Publiceret:
Da Mette Frederiksen varslede nedlukning af Danmark en onsdag aften i marts, tog Hanne-Lene Hvid Dreesen en hurtig beslutning. Hun pakkede hjemmekontoret i tasken og rejste fra Odense til Berlin, hvor hendes mand bor og arbejder. Det har Hanne-Lene også gjort de seneste tre uger.
- De første 14 dage har været travle. Vi har omlagt alle moduler til digital undervisning, alle eksaminer har vi skulle planlægge og koordinere på ny uden at vide om nedlukningen ville fortsætte til efter påske, frem til sommerferien eller måske til sensommeren, fortæller Hanne-Lene Hvid Dreesen.
Et konstant kommunikationsflow
Hanne-Lene Hvid Dreesen er koordinator og underviser på UC SYDs Akademiuddannelse i ungdoms- og voksenundervisning og Diplom i erhvervspædagogik. Hendes egne undervisningshold var netop afsluttet, så hun har ikke selv undervist i de sidste par uger.
I stedet har hun brugt tiden på Skype til at kommunikere beslutningen fra ledelsen i UC SYD Efter- og videreuddannelse til sit team af undervisere og tilbage til ledelsen igen med spørgsmål, udfordringer og yderligere afklaring.
Udfordret af arbejdsbyrden og tidspresset
Næste alle af de seks undervisere i Hanne-Lene Hvid Dreesens team arbejder med digital undervisning i for vejen. Så udfordringen lå ikke i at omlægge fremmøde undervisning til digital, men i stedet i arbejdsbyrden og tidspresset. Alt skulle ændres til digital på få dage samtidig med at mange havde børn og hjemmeundervisning at tage hånd om.
- Vi har lært meget undervejs, og når vi har undervist, har vi evalueret med det samme, tilpasset og ændret til næste dag for at optimere undervisningen, så meget som muligt, fortæller Hanne-Lene Hvid Dreesen
Når teamet skal til at planlægge efterårets moduler, bliver det med muligheden for at tage alle moduler både som fremmøde undervisning og digitalt. Så teamet er forberedt, hvis Corona pandemien blusser op igen til efteråret.

Bogklub og fredagsbar
Det er en udfordring at stå op og ikke vide hvad dagen byder på med nye og mange bolde i luften, nye retningslinjer og stramme deadlines. Men samtidig har det givet en eller anden ro, fordi man ikke skal flytte sig – ingen skal ud ad døren.
- I teamet har vi snakket mere med hinanden end til hverdag og sendt hinanden små videoer og Snaps. Vi er sjældent på vores kontorer på Campus Haderslev på samme tid. Så situationen her har styrket teamet – det skal vi se, hvordan vi kan få med videre, når vi vender tilbage til en almindelig hverdag, fortæller Hanne-Lene Hvid Dreesen.
Der har været plads til både faglige og sociale initiativer i teamet.
Flere Skype møder i fremtiden
Hanne-Lene Hvid Dressen har også været til mange møder med de andre faglige ledere i Efter- og videre-uddannelsen. Hun savner kollegaskabet på Campus Haderslev, men ser også nye muligheder.
- Vi har haft nogle gode og effektive ledermøder. Jo bedre vi bliver til det, jo kortere tid tager de. Her har ikke været plads til så meget small talk, fordi situationen har kaldt på løsninger her og nu. Så jeg er fortaler for, at vi holder fast i Skype møder ind i mellem de fysisk møder fremover, fortæller Hanne-Lene Hvid Dreesen
Samme læring tager hun med til planlægningen af møde med aftagerfeltet. De er ofte udfordret på tid. Så taktikken bliver fremover også at kombinere med Skype møder for at gøre det nemmere for konsulenter og beslutningstagere at deltage.

Skrappere restriktioner end i Danmark
Hverdagen indendørs i Berlin har budt på nye rutiner. Hanne-Lenes mand er journalist for TV2 og rapporterer fra Berlin. Normalt er han ude og lave indslag. Men nu rapporterer han fra balkonen i lejligheden og skriver artikler derhjemme.
Tyskland reagerede på Corona pandemien et par dage senere end Danmark, men har til gengæld indført strengere restriktioner end i Danmark. Her må man kun gå to personer sammen, man skal holde afstand til andre, man må kun gå ud for at handle, gå eller løbe en tur. Man må ikke sætte sig på bænke, og man må kun køre i sin delstat.
- Om formiddagen går vi ud for at handle i den forretning, der ligger længst væk, vi går en omvej hjem og sidst på eftermiddagen går vi en tur igen, forklarer Hanne-Lene Hvid Dreesen, - al den skærm tid med Skype giver et ekstra behov for at koble af og få frisk luft, så vi har faste rutiner for at hjælpe os selv.

Uvist hvornår Tyskland åbner op
Hanne-Lene Hvid Dreesen nyder den ekstra tid sammen med sin mand, som hun normalt må undvære i hver-dagen. Deres børn og barnebarn har det godt i Danmark. De skulle have fejret deres sølvbryllup og Hanne-Lenes 60 års fødselsdag sammen i disse uger. Men det må vente for restriktionerne i Tyskland fastholdes som minimum til den 20. april.
Hun håber på gode tal for Tyskland og en gradvis oplukning ligesom i Danmark, men ved endnu ikke hvornår, hun kan komme retur til Danmark.
- Jeg håber, der falder mere ro på koordineringen og planlægningen efter påske, så jeg får tid til de opgaver jeg ikke har nået og til at læse fagbøger. Og så glæder jeg mig til at undervise igen og være en del af den udviklingsproces undervisning er - og til at holde en rigtig god stor fest og se en masse mennesker, smiler Hanne-Lene Hvid Dreesen
Om Hanne-Lene Hvid Dreesen
Hanne-Lene Hvid Dreesen er lektor på UC SYD Efter- og videreuddannelsen og koordinator for Akademiuddannelsen i ungdoms - og voksenundervisning og Diplomuddannelse i erhvervspædagogik.
Hun har i mere end 20 år arbejdet med voksenpædagogik og didaktik. Hun har uddannet fagfolk til at planlægge, gennemføre og evaluere undervisning i netop deres fag.
Corona-hverdagen på UC SYD
Når vi ikke kan mødes på campus, så lad os mødes online. Få inspiration, opdateringer og nyheder fra medarbejdere og studerendes corona-hverdag.