Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

Ny uddannelse til lægesekretær er populær: - De sundhedsadministrative koordinatorer kommer til at skabe stor værdi

Mange søger ind på uddannelsen til sundhedsadministrativ koordinator. Og det er sundhedssektoren vild med, for hér kommer koordinatoren til at løse nye komplekse opgaver og skabe stor værdi for både patienter og personale. 

Publiceret:

Drømmer du om at være limen i sundhedssektoren? Dén med det helt store overblik, som guider og skaber tryghed for patienter. Den, som formidler de vigtige informationer. Eller den, som skaber struktur til gavn for læger og sygeplejersker.

Så er du langt fra alene. I hvert fald ikke, hvis man kigger på ansøgertallene for uddannelsen til sundhedsadministrativ koordinator. For selvom uddannelsen er helt ny, og ingen kan kalde sig færdiguddannede endnu, er der mange ansøgere.

Det er jo altid spændende, når en ny uddannelse bliver slået op. Men selvom der er lidt tid til ansøgningsfristen, kan vi allerede nu se, at der er mange, som gerne vil være sundhedsadministrativ koordinator – faktisk får vi ingen ledige studiepladser i Esbjerg – og i hele landet for den sags skyld.

Susanne Seehagen

Tillidsrepræsentant for lægesekretærerne i Region Syddanmark

Sundhedsadministrative koordinatorer er eftertragtede

Det er ikke kun ansøgerne, som uddannelsen er populær hos. Arbejdspladserne venter også spændt på, at de nye sundhedsadministrative koordinatorer bliver færdiguddannede. Og det er ikke kun, fordi de mangler hænder, men også, fordi de mangler de rigtige hænder.

-Sygehusene stjæler lægesekretærer fra hinanden, fordi der ikke bliver uddannet nok. Og lige nu oplever vi særligt stor mangel i region Syddanmark, fordi vi er ved at opkvalificere vores nuværende lægesekretærer, så de er klar, når det nye elektroniske patientjournalsystem, EPJ, ruller ud, siger Susanne og fortsætter:

-Her er det en stor fordel, at de nye sundhedsadministrative koordinatorer allerede lærer det nye elektroniske patientjournalsystem at kende under uddannelsen, så vi ikke skal bruge ekstra ressourcer på oplæring. 

Med det nye elektroniske patientjournalsystem kommer også talegenkendelse, og det betyder, at det ikke længere er lægesekretæren, som skal skrive lægens dikterede tekst ud. Men nye og mere komplekse opgaver er i stedet kommet til – opgaver, som uddannelsen til administrativ koordinator er skræddersyet til.

De sundhedsadministrative koordinatorer bliver uddannet til at gå ind og tage de nye opgaver, som er af mere koordinerende karakter. For vores lægesekretærer kræver det særlig opkvalificering og erfaring, så det er en stor fremgang, at de sundhedsadministrative koordinatorer kan tage arbejdshandskerne på med det samme, og derfor står alle dørene åbne til dem, når de skal finde et job.

Susanne Seehagen

Tillidsrepræsentant for lægesekretærerne i Region Syddanmark

Koordinerende og komplekse opgaver

Som sundhedsadministrativ koordinatorstuderende vil du blive undervist i anatomi, og sygdomslære, som gør dig i stand til at varetager de opgaver, som lægesekretærerne gør i dag. Men du vil også få undervisning i administration og koordinering, jura, kommunikation og teknologi og data. Fag, som er særligt udvalgt, fordi de matcher de opgaver, som du kommer til at møde i din hverdag som koordinator.

Du skal vide, hvordan du sikrer flow i den afdeling, som du bliver ansat i som koordinator. Blandt andet gennem optimal vagtplanlægning og ved at sikre, at instrukserne og materialet altid er opdateret. Og du er ansvarlig for at sende det rette materiale ud til patienten.

Susanne Seehagen

Tillidsrepræsentant for lægesekretærerne i Region Syddanmark

Særligt inden for sygdomslæren, det juridiske og det teknologiske er arbejdsopgaverne blevet mere komplekse med tiden. Derfor er der fra uddannelsens side et stort fokus på, at du som studerende får den nødvendige viden på området. 

-Koordinatoren skal kende patients rettigheder og vide, hvordan patiens data skal håndteres, og du kan også blive ansvarlig for, at din kommende arbejdsplads overholder lovgivningen. Og fordi vi lever i en konstant omskiftelig verden, lærer du som studerende også at forholde dig til ny teknologi, fortæller Susanne og tilføjer:

-Ligegyldigt hvor du ender med at blive ansat, er det som koordinator vigtigt at have et større kendskab til sygdomme. I dag er lægesekretærerne i højere grad specialister inden for det område, de arbejder, men som sundhedsadministrativ koordinator skal du være mere fleksibel og i stedet have overordnet viden om mange forskellige sygdomme. På den måde kan du også lettere flytte dig – til andre opgaver eller afdelinger.

Behov for flere typer koordinatorer

Selvom du som sundhedsadministrativ koordinator bliver uddannet til at have en bred viden inden for alt fra koordinering til teknologi, kan du stadig specialisere dig inden for dét område af koordinatorgerningen, som interesserer dig mest.

-Du kan for eksempel blive patientkoordinator og sørge for at tage patienten i hånden hele vejen gennem forløbet og planlægge undersøgelser og behandlinger bedst muligt. Eller daglig driftkoordinator, som planlægger de daglige opgaver for andre faggrupper og sørger for, at ressourcerne bliver brugt mest optimalt. Og der er også mulighed for at blive IT- og data-koordinator eller forskningskoordinator.

Nogle af fagprofilerne kan du prøve kræfter med i praktikken, men det er først, når du søger et job, at du for alvor får mulighed for at specialisere dig, fortæller Susanne:

Som nyuddannet sundhedsadministrativ koordinator har du fået de overordnede kompetencer til at kunne træde ind i alle koordinatorroller, men du skal ikke være alle fagprofiler på én gang. I stedet kommer du til at påtage dig et område som for eksempel patientkoordinator eller forskningskoordinator, og så dygtiggør du dig inden for det område.

Susanne Seehagen

Tillidsrepræsentant for lægesekretærerne i Region Syddanmark

Alle koordinatortyper har dog én ting til fælles: De planlægger og igangsætter. Som koordinator er det dig, der hiver i trådene, og ifølge Susanne kommer det til at gavne alle faggrupper i sundhedssektoren.

-Som sundhedsadministrativ koordinator kommer du til at skabe stor værdi, uanset hvilket koordinatorjob du får. Alle faggrupper vil komme til at sætte stor pris på dig, fordi du frisætter dem til at koncentrere sig om dét, de er ansat til. Og du vil komme til at gøre en stor forskel for patienterne – helt sikkert.

Læs mere om sundhedsadministrativ koordinator

Bliv klogere på uddannelsen, og hvad det egentlig vil sige at være sundhedsadministrativ koordinator.