Bliv laborant
Hver dag er fuld af kemi. Når vi spiser A38 om morgenen, vasker hår, tager tøj på, kører på motorvejen eller maler stuen i en ny farve. Vi gør alle disse ting med ro i maven, fordi vi ved, at alt bliver testet og kvalitetssikret, inden det når ud til forbrugerne. Det gør laboranterne.
Som laborant laver du kemisk og mikrobiologisk analysearbejde og sikrer, at varedeklarationen på vores morgenmad er korrekt, at vores medicin overholder gældende kvalitetskrav, og at vores cremer er fri for farlig kemi.
Vi bruger teorien i praksis
På laborantuddannelsen hos UC SYD bruger vi en stor del af tiden i laboratoriet, og du får en stærk praktisk uddannelse. Hele det sidste år af uddannelsen foregår i lønnet praktik, hvor du udvikler dine færdigheder som laborant.
Laborantuddannelsen kan give merit eller kan være en rigtig god ballast at have med i kufferten, hvis du senere hen vil læse videre til professionsbachelor eller kemiingeniør eller måske læse et af de naturvidenskabelige fag på universitetet. Kontakt de enkelte uddannelsesinstitutioner for at høre mere om dine muligheder.
Adgangskrav & optagelse
Ansøgningsfrister
Kvote 1: 5. juli kl. 12.00
Kvote 2: 15. marts kl. 12.00
Studiestart
Der er studiestart på laborantuddannelsen to gange om året i september og februar.
Det er vores studieadministrative system, der automatisk fordeler ansøgere ud på studiestart i september og studiestart i februar.
Optag
Laborantuddannelsen optager 50 procent i kvote 1 og 50 procent i kvote 2.
Kvote 1: Adgangskrav og optagelse
Kvote 2: Adgangskrav og optagelse
Ansøgningsproces
Vigtigt at vide, når du søger optagelse
Uddannelsens opbygning
Tag uddannelsen på 2,5 år
Uddannelsen til laborant er en kort videregående uddannelse, som tager to et halvt år fordelt på fem semestre. Det første halvandet år er du på skolen, hvor du lærer om de tre kerneområder:
- kemiteknologi
- bioteknologi
- laboratorieteknik og -forståelse

Undervisningen veksler mellem teori og laboratorieøvelser
Vi bruger halvdelen af skoletiden i laboratoriet på at øve os og omsætte den teoretiske undervisning til praksis. Som laborant er det nemlig vigtigt at have gode laboratoriefærdigheder. Du bliver undervist af laboranter, og vi har en farmaceut til at undervise i statistik og kemi. Vi får også besøg af eksterne undervisere f.eks. kemiingeniører. Under uddannelsen arbejder du både individuelt, i grupper, deltager i virksomhedsbesøg og indgår i projektarbejde.
Du kommer i praktik et helt år
I det sidste år af uddannelsen skal du i praktik i en virksomhed. Du indgår i det daglige laboratoriearbejde, hvor du udvikler dine færdigheder som laborant. Det er lønnet praktik, hvor du selv skal søge praktikplads og gå til samtale. Vi hjælper selvfølgelig undervejs. Ofte sender virksomhederne stillingsopslag ind til vores uddannelse, som du så kan søge ved at skrive en ansøgning.
Prøverne undervejs i uddannelsen veksler mellem skriftlige prøver, mundtlige prøver og praktiske prøver. Under dit praktikophold, skriver du en praktikrapport, og du afslutter din uddannelse med et syv-ugers projekt i virksomheden. Her arbejder du selvstændigt med en problemstilling, og du skriver en projektrapport, som du bagefter forsvarer mundtligt.

Laborantstuderende bakterie-tester
Vores laborantstuderende har som en del af deres undervisning eksempelvis testet, om håndsprit eller håndvask virker bedst, og hvordan bakterier udvikler sig, når et mundbind genbruges.
Læs historien: UC SYD-studerende bakterietester: Håndsprit eller håndvask – og er mundbind farlige?
Internationale muligheder
På laborantuddannelsen kan du i forbindelse med din praktikperiode og afsluttende eksamensprojekt tage et ophold i udlandet. Denne periode ligger på den sidste del af uddannelsen og starter altid i februar. Dine undervisere hjælper gerne med at arrangere det.
Regler og rammer for uddannelsen
Vi har samlet de dokumenter, der kan være vigtige for din uddannelse. Find eks. studieordninger, praktikbeskrivelser og studieaktivitetsmodeller her.
Studieliv
Vi er en lille uddannelse med et godt sammenhold. Flere på laborantuddannelsen har arbejdet eller læst før, og gennemsnitsalderen er lidt højere end på andre studier. Vi ses også med bioanalytikeruddannelsen, når vi holder julefrokost sammen. Vi er en del af Campus Esbjerg, hvor der er cirka 3000 studerende fordelt på 11 uddannelser. Vi er en del af studiebyen Esbjerg, der rummer 60 uddannelser. Vi har gode boligmuligheder og en masse sociale arrangementer.
Når du starter på studiet, bliver du tilknyttet en tutor. Vi holder introdag med f.eks. orienteringsløb, fællesspisning og social hygge. I løbet af studiet tager vi på en studietur, hvor vi besøger forskningslaboratorier og private virksomheder, der har laboratorier. Vi har bl.a. været i Budapest. Studieturen er med egenbetaling.
Følg med i studielivet på laborantuddannelsen på Instagram.
I tvivl om uddannelse?
Synes du, det er svært at vælge uddannelse? Og mangler du inspiration og gode råd? Så bliv klogere her.
Job & karriere
Som uddannet laborant spiller du en nøglerolle inden for kontrol af forbrugsvarer, lige fra hvad vi putter i munden og smører på huden, til udviklingen af fremtidens bæredygtige produkter. Der er gode jobmuligheder som laborant. Vi er efterspurgte, og der er lav arbejdsløshed.

Du arbejder typisk i laboratorier, hvor du analyserer og tester produkter med henblik på kvalitetssikring eller udvikling. Du kan arbejde som laborant inden for mange brancher f.eks. miljø-, fødevare-, tekstil-, kosmetik- eller medicinalindustrien for at nævne nogle få. Du kan også arbejde på kraftvarmeværker eller i forskningslaboratorier.
Økonomi
Når du starter på laborantuddannelsen kan du forvente at have udgifter til:
- leje af kitler de første tre semestre. 500 kroner per semester.
- eventuel studietur (valgfrit).
- køb af bøger som beløber sig til cirka 3.000 kroner i løbet af hele uddannelsen.
Du kan spare penge ved at købe dine bøger brugt.
Vejledning om SU
Har du spørgsmål vedrørende SU (Statens Uddannelsesstøtte)? Så hjælper vores SU-vejledere dig meget gerne.
Er du kommende studerende? Kontakt os her.
Er du nuværende studerende? Kontakt os her.
Du kan også ringe til os.
Spørgsmål & svar
Kontakt os
Vi er her for at hjælpe dig. Så kontakt os endelig hvis du har spørgsmål om optagelse, adgangskrav, valg af studie eller om selve uddannelsen.
Spørgsmål om optagelse, adgangskrav og ansøgning?
Har du spørgsmål om optagelse, adgangskrav, udfyldelse af din ansøgning, SU eller til valg af studie?