Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Efter- og videreuddannelse
  • Forskning

Inspiration til danskundervisningen

Inspiration til danskundervisningen

Emner

  • "Hævnen" - spillefilm
  • "Skaterland" - roman
  • "Nord" - grafisk roman
  • Børnebøger med fortællinger om mindretallet
  • Benny Andersen
  • Tove Ditlevsen

 


 

Hævnen - spillefilm

Hævnen - spillefilm

Hævnen er Susanne Biers Oscar vinder fra 2011. Hævnen er en film, som lægger op til diskussion, da der er flere scener som man kan diskutere med eleverne. Filmen kan bruges både i dansk og religion. Der kan arbejdes med temaer som hævn, tilgivelse, venskab, familie og sammenhold.

Der er lavet et undervisningsmateriale fra filmcentralen, hvor emner som En magtfuld ven, Pacifisme, Hævn og tilgivelse tages op i forhold til filmen.

Danskfagligt kan der arbejdes med berettermodellen og filmiske virkemidler med fokus på nærbilleder, perspektiver, klipning, belysning, og musik.

I kapitelsættet, som er opbygget efter berettermodellen, er der henvisning til eksempler med fokus på disse virkemidler.

Se læremidlet i mitCFU

 


 

Skaterland

I arbejdet med "Skaterland" fokuseres mest på udvikling af kompetencer inden for læsning og fortolkning i danskfaget. Med den pædagogiske vejledning gives der muligheder for også at arbejde med kompetencen fremstilling og kommunikation, og i overlayet til e-bogen er der markeret interessante steder for dette arbejde, som kan bruges af eleverne.

Skaterland-bog

Romanen består af 11 kapitler, hvor hvert kapitel starter med en QR-kode som fører til et lille filmklip, fortæller facts om at skate eller give tips. Bemærk at der kun er en lydfil i e-bogen, men alle små filmklip findes på Rosinante & Co's youtubekanal.

I vejledningen foreslås bl.a., at der også arbejdes med tv-udsendelsen “Drengerøv”, en udsendelse om skateren Ville, der skater i sin fritid. Han lærer tricks, og han får viden om, hvorfor tricksne hedder noget forskelligt. De taler om sikkerhed og beskyttelse for at undgå skader. Til udsendelsen er udarbejdet et kapitelsæt.

Se læremidlet i mitCFU

 


 

Benny Andersen

Snøvsen Filmplakat

Vil du arbejde med Benny Andersens forfatterskab, kan du låne både film og bøger af og om ham hos CFU. Bliv inspireret af denne liste:

Bøger og film om og af Benny Andersen i mitCFU

 


 

Tove Ditlevsen

Tove Ditlevsen bøger

Vidste du, at vi i udlånssamlingen har Tove Ditlevsens første ungdomsroman fra  1959 “Annelise - tretten år”?

Læs romanen som led i forfatterskabslæsning af Tove Ditlevsen eller som kanonforfatter. 

Få inspiration til hvad du også kan låne i artiklen "Tove Ditlevsen - en af kanonerne".

 


 

Nord

Nord - Camilla Hübbe

“Nord” er Camilla Hübbe og Rasmus Meislers nye grafiske roman. De har tidligere samarbejdet om bogen “Tavs”, som er benyttet på mange skoler gennem årene.

I “Nord” vækkes den nordiske mytologi til live, da pigen, Nord, rejser ud for at finde sin mor, som er forsvundet.

Undervejs møder hun bl.a. egerndrengen Ratatosk, de tre skæbnegudinder Urd, Skuld og Verdante og det hårrejsende uhyre Nidhug, der gnaver i Livstræets rødder dybt i Nifelheim. Langsomt går det op for Nord, at et nyt Ragnarok er under opsejling.

Bogen er udgivet på alle de nordiske sprog, og der er lavet et gratis undervisningsforløb på Gyldendals nye portal danskidybden.gyldendal.dk. Undervisningsforløbet kan bruges både til papirudgaven og den digitale udgave. På dansk i dybden kan desuden tilgås tre gratis kapitler af den digitale udgave, som supplerer arbejdet med papirbogen. Læseren inviteres ind i et intermedialt univers, hvor historien fortælles i brudstykker. Eleven møder forskellige personer og kan navigere rundt. Det er en helt særlig oplevelse med lyde og flotte illustrationer. 

Lån papirudgaven som klassesæt i mitCFU

 


 

Børnebøger med fortællinger om mindretallet

Børnebøger med fortællinger om mindretallet

Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig og Dansk Skoleforening for Sydslesvig har udgivet tre børnebøger, der er blevet til i forbindelse med et forfatterkursus på Jaruplund Højskole, der var arrangeret af Dansk Forfatterforening i samarbejde med det danske mindretals foreninger.

Bøgerne bidrager hver for sig og samlet med vigtige fortællinger om Sydslesvig og det danske mindretal i Sydslesvig, og der er ikke tidligere udgivet noget tilsvarende.

Læs mere om bøgerne