I fokus
Drengelitteratur
Det kan være svært at definere litteratur i drenge og pige litteratur, men vi får ofte spørgsmål fra lærere om vi ikke har noget litteratur der ”taler” mere til drengene og som kan være med til at motivere dem mere til deltagelse i læsningen og arbejdet med fællesværker på klassen.

Vi har derfor lavet nogle huskelister over litteratur, som har drenge som hovedpersoner eller som har temaer og handlinger, som kan være med til at motivere drengene. De kan bruges som inspiration til jeres kommende værklæsninger.
- Drengebøger til indskolingen
- Drengebøger til mellemtrinnet
- Drengebøger til udskolingen
Undersøgende og deltagende litteraturarbejde
Litteraturarbejdet kan angribes på mange forskellige måder. I vores udlånssamling har vi materialer som lægger op til at arbejde på en mere sansende og aktiv måde, hvor den enkelte elevs forståelse og fortolkning bringes i spil i litteratursamtalen på klassen.

Lynlitteratur er et spil, som lægger op til at styrke elevernes samtale om den litteratur de har læst. Lynlitteratur styrer ved hjælp af div. kort og en fast tidsramme processen omkring litteratursamtalen, hvilket gør, at alle elever bliver aktive deltagere i samtalen med støtte fra de andre elever i gruppen.
Hvis du mangler inspiration til tekster, som I kan læse og arbejde med i klassen, har vi samlet en huskeliste med masser af bud på novellesamlinger fra udlånssamlingen, som kan bruges.
Sand mellem tænderne er et didaktiseret læremiddel som tilbyder en anderledes tilgang til litteraturarbejdet. I Sand mellem tænderne mærker eleverne litteraturen. Med afsæt i en æstetisk tilgang arbejder de aktivt med teksterne, og de bruger sig selv og deres sanser. De skal opleve, indleve sig i og forstå de tekster, de møder og på den måde opleve, at deres oplevelser med tekster har betydning for både analyse og fortolkning.
Booktalks i din klasse
Booktalks sætter spot på læselysten gennem en præsentation af tidens bedste børnelitteratur i forskellige genrer og sværhedsgrader. Booktalks kan bruges til et læseforløb i klassen, være en del af et læsebånd, inspirere til makkerlæsning eller være et oplæg til boganmeldelser.
Booktalk

- Din klasse præsenteres for tidens bedste børnelitteratur
- Din klasse har mulighed for at låne bøgerne på mitCFU
- Din klasse vil blive motiveret til mere læsning
- Din klasse vil opleve at der er en bog til alle
- Din klasse har mulighed for makkerlæsning
- Din klasse bliver bedre læsere
Målet er at eleverne bliver engagerede litteraturlæsere. Vi kommer ud på din skole og laver Booktalks af ca. 45 minutter pr. klasse til eleverne på 4. – 5. og 6. årgang. Der kan bookes tilhørende bøger og bogkasser på mitCFU.
Der er stadig få ledige muligheder for at få vores booktalks ud til jeres elever, her i foråret, så skynd jer at skrive eller ringe til os.
- Majbritt: mchr@ucsyd.dk | 72665932
- Martin: mbap@ucsyd.dk | 72663321
Pris: Kr. 500,- for en klasse. Efterfølgende klasser kr. 250,- pr. klasse. Max 6 klasser på 1 dag
Kurser og arrangementer
Kurser til dit fag
Temadage, netværksarrangementer, årsplanlægningsdage, konferencer og inspirationseftermiddage. Viften af tilbud som Center for Undervisningsmidler arrangerer er bred.
Du vil altid kunne finde en oversigt over vores kurser og arrangementer i online-kataloget.
Flyt kurset hjem på skolen
En del af kurserne kan med fordel rekvireres til gennemførelse hjemme hos jer selv, hvis I kan samle et tilstrækkeligt deltagerantal. Derved spares medarbejdernes transport og køretid. De kan også tilpasses, så de understøtter lige præcis jeres kompetence- og skoleudviklingsplaner.
Vi står til rådighed som samarbejdspartner for såvel kommuner, skoler, som teams, når det gælder særligt tilrettelagte forløb og skræddersyede temadage, pædagogiske arrangementer, udviklingsprojekter, målrettede kursusforløb m.m. i tæt samarbejde med jer.
Ring eller skriv til:
- CFU leder Tina Kolding: +45 7266 5935 | tkch@ucsyd.dk
Udvalgte læremidler du kan låne på CFU
Herunder finder du nogle særligt udvalgte læremidler fra Udlånssamlingen, som du kan låne på mitCFU ved at anvende dit UNI-login.
Læremidler til din undervisning
Få overblik over de læremidler vi har til din danskundervisning i udlånssamlingen. Vi har opdelt læremidlerne i følgende områder:
- Spillefilm i danskundervisningen
- Kortfilm i danskundervisningen
- Tv-udsendelser til danskundervisningen
- e-bøger til danskundervisningen
- Fysiske og virtuelle materialekasser
Listerne åbner i mitCFU, hvor du kan læse mere om materialet og låne det til din undervisning.
Informationssamlingen og materialefremvisninger
I vores informationssamling har vi mange forskellige undervisningsmaterialer til din undervisning i dansk.
Her er et link til en huskeliste med en stor del af undervisningsmaterialerne samlet, til inspiration til din årsplan i dansk. Husk at I kan reservere materialerne og få den sendt ud på skolen til gennemsyn.
Du kan også aftale en materialefremvisning med en danskkonsulent, som kan fortælle mere om materialerne. Hvis du samler dit fagteam i dansk, kommer vi gerne ud på din skole, og fortæller om materialerne, uden beregning.
CFU konsulenterne

Martin Bach Poulsen
Pædagogisk konsulent
- Dansk
- Telefon: +45 7266 3321
- E-mail: mbap@ucsyd.dk

Majbritt Sommer
Pædagogisk konsulent
- Dansk
- Telefon: +45 7266 5932
- E-mail: mchr@ucsyd.dk
Kontakt CFU
CFU's åbningstider
Alle skoledage:
- Mandag - Torsdag: 8:00-16:00
- Fredag: 8:00-13:00
Besøg os i informationssamlingen, hvor vi har et eksemplar af næsten alle de boglige læremidler, du kan købe fra forlagene. Hvis du vil, kan du låne et eksemplar med hjem. Du kan også se et eksemplar af mange af de læremider, du kan låne i klassesæt.
Informationssamlingen er åben alle skoledage og du er meget velkommen til at besøge os i vores åbningstid.
Du finder os i både Esbjerg og Haderslev på følgende adresser:
- Degnevej 16, 6705 Esbjerg Ø
- Lembckesvej 7, 6100 Haderslev
Udlånssamlingen
Langagervej 5B, Jels
6630 Rødding
Få hjælp til dit lån
Lån læremidler til din undervisning i mitCFU og få dem bragt ud til dig på skolen. I vores udlånssamling har vi mange forskellige typer læremider, som spænder over fysiske læremidler i klassesæt til e-bøger og tv-udsendelser fra CFU Film & TV.
Vi hjælper dig med alt omkring dit lån af læremidler på CFU: Har du ikke fået leveret, det du har bestilt, eller har du brug for hjælp til at forlænge et lån, så kontakt os. Vi kan også hjælpe, hvis du ønsker at tegne abonnement på CFU Film& TV, hvis du har problemer med dit lån af e-bøger eller streaming af tv-udsendelser.
Nyhedsbrev
Du kan tilmelde dig CFUs nyhedsbrev, hvor du kan markere interesseområdet dansk, så får du en nyhedsmail en gang i mellem.