Gå til hovedindhold
 • Uddannelse
 • Efter- og videreuddannelse
 • Forskning
 • Om UC SYD
 • Uddannelser og kurser For dig, der leder efter et kursus, et modul eller en uddannelse på diplom-, akademi- eller masterniveau

Ved du, hvad du leder efter, kan du søge direkte i vores database

 • Om UC SYD Hvem er vi? Læs alt om UC SYD her.
 • Job ved UC SYD Find ledige stillinger, og hør hvordan det er at arbejde på UC SYD.
 • Presse Vi giver dig oversigten over alle vores pressehistorier.

CFU

Center for Undervisningsmidler

Dansk

- inspiration til dig og din undervisning

01

I fokus

Se CFU kurser online

Kurser i det kommende skoleår

Så er der mulighed for at komme på danskkursus på CFU til efteråret. Vi har oprettet en række blandede kurser, til indskolingen, mellemtrinnet og udskolingen. 

Du kan bl.a. komme på kursus i Undersøgende litteraturundervisning, lære om Effektive læsestrategier, komme På forkant med årsplanen og FP9, blive klogere på Ny børnelitteratur og sociale medier på mellemtrinnet, eller få ideer til arbejdet med Brugstekster - tekster med et særligt formål.

Derudover har vi en par tværfaglige kurser med religion om Filosofi i indskolingen og med samfundsfag om Bots, Fake News, disinformation - Er du og dine elever klar til virkeligheden?

Du kan se den samlede oversigt over kurser på de forskellige trin og tilmelde dig her:

Indskoling  |  Mellemtrin  |  Udskoling

 


 

Materialesæt i alle retninger

Så er der en mulighed for at spille spil i undervisningen både med de yngste og de ældste. Materialesættet Spil og lær de 120 ord består af 2 spil med fokus på at træne de 120 ord på forskellig måde. De er gode til f.eks. værkstedsundervisning. 

Materialesæt i alle retninger

De ældste kan spille Lynlitteratur, som er et spil, der skaber en anderledes tilgang til litteraturarbejdet i udskolingen.

Der er også 20 tv-reklamer fra 2021 som bl.a. kan bruges til analyse og opgivelser i 9. klasse. 
 
Hvis du er mere til at læse kan I arbejde med Biografien som genre. Det består af 4 forskellige bøger, hvor kendte forfattere fortæller ”Min historie” om deres barndomserindringer.  

Som du kan se, er udvalget mangfoldigt, og du kan finde en samlet liste over materialesæt under punktet Læremidler til din undervisning.
 


 

Booktalks i din klasse

Vi har oprettet et godt tilbud til jer i det kommende skoleår. I kan få os ud på skolen og lave booktalks for jeres elever på mellemtrinnet. 

Booktalks sætter spot på læselysten gennem en præsentation af tidens bedste børnelitteratur i forskellige genrer og sværhedsgrader. Booktalks kan bruges til et læseforløb i klassen, være en del af et læsebånd, inspirere til makkerlæsning eller være et oplæg til boganmeldelser. 

Booktalk
 • Din klasse præsenteres for tidens bedste børnelitteratur
 • Din klasse har mulighed for at låne bøgerne på mitCFU
 • Din klasse vil blive motiveret til mere læsning
 • Din klasse vil opleve at der er en bog til alle
 • Din klasse har mulighed for makkerlæsning
 • Din klasse bliver bedre læsere

Målet er at eleverne bliver engagerede litteraturlæsere. Vi kommer ud på din skole og laver Booktalks af ca. 45 minutter pr. klasse til eleverne på 4. – 5. og 6. årgang. Der kan bookes tilhørende bøger og bogkasser på mitCFU.

Er du interesseret, så skynd dig at skrive eller ringe til os.
Majbritt: mchr@ucsyd.dk | 72665932 - Martin: mbap@ucsyd.dk | 72663321
Pris: Kr. 500,- for en klasse. Efterfølgende klasser kr. 250,- pr. klasse. Max 6 klasser på 1 dag

  


 

Ord, sprog og talemåder

Her er lidt inspiration fra vores udlånssamling, som kan indgå i forskellige forløb i din årsplan. Der er fokus på ord, ordsprog eller talemåder og forskellige tilgange til at styrke eleverne ordforråd. 

Der er mulighed for at lære med Morkels alfabet, som Anna forsøger at forstå i denne underfundige billedbog af Stian Hole. 

Morkels Alfabet og Drillepind

I kan også vælge at blive klog på ordsprog med kassen om Ordsprog og læseforståelse. Her kan I læse de forskellige bøger, som hver især tager udgangspunkt i et ordsprog. I kassen er der også en vejledning til, hvordan I kan arbejde med bøgerne.

En Drillepind kender vi alle, men nu kan du læse en sjov forklaring på ordet og på mange af de andre udtryk, vi bruger om hinanden. I vejledningen får du ideer til, hvordan I kan arbejde med en hård negl, et sludrechatol eller en læsehest.

Anna, Anton og farfar bliver både forhekset af en Sprogheks og stukket af en Ordtrold. På den måde kan der leges med sproget, og I kan blive klogere på ord og sætningsopbygning. Der findes heldigvis masser af ideer, til hvordan I gør i vejledningen.

02

Kurser og arrangementer

Kurser til dit fag

Temadage, netværksarrangementer, årsplanlægningsdage, konferencer og inspirationseftermiddage. Viften af tilbud som Center for Undervisningsmidler arrangerer er bred.

Du vil altid kunne finde en oversigt over vores kurser og arrangementer i online-kataloget.

 

Flyt kurset hjem på skolen

En del af kurserne kan med fordel rekvireres til gennemførelse hjemme hos jer selv, hvis I kan samle et tilstrækkeligt deltagerantal. Derved spares medarbejdernes transport og køretid. De kan også tilpasses, så de understøtter lige præcis jeres kompetence- og skoleudviklingsplaner.

Vi står til rådighed som samarbejdspartner for såvel kommuner, skoler, som teams, når det gælder særligt tilrettelagte forløb og skræddersyede temadage, pædagogiske arrangementer, udviklingsprojekter, målrettede kursusforløb m.m. i tæt samarbejde med jer.

Ring eller skriv til:


Se online-kataloget

Se kurser online

Online-kataloget

Oversigt over vores kurser og arrangementer
Pernille Viuff

Kursussekretær

Pernille Viuff

Telefon: 7266 3312
E-mail: psvi@ucsyd.dk
03

Udvalgte læremidler du kan låne på CFU

Herunder finder du nogle særligt udvalgte læremidler fra Udlånssamlingen, som du kan låne på mitCFU ved at anvende dit UNI-login.

Nu går jeg, sagde Tiden

0. til 2. klasse.

Nu går jeg, sagde Tiden

En pige får besøg af Tiden, men alle i hendes familie vil bare have tiden til at forsvinde. Tiden forlader huset og pigen Lara følger efter for at indhente Tiden igen.
Pytkassen

0. til 2. klasse.

Pytkassen

Hvad skal man dog stille op, når man har mistet sit arbejde og hele verden pludselig er trist og grå? Smuk, hjertevarm og lidt melankolsk fortælling, der stiller skarpt på "pytkassens" væsen.
Mie og Jonas får voksne

2. til 4. klasse.

Mie og Jonas får voksne

Mie og Jonas mangler et par voksne. Så de ansøger om to voksne på voksenkontoret, og efter et par uger henter de dem. Men Mie og Jonas finder ud af, at voksne kan være meget besværlige.
Hjalte Donut

4. til 6. klasse.

Hjalte Donut - i vores familie lyver vi ikke

Hjalte har fået at vide, hans far er anonym donor. Han bor hos sin mor og føler, at donorgruppen og hans venner er hans familie. Men en dag dukker en ukendt onkel op, som gerne vil lære Hjalte bedre at kende.
Claras bog

4. til 6. klasse.

Claras bog

Poetisk og gribende billedbog om at være usynlig blandt andre børn. Om kærlighed til naturen, et venskab med et træ og en buschauffør.
Fiskepigen

4. til 6. klasse.

Fiskepigen

Vi befinder os i en verden hærget af voldsomme storme og oversvømmelser forårsaget af klimaforandringer. Her er en pige og hendes autistiske lillebror alene hjemme, og de prøver at få dagene til at gå og holde modet oppe, mens de venter på, at deres forældre kommer og henter dem.
Hybenhjerter

5. til 9. klasse.

Hybenhjerter

Lea er altid alene, og i klassen er der ingen der taler til hende. Veronika er syg af kræft, men får masser af hjerter og søde kommentarer på Instagram. Veronika er Leas store hemmelighed; hun er en af Leas mange falske profiler.
Englene over København

7. til 10. klasse. Ungdomsuddannelser.

Englene over København

Da Johannes farfar dør, sendes Johannes på forunderlig vis tilbage til 1945, og ser med egne øjne, det som hans farfar havde så svært ved at fortælle om, mens han var i live.
Brosten

8. til 10. klasse.

Brosten

En roman om Carl, der må tage stilling til et vigtigt dilemma i en ubehagelig sag, hvor han selv kan blive "hængt op" som gerningsmand.
Kvantespring

8. til 10. klasse.

Kvantespring

Astrids storesøster, Cecilie, lider af angst og har rigtigt svært ved at håndtere hverdagen. Astrid må støtte Cecilie hver gang, hun har brug for det, og pludselig er der slet ikke plads til bare at være Astrid
Se mig

8. til 10. klasse.

Se mig

Zira og Alberte går begge i 1.g. De har været bedste veninder hele deres liv, men der har været et smerteligt brud imellem dem. Zira lider af selvhad, og er sin egen værste fjende, og Alberte spinder sig selv ind i en konstrueret Youtube-identitet.
Man kan også være søstjerne

8. til 9. klasse.

Man kan også være søstjerne

Kortroman om Anne som er flyttet med kæresten Jens til København. Jens har et job, men Anne er alene derhjemme, mens hun tilbringer dagene med at være i tvivl
04

Læremidler til din undervisning

Få overblik over de læremidler vi har til din danskundervisning i udlånssamlingen. Vi har opdelt læremidlerne i følgende områder:

Listerne åbner i mitCFU, hvor du kan læse mere om materialet og låne det til din undervisning.

Informationssamlingen og materialefremvisninger

I vores informationssamling har vi mange forskellige undervisningsmaterialer til din undervisning i dansk.

Her er et link til en huskeliste med en stor del af undervisningsmaterialerne samlet, til inspiration til din årsplan i dansk. Husk at I kan reservere materialerne og få den sendt ud på skolen til gennemsyn.

Du kan også aftale en materialefremvisning med en danskkonsulent, som kan fortælle mere om materialerne. Hvis du samler dit fagteam i dansk, kommer vi gerne ud på din skole, og fortæller om materialerne, uden beregning.

 

05

CFU konsulenterne

Martin Bach Poulsen

Martin Bach Poulsen

Pædagogisk konsulent

 

 


 

Majbritt Sommer
Majbritt Sommer

Majbritt Sommer

Pædagogisk konsulent

 

06

Kontakt CFU

CFU's åbningstider

Alle skoledage:

 • Mandag - Torsdag: 8:00-16:00
 • Fredag: 8:00-13:00

Besøg os i informationssamlingen, hvor vi har et eksemplar af næsten alle de boglige læremidler, du kan købe fra forlagene. Hvis du vil, kan du låne et eksemplar med hjem. Du kan også se et eksemplar af mange af de læremider, du kan låne i klassesæt.

  Informationssamlingen er åben alle skoledage og du er meget velkommen til at besøge os i vores åbningstid.

  Du finder os i både Esbjerg og Haderslev på følgende adresser:

  • Degnevej 16, 6705 Esbjerg Ø
  • Lembckesvej 7, 6100 Haderslev

   

  Udlånssamlingen

  Langagervej 5B, Jels
  6630 Rødding

  Få hjælp til dit lån

  Lån læremidler til din undervisning i mitCFU og få dem bragt ud til dig på skolen. I vores udlånssamling har vi mange forskellige typer læremider, som spænder over fysiske læremidler i klassesæt til e-bøger og tv-udsendelser fra CFU Film & TV.

  Vi hjælper dig med alt omkring dit lån af læremidler på CFU: Har du ikke fået leveret, det du har bestilt, eller har du brug for hjælp til at forlænge et lån, så kontakt os. Vi kan også hjælpe, hvis du ønsker at tegne abonnement på CFU Film& TV, hvis du har problemer med dit lån af e-bøger eller streaming af tv-udsendelser.

  07

  Nyhedsbrev

  Du kan tilmelde dig CFUs nyhedsbrev, hvor du kan markere interesseområdet dansk, så får du en nyhedsmail en gang i mellem.