Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

En anden vej

At finde den rigtige uddannelse er ikke altid ligetil. Bare spørg Jakob. Han kendte nemlig ikke sin uddannelsesvej på forhånd. For ham var det en mislykket studentereksamen, der udløste det første af flere skridt, der ledte ham det rigtige sted hen. Få historien lige her.

Publiceret:

Jakob er uddannet pædagog og er i gang med en kandidatuddannelse i pædagogisk antropologi. Men vejen dertil har ikke været så enkel og ligetil. 

Da Jakob var færdig på efterskole, var han både skoletræt og i tvivl om, hvad han egentlig gerne ville være. Så af mangel på andre muligheder valgte han at give sig i kast med en studentereksamen.

Hvad skulle jeg så gøre? Jeg havde ingen anelse om, hvad jeg ville.

Jakob

-Jeg gad ikke gå i skole længere, så jeg tog på hf, da den kun er to år. Men det gik dårligt, så jeg fik aldrig min hf-eksamen, siger Jakob og fortsætter: 

-Hvad skulle jeg så gøre? Jeg havde ingen anelse om, hvad jeg ville. En dag så min mor i avisen, at en børnehave i Aabenraa manglede en pædagogmedhjælper. Den stilling søgte jeg. Og ud af de mere end 100 ansøgere, børnehaven fik, valgte de at ansætte mig. 

-Der var jeg i godt og vel to år. Og her fandt jeg ud af, at jeg gerne ville være pædagog. Men det er lidt svært at blive uden en studentereksamen. Derfor måtte jeg tænke i alternativer. Igen så min mor i avisen, at UC SYD har den her pædagogisk assistentuddannelse, man kan tage uden en gymnasial uddannelse. Så den søgte jeg om optagelse på – og ind kom jeg, siger Jakob.

Jakob, tidligere studerende på pædagoguddannelsen

Fik appetit på mere

Det var ikke givet på forhånd, at Jakob ville bygge videre på uddannelsen som pædagogisk assistent. Men alligevel blev den hans adgangsbillet til pædagoguddannelsen. Spørger man ham om, hvad det var, der drev ham til at læse videre, lyder svaret: 

-Viden – for jeg er meget videnssøgende. På uddannelsen som pædagogisk assistent lærte jeg at omsætte teori til praksis. Det medførte blandt andet, at jeg udviklede en 'musikkasse' til børnehavebørn, der har været brugt i undervisningen på selvsamme uddannelse, siger han. Han fortæller ligeledes, at uddannelsen vakte en stor interesse for at dykke dybere ned i faget og få mere viden om mennesker, og derfor valgte han at tage pædagoguddannelsen. 

Undervejs i pædagoguddannelsen havde Jakob et bestemt modul, der blev en øjenåbner for, hvor hans fremtid hører hjemme. 

-På pædagoguddannelsen havde vi et modul om det flerkulturelle samfund. Her skulle vi eksempelvis lege antropologer og have undervisning i videnskabsteori og alt det der. På hele modulet tænkte jeg: Det her er lige noget for mig – den her tilgang til verden brænder jeg rigtig meget for. Da modulet var ovre, fik jeg tilbudt at deltage i et forskningsprojekt, hvor jeg blandt andet skulle ud og lave feltarbejde et sted i Danmark. Alt dette var med til at få mig til at søge ind på kandidatuddannelsen i pædagogisk antropologi, som jeg er i gang med lige nu, siger Jakob. 

Vil undervise inden for pædagogik

Før var Jakob usikker på, hvad fremtiden skal byde på. Det er han ikke mere.

-Mens jeg har været i gang med min kandidatuddannelse, har jeg også været gæsteunderviser på UC SYD. Det var jeg været så glad for, at jeg nu har fundet ud af, at jeg mit mål er komme til at undervise inden for mit felt, siger Jakob. 

Tre hurtige til Jakob

Jakob er en af de få mænd, der har taget en pædagoguddannelse. Så derfor har vi spurgt lidt ind til, hvordan han oplevede uddannelsen.
 

Hvad har pædagoguddannelsen givet dig?

Udover en masse viden om mennesker og samfundet har pædagoguddannelsen vækket en nysgerrighed i mig på at blive klogere på mennesker. Derudover har den også givet mig konkrete redskaber og faglige kompetencer, jeg eksempelvis kan bruge i mit job som pædagog på et botilbud for fysiske og psykiske handicappede. Altså hvordan man bygger gode relationer op og bruger anerkendelse i pædagogisk praksis. 
 

Hvis du skulle anbefale pædagoguddannelsen til andre, hvad ville du så sige om den?

Hvis du gerne vil have mere viden om mennesker, og du synes, det er spændende at beskæftige dig med samfundsstrukturer, så kan pædagoguddannelsen meget vel være noget for dig. Det samme gælder, hvis du interesserer dig for sociologi, filosofi, psykologi og antropologi.
 

Hvilke fordomme er du blevet mødt med om pædagoguddannelsen?

Folk har en forestilling om, at man med en pædagoguddannelse kun kan arbejde i en børnehave eller på et botilbud. Det er der også mange, der gør, ja. Men uddannelsen kan bruges til meget andet end det. 


Læs mere om at blive pædagog her.

Er du i tvivl om dit studievalg?

Bare rolig - det er du langt fra den eneste, der er. Her har vi samlet fem gode råd, der hjælper dig med at træffe det rigtige studievalg.