Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

Jonas har fem gode grunde

Jonas har valgt at tage laborantuddannelsen på UC SYD i Esbjerg.

Jonas er 32 år og i gang med at uddanne sig til laborant på UC SYD i Esbjerg.

Men hvorfor faldt valget på laborantuddannelsen? Få Jonas' fem gode grunde til at blive laborant lige her.

1. Uddannelsen er kort og målrettet

For det første er uddannelsen en kort videregående uddannelse på i alt 2,5 år, og hele det sidste år er du i lønnet praktik i en virksomhed. Det betyder, at du allerede efter halvandet år på skolebænken er ude i en virksomhed og arbejde som laborant.

2. Undervisningen er alsidig

En stor del af undervisningen foregår i laboratorier, hvor du øver dig i at lave forskellige tests og analysere dem. Samtidig er den teoretiske del af undervisningen tæt forbundet til det praktiske arbejde, du laver som laborant, og derfor er det nemmere at forstå teorien.

3. Studiemiljøet er stærkt

Du bliver en del af et mindre hold, og derfor kommer du helt automatisk meget tæt på dine studiekammerater og undervisere. Det giver et stærkt og godt studiemiljø. 

Vi er 16 studerende på mit hold, og det gør bare, at vi hurtigt kommer tæt på hinanden. Vi lærer også hurtigt underviserne at kende, og det giver et rigtig godt studieliv.

Jonas

Laborantstuderende på UC SYD

4. Arbejdsløsheden er lav

Du har rigtig gode jobmuligheder som laborant. Arbejdsløsheden blandt færdiguddannede laboranter er kun 2% i Sydjylland og 2,6% på landsplan. Vælger du at uddanne dig til laborant, står du altså stærkt på jobmarkedet - også som nyuddannet.

5. Der er gode muligheder for videreuddannelse

Du har gode muligheder for at læse videre som laborant. Du kan f.eks. tage en overbygning som professionsbachelor i laboratorie- og procesteknologi.

Jonas laborantelev i Esbjerg UC SYD

Men hvad laver en laborant egentlig?

Som laborant gør du en forskel bag kulisserne. Du er nemlig med til at sikre, at de produkter, der sælges i butikkerne, er fri for farlig kemi.  

Der er nok ikke særlig mange, der tænker over, hvor stor en rolle laboranter faktisk spiller. Som laborant er du med til at sikre, at de produkter der sælges i butikkerne, lever op til de standarder, lovgivningen kræver.

Jonas

Laborantstuderende på UC SYD

 

Hvad laver en laborant?

Som laborant undersøger og analyserer du produkter for en virksomhed og har ansvaret for, at disse lever op til kravene om forbrugersikkerhed og kvalitet.

Laboranter analyserer derfor alt fra madvarer til grundvand for at finde eventuelle bakterier eller for store koncentrationer af for eksempel sprøjtegifte i de pågældende produkter.

Derfor skal du have en stor viden om forskellige stoffer og kemiske reaktioner og desuden være dygtig til at lave statistikker og skrive rapporter om resultaterne af dit arbejde.

Laboranter arbejder primært i laboratorier og kan både arbejde for private og offentlige virksomheder. Det kan for eksempel være for den kemiske eller bioteknologiske industri, på et hospital eller ved kontrol- og forskningslaboratorier. Her arbejder laboranter ofte med alt fra medicin, kosmetik, gødningsstoffer og rengøringsmidler til insektmidler, ukrudtsmidler og plastik.

Hvad er forskellen på en laborant og en bioanalytiker?

Bioanalytikeruddannelsen er en mellemlang videregående uddannelse. Når du er færdig efter tre et halvt år, er du professionsbachelor. Laborant er en erhvervsakademiuddannelse og dermed en kort videregående uddannelse, som tager to et halvt år.

Bioanalytikerne på hospitalslaboratorier arbejder udelukkende med biologisk materiale såsom væv, blod, urin o. lign. Mange bioanalytikere tager også blodprøver. Det vil du lære i løbet af uddannelsen.

Laborantuddannelsen er mere målrettet industrien, hvor du undersøger f.eks. fødevarer, drikkevand, maling, asfalt og kosmetik. Du kan dog også arbejde med biologisk materiale og f.eks. være med til at teste og udvikle ny medicin.

På begge uddannelser er du i praktik i et år. Laborantstuderende er i lønnet praktik det sidste år af uddannelsen. Bioanalytikerstuderende er i praktik seks gange (i alt 52 uger) og allerede efter de første ti uger på skolebænken.

Hvad tjener en laborant?

Laboranter, der er ansat inden for det private, tjener i gennemsnit 33.000 kr. om måneden. Din løn afhænger af, hvilke ansvarsområder du har, din erfaring og hvilken branche, du arbejder i.