Gå til hovedindhold
 • Uddannelse
 • Efter- og videreuddannelse
 • Forskning
 • Om UC SYD
 • Uddannelser og kurser For dig, der leder efter et kursus, et modul eller en uddannelse på diplom- eller akademiniveau

Ved du, hvad du leder efter, kan du søge direkte i vores database

 • Om UC SYD Hvem er vi? Læs alt om UC SYD her.
 • Job ved UC SYD Find ledige stillinger, og hør hvordan det er at arbejde på UC SYD.
 • Presse Vi giver dig oversigten over alle vores pressehistorier.

CFU

Center for Undervisningsmidler

Dansk

- inspiration til dig og din undervisning

01

I fokus

Drengelitteratur

Det kan være svært at definere litteratur i drenge og pige litteratur, men vi får ofte spørgsmål fra lærere om vi ikke har noget litteratur der ”taler” mere til drengene og som kan være med til at motivere dem mere til deltagelse i læsningen og arbejdet med fællesværker på klassen.

mitCFU-drengelitteratur

Vi har derfor lavet nogle huskelister over litteratur, som har drenge som hovedpersoner eller som har temaer og handlinger, som kan være med til at motivere drengene. De kan bruges som inspiration til jeres kommende værklæsninger.


 

Undersøgende og deltagende litteraturarbejde

Litteraturarbejdet kan angribes på mange forskellige måder. I vores udlånssamling har vi materialer som lægger op til at arbejde på en mere sansende og aktiv måde, hvor den enkelte elevs forståelse og fortolkning bringes i spil i litteratursamtalen på klassen.

Lyn Litteratur og Sand mellem tæerne

Lynlitteratur er et spil, som lægger op til at styrke elevernes samtale om den litteratur de har læst. Lynlitteratur styrer ved hjælp af div. kort og en fast tidsramme processen omkring litteratursamtalen, hvilket gør, at alle elever bliver aktive deltagere i samtalen med støtte fra de andre elever i gruppen.

Hvis du mangler inspiration til tekster, som I kan læse og arbejde med i klassen, har vi samlet en huskeliste med masser af bud på novellesamlinger fra udlånssamlingen, som kan bruges.

Sand mellem tænderne er et didaktiseret læremiddel som tilbyder en anderledes tilgang til litteraturarbejdet. I Sand mellem tænderne mærker eleverne litteraturen. Med afsæt i en æstetisk tilgang arbejder de aktivt med teksterne, og de bruger sig selv og deres sanser. De skal opleve, indleve sig i og forstå de tekster, de møder og på den måde opleve, at deres oplevelser med tekster har betydning for både analyse og fortolkning.


 

Booktalks i din klasse

Booktalks sætter spot på læselysten gennem en præsentation af tidens bedste børnelitteratur i forskellige genrer og sværhedsgrader. Booktalks kan bruges til et læseforløb i klassen, være en del af et læsebånd, inspirere til makkerlæsning eller være et oplæg til boganmeldelser.

Booktalk

Booktalk
 • Din klasse præsenteres for tidens bedste børnelitteratur
 • Din klasse har mulighed for at låne bøgerne på mitCFU
 • Din klasse vil blive motiveret til mere læsning
 • Din klasse vil opleve at der er en bog til alle
 • Din klasse har mulighed for makkerlæsning
 • Din klasse bliver bedre læsere

Målet er at eleverne bliver engagerede litteraturlæsere. Vi kommer ud på din skole og laver Booktalks af ca. 45 minutter pr. klasse til eleverne på 4. – 5. og 6. årgang. Der kan bookes tilhørende bøger og bogkasser på mitCFU.

Der er stadig få ledige muligheder for at få vores booktalks ud til jeres elever, her i foråret, så skynd jer at skrive eller ringe til os.

Pris: Kr. 500,- for en klasse. Efterfølgende klasser kr. 250,- pr. klasse. Max 6 klasser på 1 dag

02

Kurser og arrangementer

Kurser til dit fag

Temadage, netværksarrangementer, årsplanlægningsdage, konferencer og inspirationseftermiddage. Viften af tilbud som Center for Undervisningsmidler arrangerer er bred.

Du vil altid kunne finde en oversigt over vores kurser og arrangementer i online-kataloget.

 

Flyt kurset hjem på skolen

En del af kurserne kan med fordel rekvireres til gennemførelse hjemme hos jer selv, hvis I kan samle et tilstrækkeligt deltagerantal. Derved spares medarbejdernes transport og køretid. De kan også tilpasses, så de understøtter lige præcis jeres kompetence- og skoleudviklingsplaner.

Vi står til rådighed som samarbejdspartner for såvel kommuner, skoler, som teams, når det gælder særligt tilrettelagte forløb og skræddersyede temadage, pædagogiske arrangementer, udviklingsprojekter, målrettede kursusforløb m.m. i tæt samarbejde med jer.

Ring eller skriv til:


Se online-kataloget

Se kurser online

Online-kataloget

Oversigt over vores kurser og arrangementer
Pernille Viuff

Kursussekretær

Pernille Viuff

Telefon: 7266 3312
E-mail: psvi@ucsyd.dk
03

Udvalgte læremidler du kan låne på CFU

Herunder finder du nogle særligt udvalgte læremidler fra Udlånssamlingen, som du kan låne på mitCFU ved at anvende dit UNI-login.

mitCFU-Trylleblik

0. til 5. klasse

Trylleblik

Pigen med trylleblikket er hovedpersonen i Ane Bjørns billedbog "Trylleblik". Billedbogen har to fortællespor. Den overordnede rammefortælling udspiller sig udelukkende i bogens billeder, der fortæller en trist og grå historie om en familie på flugt. Bogens tekst udgør et andet fortællespor. Her indvier pigen i familien os i en hemmelighed, hun har lært af sin bedstemor: Evnen til at se alt det smukke og magiske i verden.
mitCFU-FemRappeRimfortaellinger

0. til 3. klasse

Fem rappe rimfortællinger

Bogen er en samling af 5 af Marianne Iben Hansens bedste billedbøger. Du kan i det vedlagte forløb ´Rim, remser og leg med sproget', som ligger på posten i mitcfu, få Marianne Iben Hansen med som digital gæstelærer i din danskundervisning. Sprog og krop er i centrum i dette forløb, der lader eleverne opleve rim, sproglyde og rytmer gennem leg med ord.
mitCFU-DenKlammeListe

4. til 6. klasse

Den klamme liste

Novellesamlingen kan enten læses i sin fulde længde, eller læreren kan plukke en tekst eller to, fx i forbindelse med et emne om trivsel.
Tweenagelivets dilemmaer og udfordringer kommer under behandling i "Den klamme liste og andre historier. Er jeg for tyk, spiller jeg for meget computer, er jeg sådan én som stjæler eller sådan én som lyver????
mitCFU-TernetNinja2

6. til 8. klasse

Ternet ninja 2

I forsættelsen er Aske og hans ternede ninja taget til Thailand for at få gjort endelig op med Phillip Eberfrø. Det går selvfølgelig ikke stille for sig. Lad dine eleverne dykke dybere ned i Matthesens humoristiske sprog, når de læser e-bogen. Det er lettere at fastholde og reflektere over de sproglige virkemidler, når det er skriftligt.
Brug den til at give de unge bogdroppere en fed læseoplevelse og zoom ind på Anders Matthesens humoristiske virkemidler.
mitCFU-MineAr

7. til 8. klasse

Mine ar

Jesper Wung-Sung skriver historierne bag de ar, som livet har givet jeg-fortælleren på krop og sjæl. Der er dog ret stor lighed mellem forfatteren og jeg-fortælleren, så værket kan betegnes som autofiktivt. I hver fortælling er der interessante refleksioner over begivenheden, som ledte op til hvert ar, og hvad det har lært ham om livet.
mitCFU-TilUngdommen

6. til 10. klasse

Til ungdommen

Med udgangspunkt i interviews og opsøgende forfatterarbejde har Linn Skåber skabt en lille perle, der tager ungdommen alvorligt. Igennem små finurlige tekster, formet som enten digte, taler, essays eller opråb, bliver ungdomslivet beskrevet fra det helt nære - og til det voldsomt store. Her er alt hvad ungdomslivet formes af: Familien, venskabet, kærligheden, troen og tankerne.
De tilhørende smukke illustrationer af Lisa Aisato fortjener lige så stor opmærksomhed som teksterne.
mitCFU-Udstillet

8. til 10. klasse

Udstillet

Har du nogensinde gjort noget, du ville gøre ALT for at ændre?
"Udstillet" er en realistisk Young Adult-roman. Kompositionen skifter mellem fortid og nutid, og bogens kapitler skifter mellem de to jeg-fortællere, Ida og Oliver, som giver forskellige beskrivelser af de samme hændelser. Tematisk lægger romanen op til at forholde sig kritisk og analytisk til iscenesættelse på sociale medier og reflektere over egne grænser.
mitCFU-Kvantespring

8. til 10. klasse

Kvantespring

Her får vi historien om de to søstre Astrid og Cecilie. Cecilie kæmper med at afslutte 3.g, samtidig med at angsten har nedkæmpet hende. Hun er på alle måder dybt afhængig af hendes forældre og søsteren Astrid. Astrid er historiens omdrejningspunkt og jeg-fortæller, og det er fra hendes perspektiv, at fortællingen folder sig ud.
mitCFU-EnToTreNu

8. til 10. klasse

En, to, tre - nu!

Jeppe, der er et stort talent i basketball, møder i 1.g den smukke og mystiske Cecilie og forelsker sig. Midt i deres forelskelse fortæller Cecilie, at hun har kræft. Deres kærlighed overskygges af Cecilies sygdom og kamp for livet. Historien fortælles af Jeppe, der hjælpeløst ser, at hans kæreste dør, mens han må videre i sit liv.
04

Læremidler til din undervisning

Få overblik over de læremidler vi har til din danskundervisning i udlånssamlingen. Vi har opdelt læremidlerne i følgende områder:

Listerne åbner i mitCFU, hvor du kan læse mere om materialet og låne det til din undervisning.

Informationssamlingen og materialefremvisninger

I vores informationssamling har vi mange forskellige undervisningsmaterialer til din undervisning i dansk.

Her er et link til en huskeliste med en stor del af undervisningsmaterialerne samlet, til inspiration til din årsplan i dansk. Husk at I kan reservere materialerne og få den sendt ud på skolen til gennemsyn.

Du kan også aftale en materialefremvisning med en danskkonsulent, som kan fortælle mere om materialerne. Hvis du samler dit fagteam i dansk, kommer vi gerne ud på din skole, og fortæller om materialerne, uden beregning.

 

05

CFU konsulenterne

Martin Bach Poulsen

Martin Bach Poulsen

Pædagogisk konsulent

 

 


 

Majbritt Sommer
Majbritt Sommer

Majbritt Sommer

Pædagogisk konsulent

 

06

Kontakt CFU

CFU's åbningstider

Alle skoledage:

 • Mandag - Torsdag: 8:00-16:00
 • Fredag: 8:00-13:00

Besøg os i informationssamlingen, hvor vi har et eksemplar af næsten alle de boglige læremidler, du kan købe fra forlagene. Hvis du vil, kan du låne et eksemplar med hjem. Du kan også se et eksemplar af mange af de læremider, du kan låne i klassesæt.

Informationssamlingen er åben alle skoledage og du er meget velkommen til at besøge os i vores åbningstid.

Du finder os i både Esbjerg og Haderslev på følgende adresser:

 • Degnevej 16, 6705 Esbjerg Ø
 • Lembckesvej 7, 6100 Haderslev

 

Udlånssamlingen

Langagervej 5B, Jels
6630 Rødding

Få hjælp til dit lån

Lån læremidler til din undervisning i mitCFU og få dem bragt ud til dig på skolen. I vores udlånssamling har vi mange forskellige typer læremider, som spænder over fysiske læremidler i klassesæt til e-bøger og tv-udsendelser fra CFU Film & TV.

Vi hjælper dig med alt omkring dit lån af læremidler på CFU: Har du ikke fået leveret, det du har bestilt, eller har du brug for hjælp til at forlænge et lån, så kontakt os. Vi kan også hjælpe, hvis du ønsker at tegne abonnement på CFU Film& TV, hvis du har problemer med dit lån af e-bøger eller streaming af tv-udsendelser.

07

Nyhedsbrev

Du kan tilmelde dig CFUs nyhedsbrev, hvor du kan markere interesseområdet dansk, så får du en nyhedsmail en gang i mellem.