CFUs digitale læremidler
Når du skal undervise dine elever, som sidder derhjemme, er det oplagt at benytte CFUs digitale læremidler. Book dem på mitCFU og giv dermed eleverne adgang til de digitale læremidler hjemmefra.
Lån f.eks. en e-bog eller tv-udsendelse til klassen og giv dine elever opgaver til den. Der er mange af vores digitale materialer, som har vejledninger med opgaver eller opgaver direkte indbygget i materialet.
Eleverne kan arbejde individuelt med opgaverne og aflevere besvarelserne i jeres læringssystem eller I kan diskutere deres besvarelser på jeres online platform.
VIDSTE DU
- at du med et overlay selv kan lave opgaver og henvisninger direkte i CFUs e-bøger?
- at flere af CFUs e-bøger allerede har et CFU-overlay med opgaver og henvisninger?
- at flere af CFUs e-bøger også er lydbøger med indbygget oplæsning?
-
at du selv kan lave kapitler i CFUs spillefilm og tv-udsendelser, hvis der er bestemte dele af filmen eller udsendelsen, eleverne skal se?
Få hjælp og vejledning på wiki.mitcfu.dk
emu: Faglige forløb og gode råd til onlineundervisningl
Vær også opmærksom på, at emu - danmarks læringsportal har lavet siden "Corona - Gode råd til undervisning" hvor der både er faglige forløb og gode råd til onlineundervisning.
Dansk
Undersøgende litteraturundervisning

Her er fire bud på, hvordan I kan arbejde med en undersøgende tilgang til litteraturundervisning i indskolingen, på mellemtrinnet og i udskolingen.
De er udarbejdet som små forløb med overskrifterne ”Vitello” og ”At flytte til et nyt sted” til indskolingen og ”Mig og far” til mellemtrinnet og udskolingen.
Forløbene
Find forløbene på de enkelte poster i mitCFU under "Vejledninger til materialet", eller klik på de direkte link herunder:
- E-bog: Vitello vil have en far - Indskoling ( e-bog | forløb )
- Film: Vitello skal have en papfar - Indskoling ( film | forløb )
- Film: De Fantastiske 3 - Mellemtrin ( film | forløb )
- E-bog, billednovelle: Hader, hader ikke - Udskoling ( e-bog | forløb )
Brug e-bøger
I denne tid med onlineundervisning er det nemt at låne en e-bog til dine elever og lade dem sidde og læse derhjemme. Bøgerne kan også læses op med oplæsningsprogrammer.
Nogle af e-bøgerne har et overlay, som du kan give dine elever sammen med bogen. Overlayet er opgaver, som er lagt direkte ind over teksten, så eleverne støder på opgaverne mens de læser. Her er et par eksempler på e-bøger med overlay.

Indskoling
Mellemtrin
Udskoling
Oversigt
Her er en samlet oversigt over e-bøger til Indskoling | Mellemtrin | Udskoling noteret på huskelister i mitCFU.
Et godt bud på værklæsning i 8.-10. klasse
Romanen "Interrail" af Mette Klint udmærker sig bl.a. ved at appellere til begge køn, da den er skrevet med to jeg-fortællere Helena og Junuz, der skiftevis beretter i nutid og i datid
Arbejd med spillefilm
En god opgave i disse onlineundervisningstider er at arbejde med spillefilm i undervisningen. Der er mange film på mitcfu, som kan lånes til eleverne, så de kan se og arbejde med filmen hjemme.
Der er forskellige former for vejledninger, med gode ideer til undervisningen, til mange af vores spillefilm. Flere af filmene har kapitelmærkninger. Det kan f.eks. være opgaver, markeringer af forskellige filmiske virkemidler, eller filmens brug af berettermodellen.
Oversigt over spillefilm på mitCFU
- Spillefilm til Indskoling | Mellemtrin | Udskoling
Her er et par eksempler på film med kapitelmærkninger.
Tv-udsendelser til online undervisning
Matematik
Brug TV-udsendelser i matematikundervisningen
Rikke Teglskov, Pædagogisk Konsulent ved Center for Undervisningsmidler, UC Lillebælt har på folkeskolen.dk bidraget med et blogindlæg: "TV-udsendelser i matematikundervisningen".
Økonomi for dummies - med Huxi (og Karen)
I tv-udsendelsen "Økonomi for dummies – forbrug og vækst" er der lavet kapitelmærkninger og tilhørende spørgsmål, som lærerne kan bruge til fjernundervisning. Eleverne kan inddeles i grupper og arbejder i breakoutrooms omkring de stillede spørgsmål under kapitel-mærkningerne.
Jeg foreslår, at eleverne ser hele udsendelsen først og bagefter kan de forskellige kapitler med tilhørende spørgsmål tildeles de forskellige grupper.
Eksperimenter med matematik
Ideer til undersøgende matematik

Find inspiration i nedenstående 2 hæfter, som begge kan downloades som PDF-dokumenter.
Til løsning af opgaverne kan eleverne i begge tilfælde bruge materialer de fleste har hjemme.
Find matematikken
Distance Learning through Play
Forløbet ”Find matematikken” tager sit udgangspunkt i hjemmet med ting som – forventeligt- findes i alle husstande.
Engelsk
Inspiration til din onlineundervisning i engelsk
Herunder kan du finde forslag til materialer, temaer og ressourcer, der egner sig til både korte og længere forløb online. Ressourcerne er målrettet faserne: indskoling, mellemtrin og udskoling.
Her findes både gode gratis websider med e-bøger, autentisk lyttemateriale, spil og grammatikopgaver samt padlets med tematiske samlinger af ressourcer, så du hurtigt kan sammensætte et forløb til din klasse.
Læs en ebog online og se filmen på mitCFU
At arbejde med bog og film er en oplagt aktivitet, når eleverne skal arbejde hjemme. Her er en række ebøger fundet på nettet, hvortil der findes en spillefilm på mitCFU:

Tysk
Ideer til onlineundervisning
Her er samlet en række links til udvalgte webressourcer – både til mellemtrinnet og til udskolingen. På mellemtrinnet fokuseres der på ordforrådstilegnelse og lette lytte- og læseøvelser, mens der i udskolingen vægtes læseforståelse, sprogbrug og sprogforståelse samt Landeskunde.
Spred glæde med dette forløb fra Grenzgenial
WERDE EIN GLÜCKSHELD! Mit Witzen, Weisheiten und warmen Worten

Diesem Themenverlauf geht es darum, andere Menschen ein kleines bisschen glücklicher zu machen. Wenn es dir gelingt, mit kleinen Aufmerksamkeiten und Gesten andere Menschen zum Lächeln zu bringen, dann bist du ein "Glücksheld".
Wir zeigen dir drei tolle Ideen, wie du mit Witzen, Weisheiten oder warmen Worten Freude verbreiten kannst, und ganz leicht ein "Glücksheld" wirst!
Unter dem Tag #GrenzgenialDK kannst du die Ideen der anderen "Glückshelden" sehen und auch dein eigenes Foto taggen!
Andre ideer til onlineundervisning
E-bøger, tv-udsendelser og film på mitCFU

E-bøger
Tv-udsendelser og film
På mitCFU kan du streame film og tildele filmene som lektie til din klasse. Er du i tvivl om hvordan du gør, så se her:
Kulturfagene
3 tips til kulturfagene som letter undervisningen…

Disse 3 online-værktøjer, som jeg selv har haft glæde af, kan være med til at gøre din undervisning endnu mere interessant:
- Easelly – Let og lækker elevpræsentation
- Mentimeter – Sådan aktiverer du nemt dine elever
- ThingLink – både til forklaring og præsentation
Samfundsfag
Horisont - Staten ser alt
Gennem denne korte tv-udsendelse kan eleverne få indblik i den uhyggelige bagside, som morgendagens samfund kan rumme med hensyn til overvågning af borgerne. Selve udsendelsen følger bl.a. både en såkaldt pålidelig og såkaldt upålidelig borger, og det ret tydeligt hvor store forskelle i rettigheder de har i dagens Kina. Gennem kapitelsæt kan eleverne virtuelt i grupper arbejde med forskellige temaer i tv-udsendelsen. Efterfølgende kan de fremlægge for hinanden enten i mindre grupper (eks.vis Zooms breakoutrooms) eller i Plenum. Se gerne den medfølgende pædagogiske vejledning.
Det slører special edition (3) - Latifa starter et politisk parti
I tv-udsendelsen forsøger Latifa at starte et politisk parti. Gennem kapitelsættet kan man sætte eleverne til i grupper at se udsendelsen og svare/ undersøge de forskellige spørgsmål, der stilles undervejs. Det er oplagt med en fælles introduktion og opsamling.
Horisont - Hvorfor elsker de Trump?
I denne korte tv-udsendelse forsøger Horisont at finde svar på det. Gennem det tilhørende kapitelsæt kan man lade eleverne arbejde i grupper i nogle af temaerne. Herefter kan de evt. præsentere for de andre hvad de er nået frem til. Man kan også fjerne/ tilføje eller rette i det tilhørende kapitelsæt, så spørgsmålene kan tilpasses. Det er oplagt med en fælles introduktion og opsamling.
Kristendomskundskab
Luther og Bibelen (Mellemtrin)
Luther og reformationen er stor del af kristendommens historie, du kan derfor med fordel lade eleverne se klip omkring Luther og Bibelen og besvare de enkelte spørgsmål, som stilles. Eventuelt kan eleverne sættes i grupper og arbejde med spørgsmålene. Endelig kan de eksempelvis skrive et brev til Luthers far. Se også gerne ekstraopgaven.
Historie
Podcast med historiske nedslag
GoLittles podcasts er en sjov måde at formidle viden på til elever i indskoling og mellemtrin om spændende steder og oplevelser rundt om i Danmark - fra den gamle borgruin Hammershus på Bornholm til kronjuvelerne under Rosenborg Slot i København.
Find en aktuel fortælling til enten alle elever eller giv eleverne individuelt eller i grupper en relevant podcast de skal videreformidle viden fra til de andre elever.
Alternativ lav en podcaststafet, hvor den første hører en podcast om et givent sted og skal referere det til elev nr. 2, som så skal høre en ny podcast og referere det til elev nr. 3 – mulighederne er mange. De enkelte podcasts er i en børnevenlig lyttelængde på 7 - 10 min.

Sundhed og trivsel
Sex og samfund

Sex og samfund tilbyder færdige undervisningsforløb til elever på alle klassetrin. I en tid hvor vi isolerer os og primært er sociale gennem online portaler, kan det være en stor udfordring for den mentale sundhed. Hvorfor ikke sætte fokus på det mentale og digitale i din undervisning?
Sex og Samfund har en materialesamling, hvor du kan finde undervisningsforløb med forskellige fokus indenfor følelser, køn, krop, pubertet, hygiejne, sex m.m.
- Undervisningsmaterialer til indskoling
- Undervisningsmaterialer til mellemtrin
- Undervisningsmaterialer til udskoling
Her finder du konkrete undervisningseksempler omkring
Trivsel: Ensomhed
At være hjemsendt fra skolen, afskåret fra kammeraterne og fritidsaktiviteterne samt hensat til den virtuelle verden, kan for mange blive en psykisk belastning. I kølvandet på Covid-19 og restriktioner er ordet ensomhed ofte blevet nævnt. Ensomhed kan være eller blive en realitet for mange unge, og derfor har vi fundet et par film på mitCFU, som du måske kan bruge i din undervisning.
Serien "Ung og ensom" kan være et oplæg til en snak om ensomhed og hvor meget det kan fylde. Der relateres til mange perspektiver til den verden de unge lever i lige nu, hvor de er sendt hjem under Corona og mange sidder alene hjemme, er afskåret vennerne og henstillet til et online univers
- Afsnit 1: Vi møder Laura (folkeskolen), Albert (gymnasiet) og Louise (kontanthjælp)
- Afsnit 2: Vi møder Albert (gymnasiet), Louise (kontanthjælp) og Thomas (universitetet)
- Afsnit 3: Vi møder Thomas (universitetet), Laura (folkeskolen) og Signe (gymnasiet)
- Afsnit 4: Vi møder Louise (kontanthjælp), Thomas (universitetet) og Fransiska (kostskole og plejefamilie)
Trivsel: De 24 styrker
Der kan arbejdes med positiv psykologi og selvindsigt i fagene dansk, engelsk, trivsel, matematik og billedkunst.
Velegnet for 4.-9.klasse alt efter valg af sprog og opgaver.
Trivsel: Digital mobning
Madlavning
Arla har en opskriftside, med lette børnevenlige opskrifter. Trænger undervisningen til et aktivt indspark kan du finde en opskrift på https://www.arla.dk/opskrifter/barn/ og lade eleverne gøre følgende.
- Læse opskriften højt
- lave opskriften (med forældrene) og sende et billede af resultatet
- Oversætte opskriften til et andet sprog (engelsk, tysk)
- Omregne opskriften til en større/mindre portion (matematik)
Her finder du konkrete undervisningseksempler med forskellige opskrifter
Bevægelses Challenge
Onlineundervisning kan hurtigt bære præg af siddende aktiviteter, og har man heller ikke frikvarteret med kammeraterne til at bevæge sig i, og alle fritidsaktiviteter er lukket ned, kan det blive udfordrende for kroppen.

Forskning viser, at fysisk aktivitet giver bedre trivsel og læring, så hvorfor ikke bruge det i onlineundervisningen? Giv dine elever en fysisk udfordring og eventuelt gennem konkurrence. Du kan;
- Få eleverne til at tage en selfie ved tre lokale vartegn hver dag
- I kan måle skridt og se hvem der går flest skridt på X antal dage
- Konkurrer om hvem der løber/går flest kilometer
- Lav en fotokonkurrence med udendørsbilleder
- Saml skrald i naturen, mest skrald samlet vinder
Kulturformidling
- tilbud til de praktisk-musiske fag
Film-aktiviteter til hjemmeskolen

SmåP har samlet nogle selvinstruerende film-aktiviteter som eleverne kan lave på egen hånd med det udstyr de har til rådighed.
Nogle af aktiviteterne laves udelukkende på computer, mens andre af aktiviteterne fordrer at eleverne bevæger sig ud i deres omgivelser og indsamler billede eller lyd, der senere skal bearbejdes til et færdigt produkt.
Fjernundervisning til musiktimerne
Et godt link til musiklærere: En artikel fra Folkeskolen.dk med inspiration og gode links til fjernundervisning i musik.
Det Kongelige Teater
Det Kongelige Teater tilbyder KGL Xtra, som er et gratis univers på teatrets hjemmeside. Her kan du streame udvalgte forestillinger, læse artikler som "Bag om Julefeber" og få et kig bag scenen. Det Kongelige Teater er et spændende oplevelsesunivers for børn - også virtuelt. Stream f.eks.
Online- og hjemmeundervisning i billedkunst
Her er nogle bud på inspiration og opgaver til elever på forskellige klassetrin. Opgaverne kan løses med de ting, man har i hjemmet, og der er eksempler på såvel ”kreative” opgaver som digitale opgaver – der er gode forklaringer til at komme i gang, og forklaringerne er skrevet, så eleverne kan forstå dem.
Teknologiforståelse
I en tid hvor digitaliseringen virkelig er blevet et omdrejningspunkt i undervisningen, kommer vi med bud på hvordan man kan styrke sin digitale værktøjskasse.
Hour of code
Hour of code er et amerikansk site der tilbyder mange forskellige 1 times forløb, til det at kode / programmere. Gå på opdagelse og find det der passer til jer.