Publiceret:
Regeringens nye reform på universitetsområdet har også gode takter, når det kommer til professionsuddannelserne. Derfor forventer UC SYD yderligere reformer den kommende tid.
Godt nok handler gårsdagens store uddannelsesreformudspil fra regeringen og en række forligspartier om ændringer på universitetsområdet, men der er også pejlemærker, der viser, at professionsuddannelserne bliver tilgodeset.
- Vores sektor er nævnt allerede i indledningen af regeringens udspil, og en gennemgang viser, at regeringen i den grad ønsker at styrke professionsuddannelserne, og det er positivt, da vi går en hård fremtid i møde, siger rektor på UC SYD, Alexander von Oettingen og fortsætter.
- Jeg er utroligt glad for, at der er tale om et samlet udspil, der også favner vores uddannelser, for der er brug for at vi kigger på hele uddannelsessektoren som et samlet hele.
Færre studerende til universiteterne
Et af hovedgrebene i reformen er, at der skal optages otte procent færre studerende på universiteternes bacheloruddannelser allerede fra 2025.
- I disse år oplever vi kraftige fald på søgningen til vores uddannelser, da mange unge vælger universiteterne frem for professionshøjskolerne, så en begrænsning på optaget på universitetsuddannelserne på otte procent fra om to år vil efter alt at dømme kunne mærkes med en stigning hos os, vurderer Alexander von Oettingen.
Samtidig bliver professionshøjskolerne inviteret med ind i varmen, når det kommer til et kandidatudvalg, som regeringen vil nedsætte.
- Professionshøjskolerne skal deltage i et referencepanel til kandidatudvalget for at kunne give gode råd om, hvilke universitetsuddannelser, der skal dimensioneres. Formålet er alene at sikre en øget søgning til vores uddannelser, så det er bestemt også en opgave, vi glæder os til, forklarer Alexander von Oettingen.
Flere penge på vej
Et sidste punkt i aftalen, som taler til professionshøjskolernes fordel, er øgede bevillinger. Således vil forligskredsen fra 2025 afsætte yderligere 200 millioner årlige kroner til velfærdsuddannelserne stigende til 300 millioner kroner fra 2030. Pengene skal blandt andet gå til en ny pædagoguddannelse.
- Det er godt, at der er flere penge på vej til velfærdsuddannelserne, da det er alfa og omega, hvis vi vil fastholde vores nuværende velfærdssystem i Danmark. Men jeg kunne godt frygte, at det ikke er helt nok i forhold til den virkelighed, vi ser ind i, så derfor håber jeg som minimum, at regeringen og forligskredsen husker, at det er dyrere at drive uddannelsesinstitution i vores del af landet end i de store byer, da vi ikke har så mange studerende på hvert hold, siger Alexander von Oettingen og uddyber.
- En differentieret tilgang til vores driftstilskud vil gøre, at vi også fremover kan have et bredt udbud af uddannelser i vores landsdel, for der er en overhængende risiko for, at vi må lukke uddannelser, hvis der ikke følger økonomi med.
UC SYD forventer, at regeringen og forligskredsen allerede efter sommerferien begynder at konkretisere planerne for professionsuddannelserne.