Gå til hovedindhold
 • Uddannelse
 • Efter- og videreuddannelse
 • Forskning
 • Om UC SYD
 • Uddannelser og kurser For dig, der leder efter et kursus, et modul eller en uddannelse på diplom- eller akademiniveau

Ved du, hvad du leder efter, kan du søge direkte i vores database

 • Om UC SYD Hvem er vi? Læs alt om UC SYD her.
 • Job ved UC SYD Find ledige stillinger, og hør hvordan det er at arbejde på UC SYD.
 • Presse Vi giver dig oversigten over alle vores pressehistorier.

CFU

Center for Undervisningsmidler

Dansk

- inspiration til dig og din undervisning

01

I fokus

Se CFU kurser online

Kurser i det kommende skoleår

Så er der mulighed for at komme på danskkursus på CFU til efteråret. Vi har oprettet en række blandede kurser, til indskolingen, mellemtrinnet og udskolingen. 

Du kan bl.a. komme på kursus i Undersøgende litteraturundervisning, lære om Effektive læsestrategier, komme På forkant med årsplanen og FP9, blive klogere på Ny børnelitteratur og sociale medier på mellemtrinnet, eller få ideer til arbejdet med Brugstekster - tekster med et særligt formål.

Derudover har vi en par tværfaglige kurser med religion om Filosofi i indskolingen og med samfundsfag om Bots, Fake News, disinformation - Er du og dine elever klar til virkeligheden?

Du kan se den samlede oversigt over kurser på de forskellige trin og tilmelde dig her:

Indskoling  |  Mellemtrin  |  Udskoling

 


 

Booktalks i din klasse

Vi har oprettet et godt tilbud til jer i det kommende skoleår. I kan få os ud på skolen og lave booktalks for jeres elever på mellemtrinnet. 

Booktalks sætter spot på læselysten gennem en præsentation af tidens bedste børnelitteratur i forskellige genrer og sværhedsgrader. Booktalks kan bruges til et læseforløb i klassen, være en del af et læsebånd, inspirere til makkerlæsning eller være et oplæg til boganmeldelser. 

Booktalk
 • Din klasse præsenteres for tidens bedste børnelitteratur
 • Din klasse har mulighed for at låne bøgerne på mitCFU
 • Din klasse vil blive motiveret til mere læsning
 • Din klasse vil opleve at der er en bog til alle
 • Din klasse har mulighed for makkerlæsning
 • Din klasse bliver bedre læsere

Målet er at eleverne bliver engagerede litteraturlæsere. Vi kommer ud på din skole og laver Booktalks af ca. 45 minutter pr. klasse til eleverne på 4. – 5. og 6. årgang. Der kan bookes tilhørende bøger og bogkasser på mitCFU.

Er du interesseret, så skynd dig at skrive eller ringe til os.
Majbritt: mchr@ucsyd.dk | 72665932 - Martin: mbap@ucsyd.dk | 72663321
Pris: Kr. 500,- for en klasse. Efterfølgende klasser kr. 250,- pr. klasse. Max 6 klasser på 1 dag

  


 

Undersøgende og deltagende litteraturarbejde

Litteraturarbejdet kan angribes på mange forskellige måder. I vores udlånssamling har vi materialer som lægger op til at arbejde på en mere sansende og aktiv måde, hvor den enkelte elevs forståelse og fortolkning bringes i spil i litteratursamtalen på klassen.

Lyn Litteratur og Sand mellem tæerne

Lynlitteratur er et spil, som lægger op til at styrke elevernes samtale om den litteratur de har læst. Lynlitteratur styrer ved hjælp af div. kort og en fast tidsramme processen omkring litteratursamtalen, hvilket gør, at alle elever bliver aktive deltagere i samtalen med støtte fra de andre elever i gruppen.

Hvis du mangler inspiration til tekster, som I kan læse og arbejde med i klassen, har vi samlet en huskeliste med masser af bud på novellesamlinger fra udlånssamlingen, som kan bruges.

Sand mellem tænderne er et didaktiseret læremiddel som tilbyder en anderledes tilgang til litteraturarbejdet. I Sand mellem tænderne mærker eleverne litteraturen. Med afsæt i en æstetisk tilgang arbejder de aktivt med teksterne, og de bruger sig selv og deres sanser. De skal opleve, indleve sig i og forstå de tekster, de møder og på den måde opleve, at deres oplevelser med tekster har betydning for både analyse og fortolkning.

  


 

Mundtlighed og fortællinger

Der er mange forskellige måder man kan arbejde med mundtlighed i danskfaget. Derfor har vi selvfølgelig også en masse forskellige materialer til at understøtte arbejdet med at styrke elevernes mundtlighed.

Ordet er dit

I kan låne bøgerne Ordet er dit til 1.- 2. kl. eller Ordet er dit til 5. – 6. kl. Der er mange forskellige opgaver og forløb, lige til at gå til, som kommer omkring mange forskellige mundtlige teksttyper.

Du kan også låne Storycubes – fortælleterninger, som er med til at sætte gang i fantasien og fortællingerne hos eleverne.

Vi har også forskellige fortælleværkstedskasser, som kan indgå i værkstedsundervisning og være med til at skabe fortællinger i indskolingen.

Hvis du er interesseret at arbejde med lydfortællinger, har vi en hel række GoLittle lydfortællinger som kan bruges som inspiration til selv at producere lydfortællinger.

Vi har også vores LEGOsæt Ind i fortællingen med LEGO! som kan bruges både til historieskabning og visuel fortolkning af tekster I har læst.

02

Kurser og arrangementer

Kurser til dit fag

Temadage, netværksarrangementer, årsplanlægningsdage, konferencer og inspirationseftermiddage. Viften af tilbud som Center for Undervisningsmidler arrangerer er bred.

Du vil altid kunne finde en oversigt over vores kurser og arrangementer i online-kataloget.

 

Flyt kurset hjem på skolen

En del af kurserne kan med fordel rekvireres til gennemførelse hjemme hos jer selv, hvis I kan samle et tilstrækkeligt deltagerantal. Derved spares medarbejdernes transport og køretid. De kan også tilpasses, så de understøtter lige præcis jeres kompetence- og skoleudviklingsplaner.

Vi står til rådighed som samarbejdspartner for såvel kommuner, skoler, som teams, når det gælder særligt tilrettelagte forløb og skræddersyede temadage, pædagogiske arrangementer, udviklingsprojekter, målrettede kursusforløb m.m. i tæt samarbejde med jer.

Ring eller skriv til:


Se online-kataloget

Se kurser online

Online-kataloget

Oversigt over vores kurser og arrangementer
Pernille Viuff

Kursussekretær

Pernille Viuff

Telefon: 7266 3312
E-mail: psvi@ucsyd.dk
03

Udvalgte læremidler du kan låne på CFU

Herunder finder du nogle særligt udvalgte læremidler fra Udlånssamlingen, som du kan låne på mitCFU ved at anvende dit UNI-login.

Ting der bliver væk

0. til 3. klasse

Ting der bliver væk

Ting kan blive væk, men det kan mennesker også. Jeg fortællerens bedste ven er flyttet til Australien. Ting der bliver væk, er en let filosofisk billedbog, som er meget fint fortalt og lægger op til en lang række spørgsmål. Det er en multimodal bog, hvor den flotte billedside er lige så dominerende som teksten.
Ordet er dit ( 1.-2. klasse )

1. til 2. klasse

Ordet er dit

"Ordet er dit" er et didaktiseret læremiddel, der beskæftiger sig med danskfagets mundtlige tekster. Eleverne opbygger gennem arbejdet med teksterne og aktiviteterne et bredt kendskab til det mundtlige sprog og dets mange muligheder.
Bare lad mig være

5. til 6. klasse

Bare lad mig være

Handler om et af tidens helt store temaer, nemlig angst, Ida har angst, men kan ikke rigtig sætte ord på det. Vi følger hendes indre monolog og tanker omkring det. Ida skriver Haiku digte for at få styr på sine tanker, hvilket giver en ekstra dimension i arbejdet med bogen.
Mester Ester

4. til 6. klasse

Mester Ester

hun gøre? Trykke på Krigsknappen måske?
Ester passer ikke ind i de voksnes stressede hverdag. Hun samler på alt, hvad hun finder og en dag bliver det for meget for Ester.
Tove en lille digter

2. til 4. klasse

Tove en lille digter

Billedbog om Tove Ditlevsens liv og forfatterskab. Om den fattige barndom på Vesterbro og drømmen om at skrive i en tid, hvor der ikke var råd til at sende piger i skole. Fortæller både om mennesket og digteren med smagsprøver på hendes skønne digte.
Hviskeleg

4. til 6. klasse

Hviskeleg

Hviskeleg er er en Graphic novel. Det er en spændende og tankevækkende fortælling med afsæt i en hviskeleg. Det hele er rigtig sjovt - men legen bliver til alvor og et moralsk dilemma, da den stille pige, Anna, vil være med til hviskelegen. Anna hvisker nemlig til Vera: "Min mor slår mig." Hvad stiller man op med sådan en hemmelighed?
Sand mellem tænderne

7. til 9. klasse

Sand mellem tænderne

Sand mellem tænderne er et materiale, som lægger op til en anderledes tilgang til litteraturarbejdet. Lær på en sansende og undersøgende måde at analysere tekster i form af korte noveller, en podcast, en tale eller et billede - alle skabt af unge. Med afsæt i en æstetisk tilgang arbejder eleverne aktivt med teksterne, og de bruger sig selv og deres sanser.
Spot på brugstekster

8. til 10. klasse

Spot på brugstekster

Brugstekster er tekster, der formidler information, som enten påvirker, instruerer eller opfordrer til handling i aktuelle kommunikationssituationer. Eleverne skal undersøge en lang række brugstekster og også selv producere forskellige tekster med både skrevne og multimodale udtryk.
Essayspor

7. til 10. klasse

Essayspor

Essaysamling af nye essays, skrevet direkte til målgruppen i udskolingen. Bogen er udstyret med et særlig essayspor, som består af en grundmodel med faser og øvelser. Efter hvert essay i bogen gives der forslag til at følge et "spor" med arbejdsspørgsmål, der passer godt til det aktuelle essay.
04

Læremidler til din undervisning

Få overblik over de læremidler vi har til din danskundervisning i udlånssamlingen. Vi har opdelt læremidlerne i følgende områder:

Listerne åbner i mitCFU, hvor du kan læse mere om materialet og låne det til din undervisning.

Informationssamlingen og materialefremvisninger

I vores informationssamling har vi mange forskellige undervisningsmaterialer til din undervisning i dansk.

Her er et link til en huskeliste med en stor del af undervisningsmaterialerne samlet, til inspiration til din årsplan i dansk. Husk at I kan reservere materialerne og få den sendt ud på skolen til gennemsyn.

Du kan også aftale en materialefremvisning med en danskkonsulent, som kan fortælle mere om materialerne. Hvis du samler dit fagteam i dansk, kommer vi gerne ud på din skole, og fortæller om materialerne, uden beregning.

 

05

CFU konsulenterne

Martin Bach Poulsen

Martin Bach Poulsen

Pædagogisk konsulent

 

 


 

Majbritt Sommer
Majbritt Sommer

Majbritt Sommer

Pædagogisk konsulent

 

06

Kontakt CFU

CFU's åbningstider

Alle skoledage:

 • Mandag - Torsdag: 8:00-16:00
 • Fredag: 8:00-13:00

Besøg os i informationssamlingen, hvor vi har et eksemplar af næsten alle de boglige læremidler, du kan købe fra forlagene. Hvis du vil, kan du låne et eksemplar med hjem. Du kan også se et eksemplar af mange af de læremider, du kan låne i klassesæt.

  Informationssamlingen er åben alle skoledage og du er meget velkommen til at besøge os i vores åbningstid.

  Du finder os i både Esbjerg og Haderslev på følgende adresser:

  • Degnevej 16, 6705 Esbjerg Ø
  • Lembckesvej 7, 6100 Haderslev

   

  Udlånssamlingen

  Langagervej 5B, Jels
  6630 Rødding

  Få hjælp til dit lån

  Lån læremidler til din undervisning i mitCFU og få dem bragt ud til dig på skolen. I vores udlånssamling har vi mange forskellige typer læremider, som spænder over fysiske læremidler i klassesæt til e-bøger og tv-udsendelser fra CFU Film & TV.

  Vi hjælper dig med alt omkring dit lån af læremidler på CFU: Har du ikke fået leveret, det du har bestilt, eller har du brug for hjælp til at forlænge et lån, så kontakt os. Vi kan også hjælpe, hvis du ønsker at tegne abonnement på CFU Film& TV, hvis du har problemer med dit lån af e-bøger eller streaming af tv-udsendelser.

  07

  Nyhedsbrev

  Du kan tilmelde dig CFUs nyhedsbrev, hvor du kan markere interesseområdet dansk, så får du en nyhedsmail en gang i mellem.