Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

Ny uddannelse til familieplejere er populær

Den skræddersyede arbejdsmarkedsuddannelse til familieplejere nu godt oppe at køre i hele landet – og den er også meget populær.

Publiceret:

At være plejefamilie kan være både krævende og til tider ensomt. Og det bliver ikke lettere af, at flere og flere børn i familiepleje kommer med komplekse problemer i bagagen.

Så hvordan skal plejefamilierne sikre sig, at de har de fornødne forudsætninger for at løfte opgaven og sikre børnene en god opvækst? Et af svarene har tre bogstaver: PUP – professionshøjskolernes uddannelse for plejefamilier.

Hildur Edelberg med to kursister fra AMU-kurset for plejefamilier

En skræddersyet pædagogisk arbejdsmarkedsuddannelse til plejefamilier er nu en realitet, fordi PLF og professionshøjskolerne UC SYD, UCC og VIA i 2017 satte sig sammen for at designe den helt rigtige pædagogiske AMU-uddannelse til familieplejere. Det blev kulminationen på en stærk indsats fra PLF for at få etableret en længere uddannelse for familieplejere.

Et godt match

Ingen vidste dengang, om der ville være efterspørgsel på sådan en uddannelse. Men der er lynhurtigt blevet fyldt op på de steder, hvor uddannelsen er udbudt både øst og vest for Storebælt. Lige nu udbyder UCC hold i Holbæk og Køge, og de starter et hold på Sydsjælland til efteråret.

UC SYD har hold i Odense, Esbjerg og Kolding og udvider med Aabenraa til efteråret. I det midtjyske kan man til efteråret begynde på et hold hos VIA.

-Vi kan se, at samarbejdet er et rigtig godt match. Plejefamiliernes Landsforening har kontakt til mange plejefamilier og ved hvilke behov, deres medlemmer har. Og som professionshøjskole er vi trænede i at lave pædagogiske uddannelser til mange forskellige målgrupper, siger Hildur Edelberg, som er AMU-koordinator og underviser på UC SYD.

En del af forklaringen på, at mange har fundet vej ind på uddannelsen er ifølge Hildur Edelberg, at rammerne er lagt præcis, så de passer til plejefamiliernes hverdag.

-Undervisningen ligger mellem 9-15 og højst en dag om ugen i et halvt år. Og så har det været vigtigt, at den er kompetencegivende.

Økonomi

Uddannelsen er gratis, hvis man har en erhvervsuddannelse eller er ufaglært. Men har man fx en pædagoguddannelse bag sig allerede, koster det som udgangspunkt kr. 7.000 pr. modul, dvs. i alt kr. 28.000. Heldigvis har en del kommuner dog valgt at betale for uddannelsen på vegne af deres deltagere, og håbet er, at politikerne generelt bliver opmærksomme på behovet for at tilbyde uddannelsen gratis til endnu flere.

-Vi tror, at dette initiativ kan være med til, at der bliver skabt endnu mere uddannelse for plejefamilier – og også for de plejefamilier, der ikke har mulighed for at gå på denne uddannelse. Vi kan i hvert falde konstatere, at det er en gruppe, der er åbne og interesserede i at dygtiggøre sig.

Fakta

  • Arbejdsmarkedsuddannelsen for plejefamilier udbydes af UC SYD og VIA i Jylland og af UCC på Sjælland. I alt begynder 125 personer foreløbig på uddannelsen.
  • Uddannelsen tages på fire moduler over to år med én undervisningsdag ugentligt.
  • Indholdet i uddannelsen er særligt målrettet de udfordringer, plejefamilier har.

Kontakt

Hildur Edelberg
AMU-koordinator, UC SYD
7266 3121 | hmed@ucsyd.dk