Gå til hovedindhold

Mads vil undervise i Ernæring og sundhed

Nettet flyder over med kostråd. Og med mange falske og farlige af slagsen. Derfor vil 23-årige Mads Beier blandt andet undervise og vejlede om gode spisevaner, smag, måltidets sammensætning og kroppens behov.

Publiceret:

Mange mennesker uden den nødvendige faglige baggrund påstår en masse ting om kost, og derfor lander falske kostråd overalt på nettet. Det kan være farligt, for folk kan blive syge af at spise forkert. Af den grund synes jeg, at titlen ”kostvejleder” burde være en beskyttet titel.

Mads

Studerende på ernæring og sundhed

Ordene bliver sagt af 23-årige Mads Beier. I dag læser han på ernæring og sundhedsuddannelsenUC SYD i Haderslev. Hér er han godt i gang med at blive klog på kost. En viden, som han kan bruge til at vejlede andre. Og som i sidste ende fører til sundhed – ikke til sygdom.

Men vi skal først tilbage til den 15-årige version af Mads Beier. For det er hos ham, at interessen for kost starter.

Da jeg som 15-årig fik konstateret diabetes, begyndte min far og jeg at dykke ned i, hvad kost gør ved kroppen. Jeg kunne se, at de kostanbefalinger, der blev givet, var meget forskellige – mange var forkerte i forhold til de officielle kostråd. Det gjorde, at jeg blev meget interesseret i kost.

Mads

Studerende på ernæring og sundhed

En rigtig kostvejleder

Med tiden begyndte Mads også at eksperimentere med at lave sin egen mad. Og da han nogle år senere besluttede sig for at søge ind på en uddannelse, var det derfor ingen tvivl om, at kost og sundhed skulle være en stor del af pensum. I første omgang overvejede han både sygeplejerske- og lægeuddannelsen.

-Jeg fandt ud af, at der var meget lidt om kost i pensum på både sygeplejerske- og lægeuddannelsen. Derfor opsøgte jeg en uddannelsesvejleder, og hun gjorde mig opmærksom på professionsbacheloren i ernæring og sundhed, som jeg valgte at søge ind på. Det er en bred uddannelse, som blandt andet kan føre til et job som kostvejleder, konsulent, klinisk diætist eller et job i fødevareindustrien.

Med professionsbacheloren i ernæring og sundhed lærer Mads om den fysiske krop, og hvilke næringsstoffer den skal have for at kunne fungere. Om målgrupper, og hvordan de bør spise forskelligt. Han laver kostplaner og er i køkkenet for at lære at skrue måltider sammen og frembringe de rette smage. Og så bliver han klædt på til at kunne vejlede og formidle om sundhed, mad og måltider.

Det er særligt den sidste del, som begejstrer Mads. Derfor har han valgt studieretningen ”Sundhedsfremme og diætetik” med toningen ”Sundhedsfremme og forebyggelse”.

-Netop fordi der er så meget misinformation om ernæring og sundhed på nettet, vil jeg gerne formidle og vejlede om selvsamme. Jeg føler, at kulturen lige nu er sådan, at det oftest er læger eller sygeplejersker, som fører ordet. Eller kostvejledere, som har taget deres uddannelse på to weekender eller et par uger. Dér vil jeg gerne være med til at ændre kulturen til, at det i stedet er os med en fuld uddannelse, som vejleder og formidler om ernæring og sundhed. Vi har trods alt brugt tre et halvt år på at dygtiggøre os i emnet.

Et holistisk syn på sundhed

Hvis Mads skal fremhæve særligt én ting, han har lært på uddannelsen, er det at tænke i helheder. Helt konkret: at kigge på kosten som en helhed. Og det betyder, at en nutellamad faktisk kan være helt OK – i det samlede regnskab.

Hvis du er meget syg og måske ikke har fået så meget mad, kan en nutellamad være en fin ting at spise. For den er energitæt og glider måske lettere ned. Og mere overraskende kan nutellamaden også sagtens indgå i en normal dagskost, for det handler om helheden af, hvad du spiser. Om balance. Og blandt andet dét har uddannelsen lært mig.

Mads

Studerende på ernæring og sundhed

På samme måde, som vi bør kigge på kosten som en helhed, mener Mads også, at vi bør kigge på sundheden. Som én samlet enhed. Hvor det ikke kun er kosten, der afgør, om vi er sunde eller ej. Men også hvordan andre aspekter som søvn og selvværd spiller en afgørende rolle for vores samlede sundhed.

-Jeg synes, at vi skal have et mere helhedsorienteret syn på sundhed. For vi kan ikke kun spise os til sundhed. Jeg har også læst en del om, hvor store sundhedsmæssige konsekvenser det har for vores liv, hvis vi vælger at sove for lidt. Og hvor vigtigt det er at have en fast døgnrytme, forklarer Mads og tilføjer:

-På samme måde er selvværd også sundhed. Lige nu er jeg særligt optaget af unge og uddannelse, og hvordan karakterer påvirker mange negativt. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at min lillesøster kommer hjem og græder, fordi hun har fået 4 i et fag. Jeg vil gerne være med til at sikre, at unge ikke sidestiller karakteren med, hvad de selv er værd. Så en dårlig karakter ikke bliver lig med et dårligt selvværd.

uddannelsen i ernæring og sundhed bliver Mads ikke undervist i alle aspekter, der kan spille ind i sundhedsregnskabet. Men alligevel håber han at kunne favne flere, når han en dag skal ud at formidle om og vejlede i sundhed.

Jeg har mulighed for at have et mere holistisk syn på sundhed i min bacheloropgave, hvor jeg for eksempel kan dykke ned i aspekter som søvn og selvværd, og hvilken betydning det har for sundheden. Det bliver spændende. Og så bruger jeg også min fritid på at læse om blandt andet søvn, så jeg håber, at jeg som færdiguddannet kan få flere sundhedsaspekter med, når jeg skal ud at undervise og vejlede. Dét er drømmen og planen lige nu.

Mads

Studerende på ernæring og sundhed

Studiejob som underviser på madlavningskurser

Men inden Mads kan stille skarpt på både bacheloropgave og voksenjob, skal han først finde den rette balance på uddannelsen. Eller, dét skulle han. For han føler egentlig, at han er ved at være der.

Jeg har brugt lidt tid på at finde ud af, hvordan jeg lærer bedst. At jeg får mere ud af undervisningen end af læsningen – og derfor skal bruge mere krudt i undervisningen. Jeg fanger hurtigt ting, der bliver sagt, og stiller mange spørgsmål, som bliver besvaret af nogle rigtig gode undervisere. Det er netop også fordelen ved et mindre sted som UC SYD – at det er klasseundervisning frem for forelæsninger.

Mads

Studerende på ernæring og sundhed

Mest af alt glæder Mads sig til at prøve kræfter med virkeligheden. Og heldigvis venter første praktik lige om hjørnet. Hér skal han sammen med studiegruppen ud på en folkeskole og observere sig frem til, hvordan de kan optimere sundheden i en klasse.

Men for at få endnu mere praktisk erfaring har Mads også meldt sig til at blive underviser på madlavningskurset ”Madglad på budget”, som er målrettet unge i Kolding.

-Jeg har virkelig lyst til at komme ud og prøve kræfter med undervisning. Så da jeg på Facebook så, at Madkulturen søgte unge vejledere med interesse for madlavning, tænkte jeg, at det var et oplagt studiejob for én med min baggrund, siger Mads og fortsætter:

-På madlavningskurset skal jeg lære unge, der lige er flyttet hjemmefra, at lave budgetvenlig mad fra bunden. Der er fokus på mindre madspild, og så lærer vi dem også om råvarer, indkøb, sammensætning af madvarer og at smage maden til. Hér kan jeg prøve nogle af de ting af, som har jeg lært på uddannelsen. Det er fedt.

Ernæring og sundhed

På uddannelsen i ernæring og sundhed får du en stor faglig viden, der klæder dig på til at kunne vejlede og formidle om sundhed, mad og måltider. Du lærer at igangsætte livsstilsændringer og styrke det sunde hverdagsliv. Du lærer at sætte gode spisevaner på menuen for den enkelte og store grupper, i hjemmet og på arbejdspladsen.