Kurser og gratis oplæg
Her finder du vores praksisnære, faglige og pædagogiske kurser og temadage. Vi tilbyder et bredt udvalg af kurser, herunder prøvekurser og fagkurser med mulighed for tilskud.
Ved du, at CFU også tilbyder gratis oplæg til din skole, samt kurser og arrangementer, hvor det er helt gratis at deltage?
Gratis oplæg til din skole - 2025-26
💡Tegneserier, billedbøger og Graphic Novels i danskundervisningen
Bliv inspireret til, hvordan I kan arbejde med tegneserier, billedbøger og Graphic Novels, som en del af litteraturundervisningen i dansk.
___
Kurser og arrangementer
Aktiv læring i dansk udskoling: På vej mod et nyt danskfag med CFU’s læremidler
Nye prøver og fagplaner er på vej. De peger på et mere praktisk orienteret og producerende danskfag, der adresserer kunstig intelligens og læselyst. Med afsæt i CFU's guldgrube af læremidler vil du få inspiration til forløb, der klæder dig på til fremtidens danskfag.
📅 06-11-2025 og 27-11-2025 (2 x 6 timer) - Esbjerg
Aktiv læring i dansk mellemtrin: Populære multimodale tekster
Styrk dine elevers skabertrang og glæde ved at opleve, læse, undersøge og producere multimodale tekster i dansk på mellemtrinnet.
📅 15-01-2026 og 05-02-2026 (2 x 6 timer) - Haderslev
Aktiv læring i dansk indskoling: Legende tilgang til danskfaget
Vi udforsker sammen legende tilgange til danskfagets kompetenceområder, så eleverne oplever et fællesskab omkring meningsfulde aktiviteter.
📅 14-04-2026 og 05-05-2026 (2 x 6 timer) - Haderslev
Gratis oplæg til din skole - 2025-26
💡Fokus på den matematisk tænkning og på kompetencerne gennem spil
Ved oplægget vil du finde inspiration til, hvordan du bruger forskellige slags spil til at fremme elevernes matematiske kompetencer, strategitænkning samt samarbejde og aktiv deltagelse.
💡Matematisk opmærksomhed i 0.klassen
Oplægget har fokus på at rette opmærksomheden mod den matematik, der er allerede findes omkring os i hverdagslivet.
___
Kurser og arrangementer
Aktiv læring i matematik indskoling: De små regner
Få konkrete bud på, hvordan du tilrettelægger problemløsende og undersøgende matematikundervisning med en praksisfaglig vinkel, og få inspiration til at variere undervisningen, så den passer til elevgruppens forudsætninger.
📅03-09-2025 og 24-09-2025 (2 x 6 timer) - Haderslev
Sproglig udvikling i matematik
Få værktøjer, ideer og inspiration til, hvordan du kan understøtte dine elever i deres sproglige udvikling i matematik ved overgangen mellem indskolingen og mellemtrinnet. Vi dykker ned i matematikkens sprog og undersøger, hvilke før-faglige og faglige begreber og genrer, der knytter sig matematikkens temaer. På kurset lærer du, hvordan du kan aktivere elevernes sproglige opmærksomhed og stilladsere deres tilegnelse af det matematiske fagsprog ved hjælp af didaktiske modeller, værktøjer og materialer.
📅09-09-2025 - Haderslev
Aktiv læring i matematik udskoling: Undersøgende undervisning og matematisk tænkning
På kurset vil vi arbejde med undersøgelsesbaseret undervisning, hvor eleverne udforsker matematiske problemstillinger gennem samarbejde, dialog og refleksion. Vi sætter særligt fokus på, hvordan du kan fremme elevernes motivation, aktive tænkning og matematiske forståelse gennem forskellige tilgange til undersøgende matematikundervisning, konkrete materialer og digitale værktøjer.
📅17-02-2026 og 17-03-2026 (2 x 6 timer) - Esbjerg
Aktiv læring i matematik mellemtrin: Digitale programmer i matematikundervisningen
Digitale værktøjer kan mere end blot ekspedere opgaver i matematik. De kan også bruges i en bred vifte af sammenhænge til at åbne matematikkens begreber for eleverne og bidrage til deres forståelse af matematikken.
📅08-04-2026 og 06-05-2026 (2 x 6 timer) - Esbjerg
🔶 Regional matematikvejlederkonference (Under udarbejdelse)
Oplev en hel dag fyldt med ny viden og konkrete undervisningsideer, du kan få med hjem til din klasse.
📅 2027 - Haderslev
ENGELSK
Gratis oplæg til din skole - 2025-26
💡Graphic novels, visual literacy og læselyst
Få et kursus ud på din skole, som giver en hands-on intro. Du får nye ideer til din undervisning og forløb med fokus på læsning, skriftlighed og ordforråd.
___
Kurser og arrangementer
Aktiv læring i engelsk indskoling/mellemtrin: Legende tilgange til læsning
Læsning i de yngste klasser kalder på nye metoder, som både er motiverende og baseret på forskning. Vi spiller på alle tangenter, læser med hele kroppen og har fokus på ordforrådslege og mundtlighed koblet med bevægelse, stilladsering med lyd, tasks og meget mere. Få en hands-on intro til en legende tilgang til tidlig læsning i engelsk!
📅 25-09-2025 - Esbjerg
Aktiv læring i engelsk mellemtrin/udskoling: Nye veje til engelsk
Kurset fokuserer på, hvordan eleverne får mod til at deltage i den mundtlige samtale, og hvordan du stilladserer den nye skriftlighed. Der vil være forslag til, hvordan du kan imødekomme de faglige forskelle, der er i engelsk. Du kommer hjem med forskellige aktiviteter, der letter din forberedelse og kan bruges i din undervisning i morgen.
📅 22-10-2025 og 19-11-2025 (2 x 6 timer) - Haderslev
___
TYSK
Gratis oplæg til din skole - 2025-26
💡Booktalks: Autentiske tekster i tysk (udskoling)
Dette oplæg fokuserer på seks bøger fra tysktalende lande og deres potentiale for en kommunikativ og kreativ sprogundervisning.
___
Kurser og arrangementer
Startklar til tysk-prøven, webinar
Bliv opdateret på den mundtlige prøve i tysk og få styr på de nyeste bestemmelser og tiltag fra UVM. Dette webinar sætter fokus på forberedelsen, gennemførelsen og vurderingen af prøven i tyskfaget og giver konkrete bud på relevante emner og materialer.
📅 11-12-2025 - Webinar
Startklar til tysk-prøven, webinar
Bliv opdateret på den mundtlige prøve i tysk og få styr på de nyeste bestemmelser og tiltag fra UVM. Dette webinar sætter fokus på forberedelsen, gennemførelsen og vurderingen af prøven i tyskfaget og giver konkrete bud på relevante emner og materialer.
📅 07-01-2026 - Webinar
Aktiv læring i tysk: Leg, kreativitet og opdagelse i begyndertysk
Elevernes motivation og lyst til at lære tysk har stor indflydelse på deres sprogtilegnelse. Hvad skal der til for at vække elevernes appetit på sproget? Dette kursus sætter fokus på metoder, aktiviteter og arbejdsformer, der er med til at skabe et inspirerende læringsrum, hvor der er plads til leg, kreativitet og opdagelse af sprogets mangfoldighed.
📅 16-04-2026 - Haderslev
___
FRANSK
Aktiv læring i fransk: Styrk dine elevers mod og glæde ved at tale fransk
Med relevante analoge og digitale læremidler samt motiverende aktiviteter, der inddrager brug af generativ AI og praksisfaglighed, støtter du dine eleverne med at udvikle mundtlige færdigheder og fremmer deres mod og lyst til at bruge sproget.
📅 13-11-2025 - Aarhus
Aktiv læring i dansk som andetsprog: Dansk som andet sprog – basis og supplerende
Hvordan skaber du gode betingelser for sprogudvikling hos flersprogede elever? Vi kigger ind i fagområdet dansk som andetsprog, og du får viden og redskaber, aktiviteter og læremidler, der styrker din undervisning i basisdansk og i den supplerende støtte.
📅 30-10-2025 og 20-11-2025 (2 x 6 timer) - Esbjerg
BIOLOGI
Aktiv læring i biologi: Økosystemer, biodiversitet og miljøpåvirkninger
Giv dine elever en dybere forståelse af vores natur og dens systemer. På dette kursus får du konkrete idéer og inspiration til undervisning om økosystemer, biodiversitet, miljøpåvirkninger og deres indbyrdes forhold.
📅 07-05-2026 - Haderslev
FYSIK/KEMI
Aktiv læring i fysik/kemi: Kemiske processer i hverdagslivet, naturen og industrien
Bliv klædt på til at undervise i kemiske processer med fokus på fx bæredygtighed. Du får konkrete redskaber til at integrere naturfagligt sprog, eksperimenter og globale problemstillinger, der engagerer eleverne i kritisk tænkning og undersøgende læring.
📅 14-04-2026 og 05-05-2026 (2 x 6 timer) - Odense
GEOGRAFI
Aktiv læring i geografi: Jordens opbygning og geologiske processer
Jordkloden er en fantastisk planet, hvis opbygning stadig formes af dens geologiske processer. På dette kursus får du konkrete idéer og inspiration til undervisning om jordens opbygning og de geologiske processer, der ligger til grund.
📅 18-02-2026 - Haderslev
NATUR/TEKNOLOGI
Aktiv læring i natur/teknologi: Systemer og sammenhænge i natur/teknologi
Få indsigt i natur/teknologi-fagets identitet og formål. Kurset giver dig praktiske redskaber til at planlægge engagerende undervisning, der kombinerer teknologi og naturens systemer og fremmer elevernes nysgerrighed og kreativitet.
📅 21-05-2026 og 28-05-2026 (2 x 6 timer) - Haderslev
Gratis oplæg til din skole - 2025-26
💡Den kolde krig – et varmt tema!
I dette oplæg får du et overblik over hvordan du med et aktuelt tema får aktiveret og engageret eleverne i både historiske, dagsaktuelle samfundsfaglige samt etiske problemstillinger
___
HISTORIE
Historielærernes dag 2025 - Jelling
Har vi set det før? Selvom vi troede, at imperier og kolonier hørte fortiden til, ser vi i dag nye territoriale krav opstå; Trumps krav på Grønland, Kinas krav på Taiwan og Ruslands invasion af Ukraine. Vi har i stigende grad brug for at kunne forklare den historiske baggrund for nutidens udfordringer og konflikter. På Historielærernes dag vil vi blive klædt på til at tage aktuelle konflikter op med historiefaglige briller i undervisningen.
📅 22-10-2025 - Jelling
Historielærernes dag 2025 - Roskilde
Har vi set det før? Selvom vi troede, at imperier og kolonier hørte fortiden til, ser vi i dag nye territoriale krav opstå; Trumps krav på Grønland, Kinas krav på Taiwan og Ruslands invasion af Ukraine. Vi har i stigende grad brug for at kunne forklare den historiske baggrund for nutidens udfordringer og konflikter. På Historielærernes dag vil vi blive klædt på til at tage aktuelle konflikter op med historiefaglige briller i undervisningen.
📅 23-10-2025 - Roskilde
Aktiv læring i historie: Aktive elever i historie gennem en undersøgende tilgang
På dette kursus vil du få inspiration til din daglige undervisning i historie med fokus på den undersøgende tilgang til historiefaget, hvor eleverne engageres og udfordres i fagets emner og temaer gennem nye perspektiver og metoder.
📅 11-03-2026 og 22-04-2626 (2 x 6 timer) - Esbjerg
SAMFUNDSFAG
Aktiv læring i samfundsfag: Ny viden og praksisnær inspiration
Bliv skarpere på det, du gør i forvejen, og få ny viden og inspiration! Vi sætter nye og andre læremidler til kendte emner og krydrer med gode læringsaktiviteter, så eleverne bliver stærkere til samfundsfaglige metoder, kulturteknikker og kildekritik.
📅 05-11-2025 og 10-12-2025 (2 x 6 timer) - Kolding
🔶 Samfundsfaglærernes dag 2026 (Under udarbejdelse)
Oplev en hel dag fyldt med ny viden og konkrete undervisningsideer, du kan få med hjem til din klasse.
📅 2026 - Aarhus | 📅 2026 - Roskilde
KRISTENDOMSKUNDSKAB
Aktiv læring i kristendomskundskab: Gør eleverne mere aktive
Vil du være med til at udvikle undervisningen i kristendomskundskab, hvor den undersøgende, inkluderende, skabende og reflekterende didaktiske tilgang er i centrum? Hvor eleverne er aktive i undervisningen? Så er kurset her noget for dig.
📅 18-09-2025 og ? (2 x 6 timer) - Vejle
Gratis oplæg til din skole - 2025-26
💡Få overblik over den aktuelle fagfornyelse i teknologiforståelse
Hvor er vi i processen – og hvad betyder det for dig som underviser? Hvad indebærer teknologiforståelse som valgfag – og hvad i fagene som dansk, matematik og naturfag?
___
Kurser og arrangementer
Aktiv læring i teknologiforståelse: Mange veje til teknologiforståelse
Nysgerrig på teknologiforståelse, måske som valgfag? Gennem undersøgende og praksisnære tilgange kobles didaktik, læremidler og faglighed. Styrk kompetencer inden for digital teknologiforståelse, kreativitet, kunstig intelligens og programmering.
📅 30-10-2025 og 20-11-2025 (2 x 6 timer) - Haderslev
Gratis oplæg til din skole - 2025-26
💡Bøsserøv. Feltmadras. Pigesur. Det stærke køn. Player. Luder.
Sprog forandrer sig over tid og er et spejl af kultur og samfundsnormer. Men sprog skaber også virkelighed. Lad os træde ind i ordskoven…
___
Gratis kompetenceløft via SSF Kompas
SSF Kickoff dag - gratis kursus
På Kickoff-dagen får i hjælp til at starte en indsats og styrke jeres skoles arbejde med SSF som obligatorisk emne i folkeskolen.
Kursus i SSF på CFU eller på din skole - gratis kursus
Bliv klædt på ift. faghæftet, didaktikken samt i tre udvalgte temaer (Krop og pubertet. Normer og idealer. Køn og seksualitet)
Bliv en stærk ressource i sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab (SSF) på skolen
Kurset er for lærere, pædagoger, tovholdere m.m., som vil gå dybere ned i det obligatoriske emne, eller som er eller skal være ressourceperson på skolen.
📅 04-09-2025, 01-10-2025 og 13-12-2025 - Haderslev
BILLEDKUNST
Aktiv læring i billedkunst: Digital billedkunst – skab nye visuelle udtryk
Vil du udfordre og udvide din billedkunstundervisning med digitale teknologier? Her får du to kreative og praksisnære dage fyldt med idéer og værktøjer, der gør det nemt at integrere digitale muligheder i din undervisning.
📅 25-09-2025 - Esbjerg
HÅNDVÆRK OG DESIGN
Aktiv læring i håndværk og design: Tufting Madness
Vil du arbejde med farver, former og materialer i din undervisning i håndværk og design? På dette tufteværksted lærer du ikke kun teknikken, men skaber også sjove og skæve tufteprojekter, der ikke blot er smukke, men også fulde af personlighed og humor.
📅 23-09-2025 - Aarhus
Fra Idé til Virkelighed – Introduktion til Laserskæring og 3D-Print [Fuldt booket]
Udforsk potentialet i moderne fremstillingsteknikker som laserskæring og 3D-print. I løbet af de 3 dage, vil vi guide dig gennem de grundlæggende principper for digital design og produktion. Du vil i løbet af dagene gennemgå en designproces, hvor du vil få mulighed for at bringe dine kreative idéer til live. Ved afslutningen af workshoppen vil du have en solid forståelse for både processerne og potentialet ved laserskæring og 3D-print. Du vil tage hjem med din egen lille prototype, ny viden og inspiration til din undervisning.
📅 23-09-2025, 24-09-2025 og 25-09-2025 - Esbjerg
IDRÆT
Aktiv læring i idræt: Lær din krop at kende gennem idræt
For mange idrætslærere er fysiologi og træningslære et af de mest udfordrende kompetenceområder at arbejde med i idrætsundervisningen. Du vil i praksis arbejde med at omsætte idrætsfysiologi til børnehøjde gennem en legende og eksperimenterende tilgang. Fællesskabet og kroppen kommer i fokus, når vi omsætter idrætsfysiologi til praksis og giver eleverne indsigt i træningslære og sundhed.
📅 11-03-2026 - Esbjerg
Madkundskab
Aktiv læring i madkundskab: Gør dine elever madmodige
Ønsker du, at dine elever er mere madmodige? På kurset får du idéer og inspiration til at gøre dine elever mere nysgerrige og modige i madkundskab, så eleverne kan arbejde eksperimenterende og undersøgende i faget.
📅 01-10-2025 - Esbjerg
Aktiv læring i børnehaveklassen: På vej med legende aktiviteter
Du kan skabe et godt læringsfællesskab i børnehaveklassen ved at bruge kropslige, kreative og legende tilgange til læring og ved at give eleverne mulighed for at fordybe sig i meningsfulde sammenhænge.
📅 21-10-2025 og 22-10-2025 (2 x 6 timer) - Esbjerg
Gratis oplæg til din skole - 2025-26
💡Oplev de nyeste 10 spillefilm på mitcfu!
Bliv ekspert i låneprocessen, udforsk pædagogiske værktøjer og find undervisningsmaterialer hurtigt.
Faglige CFU-dage og konferencer
Oplev en hel dag fyldt med ny viden og konkrete undervisningsideer, du kan få med hjem til din klasse.



Fagkurser med mulighed for tilskud
Søg tilskud til dit næste fagkursus. Er du ansat på overenskomst mellem KL og Lærernes Centralorganisation (Danmarks Lærerforening og Uddannelsesforbundet) kan du fra 1. april 2025 søge støtte til kompetenceudvikling i Den Kommunale Kompetencefond.

Grib chancen for at udvikle dig fagligt og få ny inspiration til din undervisning.
Fagligt løft er 5-dages kurser, som tager udgangspunkt i undervisningsfagets kerneindhold, udvikling og fagfornyelse. Kurserne har til formål at sætte fokus på planlægning og gennemførelse af en varieret og engagerende undervisning med plads til fordybelse, hvor eleverne trives, er medskabende og motiverede.
Aktiv læring er praksisnære kurser med hands-on aktiviteter, hvor elevernes engagement og deltagelse er i fokus. Med udgangspunkt i CFUs samling af læremidler får du masser af inputs til at berige og udvikle din undervisning – alt sammen med fokus på at skabe en mere motiverende og varieret undervisning.
Vores samarbejdspartnere udbyder

2025
Dansk-tysk lærerkonference

2025
Sandbjerg Konferencen
Styrket indsats i skolen?
Har I brug for særligt tilrettelagte forløb, skræddersyede temadage, pædagogiske arrangementer, udviklingsprojekter, målrettede kurser m.m. står vi klar som samarbejdspartner.
I tæt samarbejde med jer kan vi tilbyde kurser og forløb, som understøtter lige præcis jeres kompetence- og skoleudviklingsplaner.
Kontakt mig og lad os få en snak om hvordan vi kan hjælpe.

Tina Kolding
CFU leder
Telefon: 7266 5935
E-mail: tkch@ucsyd.dk
Læs mere om hvordan vi hjælper med skoleudvikling på
https://ucsyd.dk/skole
Praktisk information
Vi håndterer tilmeldinger via nemStudie.dk, hvor du skal logge ind og "ansøge" om optagelse på kurset. I PDF-dokumentet herunder kan du se hvordan du tilmelder dig:
BEMÆRK:
- Du får svar på din ansøgning i nemStudie. Hvornår du får svar, afhænger af tilmeldingsfristen.
- Du får en advisering pr. mail, når der er en ny besked i nemStudie. Log ind på nemStudie for at læse beskeden.
Læs om forudsætninger for at søge og følg vejledning til ansøgere på novonordiskfonden.dk
BEMÆRK
En bevilling fra Novo Nordisk Fonden betyder ikke, at du er tilmeldt kurset.
Når du har fået svar fra fonden, skal du huske at tilmelde dig til kurset hos CFU og få din uddannelsesinstitution til at lægge ud for kursusafgift.
- Tilmelding og betaling for kurset er en sag mellem din uddannelsesinstitution og CFU.
- Støtten til kursusdeltagelsen udbetales til din uddannelsesinstitution, når du har deltaget på kurset og meldt tilbage til fonden om efteruddannelsesaktiviteterne.
- Find et kursus, der er relevant for dig, og som lever op til kriterierne for ansøgning i Den Kommunale Kompetencefond.
- Opret en ansøgning via www.denkommunalekompetencefond.dk. Ansøgningen underskrives fysisk eller digitalt af ansøger, tillidsrepræsentant og leder.
- Ansøgningen behandles af parterne (i dette tilfælde KL og Lærernes Centralorganisation), hvorefter ansøger, tillidsrepræsentant og leder modtager svar via de e-mailadresser, der er indtastet i ansøgningen. Der modtages normalt svar på ansøgningen indenfor 14 dage til en måned.
- Når du har fået bevilliget tilskuddet, kan du tilmelde dig dit kursus.
Har du spørgsmål til ansøgningsprocessen, regler og tilskud, skal du rette henvendelse direkte til Den Kommunale Kompetencefond: kontakt@denkommunalekompetencefond.dk