Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

Ahmad flygtede fra Aleppo. Nu laver han it i Esbjerg

Integrationsgrunduddannelsen (IGU) er til debat for øjeblikket. Syriske Ahmad er i gang med forløbet og laver it for UC SYD i Esbjerg.

Publiceret:

Egentlig er han grafisk tegner. Indtil 2011 begyndte 30-årige Ahmad Hadris dage med at åbne programmet Autocad og arbejde med indretning i hjembyen Aleppo i det nordvestlige Syrien. Men så kom borgerkrigen.

Som ung mand i Syrien var det enten militæret eller flugt – nogen mellemvej fandtes ikke. Så Ahmad tog flugten og kom via Tyrkiet til Danmark. I dag er han i gang med den toårige integrationsgrunduddannelse (IGU), som for nylig blev genstand for debat, fordi Dansk Folkeparti ønskede den afskaffet.

Det gør ham urolig, at IGU’en måske bliver afskaffet, for han er selv meget glad for forløbet. Hans praktik foregår på uddannelsesinstitutionen UC SYD i Esbjerg, som bl.a. uddanner sygeplejersker, lærere og pædagoger. Her løser han forefaldende it-opgaver som f.eks. support til undervisere, når de skal have projektoren til at spille sammen med pc’en, eller de skal have hjælp til print og kopi.

Ahmad Hadri er i gang med et IGU-forløb på UC SYD

Jeg vil gerne være it-supporter, når jeg er færdig med IGU’en.

Ahmad Hadri

IGU-elev på UC SYD

Den kontakt med danskere, som Ahmad får på UC SYD, er ekstra vigtig, fordi han efter seks år i Danmark stadig arbejder på at forbedre sit dansk og finde fodfæste kulturelt.

-Det danske sprog er meget specielt, og det tager noget tid at lære en helt anderledes kultur at kende. Jeg har ikke familie og venner her, så det er svært, siger han.

Og netop af de grunde mener jobkonsulent i Esbjerg Kommune, Dorthe Nissen, at IGU-forløbene er win-win.

-Borgerne er godt stillet med den, fordi de får styrket kendskabet til dansk sprog og kultur. Det gør dem mere fleksible på sigt. For eksempel hvis virksomheden lægger opgaverne om eller skal skære ned på et tidspunkt, siger hun.

Det giver mening

Ahmad Hadri bliver ikke indretningsarkitekt i Danmark lige med det samme, men han håber, IGU’en skaffer ham et job i en dansk virksomhed.

-Jeg vil gerne være it-supporter, når jeg er færdig med IGU’en. Det er målet på kort sigt.

Lige nu er hovedsagen, at det gør en stor og positiv forskel i hverdagen at have et arbejde og nogle kolleger at stå op til.

-Det giver meget mening for mig at være her, og alle er utroligt venlige og smilende. Kollegerne er meget flinke.

Det giver også mening for UC SYD, fortæller hans nærmeste kollega i det daglige, it-medarbejder Vagn Andersen.

-Han er meget opmærksom og imødekommende, og han er hurtig til at løbe op til skranken og hjælpe. Og så har vi haft det sjovt med at vende forskellige danske udtryk og ordsprog. F.eks. har vi måttet forklare det her med fordele, ulemper og bagdele.

Ahmad Hadri bliver på UC SYD indtil juni 2019, hvor forløbet er slut. Herefter regner han med at uddanne sig videre. Og så venter der forhåbentlig en stilling som it-supporter på ham et sted i Danmark.

Hvad er IGU?

Integrationsgrunduddannelsen (IGU) er en 3-årig forsøgsordning, som skal sikre mulighed for arbejde og opkvalificering for flygtninge og familiesammenførte til flygtninge, hvis kvalifikationer og produktivitet endnu ikke står mål med kravene på det danske arbejdsmarked. Kilde: Udlændinge- og integrationsministeriet.

Kontakt

Ahmad Hadri, elev, UC SYD
7266 2414 | ahad@ucsyd.dk

Dorthe Nissen, jobkonsulent, Esbjerg Kommune
2774 1006 | deni@esbjergkommune.dk