Gå til hovedindhold

UNESCO samlingerne - Interkulturel kompetence

UNESCO samlingerne

Publiceret:

Verdens skatte - ind i klassen

UNESCO-Samlingerne er en række fantastiske samlinger, som viser genstande og dermed hverdagsliv i en række lande. Booking sker direkte til Moesgaard museum klik på dette link.

Det er lige nu Grønlands- og Buthansamling I kan få gratis transport af - nemlig gennem CFU.

Men se her, for at se alle de samlinger, der rådes over i unesco-samlingerne.

UNESCO Samlingerne - Hvordan i undervisningen?

Unesco-samlingerne er oplagt at anvende i følgende fag - særligt med Nye Forenklede Fælles Mål:

  • Natur og teknologi
  • Geografi
  • Historie
  • Samfundsfag
  • Kristendomskundskab

Dette kan enten ske i det enkelte fag, fagsamarbejde eller reelt tværfagligt emne, desuden er det oplagt at skolens læringscenter laver en udstilling med materialerne.

Man kan bruge og arbejde med tingene og for eksempel prøve tøjet, lave mad ud fra opskrifter i samlingernes tekster og husgeråd, eller lave sin egen udstilling med genstandene. Med genstandsmaterialet følger grundige baggrundstekster, billedserier, musik cd'er og andet baggrundsmateriale. Den store spredning i materialet gør UNESCO-samlingerne anvendelige for en stor målgruppe. Ofte bliver materialet brugt i forbindelse med rollespil og udstillinger, men det indeholder en stor frihed for den enkelte bruger til at anvende materialet på sin egen måde.

Hvordan låner jeg materialerne?

For at kunne låne en samling skal skolen blot have en lærer, der har været på et UNESCO kursus i materialerne. Kurserne afholdes flere steder hvert forår og efterår, dels på Moesgård og dels på landets Centre for Undervisningsmidler.

Desuden betales et årligt abonnement på 500 kr. 

Der er en række samlinger, som kan lånes via Moesgård Museum. Museet har nu i alt 26 samlinger fra mange forskellige lande i verden. Hver samling præsenterer kultur og samfundsliv i et enkelt land eller område. En oversigt over samlingerne kan ses på www.unescosamlingerne.dk. Her kan lånere også bestille samlinger. Dog skal skolerne betale fragt her.

Du er også altid velkommen til at kontakte UNESCO Samlingerne på unesco@moesmus.dk eller 8716 2562.

På kursus i UNESCO Samlingerne

For at en skole kan låne samlingerne, kræver det at mindst een lærer har været på kursus i Unescosamlingerne. Dette kan ske på følgende måde:

  • Lokalt på skolen
  • På CFU - kursusdag meldes ud senere
  • På Moesgaard

Selve kursusprisen afhænger af form og evt. deltagerantal.

Du er også altid velkommen til at kontakte UNESCO Samlingerne på unesco@moesmus.dk eller 8716 2562.