Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

Ny uddannelse slukker plejefamiliers tørst efter viden

Det første semester på Professionshøjskolernes Uddannelse for Plejefamilier er slut. Begejstringen for uddannelsen er stor på det første hold. Familieplejerne suger den ny viden til sig.

Publiceret:

Latteren runger i en af gårdene mellem UC SYD’s bygninger. En grill syder, og duften af bøffer breder sig, mens et hold fra den første uddannelse for plejefamilier forsyner sig med burgerboller, salatblade, og hvad der ellers hører til en burger med det hele. 

Kursister på AMU-uddannelse for plejefamilier klapper

I disse dage afslutter de første hold det første semester på en ny toårig uddannelse for plejefamilier. Professionshøjskolernes Uddannelse for Plejefamilier hedder den. Eller PUP i daglig tale. Det er en milepæl for Plejernes Landsforening, som i lang tid har arbejdet for at få en uddannelse og sammen med VIA og UC SYD har udviklet indholdet.  

Stemningen på holdet er lige så høj, som sommersolen over gården. For på uddannelsen har familieplejerne både fundet en kilde til viden om og perspektivering af de problemer, som de tumler med til daglig. Og et kollegialt fællesskab, hvor de kan udveksle og lære af hinandens erfaringer. 

Uddannelsen går i dybden og rammer præcist

En af kursisterne Jørgen Karsten er med i gruppen Rigtige mænd, som serverer burgere i gården. 

- Der er et krav om, at vi uddanner os. Her kan vi gøre det med ligestillede. Uddannelsen rammer os specifikt, og vi får en bred viden om mange ting, som er til gavn for vores plejebørn. Og også for at få vores hverdag til at fungere, forklarer Jørgen Karsten.

At uddanne sig sammen med andre som kender til plejefamiliernes typiske problemstillinger, giver mulighed for at gå i dybden. 

- Der bliver nørdet på en sjov måde. Det overfladiske er væk, når vi er flere plejefamilier sammen. Vi kender hinandens problemer, påpeger Jørgen Karsten, før han selv sætter tænderne i en burger.  

Rigtige mænd serverer feedback-burger

Tidligere på dagen serverede gruppen Rigtige mænd en burger af en anden kaliber i et af undervisningslokalerne. En feedback-burger. 

Kursist på AMU-uddannelse for plejefamilier laver feedback-burger

Bollen, salaten og agurken var al den positive feedback, som et gruppemedlem modtog efter at have fortalt om en vanskelig situation med deres plejebarn. Bøffen var det han kunne have gjort bedre. Alle kursisterne på holdet fremlægger i grupper en problemstilling ved hjælp af de redskaber, de har lært i løbet af det første semester på den første udgave af plejefamiliernes uddannelse. 

Og de har lært noget, mener både kursisterne og deres underviser psykoterapeut Hanne Christensen. Hun har mærket, at plejefamilierne manglede den indsigt, som uddannelsen indtil videre har givet dem.  

- De er så sultne efter uddannelse. Jeg vil næsten sige, at det er en gruppe af omsorgssvigtede mennesker, som har brug for at tage noget til sig. De står med dilemmaerne og skal være robuste, når de arbejder med børn og unge, som er skadede. Det kræver stor selvindsigt, fortæller Hanne Christensen. 

En fantastisk gruppe at arbejde med

Det første semester har fokuseret på udviklingspsykologi, livshistorie, sårbare børn og unge samt mentalisering. En del af uddannelsen handler om at gøre plejefamilierne selv robuste. 

- Det har været fantastisk. Det er en god gruppe at arbejde med. De tager fra, konstaterer Hanne Christensen.

Kursist Helge Mikkelsen har kunnet mærke, hvordan uddannelsen påvirker hverdagen i plejefamilien: 

- Det er ikke de store jordskælvsændringer, men det er små ting, forklarer Helge Mikkelsen, som flere gange efter en situation i hjemmet har kunnet mærke, at han har brugt viden fra uddannelsen.

Kursister på uddannelse for plejefamilier laver burger

- Her lærer vi at se situationerne med barnets øjne og får redskaber til at takle svære situationer. Og samtidig får humoren lov til at være her, supplerer Jørgen Karsten, og tygger af munden. 

Nu skal der fyldes mere i hovederne i undervisningslokalet, før det første semester for alvor er slut. 

FAKTA

  • PLF og professionshøjskolerne UC SYD og VIA står bag Professionshøjskolernes Uddannelse for Plejefamilier.
  • Omkring 130 familieplejere har gennemført første semester i Kolding, Esbjerg, Odense, Holbæk, Køge eller Næstved
  • Til efteråret begynder nye hold i Aabenraa og Viborg
  • Uddannelsen varer to år med én ugentlig undervisningsdag og er sat sammen af en række forskellige AMU-mål.
  • Uddannelsen er gratis, hvis man har en erhvervsuddannelse eller er ufaglært. Men har man fx en pædagoguddannelse bag sig allerede, koster det som udgangspunkt kr. 7.000 pr. modul, dvs. i alt kr. 28.000. En del kommuner betaler dog for uddannelsen.
  • For mere information kontakt AMU-koordinator Hildur Edelberg, UC SYD. Tlf: 7266 3121, email: hmed@ucsyd.dk