Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

Ansigtsløft til Lergaard

Niels Lergaards vægmaleri er nu tilbage på plads i festsalen på Campus Haderslev efter endt restaurering.

Publiceret:

Niels Lergaards store vægmaleri Familien-Oplysning-Forskning-Poesien, som Ny Carlsbergfondet oprindeligt skænkede Haderslev Statsseminarium – nu UC SYD – i 1955, var medtaget efter at have hængt i festsalen i mange årtier. I dag fremstår værket med forynget kraft, efter at malerikonservatorer fra Nationalmuseet har gennemført en tiltrængt restaurering på baggrund af støtte fra Ny Carlsbergfondet.

Da Nationalmuseets konservatorer undersøgte Niels Lergaards maleri, var farvelaget tilsmudset og lærredet slapt med huller, flænger og buler. Og egetræsrammen, der er en integreret del af værket og udført efter anvisninger fra Lergaard selv, var med tiden blevet overmalet.

På grund af maleriets størrelse på 3 x 9 meter var det nødvendigt at udføre restaureringsarbejdet i festsalen. Det indebar ud over udjævning af buler og lapning af huller limning af flænger, fjernelse af overfladesnavs og retouchering af farvetab.

Oprindelige, klare farver

Efter flere måneders omfattende restaurering, er maleriet nu genmonteret i festsalen på Campus Haderslev, hvor det fremstår med sine oprindelige, klare farver og den oprindelige indramning i egetræ, som Lergaard havde tiltænkt. 

Man kan nu igen se maleriets brede vertikale flader i de oprindelige klare nuancer – fra den grønne græsbelagte forgrund befolket af menneskeskikkelser over det mættede, blå hav til en skyformation på den lysende himmel.

Lergaard fik opgaven med at udføre udsmykningen til Haderslev Statsseminarium i 1953. Maleriet fortæller om fremtiden og nye begyndelser i lyset af en periode præget af to verdenskrige, og motiv og titel refererer direkte til bygningens både tidligere og nuværende funktion som uddannelsesinstitution.

Kontinuitet på tværs af seks årtier

– Og det er en stor glæde for os, at Niels Lergaards maleri nu igen fremstår i sin oprindelige, farvestrålende udgave på sin vante plads i festsalen takket være Ny Carlsbergfondets støtte og Nationalmuseets arbejde. Det skaber en smuk kontinuitet på tværs af seks årtier og fortæller, at oplysning og læring er lige så vigtig for UC SYD i 2020, som det var for statsseminariet i 1955, siger rektor Birthe Friis Mortensen.

–  Niels Lergaards værk står i den grad distancen efter alle de år. Det er en stor glæde at følge op på fondets engagement fra dengang med en så gennemgribende og vellykket restaurering. Nationalmuseets konservatorer har gjort et fremragende arbejde, siger forkvinde i Ny Carlsberfondet, Christine Buhl Andersen.

En fest og en genindvielse skulle have markeret restaureringens afslutning i efteråret, men den blev, som i øvrigt også markeringen af læreruddannelse gennem 100 år på campus, udsat på grund af corona.

Om Niels Lergaard

Niels Lergaard (1893-1982) uddannede sig på Kunstakademiet i København fra 1917-1920. I 1928 flyttede han med sin familie til Bornholm, hvor han arbejdede og udviklede sin motiver. Lergaard udførte udsmykninger til Esbjerg Statsskole, Frederiksborg Statsskole og Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig. Han modtog Eckersberg Medaillen i 1937 og Thorvaldsen Medaillen i 1965. Han er repræsenteret på en lang række danske museer, bl.a. Statens Museum for Kunst.

Flere oplysninger

Birthe Friis Mortensen, rektor, 72 66 20 24, bfmo@ucsyd.dk

Foto: Roberto Fortuna