Publiceret:
Hvordan vil du gentænke ledelse, hvis du ikke skal følge de vante rammer?
Dét er en proces, som Kolding Kommune har arbejdet på i over halvandet år, og nu har de udarbejdet et nyt ledelsesgrundlag – et værdisæt for god ledelse, der skal omsættes til praksis.
Noget, der kan virke som en lettere flyvsk mission, betød, at administrationsbachelorstuderende hos UC SYD i Haderslev, Simone Lykkeskov, måtte tænke kreativt.
For som en del af sin praktiktid i Kolding Kommune kastede hun sig ud i at videreudvikle på en værktøjskasse til ledelsesgrundlaget.
Et spil, der går i ring
Ved hjælp af gode kolleger på sit praktiksted fik Simone udarbejdet en mulepose. På den er der en rund cirkel i forskellige farver, og inde i posen lægger kort med forskellige temaer. Ved første øjekast får man associationer til et alternativt Matador-spil, men indholdet har en helt anden værdi og form.
For her stilles der spørgsmål til spillets deltagere, der skal starte en dialog og en refleksion over egne tanker og handlinger i relation til ledelsesgrundlagets fem temaer. Undervejs får de hjælp af pausefelter til en stille selvrefleksion, mens de andre gange skal pege på tre styrker ved dem selv og deres ledelsesstil for også at have fokus på det, der fungerer.
- Og så går spillet i ring, fordi vi skal blive ved med at reflektere over, hvad god ledelse er, siger Simone.
Spillet, der udkom i september måned i år, er blevet produceret 32 gange og er blevet brugt af flere afdelinger og ledere i Kolding Kommune. Blandt andet på skoleområdet:
- Alle vores skoleledere prøvede spillet, og nu vil de have et spil ud på hver skole. For det giver god mening, at vi kan have en ramme for dialogen om god ledelse og stadig være legende og opsøgende. Og det stærke ved spillet er, at det er et værktøj, vi kan justere og bruge i forskellige rammer, siger Ann-Britt Smorawski, der er HR-konsulent i Kolding Kommune.
Reel værdi og arbejdsglæde
Da Simone Lykkeskov første gang kom med ideen om et spil, oplevede hun en høj grad af frihed til at tænke anderledes. For selvom Kolding Kommune ikke har haft en praktikant fra administrationsbacheloruddannelsen før, var der ikke nogen tvivl om tilliden til hende som studerende.
Det skød engagementet helt til tops.
- Jeg vil gerne væk fra der, hvor man kun kan gøre tingene på én bestemt måde. Som administrationsbachelor bliver jeg uddannet i at kende rammerne for den offentlige sektor, men jeg kan til gengæld være med til at definere, hvad der skal ske indenfor de rammer, og her vil jeg gerne eksperimentere med, hvor det kan give mening og værdi at udvikle, siger Simone.
Nu lever spillet sit eget liv blandt lederne i Kolding Kommune, mens Simone følger det på afstand efter overstået praktik.
Læs mere om administrationsbacheloruddannelsen
På administrationsbacheloruddannelsen på UC SYD giver vi dig kompetencerne til at arbejde med hele paletten af administration. Du lærer at koordinere, kommunikere og samarbejde, sætte projekter i søen og styre dem sikkert i havn