Gå til hovedindhold
 • Uddannelse
 • Efter- og videreuddannelse
 • Forskning
 • Om UC SYD
 • Uddannelser og kurser For dig, der leder efter et kursus, et modul eller en uddannelse på diplom-, akademi- eller masterniveau
 • Skræddersyede forløb For kommuner og organisationer, der ønsker skræddersyede videreuddannelsesforløb til medarbejdere og ledere

Ved du, hvad du leder efter, kan du søge direkte i vores database

 • Om UC SYD Hvem er vi? Læs alt om UC SYD her.
 • Find os Adresser og kontaktoplysninger - du finder det hele her.
 • Job ved UC SYD Find ledige stillinger, og hør hvordan det er at arbejde på UC SYD.
 • Presse Vi giver dig oversigten over alle vores pressehistorier.

Case: Bioanalytiker

Casens titel: Diagnostik, behandling og monitorering af brystkræft

Casens titel

Diagnostik, behandling og monitorering af brystkræft

Resumé af casen

Maria på 50 år opdager en knude i det ene bryst. Hendes egen læge sender hende til udredning og hun bliver diagnosticeret med brystkræft.

Bioanalytikere foretager en række analyser og undersøgelser i både den diagnostiske fase af Marias patientforløb og i forbindelse med behandlingen samt monitoreringen.

Beskrivelse af casen

Maria på 50 år arbejder som bankrådgiver, hun er kæreste med Esben og er mor til to piger på 14 og 16 år. Maria spiser varieret og forholdsvist sundt, men fysisk aktivitet begrænser sig til cykelturen frem og tilbage fra arbejde.
Maria kontaktede sin læge efter at have mærket en knude i det ene bryst. Hun foretog selvundersøgelsen, da en indkaldelse til screeningsundersøgelse for brystkræft havde gjort hende bekymret. Ud over den nyopdagede knude følte Maria sig rask.

Marias læge vurderede, at der var begrundet mistanke for brystkræft. Derfor blev hun henvist til et pakkeforløb for at sikre hurtig udredning og behandling. Der udføres en mammografi en ultralydsscanning af brystet. Undersøgelserne viste at knuden lignede en ondartet tumor og radiologen (lægen) tog derfor celler ud fra tumoren (biopsi), som blev sendt til Klinisk Patologisk afdeling (KPA) til videre undersøgelse.

For at undersøge lever- og nyretal fik Maria også taget blodprøver, som blev sendt til Afdeling for Klinisk Biokemi. Blodprøverne indikerede, at Marias organer fungerede normalt, og derfor ville kunne tåle en eventuel kræftbehandling.

På KPA blev cellerne fra tumoren håndteret af bioanalytikere, som førte dem igennem en kemisk proces, der sikrede, at cellernes struktur blev bevaret og ikke gik til grunde. Herefter blev cellerne farvet, så forskellige cellestrukturer blev tydeliggjort. Ved at se på cellerne i et lysmikroskop kunne patologen (lægen) bekræfte, at det var en ondartet tumor.
Maria blev derefter indstillet til en brystbevarende operation, hvor hun fik fjernet tumoren samt en lymfeknude (sentinel node) i armhulen. Inden operationen laves en CT-scanning for dels at undersøge eventuel spredning til indre organer og for at planlægge strålebehandling efter operationen. Tumoren og sentinel node blev sendt til KPA, hvor bioanalytikerne håndterede vævet. Patologen vurderede, at kræften havde spredt sig til de omkringliggende lymfeknuder. Vha. immunhistokemiske farvninger, som histo-bioanalytikere udførte på vævet, sås det, at tumoren var af den type, der har behov for østrogen for at vokse. Foruden strålebehandling blev Maria derfor sat i anti-østrogen behandling.

Da lægen så kræftceller i sentinel node, blev Maria henvist til knoglescintigrafi på Nuklearmedicinsk Afdeling.
Undersøgelsen her viste, at kræften ikke havde spredt sig til Marias knogler, men begrænsede sig til bryst- og aksilvævet.

Efter et års behandlingsforløb bliver Maria erklæret rask, men går stadig til kontrol i tilfælde af at kræften kommer tilbage.

Casens faglige områder

 • Screening som metode til at finde kræft.
 • Kompleksiteten i cancerdiagnostik, herunder specifikke analyser og undersøgelser samt deres formål.
 • Behandling og monitorering af kræft.

Casen som PDF

Hent casen som PDF her.

Bliv klogere på bioanalytikeren

Hvad laver en bioanalytiker egentlig? Og hvordan bliver man bioanalytiker? På UC SYD kan du læse til bioanalytiker i Esbjerg.

Lyst til mere information?

Ung mand sidder foran computeren

Dit uddannelsesvalg

Bliv klogere på dit studievalg

Det kan være svært at vælge uddannelse. Vi hjælper dig derfor gerne med at blive klogere på dit valg.
Foto af Campus Aabenraa

Dit uddannelsesvalg

Vores studiebyer

UC SYD's uddannelser ligger i Esbjerg, Kolding, Haderslev og Aabenraa. Læs mere om livet på campus, i byerne og på studierne.
Studerende på UC SYD

Dit uddannelsesvalg

Besøg os til Åbent hus

Kom og mød vores studerende, få en fornemmelse af studielivet og få svar på dine spørgsmål.
To unge piger prøver at være studerende for en dag på UC SYD

Dit uddannelsesvalg

Bliv studerende for en dag

Kom og prøv at være studerende på UC SYD og følg en helt almindelig undervisningsdag.
Ordblind lærerstuderende på UC SYD

Dit uddannelsesvalg

Dine muligheder for studiestøtte

Har du nogle udfordringer, der gør dig i tvivl, om du kan tage en uddannelse? Så bliv klogere på dine muligheder for studiestøtte.
Studerende står og kigger på noget sammen

Dit uddannelsesvalg

Sådan finder du en uddannelse, der passer til dig.

Her kan du finde en uddannelse, der passer til dig. Vi giver dig mange forskellige uddannelser at vælge imellem.