Bliv bioanalytiker
Løs gåder på celleniveau
Bioanalytikerne er sundhedsvæsenets detektiver. Vores analyser er vigtige. Hvilken type infektion har du i halsen? Virker denne behandling på bakterien? Er der ondartede celler i modermærket? Det er nogle af de spørgsmål, vi finder svar på. Det er bioanalytikerens svar, der hjælper lægen med at stille en diagnose, undersøge om en behandling virker eller følge udviklingen i en kronisk sygdom.
Som bioanalytiker arbejder vi oftest i kulisserne, og vi kender aldrig svaret på forhånd. På bioanalytikeruddannelsen lærer vi at finde svaret gennem bioanalyse. Uddannelsen er for dig, der er nysgerrig, præcis og gerne vil arbejde inden for sundhedsområdet.
Vi øver vores håndværk i laboratoriet
Det særlige ved vores fag er, at der altid er et menneske bag de prøver, som vi undersøger. Uden bioanalysen vil en diagnose bare være gætværk. På bioanalytikeruddannelsen gætter vi ikke. Vi sætter en ære i at levere præcise og valide svar. Vi bruger derfor meget tid i laboratoriet, så du kan øve dit håndværk.
Du lærer at undersøge, fortolke og formidle resultater fra biologisk materiale såsom urin, blod og vævsprøver. Og vi har en tæt kobling til praksis, så når du er færdiguddannet bioanalytiker, er du klar til at indgå på lige fod med dine kollegaer i laboratoriet.
Adgangskrav & optagelse
Ansøgningsfrister
Kvote 1: 5. juli kl. 12.00
Kvote 2: 15. marts kl. 12.00
Studiestart
Bioanalytikeruddannelsen har studiestart i september.
Optag
Bioanalytikeruddannelsen optager 65 procent i kvote 1 og 35 procent i kvote 2.
Kvote 1: Adgangskrav og optagelse
Kvote 2: Adgangskrav og optagelse
Ansøgningsproces
Vigtigt at vide, når du søger optagelse
Uddannelsens opbygning
Regler og rammer for uddannelsen
Vi har samlet de dokumenter, der kan være vigtige for din uddannelse. Find eks. studieordninger, praktikbeskrivelser og studieaktivitetsmodeller her.
Det tager tre et halvt år at blive bioanalytiker. Uddannelsen består af syv semestre, hvor du lærer en masse om bioanalyse inden for humanbiologi, human patofysiologi og biomedicin. Du lærer, hvordan du formidler resultater og om sammenhængen mellem bioanalyse, diagnose og behandling.
Uddannelsen er bygget op omkring fire fagområder:
- Sundhedsvidenskab hvor du bl.a. lærer om sygdomme, forebyggelse og sundhedsfremme.
- Naturvidenskab hvor du bl.a. lærer om fysiologi, mikrobiologi og vævslære.
- Samfundsvidenskab hvor du bl.a. lærer om sundhedsvæsenets opbygning.
- Og en mindre del består af humanistiske fag, hvor du bl.a. lærer om kommunikation.
Bioanalytikeruddannelsen er tæt koblet til praksis. Udover klasseundervisning og gruppearbejde har vi eksterne undervisere fra praksis såsom læger, bioanalytikere og patienter. Det kan f.eks. være en patient, der har haft leukæmi, som fortæller om forløbet. Derudover bruger vi en del tid i laboratoriet. Her undersøger vi biologisk materiale på samme måde som på sygehusene, vi øver os i at lave EKG, og vi bærer uniform med korte ærmer af hygiejniske årsager. Vi lærer principperne for bioanalytikerens arbejde på studiet, så du er godt forberedt, når du skal ud på sygehuslaboratorierne og lægehusene i Sydjylland for at lære det i praksis.
Praktik
Du kommer i praktik hele seks gange i løbet af uddannelsen, og din første praktikperiode ligger allerede på første semester. I din praktik deltager du i det daglige arbejde i afdelingen. Du bliver tilknyttet en bioanalytiker, som vejleder dig og sammen sørger I for, at du når dine læringsmål. I løbet af din uddannelse kommer du i praktik på forskellige afdelinger med forskellige specialer, så du kan spore dig ind på, hvor dine interesser og talenter ligger. Du får tildelt en praktikplads for hver periode og skal ikke selv søge den.
Internationale muligheder
Hvis du ønsker at tage praktikken i udlandet, har du god mulighed for det på femte, sjette eller syvende semester. På femte semester kan du gennemføre hele eller dele af semestret i udlandet. Det er oftest den tværfaglige del af praktikken, der tages i udlandet, og denne ligger i uge 35-41. På sjette semester har du også mulighed for at tage dele af semestret i udlandet. Her ligger opholdet typisk i ugerne 13-26. Syvende semester består af et valgfrit element, som du også kan tage i udlandet.
Vi har aftaler med praktiksteder i Malaga, Bruxelles, Tromsø, Birmingham, Thorshavn samt Asembo Bay i Kenya, men du har også mulighed for at komme i praktik andre steder, hvis du selv skaber kontakten til et laboratorie.
Gode muligheder for at læse videre
Får du lyst til at læse videre, har du gode muligheder med en professionsbachelor i bioanalytisk diagnostik. Du kan f.eks. læse en kandidat i folkesundhedsvidenskab, sundhedsfaglige eller naturvidenskabelige kandidatuddannelser. Ved nogle kandidatuddannelser skal du supplere med enkelte fag for at blive optaget. Kontakt de enkelte universiteter for at høre nærmere.
Studieliv
En lille uddannelse i et stort studiemiljø
Vi er en lille uddannelse, hvor studerende og undervisere kender hinanden godt. Vi har et tæt sammenhold på tværs af årgange, og vi holder f.eks. julefrokost sammen, hvor vi også inviterer laboranterne.
Vi er en del af Campus Esbjerg, som rummer 11 andre uddannelser heriblandt lærer, jordemoder, sygeplejerske og pædagog. I Esbjerg er der 60 uddannelser, og det er en aktiv studieby med gode muligheder for bolig og en del arrangementer for studerende.
Du bliver taget godt imod
Når du starter på studiet, bliver du tilknyttet en tutor i en gruppe. I mødes den første dag og taler sammen, hvor du kan stille alle dine spørgsmål og høre om studielivet på vores uddannelse. Studerende fra tredje semester arrangerer en introdag med stafetløb med bioanalytiske poster, som plejer at være rigtig sjovt. Posterne kan bl.a. være at samle et molekyle eller sætte alle organerne på plads i en torso på tid. Dagen slutter af med fællesspisning i fredagsbaren, Stuen, hvor alle bioanalytikerstuderende, nye som gamle, møder op.
Social og faglig studietur
Vi tager på studietur sammen og har bl.a. været i London, Amsterdam og Edinburgh. Turen er en blanding af sociale arrangementer og faglige besøg. Vi har tidligere besøgt forskningslaboratorier, naturhistorisk museum og udlandets svar på statens seruminstitut. Studieturen er med egenbetaling.
I tvivl om uddannelse?
Synes du, det er svært at vælge uddannelse? Og mangler du inspiration og gode råd? Så bliv klogere her.
Job & karriere
De fleste bioanalytikere arbejder i laboratorier på sygehuse f.eks. med analyse af blod- og vævsprøver. En mindre del er ansat i lægehuse, fertilitetsklinikker, sædbanker, biotekindustrien og i forskningslaboratorier.
Som færdiguddannet bioanalytiker har du gode jobmuligheder inden for flere laboratoriemedicinske specialer. Nogle specialer indebærer en høj grad af patientkontakt imens andre udelukkende foregår i laboratoriet. Nedenfor er eksempler på tre typer af arbejdsområder, du kan varetage.
Patologisk afdeling – forebyg kræft fra laboratoriet
På patologisk afdeling arbejder du udelukkende i et laboratorie. Du modtager prøver af organer, væv og celler med henblik på at diagnosticere eller forebygge f.eks. kræft. Det kan f.eks. være celleprøver i forbindelse med screening af livmoderhalskræft.
Forskningslaboratorie
Du kan arbejde med forskning på sygehuse, universiteter eller i medicinalindustrien, hvor du bidrager til at udvikle ny viden, medicin eller nye vacciner.
Klinisk biokemisk afdeling – når du vil være tæt på patienterne
Ønsker du et job, hvor du er tæt på patienterne, har du gode muligheder som bioanalytiker. På klinisk biokemisk afdeling møder du patienterne, når du tager blodprøver og laver elektrokardiografi (EKG). Du analyserer herefter prøverne i laboratoriet med henblik på diagnose og behandling af patienten.
Du kan finde endnu flere jobmuligheder på denne liste fra Danske Bioanalytikere.
Økonomi
På bioanalytikeruddannelsen kan du forvente at have udgifter til:
- leje af kitler på første og andet semester 1.000 kroner i alt
- eventuel studietur (turen er valgfri)
- køb af bøger det første år cirka 6.000 kroner
Flere af de bøger, som du køber det første år, kommer du til at bruge løbende gennem hele uddannelsen. Derfor kan du forvente, at udgiften til bøger er væsentlig mindre herefter. Der kan være penge at spare, hvis du vælger at købe bøgerne brugt.
Vejledning om SU
Har du spørgsmål vedrørende SU (Statens Uddannelsesstøtte)? Så hjælper vores SU-vejledere dig meget gerne.
Er du kommende studerende? Kontakt os her.
Er du nuværende studerende? Kontakt os her.
Du kan også ringe til os.
Mandag-torsdag: 8-12
Spørgsmål & svar
Kontakt os
Vi er her for at hjælpe dig. Så kontakt os endelig hvis du har spørgsmål om optagelse, adgangskrav, valg af studie eller om selve uddannelsen.
Spørgsmål om optagelse, adgangskrav og ansøgning?
Har du spørgsmål om optagelse, adgangskrav, udfyldelse af din ansøgning, SU eller til valg af studie?