Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Efter- og videreuddannelse
  • Forskning
  • Om UC SYD
  • Uddannelser og kurser For dig, der leder efter et kursus, et modul eller en uddannelse på diplom- eller akademiniveau

Ved du, hvad du leder efter, kan du søge direkte i vores database

  • Om UC SYD Hvem er vi? Læs alt om UC SYD her.
  • Job ved UC SYD Find ledige stillinger, og hør hvordan det er at arbejde på UC SYD.
  • Presse Vi giver dig oversigten over alle vores pressehistorier.

Søvn og børn

For lidt søvn giver både fysiske og psykiske problemer - derfor bør børn lære om søvns betydning for deres trivsel, sundhed og læring. Se det undervisningsmateriale, som  Aarhus Kommune og UC SYDs videncenter KOSMOS har udarbejdet sammen med børn og unge om søvn.

Publiceret:

Et voksende fokus på, hvor vigtig en faktor søvn er for børn og unges trivsel, sundhed og læring, udspringer af viden om, at børn og unge langt fra får nok søvn. For eksempel ses i en elev-trivselsundersøgelse i Aarhus Kommune i 2017, at 26 procent af eleverne i 0.-3. klasse er trætte om morgenen, mens det i 4.-6. klasse er 56 procent, som er trætte dagligt eller flere gange om ugen. Og tallet vokser med alderen: I 7.-10. klasse svarer 67 procent af de aarhusianske skoleelever, at de er trætte, når de møder i skolen.

I projekt ”Sammen om Søvn” arbejdede elever og lærere fra Frederiksbjerg
Skole i Aarhus sammen med UC SYDs videncenter for børns sundhed, KOSMOS, om temaet søvn. Sammen dykkede elever og lærere ned i viden om
søvn – hvad er fup, og hvad er fakta? Eleverne øvede sig i at formidle deres viden videre til andre børn gennem kreative udtryk som dans, sang, tekst og tegninger om emnet.

søvn er vigtigt for børn

Der kom så meget godt materiale ud af projektet, at kommunen sammen med videncenter KOSMOS, har udgivet en lærervejledning og tre elevbøger til indskoling, mellemtrin og udskoling vedr. søvn og sundhed. Materialet er målrettet skoler og er direkte koblet op på Fælles Mål.

Lærervejledningen giver forslag til opgaver til eleverne, omhandlende viden om søvn. Der er endvidere 3 elevhæfter: Til indskolingen, mellemtrinnet og udskolingen. Der er skrevet en sang om søvn, og via en kahoot (en spilbaseret læringsplatform) kan børnenes viden om søvn testes før og efter arbejdet med emnet.

Her er fx.et eksempel, som et barn i de ældste klasser har skrevet, og som kan fungere som case og være udgangspunkt for drøftelser i klassen:

- "Endnu en træls dag i skolen. Jeg var mega træt i skolen i dag, måske fordi jeg endnu en gang først slukkede min mobil kl. 01.45 og min lærer blev så sur, at hun skrev hjem til mine forældre, at jeg ikke fulgte med i timerne, og at jeg svarer igen. Mine forældre flippede selvfølgelig på mig, og de truer nu med, at jeg skal i seng tidligere, men det værste af det er, at jeg ikke må have min mobiltelefon med i seng, da de siger, at det er den, der forstyrrer mig, men hvad ved de om det!!!!! Åhhh hvor er de bare pisse irriterende".

Kilder: