Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

Projekt har kastet nye virksomheder, nytænkning og samarbejde af sig

Et treårigt projekt, SUNDiværk på UC SYD, har resulteret i nye virksomheder, starten på en kulturændring og stærkere samarbejde blandt tre af Haderslevs institutioner.

Publiceret:

Selvstændige kost-, motions- og livsstilsvejledere, fysioterapeuter, en ny app og en sælger af skønhedsprodukter.

Det er bare nogle af eksemplerne på de virksomheder, som er kommet ud af projektet SUNDiværk. Tre partnere, UC SYD, Haderslev Erhvervsråd og Udviklinscenter Syd, har igennem de sidste fire år gennemført projektet SUNDiværk. Formålet med projektet var at øge antallet af studerende, som har lært om at starte forretning, udvikle produkter, præsentere en idé og i sidste ende starte virksomhed.

Målet var, at hundrede studerende skulle gennemføre forløbet. I alt 115 studerende i Esbjerg og Haderslev har gennemført projektet. 

Chef for Videncenter for Sundhedsfremme, Børge Koch
Chef for Videncenter for Sundhedsfremme, Børge Koch

Chef for Videncenter for Sundhedsfremme på UC SYD, Børge Koch, tog oprindeligt initiativ til projektet og sad i projektets styregruppe. 

De fleste uddannelser på en professionshøjskole retter sig mod stillinger på for eksempel skoler, sygehuse og kommuner. Men dimittender fra UC SYD har gode forudsætninger for at blive selvstændige. De skal bare lære hvordan

Børge Koch

Chef for Videncenter for Sundhedsfremme

Hul på en kulturændring
En del af projektet var derfor at tage hul på en kulturændring, så en fremtid som selvstændig erhvervsdrivende ikke vil ligge så fjernt for flere uddannede fra UC SYD. Derfor har en del af projektet også bestået i at uddanne undervisere ved UC SYD i entreprenant og innovativ undervisning. 15 undervisere har deltaget i kurset Innovativ didaktik.

At fokus på entreprenørskab har rykket på UC SYD, kan Lone Oest, som er konsulent ved Videncenter for Sundhedsfremme på UC SYD og har været projektleder på SUNDiværk, også mærke. Hun får nemlig flere forespørgsler på at stå for forløb i entreprenørskab på professionshøjskolens uddannelser end tidligere.

Til gengæld var målet om, hvor mange studerende, der skulle starte virksomhed, for højt sat. Målet var 25 nye cvr-numre. Men mange af de studerende vil være færdige med deres studie, før de gør alvor af drømmene om at starte virksomhed. Nogle vil have erfaring først. Og igen andre skaber en deltidsvirksomhed, som ikke kræver et cvr-nummer. Otte har registreret sig med et cvr-nummer.

Administrationsbachelor Mille Jakobsen
Administrationsbachelor Mille Jakobsen

Mille Jakobsen er en af de studerende, som både har ventet med at starte virksomhed, til hun havde erfaring fra arbejdsmarkedet. Og startet en deltidsvirksomhed, som indtil videre ikke behøver et cvr.nummer. Hun tog SUNDiværk i efteråret 2017 og blev færdig som administrationsbachelor i 2018. I 2019 startede hun virksomheden Beauty by Mille ved siden af sit faste job som kundeansvarlig hos Norlys. Hun tog mest SUNDiværk for at udvikle sig. Men forløbet åbnede hendes øjne for, at det også kunne være en mulighed for hende at starte virksomhed.

Selv om jeg har fuldtidsarbejde, gør det noget ved en, at man er sin egen herre. Jeg har frie tøjler til at vælge, hvordan jeg vil begå mig med mine kunder og med mit team. Jeg har fået en buffer i mit liv, og jeg kan drive det, lige så vidt jeg vil. At kunne gå ud og sige, at jeg har det her, og jeg er stolt af det, giver energi.

Mille Jakobsen

Administrationsbachelor og selvstændig erhvervsdrivende

Stærkere samarbejde
Som en sidegevinst har de tre Haderslev-institutioner UC SYD, Udviklingscenter Syd og Haderslev Erhvervsråd styrket samarbejdet i løbet af projektperioden. Udviklingscenter Syd har stået for undervisning i iværksætteri, og Haderslev Erhvervsråd har hjulpet med kontakter til virksomheder og praktisk hjælp. Et samarbejde, som de håber, vil fortsætte, nu hvor forløbet er slut.

FAKTA

SUNDiværk – for studerende er støttet af Erhvervsstyrelsen og Den Europæiske Socialfond.

Europæisk socialfond og Syddansk vækstforum logo

 

 

 

 

Kontakt

Børge Koch har været med i styregruppen og Lone Oest har været projektleder for SUNDiværk.