Gå til hovedindhold
 • Uddannelse
 • Efter- og videreuddannelse
 • Forskning
 • Om UC SYD
 • Uddannelser og kurser For dig, der leder efter et kursus, et modul eller en uddannelse på diplom-, akademi- eller masterniveau
 • Skræddersyede forløb For kommuner og organisationer, der ønsker skræddersyede videreuddannelsesforløb til medarbejdere og ledere

Ved du, hvad du leder efter, kan du søge direkte i vores database

 • Om UC SYD Hvem er vi? Læs alt om UC SYD her.
 • Find os Adresser og kontaktoplysninger - du finder det hele her.
 • Job ved UC SYD Find ledige stillinger, og hør hvordan det er at arbejde på UC SYD.
 • Presse Vi giver dig oversigten over alle vores pressehistorier.

CFU

Center for Undervisningsmidler

Dansk

- inspiration til dig og din undervisning

01

I fokus

Onlineundervisning

CFU Onlineundervisning - ideer til forskellige fag
CFU Onlineundervisning - ideer til forskellige fag

Når du skal undervise dine elever, som sidder derhjemme, er det oplagt at benytte CFUs digitale læremidler. Book dem på mitCFU og giv dermed eleverne adgang til de digitale læremidler hjemmefra.

CFUs pædagogiske konsulenter har samlet en stribe ideer til forskellige fag på siden ucsyd.dk/cfu/onlineundervisning.

Vi er glade for at kunne præsentere siden og håber, at du får gavn af den.


 

Øveprøver 2021

Husk I har mulighed for afvikling af øveprøver i januar eller marts 2021

Der afholdes øveprøver i uge 2 og 3 og ekstraordinært pga. den nuværende situation gentages øveprøverne i uge 11 og 12.


 

Materialesæt i alle retninger

Vi har lavet en række nye materialesæt, som består af gamle materialer fra udlånssamlingen, som trængte til lidt nyt liv og opmærksomhed. De er derfor blevet samlet i kasser både virtuelt og fysisk.

Ford tv-reklame
Ford tv-reklame (mitCFU)

Du kan spille Ordspil med de yngste eller samle en række Palle-bøger til frilæsning.

Du kan også læse H.C Andersen som frilæsning og arbejde med genren kunsteventyr eller kaste dig over Helle Helles forunderlige sprog og særlige skrivestil.

Et materialesæt med nye materialer, er en række tv-reklamer fra i år, som vi har samlet i et virtuelt materialesæt.

De kan bruges til analyse af levende reklamer i udskolingen, samt til opgivelser eller prøvetekst til afgangsprøven.

Som du kan se, er mulighederne mange, og du kan finde en samlet liste over materialesæt under punktet Læremidler til din undervisning.


 

Noveller og digte fra CFUs samling

Noveller og digte er en fast del af undervisningen i udskolingen og som opgivelser til afgangsprøven under forskellige fordybelsesområder.

I vores udlånssamling har vi lige købt tre nye novellesamlinger, StiklingerLad os rejse osMindre end en kilometer væk samt digtantologien Lyrikspor  - 30 digte og 6 fordybelsesområder i dansk.

CFU-Novellesamlinger
Nye Novellesamlinger i mitCFU

Det giver anledning til at kigge lidt på nogle af de andre novelle- og digtsamlinger, som det også er muligt at låne i mitcfu.dk. De kan alle lånes som e-bøger, som vi har ubegrænset antal af. Det har den fordel at de kan bookes flere gange, i det antal du skal bruge, og præcis når du skal bruge dem.

Der bor en ung pige i mig, som ikke vil dø er en samling af Tove Ditlevsen digte med fokus på især kvindens rolle og lod i livet som mor og kunstner.

En sær musik er Mette Vedsøs små filosofiske rim og digte om hverdagslivet. Det er samling, som passer til flere forskellige målgrupper, da der er variation i digtene sprogligt og begrebsmæssigt.

Panik er en række noveller for unge af Daniel Zimakoff. De kredser om usikkerhed, manglende selvtillid, gruppepres og det svære ved at turde være den man er, og stå ved det overfor vennerne.

Skam er en novelleantologi af en række af kendte danske ungdomsforfattere. Det er en antologi, som afsøger fænomenet skam. Hvad er det, der vækker skammen og hvordan opleves den? ? 


 

Cecil bødker
Cecil bødker (CC-BY-SA by Audioboss)

Cecil Bødker

Cecil Bødker, som døde tidligere på året, var en af de store danske børne- og ungdomsbogsforfattere. Hun debuterede i 1967, sammen med Ole Lund Kirkegaard, Flemming Quist Møller, Benny Andersen og Halfdan Rasmussen, og var med til at ændre børne- og ungdomslitteraturen i Danmark og inspirere mange senere forfattere i den genre.

Vi vil i den anledning fremhæve, de af hendes værker, vi har i vores samling. Der er en materialekasse, Cecil Bødker – fortællinger og noveller, som indeholder bøgerne Tavs, Tørkesommer og Øjet. Den vil være oplagt til forfatterskabslæsning og som eksempler på den litterære periode modernismen.

På mellemtrinnet er det oplagt at arbejde med bogen Hungerbarnet og filmen Ulvepigen Tinke som jo er nogle af hendes mest læste bøger i skolesammenhæng.

I et tværfagligt samarbejde med kristendom kan du læse bøgerne om Marias barn og arbejde med forskellige vinkler på bogen i de to fag.


 

Kursus, bøger og film med Vitello

Vitello
Vitello

Vitello er en af Kim Fupz Aakesons mest populære figurer og meget brugt i skolen. Vi har på CFU et bredt udvalg af bøger, tv-udsendelser og filmen om Vitello.

02

Kurser og arrangementer

Kurser til dit fag

Temadage, netværksarrangementer, årsplanlægningsdage, konferencer og inspirationseftermiddage. Viften af tilbud som Center for Undervisningsmidler arrangerer er bred.

Du vil altid kunne finde en oversigt over vores kurser og arrangementer i online-kataloget.

 

Flyt kurset hjem på skolen

En del af kurserne kan med fordel rekvireres til gennemførelse hjemme hos jer selv, hvis I kan samle et tilstrækkeligt deltagerantal. Derved spares medarbejdernes transport og køretid. De kan også tilpasses, så de understøtter lige præcis jeres kompetence- og skoleudviklingsplaner.

Vi står til rådighed som samarbejdspartner for såvel kommuner, skoler, som teams, når det gælder særligt tilrettelagte forløb og skræddersyede temadage, pædagogiske arrangementer, udviklingsprojekter, målrettede kursusforløb m.m. i tæt samarbejde med jer.

Ring eller skriv til:


Se online-kataloget

Se kurser online

Online-kataloget

Oversigt over vores kurser og arrangementer
Pernille Viuff

Kursussekretær

Pernille Viuff

Telefon: 7266 3312
E-mail: psvi@ucsyd.dk
03

Udvalgte læremidler du kan låne på CFU

Herunder finder du nogle særligt udvalgte læremidler fra Udlånssamlingen, som du kan låne på mitCFU ved at anvende dit UNI-login.

Når hjertet er en elpisker

8. til 10. klasse. Ungdomsuddannelser

Når hjertet er en elpisker

Pi går i 1.g. og føler sig angst og presset. En dag falder hun pludselig besvimet om i klassen og hendes forældre og venner viser omsorg og kærlighed for hende, men Pi har svært ved at mærke noget som helst.
Ternet ninja som e-bog

6. til 9. klasse.

Ternet ninja som e-bog

Aske har det lidt svært. Han er forfulgt af klassens bølle, Glenn, og hemmeligt forelsket i Jessica og har brug for lidt held. Det kan en ganske særlig fødselsdagsgave fra onkel Stewart måske gøre noget ved.
Ternet ninja som film

5. til 8. klasse.

Ternet ninja som film

Teenageren Aske får en Ninja-dukke, som både er ternet og levende. Dukken har brug for Askes hjælp i en mordsag, og Aske har brug for Ninjaens hjælp til at klare teenagelivet - det går ikke stille for sig!
Sprogheksen

0. til 3. klasse.

Sprogheksen

Billedbog. Sprogheksen har forhekset farfar, så han bytter om på ordene. Nu må farfar, Anna og hendes storebror Anton ud og finde Sprogheksen, så farfar kan komme til at tale normalt igen.
Kaptajnen og Bolsjeprinsessen

3. til 4. klasse.

Kaptajnen og Bolsjeprinsessen

To historier, hvor klassekammeraterne Isak og Ena, fra hver deres perspektiv, fortæller om deres oplevelse af hverdagen i klassen.
Busters verden

0. til 4. klasse.

Busters verden

Om Busters helt egen verden i 1950'ernes Brønshøj, hvor magi og livsmod er konstant til stede i dagligdagens trummerum.
En hel almindelig familie

7. til 10. klasse. Ungdomsuddannelser.

En hel almindelig familie

Thomas, Helle, Emma og Caroline er en helt almindelig familie. Men da familiefaren Thomas fortæller, at han er transkønnet, vender det op og ned på alting. Familien kæmper for at holde fast i alt det, de havde sammen, mens de samtidigt må acceptere, at alting nu bliver anderledes.
Ønskekuglen

3. til 5. klasse.

Ønskekuglen

Ønskekuglen er en tegneserieroman om Vera, der skriver alle sine ønsker på en ønskeseddel: At mor og far finder sammen igen, nye venner på den nye skole og naturligvis en hund der hedder Bob. Da hendes lærer ser sedlen, krøller Vera den sammen, og den bliver til en ønskekugle hun har liggende i lommen.
En dygtig havfrue - Sanne Munk Jensen læser op

7. til 10. klasse. Ungdomsuddannelser.

En dygtig havfrue - Sanne Munk Jensen læser op

Dogme-agtig oplæsning af forfatter, Sanne Munk Jensen. Videosekvensen er optaget på mobilen i forfatterens eget hjem. Sanne Munk Jensen introducerer titlen, giver et resume og læser et kort uddrag op.
Petruskas Weingartens halve hjerte

3. til 5. klasse.

Petruskas Weingartens halve hjerte

Søstrende Lisa og Sandra finder en gravsten ned i mosen. På gravstenen står navnet Petruska Weingarten. Hvem mon hun var, og hvorfor ligger hendes gravsten i mosen? Den gåde prøver de to piger at løse.
04

Læremidler til din undervisning

Få overblik over de læremidler vi har til din danskundervisning i udlånssamlingen. Vi har opdelt læremidlerne i følgende områder:

Listerne åbner i mitCFU, hvor du kan læse mere om materialet og låne det til din undervisning.

Informationssamlingen og materialefremvisninger

I vores informationssamling har vi mange forskellige undervisningsmaterialer til din undervisning i dansk.

Her er et link til en huskeliste med en stor del af undervisningsmaterialerne samlet, til inspiration til din årsplan i dansk. Husk at I kan reservere materialerne og få den sendt ud på skolen til gennemsyn.

Du kan også aftale en materialefremvisning med en danskkonsulent, som kan fortælle mere om materialerne. Hvis du samler dit fagteam i dansk, kommer vi gerne ud på din skole, og fortæller om materialerne, uden beregning.

 

05

CFU konsulenterne

Martin Bach Poulsen

Martin Bach Poulsen

Pædagogisk konsulent

 

 


 

Majbritt Sommer
Majbritt Sommer

Majbritt Sommer

Pædagogisk konsulent

 

06

Kontakt CFU

CFU's åbningstider

Alle skoledage:

 • Mandag - Torsdag: 8:00-16:00
 • Fredag: 8:00-13:00

Besøg os i informationssamlingen, hvor vi har et eksemplar af næsten alle de boglige læremidler, du kan købe fra forlagene. Hvis du vil, kan du låne et eksemplar med hjem. Du kan også se et eksemplar af mange af de læremider, du kan låne i klassesæt.

  Informationssamlingen er åben alle skoledage og du er meget velkommen til at besøge os i vores åbningstid.

  Du finder os i både Esbjerg og Haderslev på følgende adresser:

  • Degnevej 16, 6705 Esbjerg Ø
  • Lembckesvej 7, 6100 Haderslev

   

  Udlånssamlingen

  Langagervej 5B, Jels
  6630 Rødding

  Få hjælp til dit lån

  Lån læremidler til din undervisning i mitCFU og få dem bragt ud til dig på skolen. I vores udlånssamling har vi mange forskellige typer læremider, som spænder over fysiske læremidler i klassesæt til e-bøger og tv-udsendelser fra CFU Film & TV.

  Vi hjælper dig med alt omkring dit lån af læremidler på CFU: Har du ikke fået leveret, det du har bestilt, eller har du brug for hjælp til at forlænge et lån, så kontakt os. Vi kan også hjælpe, hvis du ønsker at tegne abonnement på CFU Film& TV, hvis du har problemer med dit lån af e-bøger eller streaming af tv-udsendelser.

  07

  Nyhedsbrev

  Du kan tilmelde dig CFUs nyhedsbrev, hvor du kan markere interesseområdet dansk, så får du en nyhedsmail en gang i mellem.