Sundhed og sundhedsfremme
Sundhedspædagogik er også til voksne. Det optager os at finde opsporende, involverende og langtidsholdbare sundhedsindsatser, der gør mennesker sundere og mere aktive i hverdagen og støtter dem i at mestre egne liv. Derfor arbejder vi med brugerdreven innovation, og det har blandt andet ført os til udvikling af hverdagsrehabilitering, sundhedspædagogiske redskaber og app.s til sundhedsmæssige formål.

Videncenter for Sundhedsfremme arbejder ud fra et positivt, bredt og dynamisk sundhedsbegreb, der har sundhedsfremme som et overordnet og generelt formål. Det vil sige, at vi gennem vores aktiviteter søger at fremme folkesundheden ved at skabe rammer og muligheder for at mobilisere borgernes ressourcer og handlekompetence.

Vi arbejder ud fra den forståelse, at sundhedsfremme ikke kun har som formål at hjælpe mennesker til at træffe sunde valg, men også handler om at arbejde målrettet mod at sikre alles adgang til sunde valg og samtidig søge at reducere social ulighed i sundhed. Videncentrets virke er derfor både rettet mod livsstil og levevilkår.
Målet er at styrke menneskers handlekompetence, så de kan træffe aktive beslutninger med tiltro til og mulighed for at gribe forandrende ind i deres livsvilkår og mestre det gode liv.
Videncentret har mange års erfaring med at arbejde med sundhedsfremme og sundhedspædagogik i en sundhedsfaglig kontekst og besidder en bred vifte af spidskompetencer inden for både behandling, rehabilitering og sundhedspædagogik i sundhedsvæsenet.
Vi fremmer sund levevis hos voksne (Livstilsguide i praksis)
Samarbejder du med voksne - herunder særligt sårbare mennesker - om at fremme sund levevis? Eller er du som frivillig med til at støtte andre i sund levevis? Så vil du uden tvivl synes, at materialet "Livsstilsguide i Praksis" er interessant. Det er et sundhedspædagogisk koncept, der skal understøtte sundhedsprofessionelle eller frivillige i arbejdet. Der er tre muligheder for at lære konceptet at kende:
- Deltage i kurser på UC SYD
- Læse kompendiet om Livsstilsguide i Praksis
- Tage et gratis E-læringskursus
Lær alt om Livsstilsguide i praksis:
ad 1. Kurset "Livsstilsguide i Praksis" har været udbudt som et tilbud til regionale og kommunale professionelle i Syddanmark siden 2016 - læs mere om de kommende kurser i 2019.
ad 2. Læs kompendiet Livsstilsguide i Praksis og find de gode historier om sundhedsprofessionelles brug af værktøjerne i Region Syddanmark i inspirationskataloget. Se også pjecen om Livsstilsguide i Praksis, hvor du får et overblik over materialet.
ad 3. Videncenter for Sundhedsfremme på UC SYD har sammen med Region Syddanmarks Afdeling for Tværsektorielt Samarbejde og Enhed for E-læring udviklet et nyt, innovativt E-læringskursus for professionelle og frivillige, som arbejder med sundhedsfremme blandt voksne. Kurset er åbent for alle og stilles gratis til rådighed.
E-læringen består af seks moduler af varierende varighed. Hvis E-læringen gennemføres samlet, har det en forventet varighed på 1½ - 2 timer.
Læs introduktionen til E-læringskurset. Nu er du klar til at gå i gang med E-læringskurset, hvis seks moduler du finder links til herunder.
Modul 1: Introduktion
Modul 2: Teorimodellerne
Modul 3: Forventningsafstemning I samarbejdet, Fortæl om dit døgn og Kommunikation om det sunde hverdagsliv’
Modul 4: Min Kropsfornemmelse
Modul 5: Det gode liv og Strategier – typer af motivation
Modul 6: Mit netværk
Vil du vide mere?
Kontaktpersoner: Lone Oest og Vinie Levisen.

Mænds sundhed
Mænd med kort eller ingen uddannelse lever mest usundt og dør tidligere end andre. Derfor har videncentret sat særlig fokus på at fremme mænds sundhed, og et forskningsprojekt om brugen af sunde app.s på mobiltelefoner har vist, at tilsendte sms’er med gode råd om kost og motion samt en app på mobilen, der tæller skridt og bevægelse, kan få ufaglærte mænd til at tænke over, om de bevæger sig nok. Og det kan endog få dem til at handle og bevæge sig mere ved fx at tage cyklen på arbejde lidt oftere.

Et nyt forskningsprojekt skal vise, om denne fremgangsmåde også er velegnet til arbejdsløse mænd. Kontakt Vinie Levisen for yderligere oplysninger og læs artikel om det førstnævnte forskningsprojekt.
Brugerdreven innovation og borgerinvolvering
Brugerdreven innovation handler om at udvikle nye produkter eller ydelser på baggrund af en systematisk inddragelse af brugernes behov. På den måde kan vi afdække ikke-erkendte eller fremtidige behov og ønsker, sådan at vi kan gentænke eller nyudvikle ydelser eller måder at give service på. '
Videncenter for Sundhedsfremme har i en række projekter inviteret mennesker, som har sygdom tæt inde på livet, med til at udarbejde nye redskaber, der kan gøre deres kontakt til sundhedsvæsenet lettere. Det gør redskaberne bedre og giver dem større chance for at opnå succes og brugertilfredshed, netop fordi de er udviklet med fokus på brugerens behov.

Her følger et par eksempler på, hvordan videncentret arbejder med brugerdreven innovation og involvering af borgerne:
Ulighed i sundhed
Social ulighed i sundhed betyder, at vi har systematiske forskelle i, hvor længe folk lever, hvilke sygdomme de får, og hvor syge de bliver heraf – alt efter uddannelse og indkomst. Det betyde, at der er mennesker, som ikke har samme mulighed som andre for at udfylde deres livspotentiale.
I Danmark ses en stigning i den sociale ulighed i sundhed igennem de seneste 20 år, trods et politisk fokus på, at der skal gøres en indsats for at mindske ulighed. Den sociale ulighed har store konsekvenser: Både for den enkeltes livskvalitet og for samfundets udgifter til behandling, sygedagpenge m.m.

Den gruppe borgere, som er hårdest ramt af social ulighed i sundhed, får ikke altid deres behov imødekommet i sundhedsvæsenet - faktisk viser undersøgelser, at sundhedsvæsenets tilgang til disse borgere være med til at øge uligheden.
Det er selvfølgelig utilsigtet, at systemet selv øger uligheden. Det sker for eksempel, hvis det sundhedsfaglige personale ikke er opmærksomme på at finde et tilbud eller en sundhedspædagogik der er velegnet, for eksempel når en borger ikke passer ind i sundhedscentrets genoptræningshold, fordi de har svært ved at omgås andre mennesker, eller når en borger ikke overholder en aftale, fordi det virker uoverskueligt at have fokus på egen sundhed pga. træthed eller familiære problemer.
Videncenter for Sundhedsfremme har i en årrække arbejdet med at udforske ulighed i sundhed og løsninger, der kan klæde sundhedsvæsenet på til at møde borgere i en udsat position på en individuelt støttende måde. Det kan du læse om nedenfor.
Hverdagsrehabilitering

Hverdagsrehabilitering har til formål at støtte mennesker aktivt, så de kan udnytte egne ressourcer til en god og aktivt fungerende hverdag.
Mange kommuner har indført hverdagsrehabilitering som koncept, og Videncenter for Sundhedsfremme har kompetenceudviklet personalet til at kunne håndtere den dialog og tilgang, der er nødvendig for, at konceptet ikke bliver en spareøvelse.
For hverdagsrehabilitering skal jo gerne være en mulighed for, at borgerne kan udvikle egne mål og motivation gennem deltagelse i dagliglivets konkrete sammenhænge.
Hverdagsrehabilitering iværksættes typisk, når en borger får problemer med at klare sine daglige gøremål, men konceptet har også stærke forebyggelsespotentialer ved tidligere indsats. Læs nedenfor et eksempel på, hvordan vi har sammensat et kompetenceforløb vedr. hverdagsrehabilitering.
Skal vi samarbejde?
Rådgivning og samarbejde
Vi tilbyder kompetent rådgivning og kursusforløb til sundhedsfagligt personale og ledere i sundhedsvæsenet samt til andre fagprofessionelle, tilknyttet området. Kontakt docent Jesper von Seelen for et uforpligtende besøg vedr. et samarbejde og se vores pjece om muligheder for coaching og sparring.
Tilbud til studerende
Få inspiration - læs
Hvis du skal skrive bachelor- eller kandidatspeciale og ønske at blive tilknyttet et af vores projekter, er du velkommen til at kontakte docent Jesper von Seelen. Vi tager imod studerende både fra UC SYD og fra universiteterne og andre UC’er. Der er også mulighed for at tilbringe et praktikophold hos os.
Videreuddannelse: Kurser, temadage og diplomuddannelse
UC SYD Videreuddannelse giver dig mulighed for at skabe fremdrift i dit arbejdsliv med en række kurser, temadage og diplomuddannelser. Videncentret er dybt engageret i udvikling og gennemførelse af disse videreuddannelser og er optaget af at koble og videreformidle de erfaringer, vi har fra vores udviklings- og forskningsopgaver, så de kan bruges i opgaveløsningen i region og kommune.
Sundhedsfaglige konsulenter fra Videncenter for Sundhedsfremme tilbyder ekspertise til sparring, projekter og kompetenceudvikling på det sundhedsfaglige område. Få et skræddersyet tilbud, der passer det aktuelle behov. Vi kan fx give individuel coaching og sparring til lederen, coaching til medarbejderne eller der kan sammensættes et kompetenceudviklingsforløb tilbud til personalegruppen. Vi sammensætter og gennemfører også temadage eller konferencer. Se vores pjece.