Gå til hovedindhold
 • Uddannelse
 • Efter- og videreuddannelse
 • Forskning

CFU

Center for Undervisningsmidler

Dansk

- inspiration til dig og din undervisning
01

I fokus

Drama på CFU

Drama er blevet en obligatorisk del af opgivelserne til 9. kl. afgangsprøve, og på CFU kan du nu få hjælp til at indarbejde drama i din undervisning. 

På mitcfu.dk har vi fået en materialekasse med manuskripter til serien ”Skam”. Kassen indeholder bøger med manuskripter til de 2 første sæsoner. Det giver eleverne mulighed for at arbejde med at læse manuskripterne se afsnit af serien, som kan streames på mitcfu. Bøgerne er både på dansk og norsk, så der er mulighed for at arbejde med nabosprog. 

"Skam" og "Mens vi lever"

Der er også mulighed for at arbejde med film og manuskript til den danske film ”Mens vi lever”. Filmen kan streames fra mitcfu.dk, hvor der også ligger kapitelmærkninger til filmen. ”Mens vi lever” er oplagt til at indgå i forskellige temaer og fordybelsesområder og manuskriptet ligger frit tilgængeligt på sikkertrafik.dk. Der linkes til hjemmesiden fra posten på mitcfu.dk.


 

Arbejd med tv-serien på mellemtrinnet

På mitCFU kan du streame tv-serien "Klassen", som er produceret af DR Ultra for børn. I arbejdet med udsendelserne har I mulighed for at tage fat i aktuelle problemstillinger, som børn oplever dem, og samtidig arbejde med tv-serien som genre.

På mitCFU finder du alle afsnit, hvor der til udvalgte afsnit er lavet ideer til arbejdet med udsendelserne. Se fx afsnittet Mobbet på youtube” eller “Den falske profil”.

Til udlånssamlingen har vi indkøbt Anne- Marie Donslunds roman “Drømmeklassen”, som hun har skrevet med inspiration fra tv-serien “Klassen”.

Drømmeklassen

I romanen møder vi Sif, en stille pige i klassen, der ser, at "det sorte squad" mobber en anden pige fra deres klasse. Hun vil rigtig gerne handle på det, men tør alligevel ikke helt at sætte sig op imod mobberne.

Selvom mobbeofferet skifter skole, beslutter Sif sig for at alliere sig med Bertram fra klassen, alligevel ender hun med at blive mobbeoffer selv.

Bertram har en Youtube-kanal, hvor han af og til sender liveshows, og et af disse liveshows udvikler sig uheldigt.

 


 

Nye multimodale værker i udlånssamlingen

Har du set, at vi har indkøbt nye multimodale værker? 

Multimodale værker

Mellemtrin

 • Hundeliv: Der er masser af gang i Arnolds hund King Kong. Det synes mor og far er sjovt. Der er også fuld fart på Arnold, men det kan ingen lide, ikke engang mor og far. Gid man var en hund, tænker Arnold.
 • Den kække panda: Rasmus skal flytte. Det har han ikke lyst til. Hans alter ego, Den Kække Panda, gør alle mulige krumspring for at blive, hvor familien bor. Der er katteskeletter det nye sted, og han kan ikke undvære polles pizza. Men så kommer en levende kat ham i møde.
 • Mogens og Mahdi forever: Tegneserie. De er de vildeste gamere, youtubere, death metal-musikere og hiphoppere. I hvert fald når Mogens' mor ikke er med.

Udskoling

 • Fuglemanden: Tegneserie - graphic novel. Barbara har et normalt ungdomsliv med venner, byture og en spirende forelskelse. Langsomt blander tanker og stemmer sig i Barbaras egne, uden at andre kan høre dem. Så kommer fuglene, og Fuglemanden. 
 • Hader, hader ikke: Novelle. Kim har skrevet stil i skolen om hvad han hader og det udløser konflikt i familien, men hvad er det egentlig han hader? 
 • Den uægte: Tegneserie - graphic novel. Tempofyldt grafisk roman om løb, store ambitioner, kærlighed og bedrag.

 


 

Kim Fupz Aakeson: Sæt fokus på multimodale tekster i dansk med de yngste

Kim Fupz Aakeson bøger

De korte film med “Vitello” af Kim Fupz Aakeson er helt oplagt at bruge med de  yngste elever i dansk, når de skal undersøge multimodale tekster. 

12 film kan streames fra mitCFU, og til hver film er der udarbejdet et kapitelsæt med forslag til arbejdsopgaver og fokuspunkter. 

Læs artiklen: Kim Fupz Aakeson: Sæt fokus på multimodale tekster i dansk med de yngste.


 

Hunden Ib - tv-udsendelser til de yngste

”Hunden Ib” er en række små tv-udsendelser af en varighed på ca. 4 minutter, som kan streames i klassen. Til hver udsendelse er udarbejdet kapitelsæt bestående af små opgaver, hvor eleverne både skal arbejde med filmtekniske virkemidler, men også med fortolkning, udvikling af ord- og begrebsforståelse samt skriveopgaver og andre små produktioner. Arbejdet med tv-udsendelserne giver mulighed for at starte det begyndende arbejde med multimodale tekster i dansk i indskolingen. 

Hunden Ib - tv-udsendelser til de yngste i mitCFU

02

Kurser og arrangementer

Kurser til dit fag

Temadage, netværksarrangementer, årsplanlægningsdage, konferencer og inspirationseftermiddage. Viften af tilbud som Center for Undervisningsmidler arrangerer er bred.

Du vil altid kunne finde en oversigt over vores kurser og arrangementer i online-kataloget.

 

Flyt kurset hjem på skolen

En del af kurserne kan med fordel rekvireres til gennemførelse hjemme hos jer selv, hvis I kan samle et tilstrækkeligt deltagerantal. Derved spares medarbejdernes transport og køretid. De kan også tilpasses, så de understøtter lige præcis jeres kompetence- og skoleudviklingsplaner.

Vi står til rådighed som samarbejdspartner for såvel kommuner, skoler, som teams, når det gælder særligt tilrettelagte forløb og skræddersyede temadage, pædagogiske arrangementer, udviklingsprojekter, målrettede kursusforløb m.m. i tæt samarbejde med jer.

Ring eller skriv til:


03

Udvalgte læremidler du kan låne på CFU

Her finder du lister over nye læremidler til dansk. Bemærk, at både nye og reviderede poster automatisk bliver tilføjet listen.

Jeg er Albert Storm

(7. til 10. klasse + GU)

Jeg er Albert Storm

Roman om en dreng, der forsvinder på en ø sammen med en skygge og et helt hus og også lidt om at fortælle historier.
Delebørn

(Mellemtrin)

Delebørn - et sammensat materialesæt

Hos CFU kan du låne romanen “Dyr med pels - og uden” af Hanne Kvist, som tager problemstillingerne op om det at være delebarn. Og du kan streame tv-udsendelser med samme tematik.

Cykelmyggen og minibillen

(Indskoling)

Film og rim i indskolingen

Arbejd med spillefilmen “Cykelmyggen Egon og minibillen”, billedbøger og rim i dansk med de yngste elever.

YouTube - udskoling

(Udskoling)

YouTube - udskoling

Dette er et sammensat materialesæt, som kan lånes samlet eller som enkelttitler. Iscenesættelse er et didaktisk læremiddel som arbejder mere overordnet med det at iscenesætte sig selv. Der er to indgangsvinkler til det at være youtuber repræsenteret ved Kristine Sloth og Rasmus Brohave.

YouTube - mellemtrin

(Mellemtrin)

YouTube - mellemtrin

Youtube - mellemtrin er et sammensat materiale bestående af to bøger, som kan lånes enkeltvis ellers sammen afhængigt af hvordan du vil arbejde med emnet youtube.
Det består af Selfie Simon, som er en skønlitterær bog om det at ville være youtubestjerne og hvor langt man skal gå.

Frode - og alle de andre rødder

(0. til 3. klasse)

Frode - og alle de andre rødder

Filmen "Frode - og alle de andre rødder" er en af Ole Lund Kirkegaards klassikere. Det er oplagt at inddrage denne film i arbejdet med Ole Lund Kirkegaards forfatterskab.

Otto og Lea - Sommer på Månevej

(0. til 2. klasse)

Otto og Lea - læsekasse til de yngste

Otto og Lea er et sammensat materiale, som består af de 5 bøger i serien på forskellige niveauer. Den første bog Vi bor på Månevej har et lix på 5. De andre bøger i serien hedder Otto og Lea (lix 8), Sommer på Månevej (lix 9), Vinter på månevej (lix 13).

04

Læremidler til din undervisning

Få overblik over de læremidler vi har til din danskundervisning i udlånssamlingen.

Læremidler til tosprogede

Denne huskeseddel indeholder titler, som kan bruges i faglig læsning i dansk og andre fag:

Spillene fremmer og styrker den kommunikative del af undervisningen med tosprogede:

Billedfortællinger er et godt visuelt læremiddel til at arbejde med fortælling og mundtlighed i tosprogsundervisningen. Der kan arbejdes med ordforråd og begreber, samt sammenhængende historiefortælling:

Læremidler som kan bruges til læseindlæring, læseforståelse og læsetræning. Titlerne er udvalgt så de er forholdsvis letlæselige:

Læremidler som har særligt fokus på arbejdet med læseforståelse i undervisningen af tosprogede.:

Læremidler som kan bruges til arbejdet med forståelsen af det danske sprogs grammatiske opbygning. Ordklasser, sætningsopbygning, grammatiske regler mm.:

Inspiration til danskundervisningen

Vi har samlet en række emner, du kan bruge som inspiration til din danskundervisning.

Bliv inspireret her!

Tove Ditlevsen bøger

 

05

CFU konsulenterne

Vakant

Pædagogisk konsulent

 • Dansk
 • Telefon: +45 7266 5932
 • E-mail: 

 


 

Martin Bach Poulsen

Martin Bach Poulsen

Pædagogisk konsulent

06

Kontakt CFU

CFU's åbningstider

Alle skoledage:

 • Mandag - Torsdag: 8:00-16:00
 • Fredag: 8:00-13:00

Besøg os i informationssamlingen, hvor vi har et eksemplar af næsten alle de boglige læremidler, du kan købe fra forlagene. Hvis du vil, kan du låne et eksemplar med hjem. Du kan også se et eksemplar af mange af de læremider, du kan låne i klassesæt.

  Informationssamlingen er åben alle skoledage og du er meget velkommen til at besøge os i vores åbningstid.

  Du finder os i både Esbjerg og Haderslev på følgende adresser:

  • Degnevej 16, 6705 Esbjerg Ø
  • Lembckesvej 7, 6100 Haderslev

   

  Udlånssamlingen

  Langagervej 5B, Jels
  6630 Rødding

  Få hjælp til dit lån

  Lån læremidler til din undervisning i mitCFU og få dem bragt ud til dig på skolen. I vores udlånssamling har vi mange forskellige typer læremider, som spænder over fysiske læremidler i klassesæt til e-bøger og tv-udsendelser fra CFU Film & TV.

  Vi hjælper dig med alt omkring dit lån af læremidler på CFU: Har du ikke fået leveret, det du har bestilt, eller har du brug for hjælp til at forlænge et lån, så kontakt os. Vi kan også hjælpe, hvis du ønsker at tegne abonnement på CFU Film& TV, hvis du har problemer med dit lån af e-bøger eller streaming af tv-udsendelser.

  07

  Nyhedsbrev

  Du kan tilmelde dig CFUs nyhedsbrev, hvor du kan markere interesseområdet dansk, så får du en nyhedsmail en gang i mellem.