Bliv lærer
Vi er født nysgerrige og lærende. Vi lærer først at kravle, gå og tale. Vi lærer at være sammen med andre og at have omsorg for hinanden. Vi lærer hele livet igennem, men det er i skolen, at vi lærer det, der lægger grundstenen for vores fremtid.
På læreruddannelsen på UC SYD bliver du klædt på til at blive den lærer, der gør en forskel. Du specialiserer dig i dine fag, samtidig med at du lærer at sætte struktur og rammer for andres læring, og du bliver en mester i at formidle. Læreruddannelsen er for dig, der gerne vil hjælpe børn og unge godt på vej til det liv, der venter dem.
Du vil opleve fællesskab, faglighed og fordybelse
Læreruddannelsen på UC SYD er kendetegnet ved et højt fagligt niveau. Som studerende hos os vil du møde engagerede undervisere, der brænder for deres fag, og du vil komme i dybden med de fag, du ønsker at undervise i.
Undervisningen er dialogbaseret og nærværende - du er på fornavn med dine undervisere, ligesom de er med dig. Du får feedback på dine skriftlige opgaver, og vi prioriterer at tilbyde et højt antal undervisningstimer. Vi tror nemlig på, at det gør en forskel. Både for fagligheden og for fællesskabet.
Fællesskabet på læreruddannelsen er stærkt. Du kommer til at udfordre og udvikle dig selv både fagligt og som person - hele tiden sammen med dine medstuderende. Du har også mulighed for at deltage i forskningsprojekter sammen med dine medstuderende og undervisere, hvor du fordyber dig og udforsker læring fra forskellige perspektiver.
Form din egen uddannelse
Vi tror på, at dit engagement bliver større, når vi har øje for dig og din passion. Derfor kan du som lærerstuderende på UC SYD vælge mellem en lang række fag og kombinere dem alt efter, hvad du brænder for. På den måde kan du forene din uddannelse med din passion for f.eks. idræt, sprog, naturvidenskab eller inklusion.
Du kommer tæt på virkeligheden
Som lærerstuderende vil du komme i praktik og møde børn og kolleger på lærerværelset. Det er også i praktikken, at du kan afprøve din teori i praksis og gøre dig dine egne erfaringer, så du kan blive en god underviser.

Adgangskrav & optagelse
Ansøgningsfrister
Kvote 1: 5. juli kl. 12.00
Kvote 2: 15. marts kl. 12.00
Ansøg til læreruddannelsen
Ønsker du at blive optaget på den almindelige læreruddannelse i Esbjerg eller Haderslev? Så søg her.
Ansøg til den delvis digitale læreruddannelse
Søg optagelse her, og bliv optaget på den delvis digitale læreruddannelse.
Søg ind på Den digitale læreruddannelse
Drømmer du om at læse til lærer på Den digitale læreruddannelse? Så søg ind via optagelse.dk.
Studiestart
Studiestart i august
I august kan du starte på læreruddannelsen i Esbjerg og på læreruddannelsen i Haderslev. Du kan også starte på den delvis digitale læreruddannelse og den helt digitale læreruddannelse.
Studiestart i februar
I februar kan du starte på læreruddannelsen i Esbjerg, samt på den delvis digitale læreruddannelse og på den helt digitale læreruddannelse.
Når du søger via kvote 1 eller kvote 2, kan du ønske, om du vil starte på studiet til august eller februar. Og er ansøgningsfristen for kvote 1 og 2 udløbet, kan du se, om vi har ledige pladser, og du kan undersøge dine muligheder for at søge via vinteroptaget.
Det er vores studieadministrative system, der automatisk fordeler ansøgere ud på studiestart i august og studiestart i februar.
Kvote 1 - optagelse via karaktergennemsnit
Kvote 2 - optagelse via optagelsessamtale
Optagelsessamtalen i kvote 2
I kvote 2 bliver du vurderet på din optagelsessamtale blandt andet ud fra din motivation for at blive lærer, din evne til at samarbejde, dine kommunikationsevner samt din faglige tekstforståelse og teksthåndtering.
Værd at vide om optagelsessamtalen
Vi har samlet alt, hvad der er værd at vide, for dig der skal til optagelsessamtale på læreruddannelsen.
Ansøgningsproces
Vigtigt at vide, når du søger optagelse
Uddannelsens opbygning
Forskellige måder at blive lærer
Du kan tage uddannelsen på forskellige måder. Det kan eks. være digitalt, som trainee eller med en særlig idrætsprofil.
En uddannelse du selv kan forme
Det tager fire år at blive lærer.
Som lærer bliver du en vigtig person i andres liv, og dit arbejde kan være med til at åbne andres øjne for de fag, du selv brænder for.
Du skal på uddannelsen vælge tre undervisningsfag. Du bliver dygtig til disse fag, men du lærer også at formidle faget dvs. fagets didaktik.
I løbet af uddannelsen skal du også deltage i obligatoriske fællesmoduler og vælge egne specialiseringsmoduler. Og til sidst i uddannelsen laver du et professionsbachelorprojekt med en lærerfaglig problemstilling, du selv vælger, og som din vejleder godkender. Du afslutter projektet med en mundtligt prøve.
Vælg tre undervisningsfag
Du skal i løbet af din uddannelse vælge tre undervisningsfag. Du vælger dit første undervisningsfag umiddelbart efter, du er optaget, og du kan vente med at tage stilling til de sidste to.
Du kan vælge mellem dansk, engelsk og matematik som første undervisningsfag. I Esbjerg kan du også vælge idræt.
Fællesmoduler og specialisering
Obligatoriske fællesmoduler
Udover dine tre undervisningsfag er der fællesmoduler, hvor du bliver undervist i selve lærerfaget. Du lærer om almen dannelse, pædagogik og lærerfaglighed samt om undervisning af tosprogede, inklusion og specialpædagogik. Modulerne er obligatoriske uanset studieform og undervisningsfag.
Vælg selv specialiseringsmoduler
Undervejs i uddannelsen får du mulighed for at vælge to til fire specialiseringsmoduler f.eks. inden for flersprogethed, voksenpædagogik, udeliv, interkulturel kompetence eller aktiviteter i og på vand.
Læs eksempelvis om studiestarten på svømmelærermodulet, som lader dig prøve kræfter med både kystlivredning og kanokursus.
Det er forskelligt fra Haderslev til Esbjerg, hvilke specialiseringsmoduler, du kan vælge. Vær opmærksom på, at udbuddet ændrer sig løbende.
Her sidder vi ikke kun på skolebænken
Undervisningen på læreruddannelsen foregår som hold- og gruppeundervisning, forelæsninger, gruppearbejde, projektarbejde, selvstudie samt praksisbesøg hos skoler i området. Og der er mødepligt på læreruddannelsen. Du vil dog hele tiden opleve undervisning, der er tæt relateret til praksis.
Læreruddannelsen er nemlig en praksisorienteret uddannelse. Du er i praktik tre gange under uddannelsen på henholdsvis første, andet og fjerde studieår, hvor du prøver dine færdigheder af i praksis. De første to gange er du afsted sammen med en gruppe medstuderende, som du også går til prøve med. Den sidste praktik er individuel, og du går til prøve alene.
Udover praktikophold arbejder vi på læreruddannelsen tæt sammen med praksis. Du kommer f.eks. ud at besøge skoler, hvor du arbejder sammen med en gruppe medstuderende om en problemstilling, som I prøver af i praksis.
Internationale muligheder
Har du lyst til at opleve verden eller på anden måde give din uddannelse et internationalt præg, så har du flere muligheder. Du kan bl.a. tage kortere eller længerevarende praktik- eller studieophold i udlandet, tage Bachelor1 i udlandet i to-tre uger på dit tredje år, deltage i internationale projekter eller tage på studieture med undervisere og medstuderende i en-to uger til f.eks. Flensborg, London, Malaga og Indien.
Du kan også deltage i internationale aktiviteter på campus som tutor eller buddy for internationale studerende eller deltage i undervisningen på moduler sammen med udenlandske studerende. Du kan f.eks. læse Inclusive Practice.
Regler og rammer for uddannelsen
Vi har samlet de dokumenter, der kan være vigtige for din uddannelse. Find eks. studieordninger, praktikbeskrivelser og studieaktivitetsmodeller her.
Studieliv
Læreruddannelsen er en del af UC SYD Campus Haderslev og Campus Esbjerg. Uanset hvor du læser til lærer, er sammenholdet stærkt, og du har mange muligheder for gode studieår fyldt med oplevelser.
Campus Haderslev
På Campus Haderslev er vi over 1300 studerende fordelt på seks uddannelser. Udover læreruddannelsen er der de tre kommunikationsuddannelser, fysioterapeuterne samt ernæring og sundhed. Vi har en masse sociale aktiviteter både i vores egen fold og sammen med de andre uddannelser. Eksempelvis holder vi filmaftener i gymnastiksalen med snacks, madrasser og dyner. Vi tager i Haderslev-hallen og spiller fodbold, volley eller laver springgymnastik, og hver tirsdag inviterer fysioterapeuterne til 'kom-i-form'-træning. Vi har fredagscafeen, hvor vi mødes over en øl, vand, kaffe eller andet. Og så har vi vores festudvalg, Hullet, som arrangerer seks årlige temafester blandt andet introfesten, som er årets helt store fest. Læs mere om hvad Campus Haderslev og studiebyen Haderslev byder på.
Vi vil gerne have, at vores studerende trives. Derfor har vi knyttet en mentor til hvert stamhold. Stamholdet er den klasse, du er tilknyttet, alt efter om du har valgt matematik, dansk eller engelsk som første fag. Mentoren er underviser på uddannelsen. Vi mødes et par gange om året, hvor vi f.eks. laver mad sammen eller snakker om faglige og sociale udfordringer. Det kan være, hvordan man refererer til bøger i opgaver, eller mentoren hjælper med at rede tråde ud.
I tvivl om uddannelse?
Synes du, det er svært at vælge uddannelse? Og mangler du inspiration og gode råd? Så bliv klogere her.
Campus Esbjerg
Campus Esbjerg er UC SYD's største campus med knap 3000 studerende fordelt på 11 uddannelser. Vi bor i bygning syv på første sal oven over pædagogerne. En gang om måneden har vi fællesspisning på læreruddannelsen arrangeret af studieorganisationen, Lærerstuderendes Landskreds. Fordi der er ingen grund til at sidde 40 mennesker og spise hver for sig, når det er meget hyggeligere at spise sammen. Vi afholder den store bagedyst en gang om året i madlavningslokalet, og vi har startet en musical op sammen medpædagoguddannelsen. Vi håber på længere sigt, at alle studerende på hele campus vil være med i den.
I introugen er vi sammen med vores klasse og tutorer, som har planlagt ugens aktiviteter, så vi lærer hinanden godt at kende. Vi tager også på introtur sammen med hele første årgang på læreruddannelsen, hvor vi laver mad sammen, løber orienteringsløb og fester. Tutorerne er gode til at hjælpe i løbet af studiet med spørgsmål til f.eks. praktikopgaven på første semester.
Esbjerg er en levende og aktiv studieby, hvor der er gode muligheder for at dyrke sport, gå i byen eller shoppe. Vi tager på café, drikker kaffe og spiller spil eller tager til arrangementer med Studiebyen Esbjerg og de 60 andre uddannelser i byen. Det er f.eks. pub crawl for 600 studerende på første semester, gratis billetter til ishockey på Granly Hockey Arena eller fælles skøjteløb og æbleskiver, når det er juletid. Læs mere om hvad Campus Esbjerg og byen Esbjerg byder på.
Job & karriere
To tredjedele af vores lærerstuderende bliver lærere i folkeskolen. Du har også jobmuligheder på privatskoler, efterskoler, tekniske skoler, specialskoler, voksenuddannelser, højskoler, åbne fængsler, børneafdelinger på sygehuse eller andre steder, hvor man underviser børn, unge og voksne.
Som lærer i folkeskolen har du mulighed for at specialisere dig som skoleleder, praktikvejleder, læsevejleder, underviser på sprogskoler osv. Mulighederne er mange.
Læreruddannede er dygtige formidlere, og du har derfor muligheder i andre brancher, hvor der er brug for dine kompetencer. Det kan være som konsulent i en virksomhed, hvor du arbejder med uddannelse af medarbejdere. Eller du kan blive ansat på forvaltningsområdet f.eks. som udviklingskonsulent på børne- og ungeområdet i en kommune.
Læs videre med din læreruddannelse
Når du er færdiguddannet lærer, har du en professionsbachelor, som er adgangsgivende til en række kandidatuddannelser. Kontakt de enkelte universiteter for at høre om dine muligheder. Du har også gode muligheder for efteruddannelse. UC SYD Videreuddannelse tilbyder uddannelse inden for undervisning og pædagogik på bl.a. diplom- og akademiniveau samt enkeltfag. Se f.eks. vores Goethe-akkrediteret enkeltfagsuddannelse i tysk.
Økonomi
Når du starter på uddannelsen skal du, udover udgifter til bolig og eventuel transport til studie og praktik, forvente udgifter til:
- køb af bøger som beløber sig til 2500-3000 kroner per semester. Det kan gøres billigere, hvis du vælger at købe brugt.
Vælger du at tage på studietur i løbet af uddannelsen, betaler du selv, og vi forsøger at holde udgifterne nede.
Vejledning om SU
Har du spørgsmål vedrørende SU (Statens Uddannelsesstøtte)? Så hjælper vores SU-vejledere dig meget gerne.
Er du kommende studerende? Kontakt os her.
Er du nuværende studerende? Kontakt os her.
Du kan også ringe til os.
Flere måder at læse til lærer
Tag læreruddannelsen digitalt
Du kan vælge at læse til lærer online, hvis du eks. har behov for ekstra fleksibilitet i hverdagen.
Tag læreruddannelsen med idrætsprofil
Tag læreruddannelsen som trainee
Som trainee-lærerstuderende kan du læse til lærer, mens du arbejder på en folkeskole i Esbjerg Kommune. Du læser på den helt almindelige læreruddannelse, men får samtidig en tidlig erfaring med lærerjobbet ude i praksis, en større økonomisk indkomst og en fast mentor, der guider dig i alle nuancer af lærerfaget.
Læs mere om trainee-læreruddannelsen.
Merit eller enkeltfag - for dig med en anden baggrund
Spørgsmål & svar
Kontakt os
Vi er her for at hjælpe dig. Så kontakt os endelig hvis du har spørgsmål om optagelse, adgangskrav, valg af studie eller om selve uddannelsen.
Spørgsmål om optagelse, adgangskrav og ansøgning?
Har du spørgsmål om optagelse, adgangskrav, udfyldelse af din ansøgning, SU eller til valg af studie?