Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

Studerende: Givende, men svært at arbejde tværprofessionelt

Et tværprofessionelt forløb gjorde det tydeligt for sygeplejerske-, fysioterapeut- og socialrådgiverstuderende, hvor vigtigt samarbejde er. Men også hvor vanskeligt det er.  

Publiceret:

Studerende fremlægger tværprofessionelt

Der var mange ahaoplevelser, men også frustrationer, da studerende fra sygeplejerske-, socialrådgiver- og fysioterapeutuddannelserne i to uger arbejdede sammen om at finde fælles løsninger på problemstillinger, de kan komme ud for, når de er færdige med deres uddannelser.

Fredag fremlagde de 160 studerende i 26 grupper deres forslag til, hvordan sygeplejersker, socialrådgivere, fysioterapeuter og andre professioner bedre kan hjælpe borgere ved at arbejde sammen. I grupper havde de studerende selv fundet frem til, hvilke problemer de ville sætte fokus på.

KRAM kan nedsætte antallet af sygedage
De kom omkring emner som for eksempel rehabilitering af mennesker med psykisk sygdom, hvordan inaktivitet påvirker sundhed, og hvordan fokus på kost, rygning, alkohol og motion (de såkaldte KRAM-faktorer) kan hindre, at borgere falder tilbage i sygdom.

Studerende fremlægger tværprofessionelt3

Det sidste emne arbejdede fysioterapeutstuderende Lea Agertoft, sygeplejerskestuderende Jeanette Eskildsen, socialrådgiverstuderende Michelle Pauline Petersen Thaysen og sygeplejerskestuderende Mohammadreza Aghanassir med. Og de blev både overraskede og lidt frustrerede.

- Vi ville finde ud af, om der var et samarbejde med fokus på KRAM-faktorerne. Og det er der ikke, konstaterer Lea Agertoft.

Vil gerne samarbejde
Men det er noget, som de studerende har lyst til at lave om på.

Vi har fundet ud af, hvor vigtigt det er at samarbejde. Før vi gik i gang, tænkte jeg: Hvad skal jeg samarbejde med en socialrådgiver om? Men hvis socialrådgiverne trak mere på os, kunne vi måske holde flere i arbejde.

Lea Agertoft

Fysioterapeutstuderende

- Vi har fundet ud af, hvor vigtigt det er at samarbejde. Før vi gik i gang, tænkte jeg: Hvad skal jeg samarbejde med en socialrådgiver om? Men hvis socialrådgiverne trak mere på os, kunne vi måske holde flere i arbejde, siger den fysioterapeutstuderende.

Lige efter den erkendelse, fulgte indsigt i, hvor svært det er at etablere et samarbejde. Hvis et menneske, som har været sygemeldt skal finde et arbejde, kan socialrådgiveren måske godt se, at det ville være godt at få hjælp fra en sygeplejerske i forhold til et for stort alkoholforbrug, men det er der ikke tid eller mulighed for.  

Større fokus på det tværprofessionelle
- Vi har fået noget helt personligt ud af at finde ud af, hvor vigtigt det er at samarbejde. Men vi har også fundet ud af, at vi ikke kan komme til at gøre det på vores arbejdspladser. Der mangler fokus fra politisk side på at skabe strukturer, som kan sikre samarbejdet, siger Mohammadreza Aghanassir.

Vi har fået noget helt personligt ud af at finde ud af, hvor vigtigt det er at samarbejde. Men vi har også fundet ud af, at vi ikke kan komme til at gøre det på vores arbejdspladser.

Mohammadreza Aghanassir

Sygeplejerskestuderende

Rent politisk er der et ønske om at skabe større og bedre samarbejde på tværs af professionerne, men det vil tage lang tid at skabe de nødvendige rammer. Et af tiltagene er en kulturændring, som blandt andet starter på uddannelserne, hvor de tværprofessionelle forløb fylder stadigt mere efter den sidste bekendtgørelse.