Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

Mænd er ikke det stærke køn

Træ med mos

Publiceret:

Manden er ikke det stærke køn

Når det kommer til sundhed og sygdom har mænd store udfordringer. Men selv om det er åbenlyst, at det halter med mænds sundhed, så taler vi ikke om det. Og derfor er det også småt med initiativer der kan ændre misforholdet.


En lang rækker undersøgelser og analyser peger på det: Mænd er dårlige til at tage vare på deres eget helbred. Meget dårligere end kvinder. Mænd går ikke så ofte til lægen som kvinder og tager tilsyneladende ikke helbredsproblemer alvorligt.

For stort set alle sygdomme gælder det, at mændene er overrepræsenterede i forhold til kvinder. Ikke en gang når sygdommene er så alvorlige, at de er livstruende, får det mænd til at opsøge sundhedsvæsenet. Mænds dødelighed i forbindelse med helbredsproblemer er også større end kvinders.

Årsagerne til denne ulighed mellem kønnene, skal måske findes ved at kigge på kulturelle, psykologiske og samfundsmæssige forhold, snarere end ved at fokusere på de biologiske forhold.

Første skridt mod at bringe mænds sundhed til et højere niveau, er, at fagpersoner på alle plan mødes og taler sammen. Den samtale og et ønske om at bidrage til at være med til at løse udfordringen, har fået UC SYD til at indkalde en række eksperter som nøglepersoner på en konference.

Med konferencen om Mænds Sundhed den 15. maj samler vi forskellige eksperters bud på, hvorfor det forholder sig sådan. Ikke mindst vil vi gerne komme med nogle bud på, hvordan vi kan være med til at ændre sundhedsvæsnet, så det bliver bedre til at tage sig af de sundhedsmæssige udfordringer mændene har, siger studieleder ved UC SYD’s fysioterapeutuddannelse i Esbjerg, Jens Bach Johansen.

Han peger på, at fænomenet går på tværs af sociale, økonomiske og uddannelsesmæssige forhold, og at problematikken er så iøjefaldende, at det første der skal ske, er et øget fokus på det, hvis vi som samfund ønsker at gøre en indsats.

- Jeg mener, det er vigtigt, at vi som fagprofessionelle – enten som sundheds- eller socialarbejdere, som forskere og undervisere på de videregående uddannelser og politikere i regioner og kommuner er nødt til at sætte os sammen, så vi får samlet vores viden om mænds sundhed, diskuterer hvad vi ved og får nogle bud på, hvordan vi kan arbejde målrettet imod at forbedre mændenes sundhedstilstand, siger Jens Bach Johansen.

 

Kilder:

  • Udførligt program for konferencen kan læses på: www.ucsyd.dk/maends-sundhed Tekst og foto er til fri afbenyttelse. Og gældende som invitation til konferencen. Vær opmærksom på, der er en række vinkler, der kan lægges på mænds sundhed og keynote speakers er særdeles gode og vidende kilder, ligesom de ansvarlige for workshops også er gode at tage fat i. Der kan lave ret meget god og vedkommende journalistik på kort tid. 

    Ønsker du flere oplysninger, kan du kontakte Jens Bach Johansen på tlf. 7266 2763 eller på mail.