Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Efter- og videreuddannelse
  • Forskning
  • Om UC SYD
  • Uddannelser og kurser For dig, der leder efter et kursus, et modul eller en uddannelse på diplom- eller akademiniveau

Ved du, hvad du leder efter, kan du søge direkte i vores database

  • Om UC SYD Hvem er vi? Læs alt om UC SYD her.
  • Job ved UC SYD Find ledige stillinger, og hør hvordan det er at arbejde på UC SYD.
  • Presse Vi giver dig oversigten over alle vores pressehistorier.

1864 - Den krig som ændrede danmark

Tema: Danmarks skæbnesvangre krig i 1864 

I det sønderjyske er 1864 en del af selvbevidstheden. CFU har naturligvis en række titler omkring 1864 til undervisningen i vores udlånssamling. Desuden har vi samlet en række links m.m. med ressourcer og forslag til undervisning omkring 1864.

 


MATERIALER I UDLÅNSSAMLINGEN

Vi har lavet en liste med udvalgte materialer. Her er både faglitteratur, skønlitterære værker, tv-udsendelser og få sammensatte materialer. Se listen direkte her! 

Indblik og udsyn: På spil i historien - dilemmaspil 7.-9. klasse (Historie 7.-9. klasse)

Variér din undervisning med dilemmaspil og kom igennem nogle af kanonpunkterne. Bogen rummer 7 dilemmaspil, som eleverne kan spille i overbygningen. Materialet er enkelt at gå i gang med, og der skal ikke bruges mange rekvisitter.


LOKALE RESSOURCER

HISTORIECENTER DYBBØL BANKE

Historiecenteret varetager den umiddelbare formidling af historien om 1864 gennem film, levende fortælling og anskueliggøres i modeller og en rekonstrueret dansk skanse med en soldaterby.
Gennem videnpædagogiske aktiviteter får publikum et håndgribeligt forhold til historien.

Se mere på: www.museum-sonderjylland.dk eller direkte her!


INSPIRATION TIL DIN UNDERVISNING

1864 LIVE - FØLG KRIGEN DAG FOR DAG

Hjemmesiden følger begivenhederne om 1864 live. Hver dag sin nyhed fra dengang. Man kan også følge sitet fra Facebook eller på ens email. Deres slogan er meget sigende: Fordi gammelt nyt er godt nyt.

Se mere på: http://1864live.dk/

 


1864.DK

Hjemmesiden rummer 1864 - tiden som dag for dag har nyheder fra dengang.
Sitet rummer baggrundsinformation, man kan søge i arkivet efter øjenvidneskildringer, grave og monumenter, billeder fra dengang samt meget mere. Se mere på: www.1864.dk 

 


P4S INTERAKTIVE DANMARKSKORT MED DELTAGERE I 1864-KRIGEN

På P4's interaktive Danmarkskort kan man finde mange historier, anekdoter og skæbner fra krigen 1864. Der er også mulighed for, at man selv kan lægge sin families historie op på Danmarkskortet, hvilket rigtig mange har gjort. Som de skriver - det var danskernes krig, mange var involveret. Sitet har også relevant indhold. Sitet vil med fordel kunne anvendes, så eleverne kan se, at der var skæbner bagved, og at en krig har stor indvirkning på et land og dets indbyggere - hvilket sagtens kan perspektiveres til nutid og fremtid.

Se mere på: http://www.dr.dk/arkivP4/Events/1864/Kortplatform/20110309112302.htm


DANMARKSHISTORIEN.DK'S TEMASIDE OM 1864

På dette site får du en et solidt overblik. Desuden er her mange kilder, man kan anvende samt quiz m.m.

Se mere på: www.danmarkshistorien.dk eller direkte her!


DR SKOLES SITE OM 1864

På DR skole markeres 1864 også her. Når man er logget ind er der forslag til undervisning, lydklip m.m. Desuden er der også en fremadrettet perspektivering i bl.a. Genforeningen 1920. Se mere på: www.dr.dk/skole/Historie/1864/


STATENS ARKIVERS KILDEPAKKE OM 1864

Statens Arkiver har lavet et en temakildepakke om 1864. Her er en kæmpe kildesamling. Materialet er på ingen måde didaktiseret. Men for den interesserede er der til mange timers fordybelse. Her vil kunne plukkes enkelte kilder. Ligeledes vil siden kunne benyttes til at fortælle om kildebegrebet og arkivfunktion.


VIDENSKAB.DK'S BUD PÅ HVORFOR VI TABTE KRIGEN

Videnskab.dk har en artikel, som er ret direkte i sine påstande og analyser, om hvorfor Danmark tabte krigen i 1864. Artiklens længde er passende, og der nævnes ret tydeligt forskellige grunde til, at Danmark tabte. Artiklen kan anvendes sideløbende med andre materialer. Samt danne baggrund for at undersøge om påstandene holder vand. Eller vurdere teksten overfor andre mere neutrale tekster

Se mere på: http://videnskab.dk/kultur-samfund/1864-vi-tabte-krigen-pa-undertal-og-overtro