelser, hvis der er bestemte dele af filmen eller udsendelsen, eleverne skal se?

Få hjælp og vejledning på wiki.mitcfu.dk

mitCFU e-bøger

Lån på mitCFU

E-bøger

Lån en e-bog til klassen blandt mere end 300 skønlitterære titler. Romaner, billedbøger og novellesamlinger.
CFU Film og TV

Lån på mitCFU

Film

Lån blandt mere end 600 spillefilm, 170 tv-film og 1000 kortfilm.

BEMÆRK: For at kunne streame film skal din skole havet et CFU Film & TV-abonnement og have indgået en spillefilmsaftale med AVU-medier.
CFU Film og TV

Lån på mitCFU

TV-udsendelser

Lån blandt over 45.000 tv-udsendelser.

BEMÆRK: For at kunne streame tv-udsendelser skal din skole have et CFU Film & TV-abonnement og et AVU-medier-abonnement.

 


 

emu: Faglige forløb og gode råd til onlineundervisningl

Vær også opmærksom på, at emu - danmarks læringsportal har lavet siden "Corona - Gode råd til undervisning" hvor der både er faglige forløb og gode råd til onlineundervisning.

02

Dansk

Undersøgende litteraturundervisning

De Fantastiske 3 - se den på mitCFU
De Fantastiske 3 - se den på mitCFU

Her er fire bud på, hvordan I kan arbejde med en undersøgende tilgang til litteraturundervisning i indskolingen, på mellemtrinnet og i udskolingen. 

De er udarbejdet som små forløb med overskrifterne ”Vitello” og ”At flytte til et nyt sted” til indskolingen og ”Mig og far” til mellemtrinnet og udskolingen. 

Forløbene
Find forløbene på de enkelte poster i mitCFU under "Vejledninger til materialet", eller klik på de direkte link herunder:

 • E-bog: Vitello vil have en far - Indskoling  ( e-bog  |  forløb )
 • Film: Vitello skal have en papfar - Indskoling  ( film  |  forløb )
 • Film: De Fantastiske 3 - Mellemtrin  ( film  |  forløb
 • E-bog, billednovelle: Hader, hader ikke - Udskoling  ( e-bog  |  forløb )

 


 

Brug e-bøger

I denne tid med onlineundervisning er det nemt at låne en e-bog til dine elever og lade dem sidde og læse derhjemme. Bøgerne kan også læses op med oplæsningsprogrammer.

Nogle af e-bøgerne har et overlay, som du kan give dine elever sammen med bogen. Overlayet er opgaver, som er lagt direkte ind over teksten, så eleverne støder på opgaverne mens de læser. Her er et par eksempler på e-bøger med overlay.

Udvalgte e-bøger med overlay
Udvalgte e-bøger med overlay

Indskoling

Mellemtrin

Udskoling

Oversigt
Her er en samlet oversigt over e-bøger til  Indskoling  |  Mellemtrin  |  Udskoling  noteret på huskelister i mitCFU.

Et godt bud på værklæsning i 8.-10. klasse
Romanen "Interrail" af Mette Klint udmærker sig bl.a. ved at appellere til begge køn, da den er skrevet med to jeg-fortællere Helena og Junuz, der skiftevis beretter i nutid og i datid


 

Arbejd med spillefilm

En god opgave i disse onlineundervisningstider er at arbejde med spillefilm i undervisningen. Der er mange film på mitcfu, som kan lånes til eleverne, så de kan se og arbejde med filmen hjemme.

Der er forskellige former for vejledninger, med gode ideer til undervisningen, til mange af vores spillefilm. Flere af filmene har kapitelmærkninger. Det kan f.eks. være opgaver, markeringer af forskellige filmiske virkemidler, eller filmens brug af berettermodellen.

Oversigt over spillefilm på mitCFU

Her er et par eksempler på film med kapitelmærkninger.

Jeg er William

Indskoling

Jeg er William

Dyrene i Hakkebakkeskoven

Indskoling

Dyrene i Hakkebakkeskoven

Ternet Ninja

Mellemtrin

Ternet Ninja

Iqbal og superchippen

Mellemtrin

Iqbal og superchippen

Jungledyret Hugo

Mellemtrin

Jungledyret Hugo

Mens vi lever

Udskoling

Mens vi lever

En – to – tre nu!

Udskoling

En – to – tre nu!

Unge Astrid

Udskoling

Unge Astrid

 


 

Tv-udsendelser til online undervisning

Hunden Ib

Indskoling

Hunden Ib

De små film om hunden Ib er oplagte som oplæg til skrivning og til at sætte fokus på teksters struktur. De vedlagte skriveskabeloner og kapitelmærkningen kan bruges til at understøtte eleverne i at sætte fokus på tekststrukturen i deres skriveproces. Der er i den pædagogiske vejledning en tydelig vejledning til læreren i, hvordan der kan arbejdes med elevernes fremstillingskompetence både fælles i klassen og efterfølgende parvis med udgangspunkt i filmene. Her er link til film og vejledning
Min oldefars historier

Indskoling

Min oldefars historier

Er en dansk børneserie om Theodor, som er 5 år. Han er på besøg hos sin eventyrlige og (u)hyggelige Oldefar, som bor på en bjergtop langt oppe i Norge sammen med den lille kat Bombi Bitt. Der er 8 afsnit i serien og de har alle en kapitelmærkning, med små opgaver eller spørgsmål, som skal løses. Udsendelserne finder du her:
Anders Matthesen (Ternet Ninja)

Mellemtrin

Ternet Ninja

Hvis I ser filmen eller læser bogen som e-bog, kunne denne tv-udsendelse bruges til at blive klogere på Anders Matthesens tanker bag Ternet Ninja. Der ligger et kapitelsæt med spørgsmål, som eleverne kan forholde sig til. Find udsendelsen her:
CFU-mitcfu-Klassen167

Mellemtrin

Klassen

I kan også arbejde med forskellige temaer i tv-serien Klassen, som de fleste elever kender fra DR Ultra. Her er en liste over afsnit, som har kapitelsæt med opgaver tilføjet:
Kortfilm mitCFU

Udskoling

Kortfilm

På mitcfu.dk ligger der en lang række kortfilm, som kan lånes til eleverne. Det er derfor en god mulighed for at arbejde med kortfilm som en del af onlineundervisningen. Lad eleverne se et par kortfilm og arbejde med genren Se en liste over kortfilm her:
I praktik som en krimiforfatter- Katrine Engberg

Udskoling

I praktik som en krimiforfatter

Send dine elever ‘På job med Katrine Engberg’, som er første afsnit af DR2’s nye serie, hvor krimiforfattere deler detaljer om deres kommende romaner og overvejelser omkring plot, spor og mordvåben. Her link til udsendelsen:
03

Matematik

Brug TV-udsendelser i matematikundervisningen

Rikke Teglskov, Pædagogisk Konsulent ved Center for Undervisningsmidler, UC Lillebælt har på folkeskolen.dk bidraget med et blogindlæg: "TV-udsendelser i matematikundervisningen".

Tv-udsendelser kan bruges til lidt af hvert i matematikundervisningen

Rikke Teglskov, folkeskolen.dk

 

Økonomi for dummies - med Huxi (og Karen) 

I tv-udsendelsen "Økonomi for dummies – forbrug og vækst" er der lavet kapitelmærkninger og tilhørende spørgsmål, som lærerne kan bruge til fjernundervisning. Eleverne kan inddeles i grupper og arbejder i breakoutrooms omkring de stillede spørgsmål under kapitel-mærkningerne.

Jeg foreslår, at eleverne ser hele udsendelsen først og bagefter kan de forskellige kapitler med tilhørende spørgsmål tildeles de forskellige grupper.


 

Eksperimenter med matematik

Ideer til undersøgende matematik

Eksperimenter med matematik
Eksperimenter med matematik

Find inspiration i nedenstående 2 hæfter, som begge kan downloades som PDF-dokumenter. 

Til løsning af opgaverne kan eleverne i begge tilfælde bruge materialer de fleste har hjemme.

 

Find matematikken

Distance Learning through Play

Forløbet ”Find matematikken” tager sit udgangspunkt i hjemmet med ting som – forventeligt- findes i alle husstande.

04

Engelsk

Inspiration til din onlineundervisning i engelsk

Herunder kan du finde forslag til materialer, temaer og ressourcer, der egner sig til både korte og længere forløb online. Ressourcerne er målrettet faserne: indskoling, mellemtrin og udskoling.

Her findes både gode gratis websider med e-bøger, autentisk lyttemateriale, spil og grammatikopgaver samt padlets med tematiske samlinger af ressourcer, så du hurtigt kan sammensætte et forløb til din klasse.

Digitale Ressourcer Indskoling

1. - 4. klassetrin

Digitale ressourcer til indskoling

Her er samlet en række links til gode digitale ressourcer til din engelskundervisning. Fokus er på ebøger og læsning med og uden lyd, læringsspil, lytteøvelser, ordforråds - og grammatikopgaver og videoer, der formidler kultur i engelsktalende lande.
Muzzy

1. - 4./5. klassetrin

Muzzy

Nu har du og dine elever adgang til Muzzy-universet, med både animationsfilm og digitale webressourcer i mitCFU. Muzzy er foreløbigt tilgængeligt frem til sommerferien.
Winnie the Witch

2. - 4. klassetrin

Winnie the Witch

Brug den prisbelønnede historie med Winnie the Witch. Historien findes i forskellige versioner på nedenstående padlet, som også indeholder link til andre historier og ebøger om den sjove heks og hendes kat Wilbur. På padlet findes en aktivitetsbog til kopiering, arbejdsark samt en række online ressourcer: videoer med sjove sange, chants og diverse onlineopgaver fra Quizlet og ISL Collective.
Digitale Ressourcer Mellemtrin

4. - 6. klassetrin

Digitale ressourcer til mellemtrin

Her er samlet en række links til gode digitale ressourcer til din engelskundervisning. Fokus er på e-bøger og læsning med og uden lyd, læringsspil, lytteøvelser, ordforråds - og grammatikopgaver og videoer, der formidler kultur i engelsktalende lande.
Paddington

3. - 6. klassetrin

Paddington

Fra Peru kommer bjørnen Paddington til London, hvor han møder familien Brown. De lader ham bo hos sig, men det er sin sag at have en bjørn boende.

Se filmen og læs/lyt til diverse bøger online plus find masser ressourcer på padlet.
Curious George

3. - 5. og 5. - 7. klassetrin

Brug tegnefilm

Curious George og Mr. Bean Animated Series. Prøv de nye tegnefilm fra Boomerang og få inspiration til, hvordan du kan arbejde med dem.
Digitale Ressourcer Udskoling

7. - 10. klassetrin

Digitale ressourcer til udskoling

Her er samlet en række links til gode digitale ressourcer til din engelskundervisning. Fokus er på ebøger og læsning med og uden lyd, læringsspil, lytteøvelser, ordforråds - og grammatikopgaver og videoer, der formidler kultur i engelsktalende lande.
CFU-Escape-room450

Udskoling

Distance Learning through Play

Arbejd med escape rooms, ordforrådstilegnelse og mundtlighed under temaet Real-Life Superheroes. Fokus er på en legende tilgang til engelsk, hvor spil, gåder og aktivitet er en motivationsfaktor samt kreative digitale elevprodukter, hvor eleven genopfinder sig selv som en alternativ superhelt.
A Monster Calls

7. - 9. klassetrin

A Monster Calls

Arbejd med film og uddrag af den gribende autentiske roman af Patrick Ness, som er stemningsfyldt illustreret af Jim Kay. På en padlet finder du kapitel 1 både på skrift og oplæst af Liam Neeson. Her findes også et bredt udvalg af online ressourcer til bog og film samt forslag til forløb

 


 

Læs en ebog online og se filmen på mitCFU

At arbejde med bog og film er en oplagt aktivitet, når eleverne skal arbejde hjemme. Her er en række ebøger fundet på nettet, hvortil der findes en spillefilm på mitCFU:

Filmplakater
05

Tysk

Ideer til onlineundervisning

Her er samlet en række links til udvalgte webressourcer – både til mellemtrinnet og til udskolingen. På mellemtrinnet fokuseres der på ordforrådstilegnelse og lette lytte- og læseøvelser, mens der i udskolingen vægtes læseforståelse, sprogbrug og sprogforståelse samt Landeskunde. 

 

Spred glæde med dette forløb fra Grenzgenial

WERDE EIN GLÜCKSHELD! Mit Witzen, Weisheiten und warmen Worten

Glückshelden (7. - 10. klasse)
Glückshelden (7. - 10. klasse)

Diesem Themenverlauf geht es darum, andere Menschen ein kleines bisschen glücklicher zu machen. Wenn es dir gelingt, mit kleinen Aufmerksamkeiten und Gesten andere Menschen zum Lächeln zu bringen, dann bist du ein "Glücksheld". 

Wir zeigen dir drei tolle Ideen, wie du mit Witzen, Weisheiten oder warmen Worten Freude verbreiten kannst, und ganz leicht ein "Glücksheld" wirst!

Unter dem Tag #GrenzgenialDK  kannst du die Ideen der anderen "Glückshelden" sehen und auch dein eigenes Foto taggen!


 

Andre ideer til onlineundervisning

Babadum

Mellemtrin

Babadum

Babadum er en sjov, interaktiv quiz, som understøtter eleverne i at træne både deres ordforråd, lytte- og læseforståelse. Der kan skiftes mellem fire spil og mange forskellige sprog. Fælles for alle spil er, at et ord skal tilordnes et billede.
Elena-Deutsch

Mellemtrin

Elena-Deutsch

Elena-Deutsch er en hjemmeside, som er egnet til begyndertysk i 3. til 6. klasse. Siden er opdelt i emner og består af interaktive opgaver, som har fokus på både de produktive og receptive sprogfærdigheder. Eleven træner sin lytte- og læseforståelse og samtidig øjer han/hun sit ordforråd og lærer nyttige chunks.
Lernspass

Mellemtrin

Lernspaß für Kinder

Lernspaß für Kinder er en hjemmeside, som henvender sig til tyske grundskoleelever og består af syv fag. Under ’Deutsch’ finder eleven mange forskellige spil til ordforrådstilegnelsen og træning af grammatiske emner. Siden er egnet til fremmedsprogsundervisning, da de enkelte spil er sjove og motiverende og eleven i egen tempo kan prøve sig frem igennem de forskellige niveauer.
CFU-Deutsch-Spiele-Kostenlos

Mellemtrin

German games

German games er en hjemmeside med ti forskellige spil til at træne ordforrådet med. Man vælger først unter ”Themen”, hvilket niveau man vil arbejde med. Efterfølgende kan man vælge, om man vil arbejde på ord- eller sætningsniveau, og til sidst vælger man et emne. Selvom nogle spil er mindre relevant for tyskfaget, er hjemmeside et godt bud på en sjov og varieret måde at træne ordforrådet. Lidt længere ned på siden er der til hvert emne gloselister med en oplæsningsfunktion.
Muzzy-tysk

Mellemtrin

Muzzy Club

Muzzy er et onlinemateriale, som egner sig til tyskundervisningen i 3. -6. klasse. Det består af animationsfilm, spil, lytte- og læseopgaver og enkelte skriveopgaver. Opgaveforklaringen er på engelsk og nemt at forstå.
Muzzy er foreløbigt tilgængeligt frem til sommerferien, så skynd dig at booke Muzzy til din klasse på mitCFU.
Kindesache

Mellemtrin / Udskoling

Kindersache

Kindersache er en tysk hjemmeside med spændende rubrikker som børnerettigheder, nyheder, viden, spil, film og gør-det-selv-aktiviteter. Selvom hjemmesiden ikke er udviklet på baggrunden af en fremmedsprogsdidaktik, byder den på mange interessante emner og inviterer eleverne til at gå på opdagelse og at afprøve deres tyskfærdigheder.
Goethe Institut

Mellemtrin / Udskoling

Øv tysk helt gratis med Goethe Institut

På Goethe-Instituts hjemmeside kan du finde læringsindhold til forskellige sproglige niveauer og emner.
Das Deutschlandlabor

Udskoling

Das Deutschlandlabor

Das Deutschlandlabor er en hjemmeside, som rydder op med klicheer om Tyskland og viser et mangfoldigt billede af det tyske samfund. Nina og David rejser igennem hele Tyskland og interviewer både befolkningen og eksperter til tyve forskellige emner. Til alle videos er der interaktive opgaver.
Kaleidoskopweb

Udskoling

Kaleidoskop

Kaleidoskop er en hjemmeside med interviews og artikler til forskellige temaer, som relaterer til hverdagen i Tyskland. Teksterne er overskuelige i deres længde og kan anvendes i 8.-9. klasse. Til alle tekster er der spørgsmål og forslag til indledende vendinger, hvordan eleven kan bruge til sine svar.
Der Junge Goethe

Udskoling

Der junge Goethe!

Podcast er blevet en fast del af undervisningen i folkeskolen. I Tyskland har podcast en lang tradition og de såkaldte ”Hörspiele” er et populært medie, der kan sætte fantasien i gang, når stemmerne og lyden kombineres med selvskabte billeder i vores hoveder. Her en række bud på, hvordan du kan arbejde med podcast i forbindelse med Goethes liv og værker.
CFU-Grenzgenial-logo

Udskoling

Grenzgenial

Grenzgenial er en portal, som kan bruges af elever og lærer, når tyskundervisningen skal suppleres med aktuelle og relevante temaer. Som lærere kan du vælge at slippe eleverne løs på siden og lade dem gå på opdagelse, hvor de møder både det tyske sprog, men også den tyske kultur. Læreren kan også gå mere i dybden, ved at arbejde med vores tilhørende undervisningsmateriale, der både guider gennem hele forløb, men også giver plads til at udarbejde egne opgaver.
Mikrofon

Udskoling

Slam doch mal die Poetry

Oplagt undervisningsenhed til mundtlige sprogproduktioner i hjemmeundervisningen med Poetry Slam. På hjemmesiden grenzgenial.dk finder du, blandt meget andet, læringsaktiviteter, tekster og arbejdsark der guider dine elever skridt for skridt til deres egne Poetry Slam produkter. Hjemmesiden samt materiale er frit tilgængeligt og gratis.
Munich Supercrew

Udskoling

Munich Supercrew

Bandet Munich Supercrew tilbyder sangtekster på A1- og A2-niveau, som er lette at forstå og hvor man nemt kan synge med. Til alle sange findes der omfangsrige undervisningsmaterialer til fri download.

 

E-bøger, tv-udsendelser og film på mitCFU

Das grüne Schaf
Das grüne Schaf

E-bøger

Tv-udsendelser og film
På mitCFU kan du streame film og tildele filmene som lektie til din klasse. Er du i tvivl om hvordan du gør, så se her:

Küchenkrimi - Dem Essen auf der Spur (5.-7. klasse - 25 min.)

Vil du arbejde med emnet „Essen und Trinken” i din klasse? Så er denne tv-udsendelse et godt supplement til din undervisning. Det tilhørende kapitelsæt deler udsendelsen op i overskuelige sekvenser, understøtter eleverne med relevante gloser og inviterer dem til at arbejde med de mange forskellige spørgsmål og opgaver.

Elisabeth, Nhung og Ole undersøger:

Pünktchen und Anton (5.-7. klasse - 105 min.)

Den fattige Anton lader sig friste og stjæler en dyr lighter i sin veninde Priks rige hjem. Anton vil skaffe penge, så han og hans syge mor kan rejse til havet, så hun kan blive rask igen. De kommer til havet, men Prik sørger for, at det bliver på en ordentlig måde. Filmen handler om venskabet mellem drengen Anton og pigen Luise - kaldet Pünktchen. Anton og Pünktchens familiære bagrund og økonomiske status er meget forskellige og filmen lægger således også op til en snak om, hvad der er vigtigst - penge eller samvær. Der tilhører et kapitelsæt. 

Sprich los! (6.-8. klasse - 8 afsnit a 10 min.)

Sprich los! er en tv-udsendelse i 8 afsnit. I hvert afsnit præsenterer værten André på en spændende måde forskellige grammatiske emner eller hverdagsfraser. Han taler med unge mennesker, som er i gang med at lære tysk, og lader dem løse forskellige opgaver, som træner det tilsvarende emne. I udsendelsen er der fx fokus på de tyske kendeord, hjælpeverbernes bøjningsformer eller nyttige vendinger.
Du kan lade dine elever se afsnittene og, ligesom de unge i udsendelsen, løse opgaverne.

Der Junge muss an die frische Luft (7.-9. klasse - 100 min.)

Handlingen er baseret på den kendte tyske komiker Hape Kerkelings barndom og opvækst i Nordrhein-Westfalen. I et Tyskland, der stadig er præget af krigens efterslæb, finder den livsglade Hans-Peter sin helt egen måde at håndtere virkeligheden på. Filmen behandler tyskfagligt relevante emner som Familie, Anders sein, og Krankheit und Tod. 
Til filmen finder du en pædagogisk vejledning og et kapitelsæt med spørgsmål og opgaver. 

Kaugummiblase (7.-10. klasse - 24 min.)

Emma er på vej i puberteten, men det er hun ikke selv helt klar over. Stod det til hende brugte hun tiden på at gynge og tygge tyggegummi sammen med sin barndomsven Lasse. Men Lasse har pludselig en kæreste og ikke nok med det, han interesserer sig nu også for sex. Kan de to holde deres venskab eller brister Emmas tyggegummibobbel?

En oplagt kortfilm, når man arbejder med Jung sein, Liebe eller Freundschaft. Filmen er et billede på de ligheder, der er mellem dansk og tysk kultur, og eleverne kan få øje på, at kulturforståelse også kan handle om universelle emner, som det er tilfældet i kortfilmen.
Den pædagogiske vejledning indeholder ideer til arbejdet med filmens temaer med fokus på forforståelse, ordforråd og mundtlig kommunikation.

Das grüne Schaf (8.-9. klasse - 5 min.)

Kortfilm med temaet integration. Filmen fortælles i korte uddrag af interviews fra den daglige trummerum af patchwork familien El Sapo. Sønnen, Marcel, er et grønt får og de andre er grå. Han er anderledes og bliver ofte drillet. Selvom han støttes af sin familie, er det ikke helt let, når får og frøer lever side om side...

Filmen "Das grüne Schaf" sætter på en humoristisk vis spot på det "at være anderledes" og være del af en "Patchworkfamilie". Filmen, der har tyske undertekster, lægger bl.a. op til at arbejde med emner som "Familie", "Anders sein" og "Identität", og til at eleverne arbejder med at kunne udtrykke og diskutere holdninger og følelser. Den pædagogiske vejledning indeholder ideer til før, under og efter opgaver til arbejdet med filmens indhold og hovedtematikker.

Zurück (8.-10. klasse - 10 min.)

Tysk kortfilm. Lena vender hjem til Tyskland efter et år i Australien. Hendes mor og kæreste er glade for at have hende tilbage, men Lena har blandede følelser. Hun indser snart, at det bliver svært for hende, at vende tilbage til det liv, hun havde før rejsen. Og spørgsmålet er, om hun vil have det?
Til kortfilmen er udarbejdet en kapitelmærkning "Zurück", som knytter sig til opgaver i vejledningen

Hej, jeg er jøde/Hey, ich bin Jude (9.-10. klasse - 43 min.)

I denne tyske dokumentar fra 2020 fortæller unge jøder mellem 12 og 25 år, hvordan det er at være ung og jøde i Tyskland. Udsendelsen kan fx bruges ifm. temaer som indeholder aspekter af 'Vorurteile' eller 'Verschiedenheit'. Der tilhører et kapitelsæt, som også kan bruges til onlineundervisningen.

06

Kulturfagene

3 tips til kulturfagene som letter undervisningen…

Logo for værktøjerne Easelly, Mentimeter og ThingLink

Disse 3 online-værktøjer, som jeg selv har haft glæde af, kan være med til at gøre din undervisning endnu mere interessant:

 • Easelly – Let og lækker elevpræsentation
 • Mentimeter – Sådan aktiverer du nemt dine elever
 • ThingLink – både til forklaring og præsentation

Læs om de 3 værktøjer her.

 


 

Samfundsfag

Horisont - Staten ser alt
Gennem denne korte tv-udsendelse kan eleverne få indblik i den uhyggelige bagside, som morgendagens samfund kan rumme med hensyn til overvågning af borgerne. Selve udsendelsen følger bl.a. både en såkaldt pålidelig og såkaldt upålidelig borger, og det ret tydeligt hvor store forskelle i rettigheder de har i dagens Kina. Gennem kapitelsæt kan eleverne virtuelt i grupper arbejde med forskellige temaer i tv-udsendelsen. Efterfølgende kan de fremlægge for hinanden enten i mindre grupper (eks.vis Zooms breakoutrooms) eller i Plenum. Se gerne den medfølgende pædagogiske vejledning.


Det slører special edition (3) - Latifa starter et politisk parti
I tv-udsendelsen forsøger Latifa at starte et politisk parti. Gennem kapitelsættet kan man sætte eleverne til i grupper at se udsendelsen og svare/ undersøge de forskellige spørgsmål, der stilles undervejs. Det er oplagt med en fælles introduktion og opsamling.


Horisont - Hvorfor elsker de Trump?
I denne korte tv-udsendelse forsøger Horisont at finde svar på det. Gennem det tilhørende kapitelsæt kan man lade eleverne arbejde i grupper i nogle af temaerne. Herefter kan de evt. præsentere for de andre hvad de er nået frem til. Man kan også fjerne/ tilføje eller rette i det tilhørende kapitelsæt, så spørgsmålene kan tilpasses. Det er oplagt med en fælles introduktion og opsamling.

CFU-StatenSerAlt

Horisont

Staten ser alt

Udskoling.
TV-optagelse, 23 min.
Latifa starter et politisk parti

Det slører special edition (3)

Latifa starter et politisk parti

Udskoling.
TV-optagelse, 23 min.
Hvorfor elsker de Trump?

Horisont

Hvorfor elsker de Trump?

Udskoling.
TV-optagelse, 25 min.

 

Kristendomskundskab

Luther og Bibelen (Mellemtrin)
Luther og reformationen er stor del af kristendommens historie, du kan derfor med fordel lade eleverne se klip omkring Luther og Bibelen og besvare de enkelte spørgsmål, som stilles. Eventuelt kan eleverne sættes i grupper og arbejde med spørgsmålene. Endelig kan de eksempelvis skrive et brev til Luthers far. Se også gerne ekstraopgaven.


 

Historie

Podcast med historiske nedslag
GoLittles podcasts er en sjov måde at formidle viden på til elever i indskoling og mellemtrin om spændende steder og oplevelser rundt om i Danmark - fra den gamle borgruin Hammershus på Bornholm til kronjuvelerne under Rosenborg Slot i København.

Find en aktuel fortælling til enten alle elever eller giv eleverne individuelt eller i grupper en relevant podcast de skal videreformidle viden fra til de andre elever.

Alternativ lav en podcaststafet, hvor den første hører en podcast om et givent sted og skal referere det til elev nr. 2, som så skal høre en ny podcast og referere det til elev nr. 3 – mulighederne er mange. De enkelte podcasts er i en børnevenlig lyttelængde på 7 - 10 min.

Foto: Tashi-Delek./ Golittle
Foto: Tashi-Delek./ Golittle
07

Sundhed og trivsel

Sex og samfund

Sex og Samfunds Underviserportal

Sex og samfund tilbyder færdige undervisningsforløb til elever på alle klassetrin. I en tid hvor vi isolerer os og primært er sociale gennem online portaler, kan det være en stor udfordring for den mentale sundhed.  Hvorfor ikke sætte fokus på det mentale og digitale i din undervisning?

Sex og Samfund har en materialesamling, hvor du kan finde undervisningsforløb med forskellige fokus indenfor følelser, køn, krop, pubertet, hygiejne, sex m.m.

Her finder du konkrete undervisningseksempler omkring


  

Trivsel: Ensomhed

At være hjemsendt fra skolen, afskåret fra kammeraterne og fritidsaktiviteterne samt hensat til den virtuelle verden, kan for mange blive en psykisk belastning. I kølvandet på Covid-19 og restriktioner er ordet ensomhed ofte blevet nævnt. Ensomhed kan være eller blive en realitet for mange unge, og derfor har vi fundet et par film på mitCFU, som du måske kan bruge i din undervisning.

CFU-LortOgLagkage6

Indskoling

”Ensomhed” fra Lort & lagkage (6)

Dokumentar på 25 minutter om to børn, som har oplevet at føle sig ensomme i hver deres kontekst. Indimellem kører historien om ”Palle alene i verden”, som går fra at være vild med at være alene til at føle sig ensom.
Afsnittet kan være et afsæt til en snak om, hvordan ensomhed føles i børnehøjde, og hvad man kan gøre for at hjælpe.
CFU-Sofies-Univers2015

Mellemtrin

”Ensomhed” fra Sofies Univers 2015

Talkshow fra DR Ultra på 29 minutter, som i dette afsnit sætter fokus på ensomhed. Vi møder melodigrandprix vinderen Emmelie De Forest, som trods sin succes selv har kæmpet med ensomhed. Vi møder også et børnepanel, som hjælper med at debattere ensomhed.
Serien kan være et oplæg til at snakke om ensomhed i et ungeperspektiv gennem venner, selvværd, selvtillid, fritid, sammenhold, fællesskab og computertid
CFU-UngOgEnsom20

Udskoling

”Ung og ensom” fra DR1 2015

Serie i fire afsnit af 30 minutters varighed om seks unge mennesker som befinder sig forskellige steder i deres ungdom, men alle føler sig ensomme. Heriblandt møder vi Laura, som er 13 år og ensom i folkeskolen. De unge er så fastlåste i deres ensomhed, at det er meget svært at åbne op igen, selv når forstående voksne prøver at støtte dem i deres bestræbelser på at vise verden tillid. Serien kan være et oplæg til en snak om ensomhed og hvor meget det kan fylde.

Serien "Ung og ensom" kan være et oplæg til en snak om ensomhed og hvor meget det kan fylde. Der relateres til mange perspektiver til den verden de unge lever i lige nu, hvor de er sendt hjem under Corona og mange sidder alene hjemme, er afskåret vennerne og henstillet til et online univers

 • Afsnit 1: Vi møder Laura (folkeskolen), Albert (gymnasiet) og Louise (kontanthjælp)
 • Afsnit 2: Vi møder Albert (gymnasiet), Louise (kontanthjælp) og Thomas (universitetet)
 • Afsnit 3: Vi møder Thomas (universitetet), Laura (folkeskolen) og Signe (gymnasiet)
 • Afsnit 4: Vi møder Louise (kontanthjælp), Thomas (universitetet) og Fransiska (kostskole og plejefamilie)

  

Trivsel: De 24 styrker

Der kan arbejdes med positiv psykologi og selvindsigt i fagene dansk, engelsk, trivsel, matematik og billedkunst.

Velegnet for 4.-9.klasse alt efter valg af sprog og opgaver.


  

Trivsel: Digital mobning

CFU-mitcfu-Klassen167

Mellemtrin

Klassen ( 167 ) - alle hader dig

Uafhængig del af serie, afsnittet handler om digital mobning via beskeder. Varighed 13 min. Egnet til 4.-6. klasse. På samme link findes opgaver til afsnittet.
Dømt på sociale medier

Udskoling

Dømt på sociale medier

Film om digital mobning egnet til 8. og 9. klasse. Sprog: engelsk. Varighed: 51 minutter.
Hashtag (1)

Udskoling

Hashtag

Lille serie på 8 afsnit omhandlende en ung pige, som laver en Instagram konto og hænger venner ud herpå. Egnet til 8. og 9. klasse. Et afsnit varer 11-15 min.

 

Madlavning

Arla har en opskriftside, med lette børnevenlige opskrifter. Trænger undervisningen til et aktivt indspark kan du finde en opskrift på https://www.arla.dk/opskrifter/barn/ og lade eleverne gøre følgende.

 • Læse opskriften højt
 • lave opskriften (med forældrene) og sende et billede af resultatet
 • Oversætte opskriften til et andet sprog (engelsk, tysk)
 • Omregne opskriften til en større/mindre portion (matematik)

Her finder du konkrete undervisningseksempler med forskellige opskrifter 


 

Bevægelses Challenge

Onlineundervisning kan hurtigt bære præg af siddende aktiviteter, og har man heller ikke frikvarteret med kammeraterne til at bevæge sig i, og alle fritidsaktiviteter er lukket ned, kan det blive udfordrende for kroppen.

Foto: Cristina Zaragoza | Unsplash
Foto: Cristina Zaragoza | Unsplash

Forskning viser, at fysisk aktivitet giver bedre trivsel og læring, så hvorfor ikke bruge det i onlineundervisningen? Giv dine elever en fysisk udfordring og eventuelt gennem konkurrence. Du kan;

 • Få eleverne til at tage en selfie ved tre lokale vartegn hver dag
 • I kan måle skridt og se hvem der går flest skridt på X antal dage
 • Konkurrer om hvem der løber/går flest kilometer
 • Lav en fotokonkurrence med udendørsbilleder
 • Saml skrald i naturen, mest skrald samlet vinder
08

Kulturformidling

- tilbud til de praktisk-musiske fag

 

Film-aktiviteter til hjemmeskolen

SmåP - Små Produktioner

SmåP har samlet nogle selvinstruerende film-aktiviteter som eleverne kan lave på egen hånd med det udstyr de har til rådighed. 

Nogle af aktiviteterne laves udelukkende på computer, mens andre af aktiviteterne fordrer at eleverne bevæger sig ud i deres omgivelser og indsamler billede eller lyd, der senere skal bearbejdes til et færdigt produkt.


 

Fjernundervisning til musiktimerne

Et godt link til musiklærere: En artikel fra Folkeskolen.dk med inspiration og gode links til fjernundervisning i musik.


 

Det Kongelige Teater

Det Kongelige Teater tilbyder KGL Xtra, som er et gratis univers på teatrets hjemmeside. Her kan du streame udvalgte forestillinger, læse artikler som "Bag om Julefeber" og få et kig bag scenen. Det Kongelige Teater er et spændende oplevelsesunivers for børn - også virtuelt. Stream f.eks.


 

Online- og hjemmeundervisning i billedkunst

Her er nogle bud på inspiration og opgaver til elever på forskellige klassetrin. Opgaverne kan løses med de ting, man har i hjemmet, og der er eksempler på såvel  ”kreative” opgaver som digitale opgaver – der er gode forklaringer til at komme i gang, og forklaringerne er skrevet, så eleverne kan forstå dem.

09

Teknologiforståelse

I en tid hvor digitaliseringen virkelig er blevet et omdrejningspunkt i undervisningen, kommer vi med bud på hvordan man kan styrke sin digitale værktøjskasse. 

Tinkercad

Teknologiforståelse

Tinkercad

Microbit-Ultrabit

Teknologiforståelse

micro:bit / ultra:bit

 


 

Hour of code

Hour of code er et amerikansk site der tilbyder mange forskellige 1 times forløb, til det at kode / programmere. Gå på opdagelse og find det der passer til jer.