Gå til hovedindhold

Hvorfor er det vigtigt, at du stemmer til regions- og kommunalvalget?

Publiceret:

Det er let at se, at der er valgkamp. Smilende ansigter og statements hænger i alle lygtepælene. Nettet og aviserne er fyldt til randen med debatindlæg og løfter, og man kan ikke gå på gaden uden at få stukket glitrede flyers i hånden.

Der er nemlig valg til landets 98 kommuner og fem regioner. Slutspurten er sat ind. Den 16. november er datoen, og festen, som du også er inviteret til, er demokratiets fest – valgdagen.

Mange unge stemmer ikke

Men mange unge bruger ikke deres stemme. I 2017 gjorde Kommunernes Landsforening op, at kun 42 procent mellem 17 og 24 år er sikre på, at de vil stemme til regions- og kommunalvalget. For de 25 til 39-årige er tallet 53 procent. Det er de aldersgrupper, hvor færrest forventer at stemme.

Vi har spurgt vores tre direktører, hvorfor det er vigtigt, at du bruger din stemme til regions- og kommunalvalget i dag.

Regioner og kommuner også uddannelsesinstitutioner

– Valget har stor betydning for os som uddannelsesinstitution. Der er valg til både kommuner og regioner, og begge er uddannelsesinstitutioner for kommende professionsbachelorer i praktik som sygeplejerske, socialrådgiver, lærer og pædagog. Det vil sige, at de politikere, der vælges til kommuner og regionsråd, også vil arbejde med uddannelsespolitik. Derfor, siger Anette Nicolaisen, direktør for Samfund og sundhed, er din stemme vigtig.

– Den er vigtig, fordi det er din bedste mulighed for at påvirke de vilkår, du oplever under din uddannelse, og de vilkår, du vil arbejde under, når du er færdiguddannet.

Vil mangle 4.200 velfærdsprofessionelle
Det er Morten Kallestrup, direktør for Pædagogik og skole, enig i. Regions- og kommunalpolitik har indflydelse på din hverdag som studerende og som borger:

– Fordi det også er regioner og kommuners opgave at uddanne professionelle. Og regioner og kommuner får større og større problemer med at rekruttere velfærdsuddannede. I 2030 vil Syd- og Sønderjylland mangle flere end 4000 velfærdsprofessionelle, ifølge Damvadrapporten – det er også et regionalt og kommunalpolitisk ansvar at løse den udfordring. På det pædagogiske område vil vi i Sydjylland i 2030 mangle 1300 lærere og 1400 pædagoger.

Morten Kallestrup taler om analysen "Behovet for velfærdsuddannede i 2030", som er udarbejdet af Damvad Analytics for Danske Professionshøjskoler i foråret 2021. Rapporten beskriver, at der i 2030 vil mangle flere end 35.000 lærere, pædagoger, sygeplejersker og socialrådgivere på landsplan.

Sydjylland rammes ekstra hårdt

– Færre vil være pædagog, lærer, sygeplejerske og socialrådgiver – og der bliver brug for flere, for i de kommende år bliver vi flere børn og ældre. Frem mod 2030 vil forskellen øges mellem, hvor mange borgere der har brug for de velfærdsuddannede, og hvor mange, vi kan rekruttere til uddannelserne, siger ressourcedirektør Stine Bilstrup Rask.

– Med faldende søgning og mindre ungdomsårgange vil optaget på velfærdsuddannelserne sandsynlighed falde i de kommende år, og det er en udvikling, Sydjylland vil mærke ekstra hårdt, også fordi mange unge ønsker at uddanne sig i de større byer. Det kalder på politisk handling og bedre vilkår for vores dimittender, slutter Stine Bilstrup Rask.

Derfor er det vigtigt, at vi alle sammen har en indflydelse i regionen og i vores kommune. Husk – din stemme tæller. Brug den – og gør det med hoved, hånd og hjerte.

Er du i tvivl om, hvem du skal stemme på? Med DR's kandidattest kan du se, hvilke kandidater du er mest enig med.