Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

Frivillige får værktøj til lettere at tale med pårørende

Som dansk partner i EU-projektet In for Care har UC SYD lært frivillige og ansatte i velfærdssektoren at bruge kommunikationsredskaber til at tale med pårørende til syge og svage om deres sundhed. Målet er at skabe bedre trivsel blandt de pårørende og undgå, at de går ned med flaget.  

Publiceret:

Marlene Nielsen på 21 år kommer jævnligt på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg som frivillig. Her tager hun en snak med indlagte patienter. Men efter at have deltaget i et kursus på UC SYD vil Marlene Nielsen også få mere fokus på de pårørende, som står ved siden af hospitalssengen.  

Er der en søn, som ser udkørt ud? En kone, som nægter at tage en pause fra sygesengen? Eller en nabo, som fortravlet haster ind og ud ad døren? 

To kvindelige kursister på kursus i In for Care

Pårørende, som tager sig af syge eller svage familiemedlemmer, bliver ofte overbelastede. Et hollandsk studie viser, at mennesker, som i høj grad tager sig af familiemedlemmer, ofte ikke trives.  

Har brug for pårørende

Men vi kan ikke undvære de pårørende til syge og svage mennesker, og vi har brug for, at de trives. Der bliver stadigt flere ældre mennesker samtidig med, at der bliver skåret i den sociale sektor. Det skisma arbejder det transnationale EU-projekt In for Care på at forbedre.  

UC SYD er den danske partner i projektet, som tæller seks lande omkring Nordsøen. Her har konsulenterne Lone Oest og Vinie Levisen koncentreret sig om at uddanne både frivillige og ansatte i velfærdssektoren med at gennemføre sundhedsfremmende samtaler med pårørende. Det har udmøntet sig i kommunikationsredskaber, som 18 frivillige og ansatte i velfærdssektoren har været på kursus i at anvende.  

Lone Oest In for Care

- Vores mål har været at træne og give dem nogle redskaber til at kunne samarbejde og skabe sundhedskommunikation med netværket af pårørende, venner eller naboer. Mange af dem bruger sig selv meget mere, end de kan holde til og kører ned på det. Derfor har vi lavet dette kursus over fire gange, hvor vi dels underviser lidt i teorien, dels træner deltagerne i at bruge værktøjerne intensivt, fortæller Lone Oest.   

Større indsigt og forståelse 

En af de 25 deltagere var Marlene Nielsen, frivillig på Sydvestjysk Sygehus.

Jeg har lært meget. Jeg har fået en større forståelse og indsigt i, hvordan det er at være pårørende. Vi har fået en masse redskaber, som vi kan bruge til at få nogen til at tale mere om dem selv. Det har hjulpet mig til at blive bedre til at tage de snakke

Marlene Nielsen, frivillig på Sydvestjysk Sygehus

 

Kursist laver gruppearbejde In for Care

Gør det vanskelige lettere 

Dorthe Kvistgaard er ansat på et ældrecenter, og også hun kan bruge værktøjerne til at skabe bedre kommunikation med familiemedlemmer til beboerne på ældrecentret.  

Vi har lært, hvordan man stiller de rigtige spørgsmål og hvordan man opfører sig på en måde, så man får folk til at dele deres tanker og bekymringer. Det er en mere moderne måde at tale med folk på. Det er lettere at tale om noget vanskeligt og det gør samtalen mere let. Det er værktøjer, som jeg vil bruge fremover

Dorthe Kvistgaard, ansat på ældrecenter

 

In for Care

In for Care er et tværnationalt projekt med partnere fra landende: Skotland, Norge, Holland, Sverige, Belgien og Danmark. UC SYD er den danske partner og udvikler blandt andet et kommunikations- og læringsværktøj, der kan støtte de mennesker, som laver et usynligt frivilligt arbejde.   In for Care bliver støttet af EU’s North Sea Region Programme 2014 - 2020. 

    Kontakt

    Vinie Diana Hvidbak Levisen
    Konsulent, UC SYD
    Forskning – Innovation - Videreuddannelse, 
    Videncenter for Sundhedsfremme
    7266 5251 | vdhl@ucsyd.dk
     

    Lone Oest 
    Konsulent, MLP, UC SYD
    Forskning – Innovation - Videreuddannelse, 
    Videncenter for Sundhedsfremme
    7266 5253 | lool@ucsyd.dk