Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Efter- og videreuddannelse
  • Forskning
  • Om UC SYD
  • Uddannelser og kurser For dig, der leder efter et kursus, et modul eller en uddannelse på diplom- eller akademiniveau

Ved du, hvad du leder efter, kan du søge direkte i vores database

  • Om UC SYD Hvem er vi? Læs alt om UC SYD her.
  • Job ved UC SYD Find ledige stillinger, og hør hvordan det er at arbejde på UC SYD.
  • Presse Vi giver dig oversigten over alle vores pressehistorier.

UC SYD tømmer lageret for vigtige værnemidler

Hylderne med værnemidler er blevet tømt på UC SYD, og alt fra masker til handsker er givet væk til kampen mod corona.

Publiceret:

Manglen på værnemidler er stadig stor i de danske kommuner. Derfor giver UC SYD nu deres sidste af slagsen væk. Også selvom de snart selv får brug for dem, når campus i Esbjerg og Aabenraa åbnes gradvist op igen.

På den anden side af UC SYDs svingdøre i Esbjerg står tre rullevogne i aluminium. De er fyldt op med kasser med handsker, hårnet og håndsprit. Og masker. Under normale omstændigheder ville de have blokeret indgangen. Men det gør de ikke i dag. Ikke i en corona-tid.  

Bag stakkene af kasser dukker Lise-Lotte Udesen frem. Hun er rengøringsleder på UC SYD, men har i dag fået en ekstra opgave på to do-listen. Hun skal aflevere de sidste værnemidler, som er tilbage på campus. Lige på nær et lille parti latexhandsker, som skal bruges til rengøring af skolen, både inden og når nogle af de studerende snart vender tilbage. For der er hårdt brug for værnemidlerne andre steder. De steder, hvor der kæmpes mod corona.

-Han burde snart være her. Ham, som skal hente kasserne, siger hun og spejder ud over den tomme parkeringsplads.

Stadig stor mangel på værnemidler

Danske Regioner har for nyligt været ude og advare mod en kritisk mangel på værnemidler. Det er særligt på sygehusene, at det står skidt til. Derfor knokler både regioner og kommuner med at skaffe flere. Og det var da også en kommune, som kort før påske kontaktede UC SYD. Her fik professionshøjskolen Haderslev Kommune i røret.

-De har – ligesom mange andre kommuner – voldsomt brug for værnemidlerne. Så de har fået noget fra campus i Aabenraa, og de får nu det sidste her fra Esbjerg, siger Heidi Have, der er institutchef for sundhedsuddannelserne på UC SYD.

Værnemidler, som normalt bliver brugt af de studerende på sundhedsuddannelserne. Enten, når bioanalytikerne eller laboranterne skal beskytte sig selv i laboratoriet, eller når sygeplejersker skal træne virkelig situationer på dukker eller hinanden i simulationslokalet.

Værnemidler, som nu er på vej ud gennem UC SYDs døre. For bag det store vinduesparti er en sølvgrå Volkswagen UP! dukket op. Mærket med ”Haderslev Kommune”. Lise-Lotte Udesen hiver nøglekortet op af lommen, mens hun samtidig forsøger at skubbe de tre vogne fremad. Et par kasser med sterile handsker ryger på gulvet, så hun lader den ene vogn stå tilbage, mens hun haster ud på parkeringspladsen.

Rengøringsleder på UC SYD kører afsted med rullevogne fyldt med værnemidler.
Lise-Lotte kører afsted med UC SYDs værnemidler.

Hjælpende hænder hjælper igen

Det er ikke første gang, at UC SYD lægger sine værnemidler i den samlede pulje, der skal hjælpe sundhedsvæsenet i kampen mod corona.

-Da problemet med manglen på værnemidler blev kendt, skrev vi en liste over det, som vi på UC SYD har til rådighed. Og den blev så sendt til kommunerne og til regionerne, siger Heidi Have og fortsætter:

-Rimelig tidligt i forløbet henvendte Sygehus Sønderjylland sig til os, fordi de manglede, og her gav vi en masse sterile handsker, masker med visir og sprit væk.

Det er studielederne på de enkelte uddannelser, som har været rundt på campus og har samlet værnemidler ind fra undervisningslokalerne. Da sygehuset i Sønderjylland manglede, var det endda studielederne, som selv stod for at få det bragt ud.

-De har vist sig meget hjælpsomme, siger Heidi Have.

Udviser samfundssind

Netop lysten til at hjælpe er også grunden til, at UC SYD ligesom mange andre giver sine værnemidler væk. Heidi Have forklarer:

-Valget er blevet truffet ud fra en vurdering af, at de hjælper langt mere på sygehusene end på vores hylder. Vi vil selvfølgelig gerne udvise samfundssind, ligesom vi også er blevet opfordret til.

Inde i den sølvgrå UP! sidder endnu en af de hjælpende danskere. Han hedder Erik Varming. Og han er ansat i fleksjob ved Haderslev Kommunes Teknik- og Miljøafdeling, hvor han har tilbudt sin hjælp til at hente værnemidler. Hvad end det så er i Aabenraa eller – som i dag – i Esbjerg.

-Jeg går hjemme lige nu. Så jeg kan lige så godt bruge min tid på at hjælpe, forklarer han, mens han åbner bagsmækken på bilen.

Lise-Lotte nikker, mens hun sammen med Erik går i gang med at putte tre forskellige slags latexhandsker i bagagerummet på bilen, og tilføjer:

-Vi er nødt til at hjælpe hinanden, hvor vi hjælpe kan.

Haderslev Kommunes bil bliver fyldt op med UC SYDs værnemidler
Lise-Lotte og Erik med favnen fuld af værnemidler.

Corona kommer i første række

Dén tilgang kan dog i sidste ende komme til at gå udover UC SYD. For inden for kort tid åbner campus i Esbjerg og i Aabenraa langsomt op for nogle af de studerende. Kommende jordemødre og sygeplejersker, som skal færdiggøre deres bachelorprojekt til sommer. Og som normalt bruger værnemidler i undervisningen.

Men endnu mere problematisk kan det blive for de mange ansatte, som hen over det næste stykke tid skal gøre hele campus rent. Ansatte som Lise-Lotte Udesen, der nu får en stor del af ansvaret for, at de studerende trygt kan færdes på den rigtige side af murene igen.

-Jeg kan da godt frygte lidt for, at vi løber tør for latexhandsker. Og dem skal vi jo have, når vi gør rent, så vi hverken udsætter os selv eller andre for smittefare. Og generelt bare for at beskytte os selv, siger Lise-Lotte.

Den frygt forstår Heidi Have godt. For det er begrænset, hvad der er tilbage af værnemidler, og det kan give problemer, hvis de pludselig selv står og mangler i det daglige.

-Men det handler om at opveje, hvad der er vigtigst. Og det vigtigste er dem, som står lige nu og skal bruge dem, siger hun og tilføjer:

-Vi har sendt bestillinger ind på værnemidler, hvor vi plejer, og håber på snart at kunne få nye leverancer. Men de prioriterer naturligvis også sundhedsvæsenet. Så vi afventer og har lige nu nok til rengøringen. De studerende kan derfor trygt vende tilbage efter den 20. april.

Danskhed er lig med hjælpsomhed

Lise-Lotte er enig i, at sundhedsvæsenet og deres daglige kamp med at holde corona på afstand kommer før alt andet. Og hun er stolt af, at det netop er dén indstilling, mange danskere har:

-Jeg synes da heldigvis også, at man har kunnet se, at der er et fællesskab om at hjælpe. Folk bidrager og vil gøre alt, hvad de kan. Jeg er så pisse stolt af at være dansker. Det må jeg indrømme.

Den hjælp kommer nu Haderslev Kommune til gode. Og det er vigtigt at kunne hjælpe på tværs af kommunegrænser, mener både Lise-Lotte og Erik. Igen handler det om at tænke på det store fællesskab. Og ikke det, som findes bag byskilte eller bag hjemmets fire vægge.

Haderslev Kommunes bil bliver fyldt til bristepunktet med værnemidler
Haderslev Kommunes bil bliver fyldt til bristepunktet med værnemidler.

I mellemtiden er den sølvgrå Volkswagen UP! blevet fyldt helt op. Kasserne med hårnet, handsker og håndsprit er stablet, så Erik lige akkurat kan se ud af bagruden. Og de tre rullevogne er tomme, så Lise-Lotte tager et fast greb i dem alle med hænderne. De hænder, der er betrukket med noget af den sidste latex, som er tilbage på UC SYD.   

-Jeg siger mange tak, og nu vil jeg køre til Vojens med det her. Vi må se, om den kan trække det, den lille bil, siger Erik og griner, mens han vinker farvel og sætter sig ind på forsædet.

Corona-hverdagen på UC SYD

Når vi ikke kan mødes på campus, så lad os mødes online. Få inspiration, opdateringer og nyheder fra medarbejdere og studerendes corona-hverdag.

Følg også seneste nyt om coronasituationen lige her.