Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Efter- og videreuddannelse
  • Forskning
  • Om UC SYD
  • Uddannelser og kurser For dig, der leder efter et kursus, et modul eller en uddannelse på diplom- eller akademiniveau

Ved du, hvad du leder efter, kan du søge direkte i vores database

  • Om UC SYD Hvem er vi? Læs alt om UC SYD her.
  • Job ved UC SYD Find ledige stillinger, og hør hvordan det er at arbejde på UC SYD.
  • Presse Vi giver dig oversigten over alle vores pressehistorier.

Efter corona-lockdown: Studerende er tilbage

UC SYD har været lukket ned siden den 12. marts. Men nu er dørene delvist åbne igen for sygeplejerske- og jordemoderstuderende.

Publiceret:

OBS! UC SYD Biblioteket har fra den 29. april oprettet en "to go"-ordning, så alle studerende og medarbejdere kan bestille og afhente bøger og andet materiale. Da UC SYD Bibliotekets fysiske afdelinger er lukket, vil afhentning af materiale ske på udvalgte steder på hvert campus. Du kan læse mere om bibliotekets "to-go"-ordning her.

Sygeplejerske- og jordemoderstuderende på 7. semester i Esbjerg og Aabenraa kan nu komme tilbage på campus. Men kun for at låne bøger og få vejledning om deres bacheloropgave. Det skaber glæde, men stiller samtidig også store krav til hygiejnen og de mange rengøringsfolk, som er på pletten.

Ude på UC SYD har tiden stået stille, siden corona brød igennem de danske sprækker. Sådan helt bogstaveligt talt. For uret på skolens bibliotek viser 9:00, selvom klokken for længst har passeret de 10. Men hvor viserne har været låst fast i samme stilling, siden flokken af studerende, lærere og ansatte blev opløst, begynder bevægelsen nu igen at flyde i gangene. 

For fra denne uge tager skolens svingdøre igen mod studerende. 7. semester på jordemoderuddannelsen og sygeplejerskeuddannelsen får lov til at komme indenfor. Dog kun for at låne bøger på biblioteket og afholde møder med deres bachelorvejleder. 

Glædeligt og gakket gensyn

Én af dé studerende er 23-årige Camilla Søvndahl. Og selvom efternavnet måske siger det modsatte, taster hun livligt på computeren lige nu. Hun er nemlig i gang med sit bachelorprojekt på sygeplejerskeuddannelsen og er lettet over, at skolen nu åbner lidt op. Særligt biblioteket.

- Jeg har fundet ud af, at jeg mangler nogle bøger. Og de er umulige at få fat på, medmindre jeg betaler det hvide ud af øjnene for dem. Så det er et heldigt tidspunkt, for jeg har stadig en måned til at skrive i, siger Camilla.

I dag er hun mødt op på skolen for netop at få fingrene i en bog. Men hun kan tydeligt mærke, at det er under andre forhold. At alt langt fra er, som det plejer.

-Det er virkelig underligt herude. Der plejer at være liv over alt, og nu er der bare næsten helt dødt.

Studerende søger efter bøger på bibliotekets computer
Camilla Søvndahl er tilbage på campus for at søge efter bøger til sin bacheloropgave.

Høje krav til hygiejnen

De eneste, som får støvet til at lette sig omkring Camilla, er rengøringsstaben. For første gang siden den 12. marts er over 20 mand mødt ind. Og er nu fordelt over hele husets 40.000 kvadratmeter. Alt fra stålben til plexiglas bliver pudset af. Grundigt af. For hygiejnen er altafgørende lige nu, også selvom der er få studerende.

-Normalt gør vi hovedrent, men ikke så meget som nu. Nu kommer vi ind i de helt små sprækker. Og så har vi et særligt fokus på kontaktflader. De steder, hvor folk sætter sine fingre, skal fremover gøres rent to gange om dagen. Håndtag, gelændere, dispensere, bordflader, printere. Og selvfølgelig toiletterne, siger Lise-Lotte Udesen, som er rengøringsleder på UC SYD.

Og selvom hun og resten af personalet normalt gør alt for at få skolen til at skinne, er det her en helt anden type arbejdsopgave.

- Vi kan jo ikke se vira. Vi ved bare, den er der og sidder der i helt op til 72 timer. Og at den kan opløses med vand og sæbe. Men vi kan jo ikke gå og kontrollere, hvor folk sætter deres fingre. Det er samme bekymring, som hvis man er ude og handle, men vi går jo i det her hver dag, forklarer hun.

Hylderne på biblioteket bliver rengjort med en klud
Der er skruet op for rengøringen på UC SYD, nu hvor nogle af de studerende er vendt tilbage.

Nervøsiteten spreder sig som en virus

Fordi rengøringspersonalet går i et potentielt smitteland hver dag, er der også et ønske om ordentlig beskyttelse. Udover handsker. Men plastikforklæder, som de normalt bruger, er nu hevet af bestillingslisten. For de bruges også i sygehusenes kamp mod corona.

-Jeg er da selvfølgelig lidt nervøs. Det samme er mine ansatte. Og jeg vil jo for alt i verden undgå, at de er utrygge ved at være her.  

Mens Lise-Lotte er bekymret over virus, der måske ikke bliver vasket væk, har Camilla været bange for ikke at kunne blive færdig med sin uddannelse. En frygt, som generelt har haft spredt sig blandt de bachelorskrivende studerende. Og som har sat sig så meget fast, at man skulle tro, det var en kalkplet. 

-I starten gik der mange rygter blandt de studerende. Blandt andet at vi skulle udskyde bacheloren og holde pause fra studiet på ubestemt tid. Fordi det ville blive svært at finde bøger og lave undersøgelser til opgaven, når alt er lukket ned. Der blev jeg bange. For jeg har virkelig glædet mig til at blive færdig til sommer og komme ud og være rigtig sygeplejerske, siger Camilla og fortsætter:

-Heldigvis har vi fået lov til at lave digitale undersøgelser til opgaven ved at interviewe over Skype, og jeg har fået god hjælp og støtte af min vejleder. Det har givet mig lidt tryghed. Og vi studerende har forsøgt at låne hinanden bøger, selvom det selvfølgelig ikke har været helt nok. Men nu håber jeg bare, det i sidste ende er nok til at bestå.

Bøger ryger i corona-karantæne

Selvom corona er en svær størrelse at beskytte sig imod, bliver der alligevel taget alle midler i brug. Der er blevet stillet borde op udenfor, så bachelorvejledningen kan foregå på den mest sikre måde. Biblioteket, som nu er dét sted med flest fingeraftryk, bliver gjort rent dagligt. Der står sprit i alle afkroge. Og så er der en helt særlig rengøringsteknik, når det kommer til bøgerne.

-Bøgerne bliver lagt i karantæne i 72 timer, når de bliver afleveret. Og først derefter kan de blive udlånt igen, siger Birthe Andreasen, som er mødt ind til en to-timers-vagt for at hjælpe de studerende på biblioteket.

Bibliotekar står og smiler foran bøger, som er i corona-karantæne
Bøgerne får 72 timer i "karantænerummet", inden de igen kan udlånes.

Ligesom virussen giver Lise-Lotte heller ikke sådan op. For nu har rengøringsholdet fået arbejdstøj, selvom det ikke er en del af deres overenskomst.

-Det giver lidt beskyttelse, at vi ikke skal gå rundt i vores privattøj. Og så forsøger jeg at skaffe mundbind til personalet. Jeg ved godt, det ikke nødvendigvis har en effekt. Det er de dog ved at teste i blandt andet Bilka lige nu, siger Lise-Lotte og fortsætter: 

-Men der er jo tale om få studerende lige nu. Så jeg føler mig mere og mere overbevist om, at vi nok skal få de værnemidler, vi har brug for, når vi åbner endnu mere op.

En lille åbning kan have store konsekvenser. Men for Camilla har den også stor betydning.

-Jeg er lettet. For så kan det være, at jeg alligevel kommer godt igennem min uddannelse. Og at det ikke bare bliver noget ’halvt’, jeg afleverer.

Corona-hverdagen på UC SYD

Når vi ikke kan mødes på campus, så lad os mødes online. Få inspiration, opdateringer og nyheder fra medarbejdere og studerendes corona-hverdag.

Følg også seneste nyt om coronasituationen lige her.