Gå til hovedindhold

CFU

Center for Undervisningsmidler

Dansk

- inspiration til dig og din undervisning
01

I fokus

Kim Fupz Aakeson: Sæt fokus på multimodale tekster i dansk med de yngste

Kim Fupz Aakeson bøger

De korte film med “Vitello” af Kim Fupz Aakeson er helt oplagt at bruge med de  yngste elever i dansk, når de skal undersøge multimodale tekster. 
12 film kan streames fra mitCFU, og til hver film er der udarbejdet et kapitelsæt med forslag til arbejdsopgaver og fokuspunkter. 

Læs artiklen: Kim Fupz Aakeson: Sæt fokus på multimodale tekster i dansk med de yngste.

 


 

Til minde om Benny Andersen

Snøvsen Filmplakat

En folkekær forfatter er død – en af kanonerne på Folkeskolens kanonliste. Vil du arbejde med Benny Andersens forfatterskab, kan du låne både film og bøger af og om ham hos CFU. Bliv inspireret af denne liste:

Bøger og film om og af Benny Andersen.

 


 

Tove Ditlevsen - en af kanonerne

Tove Ditlevsen bøger

Vidste du, at vi i udlånssamlingen har Tove Ditlevsens første ungdomsroman fra  1959 “Annelise - tretten år”? Læs romanen som led i forfatterskabslæsning af Tove Ditlevsen eller som kanonforfatter. 

Få inspiration til hvad du også kan låne i artiklen "Tove Ditlevsen - en af kanonerne".

 


 

Hunden Ib - tv-udsendelser til de yngste

”Hunden Ib” er en række små tv-udsendelser af en varighed på ca. 4 minutter, som kan streames i klassen. Til hver udsendelse er udarbejdet kapitelsæt bestående af små opgaver, hvor eleverne både skal arbejde med filmtekniske virkemidler, men også med fortolkning, udvikling af ord- og begrebsforståelse samt skriveopgaver og andre små produktioner. Arbejdet med tv-udsendelserne giver mulighed for at starte det begyndende arbejde med multimodale tekster i dansk i indskolingen. 

Hunden Ib - tv-udsendelser til de yngste i mitCFU

 


 

Nord

“Nord” er Camilla Hübbe og Rasmus Meislers nye grafiske roman. De har tidligere samarbejdet om bogen “Tavs”, som er benyttet på mange skoler gennem årene.

Nord - Camilla Hübbe

I “Nord” vækkes den nordiske mytologi til live, da pigen, Nord, rejser ud for at finde sin mor, som er forsvundet.

Undervejs møder hun bl.a. egerndrengen Ratatosk, de tre skæbnegudinder Urd, Skuld og Verdante og det hårrejsende uhyre Nidhug, der gnaver i Livstræets rødder dybt i Nifelheim. Langsomt går det op for Nord, at et nyt Ragnarok er under opsejling.

Bogen er udgivet på alle de nordiske sprog, og der er lavet et gratis undervisningsforløb på Gyldendals nye portal danskidybden.gyldendal.dk. Undervisningsforløbet kan bruges både til papirudgaven og den digitale udgave. På dansk i dybden kan desuden tilgås tre gratis kapitler af den digitale udgave, som supplerer arbejdet med papirbogen. Læseren inviteres ind i et intermedialt univers, hvor historien fortælles i brudstykker. Eleven møder forskellige personer og kan navigere rundt. Det er en helt særlig oplevelse med lyde og flotte illustrationer. 

Lån papirudgaven som klassesæt i mitCFU

 


 

Børnebøger med fortællinger om mindretallet

Børnebøger med fortællinger om mindretallet

Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig og Dansk Skoleforening for Sydslesvig har udgivet tre børnebøger, der er blevet til i forbindelse med et forfatterkursus på Jaruplund Højskole, der var arrangeret af Dansk Forfatterforening i samarbejde med det danske mindretals foreninger.

Bøgerne bidrager hver for sig og samlet med vigtige fortællinger om Sydslesvig og det danske mindretal i Sydslesvig, og der er ikke tidligere udgivet noget tilsvarende.

Læs mere om bøgerne  |  Lån bøgerne som klassesæt i mitCFU

02

Kurser og arrangementer

Kurser til dit fag

Temadage, netværksarrangementer, årsplanlægningsdage, konferencer og inspirationseftermiddage. Viften på tilbud som Center for Undervisningsmidler arrangerer er bred.

Du vil altid kunne finde en oversigt over vores kurser og arrangementer i online-kataloget.

 

CFU Flyt kurset hjem på skolen

En del af kurserne kan med fordel rekvireres til gennemførelse hjemme hos jer selv, hvis I kan samle et tilstrækkeligt deltagerantal. Derved spares medarbejdernes transport og køretid. De kan også tilpasses, så de understøtter lige præcis jeres kompetence- og skoleudviklingsplaner.

Vi står til rådighed som samarbejdspartner for såvel kommuner, skoler, som teams, når det gælder særligt tilrettelagte forløb og skræddersyede temadage, pædagogiske arrangementer, udviklingsprojekter, målrettede kursusforløb m.m. i tæt samarbejde med jer. Ring eller skriv til Souschef Tina Kolding.

03

Udvalgte læremidler du kan låne på CFU

Her finder du lister over nye læremidler til dansk. Bemærk, at både nye og reviderede poster automatisk bliver tilføjet listen.

Delebørn

(Mellemtrin)

Delebørn - et sammensat materialesæt

Hos CFU kan du låne romanen “Dyr med pels - og uden” af Hanne Kvist, som tager problemstillingerne op om det at være delebarn. Og du kan streame tv-udsendelser med samme tematik.

Cykelmyggen og minibillen

(Indskoling)

Film og rim i indskolingen

Arbejd med spillefilmen “Cykelmyggen Egon og minibillen”, billedbøger og rim i dansk med de yngste elever.

Hævnen

(8. til 10. klasse)

Hævnen - spillefilm

Hævnen er Susanne Biers Oscar vinder fra 2011. Hævnen er en film, som lægger op til diskussion, da der er flere scener som man kan diskutere med eleverne. Filmen kan bruges både i dansk og religion. Der kan arbejdes med temaer som hævn, tilgivelse, venskab, familie og sammenhold.

Skaterland - Seb aka: Scooterboy

(4. til 6. klasse)

Skaterland (e-bog)

I arbejdet med "Skaterland" fokuseres mest på udvikling af kompetencer inden for læsning og fortolkning i danskfaget.

YouTube - udskoling

(Udskoling)

YouTube - udskoling

Dette er et sammensat materialesæt, som kan lånes samlet eller som enkelttitler. Iscenesættelse er et didaktisk læremiddel som arbejder mere overordnet med det at iscenesætte sig selv. Der er to indgangsvinkler til det at være youtuber repræsenteret ved Kristine Sloth og Rasmus Brohave.

YouTube - mellemtrin

(Mellemtrin)

YouTube - mellemtrin

Youtube - mellemtrin er et sammensat materiale bestående af to bøger, som kan lånes enkeltvis ellers sammen afhængigt af hvordan du vil arbejde med emnet youtube.
Det består af Selfie Simon, som er en skønlitterær bog om det at ville være youtubestjerne og hvor langt man skal gå.

Frode - og alle de andre rødder

(0. til 3. klasse)

Frode - og alle de andre rødder

Filmen "Frode - og alle de andre rødder" er en af Ole Lund Kirkegaards klassikere. Det er oplagt at inddrage denne film i arbejdet med Ole Lund Kirkegaards forfatterskab.

Otto og Lea - Sommer på Månevej

(0. til 2. klasse)

Otto og Lea - læsekasse til de yngste

Otto og Lea er et sammensat materiale, som består af de 5 bøger i serien på forskellige niveauer. Den første bog Vi bor på Månevej har et lix på 5. De andre bøger i serien hedder Otto og Lea (lix 8), Sommer på Månevej (lix 9), Vinter på månevej (lix 13).

På Bornholm må man græde overalt

(7. til 10. klasse)

På Bornholm må man græde over alt (e-bog og papirbog)

"På Bornholm må man græde overalt" er en intens og fortættet kortroman om en ung pige i sorg.
Kortromanen er lille og stille, ligesom hovedpersonen, Maria.

04

Læremidler til din undervisning

Få overblik over de læremidler vi har til din danskundervisning i udlånssamlingen.

Læremidler til tosprogede

Denne huskeseddel indeholder titler, som kan bruges i faglig læsning i dansk og andre fag:

Spillene fremmer og styrker den kommunikative del af undervisningen med tosprogede:

Billedfortællinger er et godt visuelt læremiddel til at arbejde med fortælling og mundtlighed i tosprogsundervisningen. Der kan arbejdes med ordforråd og begreber, samt sammenhængende historiefortælling:

Læremidler som kan bruges til læseindlæring, læseforståelse og læsetræning. Titlerne er udvalgt så de er forholdsvis letlæselige:

Læremidler som har særligt fokus på arbejdet med læseforståelse i undervisningen af tosprogede.:

Læremidler som kan bruges til arbejdet med forståelsen af det danske sprogs grammatiske opbygning. Ordklasser, sætningsopbygning, grammatiske regler mm.:

05

CFU konsulenterne

Karina Kiær - CFU

Karina Kiær

Pædagogisk konsulent

 


 

Martin Bach Poulsen

Martin Bach Poulsen

Pædagogisk konsulent

06

Kontakt CFU

CFU's åbningstider

Alle skoledage:

 • Mandag - Torsdag: 8:00-16:00
 • Fredag: 8:00-13:00

Besøg os i informationssamlingen, hvor vi har et eksemplar af næsten alle de boglige læremidler, du kan købe fra forlagene. Hvis du vil, kan du låne et eksemplar med hjem. Du kan også se et eksemplar af mange af de læremider, du kan låne i klassesæt.

  Informationssamlingen er åben alle skoledage og du er meget velkommen til at besøge os i vores åbningstid.

  Du finder os i både Esbjerg og Haderslev på følgende adresser:

  • Degnevej 16, 6705 Esbjerg Ø
  • Lembckesvej 7, 6100 Haderslev

   

  Udlånssamlingen

  Langagervej 5B, Jels
  6630 Rødding

  Få hjælp til dit lån

  Lån læremidler til din undervisning i mitCFU og få dem bragt ud til dig på skolen. I vores udlånssamling har vi mange forskellige typer læremider, som spænder over fysiske læremidler i klassesæt til e-bøger og tv-udsendelser fra CFU Film & TV.

  Vi hjælper dig med alt omkring dit lån af læremidler på CFU: Har du ikke fået leveret, det du har bestilt, eller har du brug for hjælp til at forlænge et lån, så kontakt os. Vi kan også hjælpe, hvis du ønsker at tegne abonnement på CFU Film& TV, hvis du har problemer med dit lån af e-bøger eller streaming af tv-udsendelser.

  07

  Nyhedsbrev

  Du kan tilmelde dig CFUs nyhedsbrev, hvor du kan markere interesseområdet dansk, så får du en nyhedsmail en gang i mellem.