Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Efter- og videreuddannelse
  • Forskning
  • Om UC SYD
  • Uddannelser og kurser For dig, der leder efter et kursus, et modul eller en uddannelse på diplom-, akademi- eller masterniveau
  • Skræddersyede forløb For kommuner og organisationer, der ønsker skræddersyede videreuddannelsesforløb til medarbejdere og ledere

Ved du, hvad du leder efter, kan du søge direkte i vores database

  • Om UC SYD Hvem er vi? Læs alt om UC SYD her.
  • Find os Adresser og kontaktoplysninger - du finder det hele her.
  • Job ved UC SYD Find ledige stillinger, og hør hvordan det er at arbejde på UC SYD.
  • Presse Vi giver dig oversigten over alle vores pressehistorier.

Nyt under himlen

Skal du bruge undervisningsmateriale til astronomi i enten natur og teknologi, fysik/kemi eller fysik, så prøv at se på hjemmesiderne for enten National Aeronautics and Space Administration (NASA) eller European Space Agency (ESA).

Her er links til begge: NASA og ESA

Jordlignende planet i vores nabolag af Mælkevejen

Der søges næsten konstant efter exoplaneter - jordlignende planter, men nu er der fundet en der ligger tættere på os end nogensinde før. Planeten hedder Proxima b og kredser om Jordens næst-nærmeste stjerne (kun Solen er tættere på). Stjernen, som er en rød dværg, har navnet Proxima Centauri. Den kan desværre ikke ses med det blotte øje.

Planeten Proxima b har umiddelbart gode betingelser for liv, for temperaturen er tilpas til, at der er mulighed for fyldende vand. Der er dog stadigt mange forhold på planeten, vi ikke kender til.

Læs mere om Proxima b.

Jupiter overrasker

Satelitten Juno, som er opsendt af NASA har nu i mere end 2 måneder observeret Solsystemets største planet Jupiter. Juno sender selvfølgelig billeder, men Juno er primært lavet til at måle forholden dybt under Jupiters atmosfære. Et af mysterierne er at Jupiter er knastør - den indeholder ingen vandmolekyler, og det er ikke i overensstemmelse med vores nuværende modeller.

De nye observationer af Jupiter viser, at intet er som man troede, og muligvis skal grundbøgerne for planetdannelse skrives om.

Der er flere forhold der har mere overrasket og begejstret astronomerne fx skyformationerne er helt anderledes end for ventet, på nordpolen er der en enorm mængde lynnedslag samt nordlysovalen er 3 gange stærkere end forventet. Desuden er der målinger på magnetfeltet, som når de bliver offentligt gjort af NASA, kommer til at slå benene væk under den naturvidenskabelige verden.

Læs mere om satelitten Juno.

NASA og ESA - undervisning for alle klassetrin.