Læs ernæring og sundhed
Sundhed, mad og måltider spiller en stor og vigtig rolle for os alle i hverdagen. Det er afgørende for at leve det gode liv. Mad og måltider er en vigtig del for at forebygge livsstilssygdomme, fremme vores trivsel, få bedre udbytte af fysisk aktivitet eller lære at leve med en sygdom.
På uddannelsen arbejder du både med ledelse og produktion af mad og måltider rettet mod den enkelte og til mange. Der arbejdes med smag, måltidets sammensætning og kroppens behov. De officielle anbefalinger gør os klogere på sund mad og livsstil, men det kan for mange være svært at nå i mål. Her kan et godt produceret måltid, kostvejledning og hjælp til ændringer både for den enkelte og i hele samfundet gøre en forskel.
På uddannelsen i ernæring og sundhed får du en stor faglig viden inden for området. Du lærer at sætte gode spisevaner på menuen for den enkelte og store grupper - i hjemmet og på arbejdspladsen. Du får også en forståelse for måltidets sammensætning i forhold til ernæring, bæredygtighed og forbrugeradfærd samt redskaberne til at kunne lede processer relateret til mad og måltider. Derudover bliver du klædt på til at kunne vejlede og formidle om sundhed, mad og måltider. Med sociologiske og psykologiske teorier og viden om kommunikation og ledelse kan du være med til at igangsætte livsstilsændringer og styrke det sunde hverdagsliv.
Vi har et bredt syn på sundhed og en nær relation til praksis
Grundlaget for uddannelsen i ernæring og sundhed er det brede og positive sundhedsbegreb. Vi arbejder ud fra de officielle og evidensbaserede anbefalinger, men inddrager også altid konteksten. Vi kigger på hele samfundet og på mennesket som helhed. Dét giver os de bedste forudsætninger for at fremme sundheden.
Du vil på uddannelsen opleve et stort samspil med praksisfeltet. Dine praktikforløb spiller en væsentlig rolle i din studietid, og det gør afstanden mellem teoretisk læring og praktisk erfaring kort. Allerede på uddannelsen kommer du til at arbejde sammen med andre professioner. Dermed er du godt klædt på til det vigtige tværprofessionelle samarbejde, du vil møde på uddannelsen og ude i virkeligheden.
Adgangskrav & optagelse
Ansøgningsfrister
Kvote 1: 5. juli kl. 12.00
Kvote 2: 15. marts kl. 12.00
Studiestart
Uddannelsen har studiestart til september.
Optag
Ernæring og sundhed optager 50 procent i kvote 1 og 50 procent i kvote 2.
Kvote 1: Adgangskrav og optagelse
Kvote 2: Adgangskrav og optagelse
Ansøgningsproces
Vigtigt at vide, når du søger optagelse
Uddannelsens opbygning
Regler og rammer for uddannelsen
Vi har samlet de dokumenter, der kan være vigtige for din uddannelse. Find eks. studieordninger, praktikbeskrivelser og studieaktivitetsmodeller her.
Det tager tre et halvt år at blive professionsbachelor i ernæring og sundhed. Uddannelsen er et fuldtidsstudium. Det betyder, at du skal forvente at bruge cirka 40 timer om ugen på at studere.
Arbejdsmængden på studiet vil løbende variere afhængig af undervisning, opgaveskrivning, studiegruppearbejde og praktik. Vi vægter dialogbaseret undervisning højt, men hvert semester består af forskellige undervisningsformer, projektforløb, tværprofessionelle forløb med andre uddannelser, arrangementer på og udenfor campus, konferencer m.m., og derfor vil du opleve et varieret studieforløb.
Bor du langt fra campus eller har du brug for ekstra fleksibilitet i din hverdag?
Selvom ernæring og sundhed er et fuldtidsstudium, behøver du ikke at være på campus i alle 40 timer ugentligt. Uddannelsen tilbyder en høj grad af frihed til dig, der enten skal rejse meget langt, eller som har familie eller job, der stiller krav til din tid.
Arbejdsugen vil variere mellem 1 og 5 dage på campus, det betyder at du i gennemsnit kun skal forvente at være på campus 3-4 dage om ugen. I den resterende tid og under gruppearbejderne kan i selv planlægge jeres arbejdstid og om i vil mødes på campus, online eller hjemme hos jer selv.
Hvis du bor langt fra campus, er der i langt de fleste tilfælde mulighed for at dine praktikforløb kan afvikles i dit nærområde.
Har du spørgsmål til kravene til fremmøde eller om uddannelsen kan passe sammen med din hverdag, så tøv ikke med at kontakte uddannelsens studievejleder.
Forventninger til dig og os
Vi forventer, at du fra uddannelsens start tager ansvar for egen læring, og at du udviser engagement og selvstændighed i dit virke som studerende. Til gengæld kan du forvente af os, at vi vil give dig rig mulighed for at udfordre dig selv gennem uddannelsen og dygtiggøre dig på området.
Studieretninger
Det første år består af et basisforløb, hvor du får grundlæggende kompetencer inden for fagområdet. Her kommer du bl.a. til at dykke ned i:
- Sundhedsvidenskabelige fag som mad, måltider og diætetik, kostplanlægning og vurdering.
- Naturvidenskabelige fag som ernæring, anatomi og fysiologi, biokemi og fødevareteknologi.
- Samfundsvidenskabelige fag som sociologi, ledelse og organisation.
- Humanvidenskabelige fag som pædagogik og psykologi.
Efter dit første år skal du vælge mellem én af to studieretninger:
Dine praktikforløb
Du skal i praktik tre gange i løbet af dit studie, og du kommer i alt til at være minimum seks måneder i praktik. Alle praktikopholdene er placeret på dit studieretningsforløb, og sammen med praktikkoordinatoren har du derfor mulighed for at finde det praktiksted, der matcher din særlige interesse. Vi forbereder dig på praktikken, og du inddrager efterfølgende dine praktiske erfaringer i den teoretiske undervisning.
Internationale muligheder
På uddannelsen i ernæring og sundhed kan du på femte og sjette semester tage et praktikophold i udlandet. Du har mulighed for at vælge mellem alle verdens lande.
Du afslutter din uddannelse med et bachelorprojekt. Her fordyber du dig i lige den professionsrelevante problemstilling, du brænder allermest for at blive klogere på.
Studieliv
Når du starter på uddannelsen i ernæring og sundhed, bliver du taget imod af et hold tutorer, der giver dig en god introduktion til dit nye studie på Campus Haderslev. Her er du sammen med alle dine nye medstuderende på ernæring og sundhed, så I lærer hinanden at kende. Den første undervisning foregår også i den store gruppe med alle 40-50 studerende og først senere bliver i delt op i hold alt efter jeres valgte studieretning og toning.
Her kan du følge livet på UC SYDs ernæring og sundhedsuddannelse.
Profilen ernaeringogsundhed_ucsyd har glimt fra hverdagen på studiet, konkurrencer, begivenheder og sjove indslag.
Følg os og se hvordan dine næste 3.5 år kan se ud!
På dit hold er i ca. 20-25 studerende. Det gør kontakten til underviseren tæt. Ofte har du undervisning med dit eget hold, men nogle gange har I sammenlæste timer. Og så er der timerne i køkkenet, hvor I bl.a. omsætter teorien fra bøgerne til praksis og afprøver forskellige metoder og teknikker.
På ernæring og sundhed sørger vi for, at der er plads til alle. Der kan være stor forskel på folks alder – nogle kommer lige fra gymnasiet, mens andre har en masse erfaring i rygsækken. Det er blot en fordel, der gør, at vi kan drage nytte af hinandens forskellige styrker. Når vi har frokostpause, sidder vi ofte i kantinen – det er særligt her, man møder de andre uddannelser og mærker studielivet på campus.
Du kan læse mere om studielivet på vores campus og i byen Haderslev.
I tvivl om uddannelse?
Synes du, det er svært at vælge uddannelse? Og mangler du inspiration og gode råd? Så bliv klogere her.
Job & karriere
Uddannelsen i ernæring og sundhed spænder bredt indenfor det sundhedsfaglige felt. Derfor er dine jobmuligheder efter endt uddannelse både mange og forskelligartede. Dit valg af studieretning vil selvfølgelig kvalificere dig til særlige jobområder, men du vil også opleve et overlap på tværs af studieretninger og toninger.
Hvis du har valgt studieretningen, fødevarer og ledelse, har du særligt kompetencer til at arbejde med udvikling af ernæringsrigtige og forbrugervenlige produkter. Du kan også være ansvarlig for driften af mad og måltider til mange mennesker. Det kan eks. enten være i institutioner, kantiner eller cateringvirksomheder. Du kan sikre kvaliteten af de fødevarer, vi køber, og kontrollere, at de lever op til lovgivningen. Dette er blot et udpluk af jobmulighederne indenfor fødevarefeltet.
Med studieretningen og toningen, sundhedsfremme og forebyggelse, kan du særligt arbejde som sundheds- eller kostkonsulent med fokus på sundhedsfremme og forebyggelse. Her kan du vejlede borgere og ansatte i sundhedssektoren om sund kost og god motion, og du kan hjælpe dem med at ændre deres livsstil, når de eks. gerne vil tabe sig eller stoppe med at ryge.
Har du valgt den anden toning, klinisk diætetik, kan du arbejde som klinisk diætist, hvor du ved at vejlede om kost og sammensætte den rigtige diæt kan både forebygge og behandle sygdomme.
Mulighederne er mange, og vi har samlet endnu flere eksempler på dine jobmuligheder som professionsbachelor i ernæring og sundhed.
Som færdiguddannet har du også mulighed for at videreuddanne dig på kandidat- eller masterniveau.
Økonomi
Der vil på hvert semester være udgifter til litteratur, og i forbindelse med dine praktikforløb skal du også beregne udgifter til transport.
Vejledning om SU
Har du spørgsmål vedrørende SU (Statens Uddannelsesstøtte)? Så hjælper vores SU-vejledere dig meget gerne.
Er du kommende studerende? Kontakt os her.
Er du nuværende studerende? Kontakt os her.
Du kan også ringe til os.
Mandag-torsdag: 8-12
Spørgsmål & svar
Kontakt os
Vi er her for at hjælpe dig. Så kontakt os endelig hvis du har spørgsmål om optagelse, adgangskrav, valg af studie eller om selve uddannelsen.
Spørgsmål om optagelse, adgangskrav og ansøgning?
Har du spørgsmål om optagelse, adgangskrav, udfyldelse af din ansøgning, SU eller til valg af studie?
Kontakt en studievejleder
Har du spørgsmål? Så kontakt os endelig
Helle Engelbrekt Rossander
Studievejleder