Ordblinde: Støtte er nøglen til et godt studieliv

03.01.17

Af  Niels Rysz

Folkeskolen var en lang, sej kamp. Men da Rami og Jeppe fik de rigtige værktøjer fandt de ud af, at de godt kan studere.

Han fik altid at vide, at han ikke gad. Selv om han sørgede for at lave sine lektier, fik Jeppe Sterndorff at vide, at han ikke gik op i skolen på samme måde som klassekammeraterne. Men det var en unfair vurdering af en dreng, som ganske enkelt bare havde svært ved at læse.

-Alle de ting, jeg skulle læse derhjemme, kunne jeg godt forstå, fordi jeg havde en god familie, der hjalp mig ved at læse teksterne op. Men så snart vi fik en tekst for i skolen, for eksempel et H.C. Andersen-eventyr, så var jeg stået af.

Jeppe Sterndorff er ordblind, men til gengæld stærk til at komme med idéer og god til at huske det talte ord. Klik for fuldt format. Fotos: Niels Rysz.

Et halvt år spildt

Selv om han i 10. klasse fandt ud af, at han er ordblind, har læsevanskelighederne givet meget konkrete udfordringer helt op til studiestart.

-Jeg kom ind på studiet et halvt år for sent, fordi jeg ikke kunne forstå den mail, jeg fik tilsendt. Man skulle senest tilmelde sig den 5., men jeg læste det som den 15., og så var det for sent. Der var ikke noget at gøre.

Ordblindhed kan med andre ord gøre livet, og især studielivet, surt for mange. Jo senere, det opdages, jo flere faglige nederlag lider man, og det slider på selvtilliden.

Til gengæld kan det åbne nye døre i livet at finde ud af, at man er ordblind, for det er vejen til at få hjælp og værktøjer.

It-rygsæk

Og det er den primære pointe i de personlige historier, Jeppe Sterndorff og Rami Said fra pædagoguddannelsen på UC SYD fortæller som ordblindhed: Når man får sat navn på trolden, bliver den ufarlig.

-For to år siden tog jeg VUC for at kunne komme ind her på UC SYD, og der kørte de tests om ordblindhed som standard. Og det viste sig, at jeg var ordblind, og så kunne jeg få hjælp, siger Rami.

Hjælpen består mest i en ’it-rygsæk’, der kompenserer for problemerne med at læse. Teknologien har i dag nået et stade, der giver ordblinde en række værdifulde hjælpemidler i det daglige.

-Vi får en lånecomputer med hjælpeprogrammer, og det har jeg haft gavn af. Vi får så mange tekster, og jeg ville ikke kunne klare det uden de her programmer. Jeg ville falde så meget bagud, siger Rami.

Særlig vejleder

Ordblinde studerende på UC SYD har også en særlig vejleder, Bente Le Fevre, som støtter på studiet. Så det er både teknologien og opbakningen fra hende, der giver pote.

-Det er ikke kun hjælpemidlerne, men også den måde, hun går til os på. Hun giver sgu en gnist, og det skal hun have cadeau for, siger Jeppe.

Inden han begyndte på pædagoguddannelsen arbejdede han som tømrer. Skolen følte han sig helt færdig med. Men da han stoppede som tømrer og tog nogle vikarjobs som pædagogmedhjælper, sagde kollegerne til ham: ”Du skal da være pædagog!”.

Helt i gulvet

-Der skulle rigtigt meget til for at tro på det, for jeg var helt hamret i gulvet på det tidspunkt. Jeg skulle aldrig lave noget, hvor man skulle læse sig til ny viden. Men så valgte jeg at tage chancen.

Også for Rami har det været en sej proces at nå dertil, hvor han kan kalde sig pædagogstuderende og være glad for det. Han kom til Danmark som flygtning og begyndte i folkeskolens syvende klasse.

-For nogle år siden tænkte jeg, at jeg nok kun ville komme til at lave ufaglært arbejde. Men nu glæder jeg mig til at blive færdig som pædagog. Der er 80% chance for, at jeg vil arbejde som pædagog og 20% for, at jeg vil læse videre, siger han.

Rami Said ser frem til at komme i praktik på et hjem for udsatte unge.

Tro på det

De to studerende har et godt råd til alle, der har svært ved at læse: Få tjekket, om du er ordblind, og vigtigst af alt: Tro på dig selv.

-Man bruger ordblindheden til at sige: Jeg skal have nogle redskaber. Jeg kan godt, bare på en anden måde. Med de rigtige redskaber kan jeg lige så meget som de andre. Det er en kæmpe succes, at man ikke er begrænset, men har mulighederne, siger Rami.

Jeppe har også oplevet den følelse: At bøgerne lige pludselig ikke længere er en lukket verden.

-Jeg har faktisk oplevet for første gang i mit liv at gå ind og hente bøger, som jeg ikke SKAL læse, men som jeg læser, fordi jeg synes, det er interessant. Det har jeg aldrig nogensinde gjort før. Det er jo en kæmpe succes. At man kan sætte sig ned og sige: ”Jeg vil faktisk gerne læse i den her bog.” Det synes jeg er fedt.

Er du ordblind og overvejer at studere? Så kontakt UC SYD på 7266 2000 og hør om mulighederne for støtte. Allerede nu kan du kan fx finde tips til hjælpemidler på Ordtavlen.

Bonusinfo

  • Rami og Jeppe arbejder lige nu som studieassistenter, hvor de støtter andre ordblinde på UC SYD. Ordningen hedder 'Rækværket'.
  • Nogle af de nyttige værktøjer for ordblinde hedder NOTA og Dragon Dictate .
  • Jeppe håber at få ansættelse på et julemærkehjem efter studierne. Rami vil gerne arbejde med udsatte unge.

  • Ifølge Jeppe skærpes hukommelsen, når man er ordblind, ligesom høresansen skærpes hos blinde for at kompensere for det manglende syn. Derfor husker ordblinde lettere tekster, de hører læst op.

UC SYD har et samlet tilbud til ordblinde studerende. Det inkluderer en særlig vejleder og en it-rygsæk med særlige programmer.

Kommentarer

Sig din mening


CAPTCHA image for SPAM prevention Hvis du ikke kan læse teksten, klik her.
Har du læst Retningslinjerne for brug af bloggen?
Cxense Display

Accepter cookies

På ucsyd.dk bruger vi cookies til at forbedre vores hjemmeside, så den lever op til brugernes behov. Vi bruger blandt andet cookies til at føre statistik over trafikken på siden, så vi kan sikre os, at indholdet er relevant og let at finde for brugeren. Du kan til hver en tid slette cookies fra ucsyd.dk.

Læs mere om cookies her

Accepter cookies