Gå til hovedindhold

CFU

Center for Undervisningsmidler

Dansk

- inspiration til dig og din undervisning
01

Kurser og arrangementer

Kurser til dit fag

Temadage, netværksarrangementer, årsplanlægningsdage, konferencer og inspirationseftermiddage. Viften på tilbud som Center for Undervisningsmidler arrangerer er bred.

Du vil altid kunne finde en oversigt over vores kurser og arrangementer i online-kataloget.

 

CFU Flyt kurset hjem på skolen

En del af kurserne kan med fordel rekvireres til gennemførelse hjemme hos jer selv, hvis I kan samle et tilstrækkeligt deltagerantal. Derved spares medarbejdernes transport og køretid. De kan også tilpasses, så de understøtter lige præcis jeres kompetence- og skoleudviklingsplaner.

Vi står til rådighed som samarbejdspartner for såvel kommuner, skoler, som teams, når det gælder særligt tilrettelagte forløb og skræddersyede temadage, pædagogiske arrangementer, udviklingsprojekter, målrettede kursusforløb m.m. i tæt samarbejde med jer. Ring eller skriv til Souschef Tina Kolding.

02

Udvalgte læremidler du kan låne på CFU

Her finder du lister over nye læremidler til dansk. Bemærk, at både nye og reviderede poster automatisk bliver tilføjet listen.

Delebørn

(Mellemtrin)

Delebørn - et sammensat materialesæt

Hos CFU kan du låne romanen “Dyr med pels - og uden” af Hanne Kvist, som tager problemstillingerne op om det at være delebarn. Og du kan streame tv-udsendelser med samme tematik.

Cykelmyggen og minibillen

(Indskoling)

Film og rim i indskolingen

Arbejd med spillefilmen “Cykelmyggen Egon og minibillen”, billedbøger og rim i dansk med de yngste elever.

Hævnen

(8. til 10. klasse)

Hævnen - spillefilm

Hævnen er Susanne Biers Oscar vinder fra 2011. Hævnen er en film, som lægger op til diskussion, da der er flere scener som man kan diskutere med eleverne. Filmen kan bruges både i dansk og religion. Der kan arbejdes med temaer som hævn, tilgivelse, venskab, familie og sammenhold.

Skaterland - Seb aka: Scooterboy

(4. til 6. klasse)

Skaterland (e-bog)

I arbejdet med "Skaterland" fokuseres mest på udvikling af kompetencer inden for læsning og fortolkning i danskfaget.

YouTube - udskoling

(Udskoling)

YouTube - udskoling

Dette er et sammensat materialesæt, som kan lånes samlet eller som enkelttitler. Iscenesættelse er et didaktisk læremiddel som arbejder mere overordnet med det at iscenesætte sig selv. Der er to indgangsvinkler til det at være youtuber repræsenteret ved Kristine Sloth og Rasmus Brohave.

YouTube - mellemtrin

(Mellemtrin)

YouTube - mellemtrin

Youtube - mellemtrin er et sammensat materiale bestående af to bøger, som kan lånes enkeltvis ellers sammen afhængigt af hvordan du vil arbejde med emnet youtube. Det består af Selfie Simon, som er en skønlitterær bog om det at ville være youtubestjerne og hvor langt man skal gå.

Frode - og alle de andre rødder

(0. til 3. klasse)

Frode - og alle de andre rødder

Filmen "Frode - og alle de andre rødder" er en af Ole Lund Kirkegaards klassikere. Det er oplagt at inddrage denne film i arbejdet med Ole Lund Kirkegaards forfatterskab.

Otto og Lea - Sommer på Månevej

(0. til 2. klasse)

Otto og Lea - læsekasse til de yngste

Otto og Lea er et sammensat materiale, som består af de 5 bøger i serien på forskellige niveauer. Den første bog Vi bor på Månevej har et lix på 5. De andre bøger i serien hedder Otto og Lea (lix 8), Sommer på Månevej (lix 9), Vinter på månevej (lix 13).

På Bornholm må man græde overalt

(7. til 10. klasse)

På Bornholm må man græde over alt (e-bog og papirbog)

"På Bornholm må man græde overalt" er en intens og fortættet kortroman om en ung pige i sorg. Kortromanen er lille og stille, ligesom hovedpersonen, Maria.

03

Læremidler til din undervisning

Få overblik over de læremidler vi har til din danskundervisning i udlånssamlingen.

Læremidler til tosprogede

Denne huskeseddel indeholder titler, som kan bruges i faglig læsning i dansk og andre fag:

Spillene fremmer og styrker den kommunikative del af undervisningen med tosprogede:

Billedfortællinger er et godt visuelt læremiddel til at arbejde med fortælling og mundtlighed i tosprogsundervisningen. Der kan arbejdes med ordforråd og begreber, samt sammenhængende historiefortælling:

Læremidler som kan bruges til læseindlæring, læseforståelse og læsetræning. Titlerne er udvalgt så de er forholdsvis letlæselige:

Læremidler som har særligt fokus på arbejdet med læseforståelse i undervisningen af tosprogede.:

Læremidler som kan bruges til arbejdet med forståelsen af det danske sprogs grammatiske opbygning. Ordklasser, sætningsopbygning, grammatiske regler mm.:

Herunder finder du mange forslag til undervisningsforløb:

Undervisningsforløb til indskoling

Emil fra Lønneberg
Målgruppe: 0.-2. klasse
Materialesæt med bøger, lydbøger, dukker, dyr m.m. om Emil fra Lønneberg.  Astrid Lindgren lod Emil komme til verden den 23. maj 1963. Materialesættet er udgivet i anledning af Emils 50 års fødselsdag.

Træer, Små fakta Flachs
Målgruppe: 1.-2. klasse
Der kan arbejdes med temaet træer i forbindelse med læsning, fremstilling og kommunikation i en dansk- og tværfaglig sammenhæng. Træer som tema i naturen og den danskfaglige aktivitet faglig læsning. Træet som tema i litteraturen. Ekstra materialer

Spis ormen af Janus Kodal
Målgruppe: 1.-2. klasse
En gruppe børn begynder i skolen efter en lang ferie. Alex er ny i klassen og skal bestå nogle prøver for at være med blandt ”de seje”.

Bogstav-, ord- og læsespil
Målgruppe: 0.-1. klasse og specialundervisning
Indeholder spil, der kan træne bogstav- og læseindlæringen. Med udgangspunkt i traditionelle spil som sorteper, domino, yatzy træner spillene bogstavkendskab og læsning på ordniveau.

Læsekasse - indskoling
Målgruppe: 0.-1. klasse
Kassen indeholder 11 forskellige billedbogtitler, som kan bruges til makkerlæsning og dialogisk læsning.
Fælles for titlerne er, at det er en form for gentagelseshistorier, hvor læseteksten gentages på opslagene. Det gør bøgerne egnede til den første læsning. Ekstra materiale

Værkstedskasse 1
Målgruppe: 0.-2. klasse
Værkstedsarbejde i dansk og matematik i indskolingen med fokus på at stimulere og udvikle ord og begrebsforråd. Læse-, skrive-, fortælle-, spille- og lydværksteder til dansk samt regne-, spille- og sorteringsværksteder til matematik.

Værkstedskasse 3
Målgruppe: 0.-2. klasse
Værkstedsarbejde i dansk og matematik i indskolingen med fokus på at stimulere og udvikle ord og begrebsforråd. Læse-, skrive-, fortælle-, spille- og lydværksteder til dansk samt regne-, spille- og sorteringsværksteder til matematik.

Lille krokodille af Birde Poulsen
Målgruppe: 0.-1. klasse
Lille krokodille er en serie lette billedbøger med fire forskellige titler i gruppesæt á 8 stk.

Jonas og Den gyldne laks af Martin Vinther Madsen
Målgruppe: 2. klasse
Jonas kan ikke gå, men han er god til at svømme. Han finder en bog på farmors kontor. Da han åbner den, står en tyk stråle af vand ud af bogen. Vandet stiger og stiger. Jonas er lige ved at drukne.

Bogstav værkstedskasse
Målgruppe: 0. klasse
Materialet i denne kasse er tænkt til specifikt arbejde med bogstaver, og som supplement til en del af læseprocessen.

Lysbilleder til fortælling og læsetræning
Målgruppe: Indskoling
Iscenesættelse af rummet, den fysiske proces og der er forbundet med at sætte billederne op i diasapparatet kan være med til at gøre læse- og fortælleprocessen mere autentisk og vedkommende.

Bamsekasse
Målgruppe: 0.-1. klasse
Med temaet Bamser som udgangspunkt indeholder kassen bogligt materiale til lærerens inspiration, bøger til højtlæsning, bøger til elevernes læsning, bøger til skrive- og fortællestøtte samt lydbånd og billedsekvenser.

En kat midt på vejen - Bent Rasmussen
Målgruppe: 1. klasse
Ida bor på en gård. Hun ønsker sig et dyr, men hendes far siger, at det ikke kan betale sig at holde dyr.

Den grønne hånd - Jim Højberg
Målgruppe: 1. klasse
Sara og Jon er på ferie hos fætter Peter. Og da de skal sove, fortæller Peter en uhyggelig historie. Sara gemmer sig under dynen. Og senere på natten hører hun trin og en uhyggelig lyd: Uuh ... Er det spøgelset, der vil hente sin grønne hånd?

Anton og tingenes sjæl - Katrine Marie Guldager
Målgruppe: 2.-3. klasse
Anton har længe haft på fornemmelsen, at noget er galt. Helt, helt galt. Anton er begyndt at tro, at tingene har en sjæl. Antons far siger: Selvfølgelig har tingene ikke en sjæl.

Lille frø - Jacob Martin Strid
Målgruppe: 3.-5. klasse
Historien om frække Lille Frø, som altid laver ballade.
Da han ankommer fra det store ydre rum og skal indfinde sig i en normal familie, får denne noget af en opgave.

Mig og min familie (forløb til iPad)
Målgruppe: Indskoling
Dansk- og matematikfagligt forløb, hvor der arbejdes med elevens personlige data, familien og eksempler på elevens oplevelser. Forløbet kan også bruges med pc som udgangspunkt. Danskfagligt arbejdes der med genren biografi/portræt og matematikfagligt: målinger og data.

Da farmand groede fast til sin stol af Ulf Ryberg
Målgruppe: 1. klasse
Billedbog på vers. Farmand er stor og rund og han elsker at sidde i sin stol, men en dag går det galt: Stolen sidder fast. Først da han begynder at lege med børnene, kommer stolen af igen.

Alfons Åberg - et litteraturtema til indskoling
Målgruppe: 0.-2. klasse
Indeholder materialer, der giver muligheder for at arbejde med mange aspekter ved litteraturundervisningen: samtale, læse, fortælle, lytte, se, skrive og dramatisere. Kan bruges sammen med kassen Cirkeline – et litteraturtema til indskolingen. Ekstra materiale

Alfons og uhyret
Målgruppe: Indskoling - se materialet
Det er lørdag aften, og Alfons kan ikke sove. Han kommer hele tiden til at tænke på, at han slået en, der var mindre end han selv. Alfons vil forære ham sin gule bil. Næste dag leder Alfons efter den lille fyr, men han er forsvundet.

Er du fej, Alfons Åberg
Målgruppe: 0.-2. klasse
Alfons Åberg er seks år. Han har lige så mange kræfter som sine kammerater, men alligevel vil han ikke slås. Han afskyr ballade og slagsmål. Han går sin vej. I børnehaven har han ikke nogen steder at gå hen, så da tre nye børn en dag vil slås med Alfons, råber alle de andre: “Sig det, Alfons! Sig det selv!” “Jeg TØR ikke.” siger Alfons.

Madlenkas hund af Peter Sis
Målgruppe: 1. klasse
I universet, på en planet, på et kontinent, i et land, i en by, i en boligblok, hvor alle mennesker går tur med deres hund, bor en lille pige, som hedder Madlenka.
Madlenka ønsker sig en hund, men må nøjes med en fantasihund.

Tim og den farlige taske af Søren Vagn Jacobsen
Målgruppe: 1. klasse
Tim har glemt sin skoletaske hos mormor. Han låner fars grimme taske og glemmer også den ved bussen. Politiet tror, at der er en bombe i tasken. Er der det?

Lille bamse af Thomas Winding
Målgruppe: Børnehaveklasse
Fire små hverdagshistorier. Der skal flyttes møbler, nøglen er væk, en tur til stranden og på aftentur. De store hygger sig og prøver hele tiden at involvere den lille, men den er opslugt af noget helt andet.

Mis med de blå øjne af Egon Mathiesen
Målgruppe: Børnehaveklasse og 1. klasse
Mis er ikke som alle de andre katte. De driller ham med hans blå øjne. Men han bliver populær, da han finder landet med de mange mus.

Undervisningsforløb til mellemtrin

Mig og Fanden - en fortælling om et eventyr af Bent Haller
Målgruppe: 4.-5. klasse
Den eventyrlige fortælling om Benne, der efter sin mormors død drager ud i verden for at bekæmpe Fanden og finde kærligheden. Med sig har han et par rene sokker, en blyant og en eventyrbog.

Junglebogen - Rudyard Kipling
Målgruppe: 5.-6. klasse
Mød Mowgli, som opvokser blandt ulve. Den hvide sæl, som finder sikkerhed for sine artsfæller. Desmerdyret, der modigt kæmper mod to slanger for at redde sin menneskefamilie. Og meget mere ...

Adam den tredje i fjerde - Torun Lian
Målgruppe: 4. klasse
Adam går i fjerde klasse. Han er lille. Hans forældre er skilt og moren er altid nervøs. Han undertrykkes af sin storebror, og han har ingen venner.
Et alvorligt emne skrevet i en humoristisk fortællerstil.

Drengen på Elmegården - Bodil Bredsdorff
Målgruppe: 4.-5. klasse
Den ca. 10-årige Majken og hendes mor ankommer til Hvirringø, hvor moderen skal holde hus for en enkemand. Alt er tilsyneladende i den skønneste orden, men under overfladen lurer noget ondt.

Tusind og én nat. Arabisk eventyr. Gyldendal
Målgruppe: 4.-5. klasse
Rammefortællingen om kong Shahriayar, der har dræbt sin dronning, som har bedraget ham. Som hævn gifter han sig med den ene unge pige efter den anden og dræber dem efter bryllupsnatten. Den kloge og modige vesirdatter Sheherezade redder livet ved nat efter nat at fortælle ham eventyr.

Fabler på mellemtrinnet
Målgruppe 3.-5. klasse
Genren fabler er velegnet at arbejde med på mellemtrinnet. Der er tydelige genretegn, og det er korte historier.
Materialet består af fortællekort, letlæste gruppesæt af forskellige fabelfortællinger samt oplæsningsbøger til læreren.

Klods Hans - Genfortalt af Jens Andersen
Målgruppe 3.-4. klasse
Klods Hans rider af sted på sin gedebuk for at vinde prinsessens hjerte. Han har hverken læst tykke bøger eller kan landets love udenad. Men han har mudder i lommerne og en krage i hånden, da han når frem til slottet.
Med nænsomhed og respekt genfortalt af Jens Andersen.

Opfindelsen af Hugo Cabret - Brian Selznick
Målgruppe 6.-8. klasse
Vi er i 1931. Hugo bor inde midt imellem murene på den store togstation i Paris. Han har arvet stedet og et urpasserjob efter sin onkel, der pludselig forsvandt. I drengens kammer befinder sig desuden en mekanisk menneskedukke. En ensom dreng, en mekanisk dukke og et tøvende venskab med en pige, der måske kan hjælpe ham med at lokke dukkens hemmelighed frem. En magisk fortælling i ord og billeder. Ekstra materiale

Guldhjertet - Ulf Stark
Målgruppe 4. klasse
Ludvig elsker at spille klaver. Og han elsker pigen med guldhjertet, der blænder ham fra første øjeblik.
Han skal først vise hende, at han elsker hende for alvor. Og bevise, at han virkelig forstår, hvem hun er.
Guldhjertet er en fortælling om kærlighed og musik og kunsten at spille med sit hjerte.

Gennem skoven - Anthony Browne. Billedbog
Målgruppe 3.-5. klasse
En morgen er far væk, og mor ved ikke, hvornår han er tilbage. Drengen går den forbudte vej gennem den farlige skov hen til den syge bedstemor med kage.

Fangen på djævleøen - Annemette Sørensen. Historisk roman
Målgruppe 6.-7. klasse
Rejs tilbage til første halvdelen af 1800-tallet og mød 13-årige Martha i en tid, hvor de love og goder, som vi nyder godt af i dag, ikke var indført. Hun er ankommet til den forblæste klippeø Christiansø, hvor hun skal i huset. Hør fra Marthas synsvinkel om fangen doktor Dampes ideer, som senere blev vedtaget i Grundloven. Men han var desværre forud for sin tid.

Snehvide - Douglas Wheeler efter brødrene Grimm, tegneserie
Målgruppe 4. klasse
Den onde dronning vil dræbe Snehvide, fordi Snehvide er den smukkeste. Snehvide flygter ud i skoven og skjuler sig hos de syv små dværge. I den anden historie hjælper alferne den fattige skomager.

Lær at lave tegneserie - Temakasse
Målgruppe 4.-7. klasse
Kassen indeholder elev- og lærermateriale med teori om og instruktion til selv at lave tegneserie.

Læs tegneserie på mellemtrinnet
Målgruppe 4.-5. klasse
Kassen indeholder 43 bøger med gruppesæt af10 forskellige eventyrtitler. Prinsessen og frøen, Drengen der ville lære bange, Den tapre skrædder, De vilde svaner, dovenlars m.fl.

Nofret. Flugten fra Babylon - Tegneserie
Målgruppe 5.-6. klasse
Om ægypterpigen Nofret og hendes oplevelser i Orienten på farao Akhnatons tid. Nofret er kretensisk prinsesse, da hun og hendes tvillingesøster kidnappes af sørøvere og sælges på det syriske slavemarked.

Perlefiskeren - af Kaare Blutigen
Målgruppe 4. klasse
Jumadi arbejder sammen med andre drenge som perlefisker et sted i Østen. En brutal formand og det umenneskelige børnearbejde får ham til slut til at flygte. Billedbog.

Lad isbjørnene danse - af Ulf Stark
Målgruppe 5.-6. klasse
Hovedpersonen Lasse har et  godt forhold til kammerater og forældre. Da moderen finder en anden mand, flytter Lasse med hende. Den nye mand prøver at gøre Lasse til den bedste i klassen. Det giver Lasse konflikter med kammerater, papsøster og sig selv. Det bliver for meget for Lasse, og han flytter hjem til sin far.

De forbandede dukkers land - af Kim Fupz Aakeson
Målgruppe 3.-9. klasse
Er en smuk fortælling om fire kæntrede outsidere, som søger et fristed, hvor "man kan være sin egen lykkes dukke".
Det hele starter med, at dukkemand Bob ("en strikket fyr med uheldigt garn") forbandes af hans ejerinde på en af de dage, hvor alt er på tværs.

Drengen og krigen - af Aage Brandt
Målgruppe 4.-5. klasse
Ole er 12 år og har altid levet i den lille by Amen med sin familie. Han har en ung lærer Varic. Da han tiltrådte, var han inspirerende og levende, men nu er han faldet sammen under indtrykket af den krig, der truer.

Bag ved banegården ligger havet - af Jutta Richter
Målgruppe 4.-5. klasse
Nieren er havnet blandt gadens overlevere. Her møder han Kosmos, som har overlevet mange, mange år blandt gadens parlament. Nierens mor har fortalt, at han har en skytsengel. En ekstremt barsk og realistiske historie i et svøb af stemninger og skæve iagttagelser. Nærmest som et eventyr.

Blod, snot og tårer - af Ingeborg Arvola
Målgruppe 5.-6. klasse
Simon sætter sig for at bekæmpe sin ny stedfar med næb og kløer. Simon kender masser af beskidte tricks fra sine daglige kampe henne i skolen. En bog fyldt med humor i et alvorligt tema.

Computermysteriet - af Daniel Zimakopf
Målgruppe: 4.-5. klasse
På skolen har man mistet en del computere, som er forsvundet uden tegn på indbrud, og der er udlovet en dusør til dem, der kommer med oplysninger til opklaringen. Bastian og Kamille danner detektivbureauet Team A.

Didriksen Detektiverne - af Kim Fupz Aakeson
Målgruppe: 4.-5. klasse
Den ellers så pæne familie Didriksen går straks i aktion som detektiver, da det viser sig, at deres ret så usædvanlige hund er blevet kidnappet af en mistænkelig iskagemand!
Ekstra materiale (krimiquiz) - Ekstra materiale (slogan)

Drengeværelset - Læsekasse
Målgruppe: 5.-7. klasse
Selvbiografier skrevet til drenge på skolernes mellemtrin. Sande og spændende historier fra den virkelige verden, fyldt med action og fakta.
3 forskellige titler. 32 enheder multimediale fagbøger for drenge
Alle bøgerne er omkring 150 sider, rigt farveillustrerede, har et lixtal på 25.

Grisen på Vasa - Temakasse nabosprog svensk
Målgruppe: Mellemtrin
Grisen på Vasa er en billedbog af den svenske forfatter Björn Bergenholtz. Bogen handler om den lille gris, Lindblom, der bliver købt og slæbt om bord på ‘Vasa’ med henblik på at ende som koteletter på viceadmiralens bord, men som på mirakuløs vis undslipper sin triste skæbne. Kassen indeholder materiale om skibet og billedbogen på svensk og dansk.

Diamanthulen - af Anette Herzog
Målgruppe: 4.-5. klasse
To drenge, Philip og Sami, finder en hule beklædt med diamanter. Nu er det sådan at man, ifølge den gamle bog, kun må tage én hver. Selv om Philip synes, det er dumt, bliver det sådan. Lige indtil fristeren Yakup viser sig, og får Philip til at svigte sin bedste ven

Kyssedrengen - af Ulf Stark
Målgruppe: 3. klasse
Alle kysser - alle undtagen Ulf! Ulf har ikke kysset en eneste. Alle de andre har kysset en hel masse! Hans bror har gjort det mindst hundrede gange. Men hvem skal han prøve med? Det er jo dumt at tage en, man godt kan lide. Hvis det nu ikke går godt.

Robinson Crusoe - af Daniel Defoe
Målgruppe: 5.-6. klassse
Genfortalt af Peter Gotthardt. Illustreret af Sussi Bech.
Robinson Crusoe er sømand. Hans skib er nået til Sydamerikas vestkyst. Her kommer det ud i en frygtelig storm og skibet forliser i en orkan. Robinson kastes op på en øde ø. En dag gør Robinson et uhyggeligt fund på stranden.
I denne udgave er der indlagt tegneserieforløb.

Lille dreng på Østerbro - af Ib Spang Olsen
Målgruppe: 4.-6. klassse
Inspirationsmateriale til at arbejde med billedmaterialet i bogen ”Lille dreng på Østerbro” af Ib Spang Olsen i fagene billedkunst og dansk. Emneordene, der dækker dansk- og billedkunstfaglige områder.

Virus - af Martin Glanz Zerup
Målgruppe: 6.-8. klassse
Et sted i fremtiden, lever Malthe med hans familie. En virus hærger jorden, og soldater i ret uhyggelige lufttætte dragter og masker for ansigterne indsamler alle mennesker og gener dem igennem gaderne. Planen er, at virussen skal isoleres, og alle bliver sendt afsted til kolonier i rummet.

Odd og frostjætterne - af Neil Gaiman
Målgruppe: 4.-5. klassse
Odd er ikke nogen helt almindelig dreng. Med hans mærkelige smil og forkrøblede ben er der ingen, der rigtig regner ham for noget, men da vinteren nægter at slippe sit tag i landsbyen, begiver Odd sig ud i verden for at lede efter foråret. Her møder han nogle dyr, der gemmer på en hemmelighed, og snart er Odd på vej til selveste Asgård - gudernes verden!

Fabians feltdagbog - af Charlotte Blay
Målgruppe: 6. klassse
Fabian er på ornitologisk ekspedition i Himalayabjergene sammen med sin far. Pludselig bliver gruppen ramt af en lavine, der afskærer græsningsgangene på bjerget fra dalen. Fabian er spærret inde, men bliver fundet af en kirgisisk familie
Ekstra materiale: artikler om den afskyelige snemand.

Den yderste dag - af Henrik Einspor
Målgruppe: 4. klassse
Jorden ville gå under. Det havde vi godt nok ikke hørt noget om. Men det vidste manden. Det var blevet forudsagt, som han sagde.
Det kunne ske når som helst. Måske ville jorden allerede gå under i løbet af søndag.«
Tre drenges venskab kommer på prøve, da de møder en mystisk fremmed med et uhyggeligt budskab.

Undervisningsforløb til udskoling

Intet - Jane Teller
Målgruppe 7.-10. klasse
Om en gruppe unges jagt på betydning. "Intet" rejser spørgsmålet om eksistensens grundvilkår: Findes der en mening med livet - og i så fald i hvad, og hvor er den?.
En grotest realistisk fortælling og gruppens moralske forfald i form at fælles skabt ondskab.

Ægte brøker - Jesper Wung Sung
Målgruppe 9.-10. klasse
To unge kloge gymnasiedrenge - Marcus og Janus - har en drøm om at få folk til at stoppe op og tage stilling til deres liv. Drømmen leves ud og ender som det værst tænkelige mareridt.

Coraline - Neil Gaiman
Målgruppe 6.-8. klasse
Coraline er en og i genren graphic novel. Den handler om en pige og hendes tilsyneladende lykkelige familie, som lige er flyttet ind i et større slotlignende hus med flere lejligheder. Ved nærmere læsning viser det sig, at pigen ikke er særlig lykkelig.

21 måder at dø - Sarah Engell
Målgruppe 9.-10. klasse
Ungdomsroman om ensomhed, cyberbullying og selvmordstanker. Et vigtigt tema om de sociale mediers indvirkning på vores måde at omgås hinanden på. Historiens hovedperson er 15-årige Stella, som bor alene med sin musiker far på Christianshavn.

Cykose - Birgitte Lorentzen
Målgruppe 8.-10. klasse
En psykologisk ungdomsgyser, der tager udgangspunkt i den pubertære brydningstid – en tid med store eksistentielle tanker om livet og døden krydret med en enorm nysgerrighed på kærligheden, spiritualitet og det paranormale. Er der mere mellem himmel og jord, eller er det hele bare noget, der foregår i forstyrrede og angstplagede teenagehjerner?
Ekstramateriale: Billedanalysemodel og lyrikfixer

Nowhere Kid - Thorstein Thomsen
Målgruppe 7.-8. klasse
Thorstein Thomsen stiller skarpt på 1960'ernes Danmark med teenageren og Beatles-fanen John i centrum for et ungdomsliv, der på en gang er genkendeligt og meget retro.

Smak - Søren Jessen
Målgruppe 8.-9. klasse
Det hele starter med en flue i øjet, der sætter en sand lavine af hændelser i gang. En efter en hvirvles romanpersonerne ind i kædereaktionen. Kærlighedsrelationer opløses og nye opstår. Nogle rammes af pludselig død, andre lever livet. Alt sammen er det betinget af hinanden og af den flue i øjet som tilfældigvis satte det hele i gang. Et veritabelt studie i synsvinkelteknikker.

Sort sommer - Sara Skaarup
Målgruppe 7.-9. klasse
Jonas er sendt på sommerlejr et eller andet sted i Jylland. Hvor ved han ikke helt præcist. Men langt ude på landet er det. Så langt ude at der ingen mobilsignal er. Han har fyldt skabet med slik – til at lukke hullet i maven med. Bare der er nok til hele sommeren.

Tretten tynde teenagere - Jesper Wung Sung
Målgruppe 9.-10. klasse
Novellerne beretter i en direkte tone om kærligheds- og sociale relationer. Om kampen om at få en plads blandt klassens populære. Forfatteren har blik for det svære og groteske i relationerne. Tretten stærke og humoristiske beretninger, der i deres stil og sprog vil være genkendelige tematikker for den unge læser.

Opfindelsen af Hugo Cabret - Brian Selznick
Målgruppe 6.-8. klasse
Vi er i 1931. Hugo bor inde midt imellem murene på den store togstation i Paris. Han har arvet stedet og et urpasserjob efter sin onkel, der pludselig forsvandt. I drengens kammer befinder sig desuden en mekanisk menneskedukke. En ensom dreng, en mekanisk dukke og et tøvende venskab med en pige, der måske kan hjælpe ham med at lokke dukkens hemmelighed frem. En magisk fortælling i ord og billeder. Ekstra materiale

Ankomsten af Shaun Tan
Målgruppe: 8.-10. klasse
En graphic novel i maxistørrelse om en ikke nærmere defineret flygtning, der forlader sit land og sin familie for at søge lykken i et utopisk drømmeland. Han forlader kone og barn, for med skib at rejse til det nye forjættede land. På skibet møder han andre immigranter. Alt er virkelig meget anderledes i det nye land. En graphic novel hvor titlen er det eneste skrevne ord.

Anne Franks dagbog
Målgruppe: 7.-10. klasse
Anne Franks dagbog er en verdenskendt dagbog, som Anne Frank skrev under den tyske besættelse af Holland.
Anne Frank skrev dagbogen fra hun var 13 år til hun var 15 år.

Erikas historie af Ruth van der Zee - Billedbog
Målgruppe: 8.-10. klasse
Forfatteren genfortæller den historie, som kvinden Erika fortalte hende en dag på en bænk i Rothenburg i Tyskland. Den nyfødte Erikas forældre var jøder på vej imod koncentrationslejren, stuvet sammen med utallige andre jøder i en kreaturvogn.

Exodus af Jacob Rask Nielsen - Graphic novel, tegneserie
Målgruppe: 8.-10. klasse
Hassan er receptionist på et gammelt hotel. En nat reparerer han et fjernsyn på et værelse, og pludselig fortæller Nyhederne, at der er udbrudt en slags borgerkrig i byen.

Dødsspillet af Susan Collins - Science fiction roman
Målgruppe: 7.-10. klasse
I ruinerne af det gamle Nordamerika ligger nu landet Panem, som består af tolv distrikter. Hvert år tvinger magthaverne i Panem hvert distrikt til at udvælge en pige og en dreng, som skal deltage i Dødsspillet - den årlige kamp om liv og død på direkte TV.

04

CFU konsulenterne

Karina Kiær

Karina Kiær

Pædagogisk konsulent

 


 

Martin Bach Poulsen

Martin Bach Poulsen

Pædagogisk konsulent

05

Kontakt CFU

CFU's åbningstider

Alle skoledage:

 • Mandag - Torsdag: 8:00-16:00
 • Fredag: 8:00-13:00

Besøg os i informationssamlingen, hvor vi har et eksemplar af næsten alle de boglige læremidler, du kan købe fra forlagene. Hvis du vil, kan du låne et eksemplar med hjem. Du kan også se et eksemplar af mange af de læremider, du kan låne i klassesæt.

  Informationssamlingen er åben alle skoledage og du er meget velkommen til at besøge os i vores åbningstid.

  Du finder os i både Esbjerg og Haderslev på følgende adresser:

  • Degnevej 16, 6705 Esbjerg Ø
  • Lembckesvej 7, 6100 Haderslev

   

  Udlånssamlingen

  Få hjælp til dit lån

  Lån læremidler til din undervisning i mitCFU og få dem bragt ud til dig på skolen. I vores udlånssamling har vi mange forskellige typer læremider, som spænder over fysiske læremidler i klassesæt til e-bøger og tv-udsendelser fra CFU Film & TV.

  Vi hjælper dig med alt omkring dit lån af læremidler på CFU: Har du ikke fået leveret, det du har bestilt, eller har du brug for hjælp til at forlænge et lån, så kontakt os. Vi kan også hjælpe, hvis du ønsker at tegne abonnement på CFU Film& TV, hvis du har problemer med dit lån af e-bøger eller streaming af tv-udsendelser.