Gå til hovedindhold

Plan for madspild

Publiceret:

Kantinerne på UC SYD har fået en madspildsplan. Det handler om at mindske miljøbelastningen mest muligt.

En beregning viser, at affaldsmængden fra kantinerne samlet set er på 840 pr. uge. Og i lyset af at der arbejdes målrettet med at mindske UC SYD’s miljøbelastning på en række andre områder, var det naturligt at se på, om der også kunne gøres noget i forhold til madspildet.

-Kantinerne gør, hvad der er muligt for at mindske madspildet. Både ud fra et økonomisk og miljømæssigt synspunkt. Men madspild kan ikke undgås, når der laves mad i den størrelsesorden, som der gør her hos os. Derfor har vi set på, hvordan vi belaster miljøet mindst muligt, når vi skal af med vores madaffald, fortæller afdelingsleder i bygningsdrift og service Lars Kirch Jensen.

Container til madaffald

Det fokus har ført til en aftale med Daka Refood, som afhenter og anvender madaffaldet til biogas.

Det gode regnskab
Når man anvender madaffald til biogas, er den kontante gevinst ifølge Københavns Universitet på 20 kr. pr. kg, mens Teknologisk Institut har beregnet, at samme mængde giver en reduktion i CO2-udledningen på 4,99 kg.

-Med de gevinster er der ingen argumenter for at lade være. Når det så er sagt, så tror jeg, det kun er et spørgsmål om tid før den slags tiltag, som vi har taget, kommer som krav. Så vi er i princippet forud for de krav, der helt sikkert kommer, siger Lars Kirch Jensen.

Og hen peger på, at UC SYD allerede har opnået en ganske betydelig miljøgevinst ved at sortere det øvrige affald. Og på samme måde som ved madaffaldet, er der penge i sorteret affald.

Med planen for madspild får UC SYD mulighed for at aflægge et grønt miljøregnskab. Det er endnu ikke noget krav, men et miljøregnskab giver UC SYD’s bygningsdrift og service gode muligheder for at følge de miljøhensyn, der tages, og sætte ind der, hvor der kan opnås en gevinst.

Kilder:

  • Lars Kirch Jensen
    Afdelingsleder, bygningsdrift og service
    Teknisk personale, Haderslev
    Telefon: 7266 5174