Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

CFU

Center for Undervisningsmidler

Tekstarbejde i engelsk

01

Working with English fiction

Se nærmere på de generelle læseforløb til engelsk. På mitCFU er masser af ideer, aktiviteter og opgaveark til arbejdet med tekster på mellemtrinnet og i udskolingen.

På en række klassesæt og læsekasser til mellemtrin og udskolingen kan du finde pædagogiske vejledninger, der består af generelle ideer og opgaver, som kan benyttes til læsning af fiktive tekster. Der er forslag til forskellige konkrete mundtlige og skriftlige tasks, bl.a. opgaver hvor it, bevægelse og kreativitet spiller en rolle.

Her er inspiration til, hvordan du kan stilladsere arbejdet med tekster i engelsk, og alt efter, hvor du ønsker at lægge vægten i arbejdet med teksten, kan du udvælge relevante opgaver. Tilknyttet vejledningen hører to padlets, som indeholder opgaveark og ideer, der kan supplere forløb med fokus på tekstlæsning:

Du finder de generelle vejledninger under supplerende materialer, som her fx under de tre nye læsekasser:

Reading in levels - læsekasse for mellemtrinnet

4. - 6. Klasse

Reading in levels - læsekasse for mellemtrinnet

The Mega Monster Box

5. – 7. klasse

The Mega Monster Box

Books That Matter - læsekasse for udskolingen

7. - 10. klasse

Books That Matter - læsekasse for udskolingen

02

Graphic novels

Der er mange gode grunde til at arbejde med autentiske graphic novels i engelsk. Eleverne elsker historiernes visuelle og farverige format, som igen kan inspirere læreren til at lave kreative og kommunikative aktiviteter i små grupper og på klassen. 

Mange elever er betænkelige ved at læse lange prosatekster på engelsk, men brugen af tegneserier eller grafiske romaner gør det muligt at arbejde med sproglige chunks og billeder i mindre portioner, og således øge en elevers ordforråd og motivere dem til at gøre en indsats i forhold til at læse.

De mange billeder understøtter desuden historiens betydning, differentierer og stilladserer det sproglige input. Man kan sige, at graphic novels gør den autentiske engelske litteratur lettere tilgængelig for elever i grundskolen, både for de svage læsere, samtidigt med at den er interessant for de dygtige læsere. På den måde udjævner graphic novels det faglige udgangspunkt for den fælles bog på klassen.

Hvis du har lyst til arbejde med en graphic novel som fælles bog på klassen, er det en god idé at tage udgangspunkt i klassesæt med en pædagogisk vejledning og mange ressourcer. Her er et par gode eksempler:

Graphic Novels. The Witches. Long Way Down.

Oplevelseslæsning

Graphic novels er også geniale til individuel oplevelseslæsning, som dette nye materialesæt:

På disse materialelister kan du finde flere materialer med graphic novels og tegneserier:

Graphic Novels
03

Billedbøger

Billedbøger kan berige engelskundervisningen i de yngste klasser. At arbejde med en autentisk billedbog motiverer eleverne, og med en historie kan læreren danne en tematisk og ordforrådsmæssig ramme om sin undervisning i en længere periode.

Der er mange gode grunde til at inddrage autentiske tekster i fremmedsprogsundervisningen. Når man som engelsklærer anvender originale billedbøger i den tidlige sprogstart, er der gode læsemæssige oplevelser at hente - ud over den sproglige berigelse på lyd-, ord- og sætningsniveau.

Når man arbejder med billedbøger, arbejder man med en historie, som er en del af den engelsksprogede børnekultur, samtidigt med at man anvender sprog og ordforråd som en kommunikativ kompetence både mundtligt og skriftligt. Således kan man med de autentiske tekster integrere det interkulturelle perspektiv i den kommunikative kompetence.

Der er dog aspekter ved brug af autentiske tekster, som man skal være bevidst om som sproglærer. For det første er det nødvendigt, at man formidler et afslappet forhold til ord-for-ord-forståelse. Eleverne er nødt til at affinde sig med, at de ikke nødvendigvis kan forstå hvert eneste ord, og at det er fint, hvis de forstår hovedmeningen i historien.

Grumpy Monkey - Feelings
Flashcards. Grumpy Monkey - Feelings (mitCFU)

Derudover kræver autentiske tekster en vis stilladsering for, at eleverne kan få det fulde udbytte af teksten, og jo yngre eleverne er, jo vigtigere er det med en grund stilladsering. Der er mange måder at gøre det på, men principperne går igen i al tekstarbejde med autentiske bøger.

Snak om billedbogens forside og bagside i før-læsningsfasen - lad elev gætte på, hvad historien handler om. Det er en god idé at prioritere en dialogisk læsning, Shared Reading, da den skaber et fælles afsæt for arbejdet med ordforråd og forståelse for handlingen. Her er det oplagt at bruge forskellige read alouds, som findes på YouTube. Arbejd med video og bog og/eller oplæsning og bog skiftevis. Det er vigtigt at gentage læsningen mange gange under forløbet, før den evt. udleveres til eleverne.

Leg med billedbogens centrale ordforråd før, efter og undervejs i forløbet på mange forskellige måder. Inddrag gerne bevægelse og musik, som skaber en høj grad af motivation. Til de yngste er flashcards med billeder en fordel, hvor ordforrådet repeteres, aktiveres og bliver en del af elevernes eget ordforråd. 

I efter-læsningsfasen er der god mulighed for at snakke om, hvad bogen byder på af indsigt og forståelse af livet og verden. I den fase kan eleverne udtrykke sig skriftligt eller ved hjælp af forskellige kreative produkter.   

På denne materialeliste kan du få overblik over billedbøger til udlån på mitCFU

We Don’t Eat Our Classmates

1. - 3. klasse

We Don’t Eat Our Classmates

Something Else

4. - 5. Klasse

Something Else

The Pig on the Hill

4. - 6. klasse

The Pig on the Hill