Bliv pædagogisk assistent
Overalt i vores institutioner er der brug for pædagogiske assistenter med både teoretisk og praktisk viden om børn, unge og voksnes udvikling. Som selvstændigt kan sætte aktiviteter i gang og reflektere undervejs, og som kan samarbejde og understøtte pædagogernes vigtige arbejde ved at motivere, støtte og yde omsorg for børnene.
I vores dag- og døgninstitutioner for mennesker med handicap eller særlige udfordringer er den pædagogiske assistents evner til at igangsætte meningsfulde aktiviteter, håndtere konflikter samt støtte og vejlede om bl.a. kost og motion uundværlige for at skabe en tryg og stimulerende hverdag for beboerne.
Du skal læse til pædagogisk assistent, hvis du gerne vil tæt på de mennesker, du kommer til at arbejde med. Du skal være åben over for at bruge dig selv mentalt og fysisk – både på uddannelsen og i dit arbejdsliv.
Samarbejde er nøgleordet på uddannelsen og i dit arbejdsliv
Jobbet som pædagogisk assistent stiller krav til både din faglighed og din person. Det samme gør vi hos UC SYD. Hele vejen igennem din uddannelse klæder vi dig på til at kunne samarbejde med andre fagpersoner og byde ind med din viden og erfaring, hvilket er en stor del af dét at være pædagogisk assistent.
Undervejs i dit uddannelsesforløb møder du en farverig pallette af undervisere, der, udover at have kandidater i pædagogik, sociologi og filosofi, har baggrunde som musikterapeuter, biologer, lærere og pædagoger. Samtidig underviser de på pædagoguddannelsen ved UC SYD. På den måde får du det største faglige udbytte af din uddannelse, fordi det er pædagogerne, du som oftest kommer til at samarbejde med på din fremtidige arbejdsplads. Det tætte samspil mellem pædagogiske assistenter og pædagoger allerede på uddannelsen, giver dig de bedste forudsætninger for at få et spændende og meningsfyldt arbejdsliv.
Du skal trives med at bruge dine hænder og gå på opdagelse i naturen. På uddannelsen fylder faget digital kultur meget, hvor du arbejder aktivt med læringsapp’s. Du lærer f.eks. at redigere små videoer i IMovie, lave præsentationer i Book Creator og oprette online quizzer i app’en Kahoot. Alt sammen noget, du kan gå direkte ud og bruge, når du er færdiguddannet.
Adgangskrav & optagelse
Pædagogisk assistent starter hvert år i februar i Kolding og i september i Esbjerg, Aabenraa eller Tønder.
Ansøgningsfrister
EUV1 i Kolding
- Ansøgningsfrist: 9. februar 2024
- Studiestart: 20. februar 2024
EUV1 i Esbjerg, Aabenraa eller Tønder
- Ansøgningsfrist: September 2024
- Studiestart: September 2024
Holdet i Tønder oprettes kun, hvis der er tilstrækkeligt med ansøgere. Hvis holdet ikke oprettes tilbydes studiestart i Aabenraa eller Esbjerg.
Sådan søger du
Når du vil søge ind på pædagogisk assistent-uddannelsen, skal du kontakte en af vores PAU-koordinatorer samt udfylde dette ansøgningsskema.
Ansøgningsskemaet og din vedlagte dokumentation skal sendes til UC SYD, som sikker post, via din digitale postkasse.
Find vores vejledning til at sende sikker post lige her.
Elsebeth Fuglsig Helgesen
PAU-koordinator i Kolding
efhe@ucsyd.dk eller 7266 5279
Lilian Madsen
PAU-koordinator i Esbjerg
lima@ucsyd.dk eller 7266 3127
Ditte Nørup Petersen
PAU-koordinator i Aabenraa og Tønder
dnpe@ucsyd.dk eller 72 66 54 27
Er du i tvivl, om du kan blive optaget?
Hvis du er i tvivl, om du kan blive optaget på uddannelsen, så kontakt os endelig, og lad os hjælpe dig.
Elsebeth Fuglsig Helgesen
PAU-koordinator i Kolding
efhe@ucsyd.dk eller 7266 5279
Lilian Madsen
PAU-koordinator i Esbjerg
lima@ucsyd.dk eller 7266 3127
Ditte Nørup Petersen
PAU-koordinator i Aabenraa og Tønder
dnpe@ucsyd.dk eller 72 66 54 27
Hvis vi ikke tager telefonen, kan det skyldes, at vi er i gang med at undervise vores studerende eller vejlede andre. Send os i stedet en mail. Så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt.
Har du andre spørgsmål? Så kontakt vores studievejledning her.
Optagelseskrav til Den pædagogiske assistentuddannelse hos UC SYD
Den pædagogisk assistentuddannelse er en erhvervsuddannelse. Den er tilrettelagt som forskellige forløb, og det er din alder og din tidligere erhvervserfaring, som afgør, hvilket forløb der passer til dig. UC SYD udbyder kun EUV1-forløb.
EUV1 - tag uddannelsen hos os på UC SYD
UC SYD tilbyder kun EUV1.
EUV1-forløbet er for dig, der:
- Er fyldt 25 år
- Kan dokumentere mindst 2 års pædagogisk relevant erhvervserfaring med en ugentlig arbejdstid på 25 timer eller derover erhvervet indenfor de sidste 4 år.
Hvis din ugentlige arbejdstid har ligget mellem 8-24 timer, tæller relevant erfaring med som 50%, dvs. du i dette tilfælde skal kunne dokumentere relevant erhvervserfaring fra de sidste 4 år.
Uddannelsen tager 42 uger, da du får merit for dine 2 års pædagogiske erhvervserfaring, og derfor ikke skal deltage i grundforløb samt i praktikdelen.
Har du tidligere bestået dansk og/eller samfundsfag på C-niveau kan uddannelsen yderligere afkortes med enten 2, 3 eller 5 uger.
Opfylder du ikke kravene til EUV1?
Har du mindre end 2 års relevant erhvervserfaring, eller er du under 25 år? Så har du mulighed for at tage Den pædagogiske assistentuddannelse på en SOSU-skole.
Uddannelsens opbygning
Brug dig selv til at skabe noget for andre
Regler og rammer for uddannelsen
Vi har samlet de dokumenter, der kan være vigtige for din uddannelse. Find eks. studieordninger, praktikbeskrivelser og studieaktivitetsmodeller her.
Fysisk aktivitet er en naturlig del af uddannelsen, for som færdiguddannet pædagogisk assistent er det dig, der går forrest og igangsætter spændende aktiviteter for både store og små. I alle fag tager vi ud af huset og prøver teorien af i praksis. I de teoretiske fag er der indlagt power pauser, så du ikke sidder stille for lang tid ad gangen.
På uddannelsen kommer du igennem fire profil-fag:
- Natur og udeliv
- Digital kultur
- Bevægelse og idræt:
- Sundhedsfag
Du har fag som pædagogik, psykologi, kulturelle udtryksformer og kommunikation. Af valgfag kan du vælge mellem engelsk, arabisk og Innovation, ledelse og design.
Uddannelsen er et fuldtidsstudie på 37 timer om ugen. Du skal regne med at være på skolen ca. 30 timer om ugen, hvor du deltager i undervisning, gruppearbejde og andre læringssituationer. Resten af tiden bruger du på at læse og forberede dig til undervisning.
Du kommer typisk på hold med 20 andre, og det er det samme hold, du følges med hele vejen gennem uddannelsen. Det gør, at du hurtigt kommer til at kende dine medstuderende. Holdet er en blanding af mænd og kvinder i alderen 25-60 år med vidt forskellige baggrunde som fx dagplejere, pædagogmedhjælpere og håndværkere.
Gruppearbejde fylder meget på uddannelsen, så du skal være indstillet på at samarbejde, deltage aktivt i diskussioner af faglige emner og være rummelig i forhold til, at dine holdkammerater kommer med hver deres erfaring og ressourcer.
Du skal undervejs bestå 2-5 eksamener, som alle er mundtlige.
Der er studiestart på uddannelsen medio februar og medio september.
Mulighed for videreuddannelse
Uddannelsen til pædagogisk assistent er adgangsgivende til:
- pædagoguddannelsen
- socialrådgiveruddannelsen
- ergoterapeutuddannelsen
Som du alle kan læse på UC SYD.
Bogliste til uddannelsen
Undervisningen tager udgangspunkt i en række grundbøger, som vi forventer, du køber inden uddannelsesstart. Boglisten opdateres løbende, men to måneder før du begynder på uddannelsen, vil boglisten være opdateret med de bøger, du vil skulle bruge.
Studieliv
Åbent hus i februar
Mød vores studerende, få en fornemmelse af studielivet og få svar på dine spørgsmål.
Fysisk aktivitet og kulturmøder – en naturlig del af uddannelsen
Den første fredag i måneden er der fredagssamling for alle studerende og undervisere på campus Aabenraa. I Kolding er der fredagssamling hver fredag. Til fredagssamlingen er der praktiske info, meddelelser fra studerende, sjove indslag og sang og musik. I Esbjerg er der fællessamling én til to gange pr. semester, hvor du mødes med PA-elever og pædagogstuderende omkring et fagligt oplæg.
På holdet har de fleste familie, børn og andre ting, der fylder i hverdagen uden for studiet, så du skal være indstillet på selv at være opsøgende og tage initiativ i forhold til at få sociale arrangementer op at stå.
I starten af skoleperioden har du faget Natur og Udeliv, hvor I måske skal overnatte under åben himmel. Tidligere hold har f.eks. været ved Løverodde syd for Kolding, Naturcenteret ved Marbæk eller besøgt Houens Odde Spejdercenter ved Kolding. Turene er fyldt med sjove aktiviteter med et fagligt sigte. Vi laver bål, tager på sejltur, begiver os på refleksløb i den mørke skov og reflekterer undervejs over, hvordan vores kroppe reagerer på de forskellige udfordringer.
I tvivl om uddannelse?
Synes du, det er svært at vælge uddannelse? Og mangler du inspiration og gode råd? Så bliv klogere her.
Én gang om året er der fælles PAU-dag, hvor alle elever mødes en hel dag. Det kan være PAU-hold eller undervisere/koordinatorer, der arrangerer dagen. Tidligere elever har f.eks. haft idrætsdag i Vejen Idrætscenter, brugt kroppen som kommunikationsmiddel og danset en film, lavet mad over bål mm.
Samtlige PA-elever fra alle tre campusser tager i løbet af skoleperioden på studietur i tre dage. I er som hold selv med til at arrangere indholdet ud fra de to fag, der er koblet på turen.
Job og karriere
Nogle af dine vigtigste styrker som pædagogisk assistent er dine evner til at udvikle og skabe en meningsfuld hverdag for børn, unge og voksne i tæt samarbejde med andre faggrupper. Mulighederne indenfor hele det pædagogiske felt spænder derfor vidt, men du vil typisk komme til at arbejde i
- vuggestuer, børnehaver og SFO'er
- som dagplejer
- institutioner for børn og unge med sociale problemer
- dag- og døgninstitutioner for mennesker med specielle problemer eller funktionsnedsættelse
- aktivitetstilbud, botilbud og sociale opholdssteder.
Derudover har vi uddannet pædagogiske assistenter, som arbejder med flygtninge, domsanbragte unge eller demente.
I 2017 undersøgte UC SYD, hvad vores dimittender fra Esbjerg og Kolding kommer i gang med, når de afslutter uddannelsen. Der var 85 tidligere PA-elever med i undersøgelsen, som bl.a. viste, at 64 % af dem er i arbejde og tre er begyndt på pædagoguddannelsen.
Man er altså ikke garanteret et arbejde fra første dag som nyuddannet, men der er gode chancer for det.
Undersøgelsen viste desuden, at 29 % har været eller er ansat inden for vuggestue/børnehaveområdet, 27 % på bosteder, 20 % har været eller er ansat som dagplejer, 7% inden for dagtilbud for voksne eller unge og 4 % i SFO/klub.
Læs hele beskæftigelsesundersøgelsen
Økonomi
Udgifter til studiestart
Når du starter på uddannelsen, skal du regne med følgende omkostninger forbundet med studiestart. Beløbene er kun vejledende:
- Bøger ca. 2.-3.000 kr. (Mulighed for at få udgifterne dækket af din arbejdsgiver eller FOA’s kompetencefond).
- Transport: Tilskud til transport afhænger af, hvor du bor og dit eventuelle ansættelsesforhold.
- Studieture: Skolen betaler. Du betaler kun selv kost.
- Computer: Har du ikke en bærbar computer ved studiestart, anbefaler vi, at du anskaffer dig en.
Muligheder for SU, løn eller dagpenge under uddannelsen
Om du er berettiget til SU, løn eller dagpenge under uddannelsen afhænger af følgende:
EUV1
SU: Du skal opfylde de almindelige krav, du kan læse mere på www.su.dk
Uddannelsesløn: Hvis din arbejdsgiver sender dig på uddannelse, får du uddannelsesløn under din uddannelse. Din arbejdsplads kan få refusion fra AUB.
Jobplan: Er du ledig, kan du lave en aftale med dit Jobcenter om at få dagpenge under din uddannelse. Dit Jobcenter har mulighed for at søge puljen til uddannelsesløft.
Spørgsmål og svar
Kontakt os
Har du spørgsmål? Så kontakt os i enten Esbjerg, Kolding eller Aabenraa.