Publiceret:
Ordene er 26-årige Martin Schmidts. Han er i gang med sit sjette semester på professionsbacheloren i skat på UC SYD i Haderslev. En uddannelse, han er startet på, fordi han hér kan dyrke sin passion for tal. For selvom der er meget, som vi ikke kan regne med i livet, så taler tal altid sandt.
-Min passion for tal går helt tilbage til folkeskolen, og dengang jeg startede med matematik. Der var det jo bare basic plus og minus, men dét at regne med tal kunne få mig helt op i gear. Min hjerne fungerer bare bedre, når der er ét rigtigt svar på tingene, forklarer Martin.
Skat – et område under udvikling
Og så er Martin også sådan én, som godt kan lide at følge lov og orden. Men som også brænder for udvikling. Derfor passer professionsbacheloren i skat perfekt til ham.
På studiet har Martin hurtigt fundet ud af, hvad han er særligt interesseret i inden for skatteområdet. Selskabsskat. For det er netop hér, der ofte sker fejl. Intet mindre end 60 procent af alle danske selskaber har fejl i regnskaberne, og sjældent er fejlene bevidste fra selskabernes side, men skyldes i stedet en kompleks lovgivning.
Martin er derfor gået målrettet efter en praktikplads, hvor han kan arbejde med selskabsskat – Skattestyrelsen i Horsens. Ligesom det også er lykkedes hans medstuderende, har han fået sin første prioritet opfyldt. Men det betyder ikke, at der ikke har været nerver på.
-Jeg var meget nervøs inden praktikstart. Jeg vidste, at mange af de ansatte var ældre og mere erfarne, så jeg frygtede, at de ville have svært ved at tage imod nye, der måske havde anderledes måder at gøre tingene på, siger Martin og fortsætter:
-Men jeg har slet ikke haft grund til at bekymre mig. Alle mine kolleger har taget godt imod mig, og der er flere unge, end jeg havde regnet med. Hele fire unge under 30 år bare i mit team. Vi har kunnet snakke om mange ting og har meget til fælles, og jeg kan mærke, at det har været godt for min oplæring.
Stort ansvar som praktikant i Skattestyrelsen
I Skattestyrelsen tager Martin sig af små og mellemstore danske selskaber, som ønsker at få genoptaget op til tre år og fire måneder gamle skattesager. Måske har de glemt at gøre brug af et underskud eller en skattemæssig fordel fra udlandet – og dét skal han hjælpe med at spotte.
-Jeg forholder mig til selskabets anmodning og undersøger, om de skal have penge tilbage i skat ved at kigge den del af regnskabet efter med lup. Måske betaler de også skat i udlandet, og så skal jeg sætte mig ind i det enkelte lands lovgivning. Selvom det kan lyde basic at ændre i tal, er arbejdsprocessen kompliceret med meget læsning, lovgivning og dialog. Det fanger mig helt vildt, og det kan jeg endda finde på at bruge min fritid på.
I starten af praktikken har det været meningen, at Martin og hans medpraktikant skulle tage sig af de lettere sager. Men med tiden er ansvaret blevet større og større, og det betyder også, at der er flere og flere penge på spil.
Der er også unge selskaber i blandt de sager, som Martin nu selv kan plukke frit fra. Og hér kan det være endnu vigtigere, at han reagerer hurtigt – og fejlfrit.
-Hvis et selskab for eksempel kun er tre år gammelt og er i underskud, er det særligt vigtigt for dem, at jeg hurtigt får rettet fejlen, så de kan få deres penge tilbage. I nogle tilfælde er det mange hundrede tusinde kroner, vi skal betale tilbage, og hver en aktion, jeg laver, er derfor vigtig.
Praktikplads bliver til arbejdsplads
Selvom Martin sidder med et stort ansvar, føles det ikke for stort. Uddannelsen har klædt ham godt på til at kunne klare praktikken – og netop derfor har Skattestyrelsen givet adgang til opgaver med mere kød på.
-Vi er jo den første årgang fra skatteuddannelsen, som er kommet ud i praktik, og jeg tror, at Skattestyrelsen er blevet positivt overrasket over niveauet. Uddannelsen er målrettet skatteområdet, og derfor har jeg hurtigt kunnet følge med og også byde ind på større opgaver. Og så har de måske tænkt: ’Okay, dét har han styr på’, og derfor har de givet mig adgang til også at tage de sværere sager, tilføjer han.
Martin ser positivt på ansvaret. Ja, han er endda glad for det. For det viser en tillid fra Skattestyrelsen, og på samme tid får han mulighed for at gøre en reel forskel for selskaberne.
Derfor er han også glad for, at Skattestyrelsen ikke har lyst til at give slip på ham. Chancen for at få et job ser ud til at være god, men først skal Martin tilbage på skatteuddannelsen og gøre sit sidste semester færdigt.
-Jeg har fået lovning på et studiejob ved Skattestyrelsen, mens jeg gør uddannelsen færdig. Og jeg har fået at vide, at jobmulighederne er gode, når jeg er færdiguddannet. Det er jeg glad for, for jeg kan virkelig godt lide både arbejdsområdet og stedet. Det er hér, jeg gerne vil slå rødder.
Bliv klogere på professionsbacheloren i skat
Hvad lærer man egentlig på skatteuddannelsen? Og hvilke jobs kan man få, når man er færdig? På UC SYD kan du læse skatteuddannelsen i Haderslev.