Gå til hovedindhold
 • Uddannelse
 • Efter- og videreuddannelse
 • Forskning
 • Om UC SYD
 • Uddannelser og kurser For dig, der leder efter et kursus, et modul eller en uddannelse på diplom- eller akademiniveau

Ved du, hvad du leder efter, kan du søge direkte i vores database

 • Om UC SYD Hvem er vi? Læs alt om UC SYD her.
 • Job ved UC SYD Find ledige stillinger, og hør hvordan det er at arbejde på UC SYD.
 • Presse Vi giver dig oversigten over alle vores pressehistorier.

CFU

Center for Undervisningsmidler

Samfundsfag

- Læremidler, kurser, inspiration

01

I Fokus

Skolevalg 2021

Skolevalg 2021

Folketinget og Undervisningsministeriet gentager succesen med Skolevalg:

Skolevalg 2021 afholdes i år den 14. oktober. Udskydelsen skyldes coronarestriktioner. Med den nye dato kan vi nu afholde et normalt skolevalg med debatter, afstemninger og stor valgaften på Christiansborg.

Statsministeren udskriver valget den 26. september, og om mandagen starter det tre uger lange undervisningsforløb på skolerne.

Følg linket for at læse mere og tilmelde din skole på  www.skolevalg.dk


 

Plakater fra udstillingen "30-års jubilæet for murens fald" i CFUs Informationssamling

Fotos til plakaterne er fundet på unsplash.com og distribueres videre i henhold til Unsplash licensen.

Mauerfall-plakater

Hent A2-plakater til tryk


 

Stemmer fra Sydhavnen - et gratis læremiddel omkring ulighed

Stemmer fra Sydhavnen

Stemmer fra Sydhavnen er et helt nyudviklet multimodalt læremiddel, som er en online ressource. Der er et færdigbygget undervisningsforløb i en meget detaljeret lærervejledning, undervejs i forløbet arbejder eleverne med meget andet end tunge tekster, der er både youtubeklip, læringsaktiviteter, muligheder for at eleverne selv er aktive i bl.a. samfundsfaglige metoder.

Selve undervisningsforløbet og temaet er bygget op omkring Sydhavnen i København, som er Danmarks mest ulige bydel. Man kan som underviser enten vælge at anvende læremidlet direkte, eller i stedet selv at finde et mere lokalt sted med ulighed og så anvende læremidlets ideer, metoder, kopisider, men også de mere generelle tilgange til ulighed.

Se meget mere på http://stemmerfrasydhavnen.dk/ 


 

Undervisning i EU

Hvorfor og hvordan undervise i EU

Både i de nuværende Fælles Mål og særligt i de kommende Forenklede Fælles Mål står EU som et centralt og uundgåeligt emne i Samfundsfagsundervisningen. 
Følgende kan lette din forberedelse til emnet:

EU Dilemmaspil - en god vinkel til at arbejde med EU

Der er pt. 5 EU dilemma spil, som er udviklet af DRs EU-korrespondent Ole Ryborg.

Spillene arbejder med forskellige dilemmaer og viser på eksemplarisk vis, hvor kompliceret forhandlinger er i EU, samtidig med at det tit ender i et "mudret" kompromis, da der er mange forskellige interesser indblandet.

Spillet kan anvendes fra 9. klasse.

Spillene kan downloades fra http://eu.emu.dk/euspil/ eller direkte her. De kan også bestilles som trykt hos enten sanni.olesen@ec.europa.eu eller christa.stelling@europarl.europa.eu

Folketingets EU-oplysning - et godt afsæt for materialer om EU

besøg: EU-Oplysningens hjemmeside

Folketingets EU-Oplysning har laver EU Temaer samt faktaark bestil her: http://www.eu.dk/da/publikation-mappe/publikationer

EU-oplysningen har lavet en film omkring EU's historie

Se filmen - og andre her:
https://www.youtube.com/EUOplysningen

EUROPA-PARLAMENTET i Danmark

Europa-parlamentets danske hjemmeside, få masser af ny information og hold dig ajour, en god vej ind, hvis man vil se hvad der rører sig aktuelt i Parlamentet, herunder de danske parlamentarikere. Følg dem på twitter. Følg også Europa-parlamentet i Danmark på Twitter og Facebook.

Se mere på: www.europarl.dk


 

UNESCO Samlingerne: Verdens skatte - ind i klassen

UNESCO Samlingerne er en række fantastiske samlinger, som viser genstande og dermed hverdagsliv i en række lande. 

Den store spredning i materialet gør UNESCO Samlingerne anvendelige for en stor målgruppe. Ofte bliver materialet brugt i forbindelse med rollespil og udstillinger, men det indeholder en stor frihed for den enkelte bruger til at anvende materialet på sin egen måde.

Lån UNESCO Samlingerne hos Moesgaard museum og få bragt lånet til skolen med CFU.

02

Kurser og arrangementer

Kurser til dit fag - Samfundsfag

Temadage, netværksarrangementer, årsplanlægningsdage, konferencer og inspirationseftermiddage. Viften af tilbud som Center for Undervisningsmidler arrangerer er bred.

Du vil altid kunne finde en oversigt over vores kurser og arrangementer i online-kataloget.

 

Flyt kurset hjem på skolen

En del af kurserne kan med fordel rekvireres til gennemførelse hjemme hos jer selv, hvis I kan samle et tilstrækkeligt deltagerantal. Derved spares medarbejdernes transport og køretid. De kan også tilpasses, så de understøtter lige præcis jeres kompetence- og skoleudviklingsplaner.

Vi står til rådighed som samarbejdspartner for såvel kommuner, skoler, som teams, når det gælder særligt tilrettelagte forløb og skræddersyede temadage, pædagogiske arrangementer, udviklingsprojekter, målrettede kursusforløb m.m. i tæt samarbejde med jer.

Ring eller skriv til:


Se online-kataloget

Se kurser online

Online-kataloget

Oversigt over vores kurser og arrangementer
Pernille Viuff

Kursussekretær

Pernille Viuff

Telefon: 7266 3312
E-mail: psvi@ucsyd.dk
03

Udvalgte læremidler du kan låne på CFU

Her finder du lister over nye læremidler til samfundsfag. Bemærk, at både nye og reviderede poster automatisk bliver tilføjet listen.

Herunder finder du nogle særligt udvalgte læremidler fra udlånssamlingen, som du kan låne på CFU ved at opgive dit UNI-login.

 

Bogen hvem skal bestemme

8. - 9. klasse

Hvem skal bestemme?

- om grundlov og demokrati før, nu og i fremtiden Karina Bruun Houg: "Bogen sætter fokus på hvordan det danske demokrati er blevet til, og hvordan det har udviklet sig. Bogen har fokus på arbejdet med faglige begreber, kildearbejde og refleksionspørgsmål, så eleverne løbende skal forholde sig til...
Luksus spillet

8. - 10. klasse

Luksus - et spil om privatøkonomi

Spillet har fokus på unge, der i dag har svært ved at overskue deres egen økonomi, og bliver lokket af hurtige lån, så de kan få opfyldt deres umiddelbare ønsker, men dette kan få langvarige økonomiske konsekvenser for dem. Luksus er brætspil. Det et sjovt og konkret spil, hvor det drejer sig om at...
04

Digitale læremidler

Portaler

Samfundsfaget.dk

Samfundsfaget.dk er Clio Onlines bud på et digitalt grundbogsmateriale til samfundsfaget. Samfundsfaget.dk rummer både temaer, emner og lærervejledninger mm. Netop til samfundsfaget er det interessant med helt aktuelle artikler og links til aktuelle indslag.

samfundsfag.gyldendal.dk

Samfundsfag.gyldendal.dk er Gyldendals bud på en samfundsfagsportal, den har både forløb, men man kan også benytte i-bogen til deres nye system Samfundsfag 8.-9. Sitet er under opbygning.

Spot på samfundsfag

spot på samfundsfag er Alineas bud på en samfundsfagsportal, den har både forløb, men har også debatter og afstemninger. Der kan debatteres i et klasseforum

Undervisningsportal fra Folketinget

Folketinget har revideret deres undervisningstilbud og lavet en ny indgang til de mange ressourcer, som der tilbydes til undervisning i skolen  særligt samfundsfag.

Bemærk især de nye film omkring en lang række relevante temaer bl.a.:

 • Demokrati
 • Folkestyre
 • Grundloven
 • Folketinget i praksis
 • Politik og medier
 • Finanslov
 • Partier

Gå ind på hjemmesiden: www.ft.dk/undervisning

Husk også at tilmelde din klasse til Ungdomsparlamentet 2018, det er her eleverne skal lave løsninger til de største udfordringer der er i vores samfund - se meget mere om det på hjemmesiden

Forløb

SkoleParlamentet

Skoleparlamentet fra Gyldendal er et eksempel på et digitalt læringsspil, som simulerer en delproces til samfundsfag. Eleverne skal gennem spillet tage stilling til en række politiske dilemmaer, samt skal prøve de problemstillinger politikere ofte står i.

Efter at have truffet nogle valg i et spørgeskema skal man lave sit eget parti. Dette er lidt tungt, men derefter er spillet i gang og der opstår naturligt mange diskussionspunkter mm.

Læringsressourcer

Kilder.dk

Kilder.dk er en digital ressource, som er udarbejdet af Skoletjenesten ved Sydvestsjællands Museum.

Her arbejder eleverne med kildebegrebet, hvad kilder er og hvordan de bruges. Dette sker bl.a. igennem en række cases. bl.a. 2. verdenskrig. Men særligt eksemplet med Sorø Letbane er relevant for samfundsfag, da der dels arbejdes med beslutningsprocesser, men i særdeleshed med kildekritik. Sitet er nemt at gå til og eleverne vil efter kort introduktion selv kunne arbejde med sitet.

05

CFU Konsulenten

Portræt af Lasse H Vinther

Lasse Hollbaum Vinther

Pædagogisk konsulent

06

Kontakt CFU

CFU's åbningstider

Alle skoledage:

 • Mandag - Torsdag: 8:00-16:00
 • Fredag: 8:00-13:00

Besøg os i informationssamlingen, hvor vi har et eksemplar af næsten alle de boglige læremidler, du kan købe fra forlagene. Hvis du vil, kan du låne et eksemplar med hjem. Du kan også se et eksemplar af mange af de læremider, du kan låne i klassesæt.

Informationssamlingen er åben alle skoledage og du er meget velkommen til at besøge os i vores åbningstid.

Du finder os i både Esbjerg og Haderslev på følgende adresser:

 • Degnevej 16, 6705 Esbjerg Ø
 • Lembckesvej 7, 6100 Haderslev

 

Udlånssamlingen

Langagervej 5B, Jels
6630 Rødding

Få hjælp til dit lån

Lån læremidler til din undervisning i mitCFU og få dem bragt ud til dig på skolen. I vores udlånssamling har vi mange forskellige typer læremider, som spænder over fysiske læremidler i klassesæt til e-bøger og tv-udsendelser fra CFU Film & TV.

Vi hjælper dig med alt omkring dit lån af læremidler på CFU: Har du ikke fået leveret, det du har bestilt, eller har du brug for hjælp til at forlænge et lån, så kontakt os. Vi kan også hjælpe, hvis du ønsker at tegne abonnement på CFU Film& TV, hvis du har problemer med dit lån af e-bøger eller streaming af tv-udsendelser.

07

Nyhedsbrev

Du kan tilmelde dig CFUs nyhedsbrev, hvor du kan markere interesseområdet Samfundsfag, Historie, Kristendom, så får du en nyhedsmail en gang i mellem.