Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

CFU

Center for Undervisningsmidler

Naturfag

biologi, fysik og kemi, geografi og natur/teknik - inspiration til dig og din undervisning

01

I fokus

Naturfagsakademiet - NAFA

NAFA webinar 09-2022

Naturfagsakademiet, NAFA, som er støttet af NOVO Nordisk og VILLUM Fonden, er et nyt skib i naturfagssøen, hvor det er muligt for skoler at deltage i kompetence-udviklingsforløb uden at betale for undervisning og sparring.

Formålet med NAFA er at fremme motiverende og udbytterig naturfagsundervisning i grundskolen gennem styrket uddannelse af naturfagslærere.

Du kan læse mere om NAFA på https://nafa.nu/

02

Kurser og arrangementer

Temadage, netværksarrangementer, årsplanlægningsdage, konferencer og inspirationseftermiddage. Viften af tilbud som Center for Undervisningsmidler arrangerer er bred.

Flyt kurset hjem på skolen

En del af kurserne kan med fordel rekvireres til gennemførelse hjemme hos jer selv, hvis I kan samle et tilstrækkeligt deltagerantal. Derved spares medarbejdernes transport og køretid. De kan også tilpasses, så de understøtter lige præcis jeres kompetence- og skoleudviklingsplaner.

Vi står til rådighed som samarbejdspartner for såvel kommuner, skoler, som teams, når det gælder særligt tilrettelagte forløb og skræddersyede temadage, pædagogiske arrangementer, udviklingsprojekter, målrettede kursusforløb m.m. i tæt samarbejde med jer.

Ring eller skriv til:


Kursusfolder2023-24

Oversigt over kurser

Kurser på CFU 2023-2024

Oversigt over vores kurser og arrangementer
Pernille Viuff

Kursussekretær

Pernille Viuff

Telefon: 7266 3312
E-mail: psvi@ucsyd.dk
03

Ideer til året

Herunder finder du inspiration til din undervisning. Det er en række gode læremidler og naturvidenskabelige undervisningstilbud, som er frit tilgængelige på internettet.

Børn der leger med vand på en træbro

Uge 36

Naturens Uge

Danmarks Naturfredningsforenings og Friluftsrådets årlige mærkedage for naturoplevelser. Formålet er at få børn og børnefamilier ud i naturen og give dem inspiration til at komme mere ud hele året - og resten af livet! Naturens Uge åbner dørene til naturen og viser, at det er både nemt og sjovt at få gode naturoplevelser.
Naturvidenskabsfestival

Uge 39

Naturvidenskabsfestival

Hvert år deltager mere end 150.000 elever fra hele Danmark. ”Naturvidenskabsfestivalens ambition er at vise alle Danmarks børn og unge, at science har noget med deres liv at gøre. De skal opleve, at de kan bruge science til at påvirke deres egen hverdag og skabe forandringer.” ASTRA
Verdenstimen

Efteråret / Hele året

Verdensmål på skemaet

Alle mennesker skal kende de 17 Verdensmål. Også danske skolebørn og unge. Verdenstimen ligger hvert år i efteråret, hvor Verdens Bedste Nyheder sætter ekstra fokus på Verdensmålene over hele landet, men du er altid velkommen til at bruge materialerne året rundt.
Hour of Code

Hele året

Hour of Code – programmering

En times introduktion til at programmere, designet til at inspirere børn og unge til at kode og vise, at alle kan lære det grundlæggende. Der behøves ingen tidligere erfaring med programmering, hverken hos lærer eller elev, da alle aktiviteterne er selvinstruerende og findes til alle aldre.
Film til temaet "Klimaændringer"

Hele året

Film om klimaændringer

Filmene trækker de store linjer og sammenhænge op, og er velegnede sammen med andet, mere detaljeret materiale til undervisningsbrug. NOAHs klimasider kan være til nytte for såvel undervisere og studerende, som søger viden om den globale opvarmning, dens konsekvenser og vores muligheder for at imødegå den.
 astronaut-2898836_1280-pixabay.jpg

Hele året

Astronomi

Skal du bruge undervisningsmateriale til astronomi, så prøv at se på undervisningssiderne for NASA (nasa.gov/stem) eller ESA (esa.int/Education). Følg også med hos den tværnationale organisation ESO, som bygger og driver jordbaserede observatorier hvorfra astronomerne kan dykke ned i spændende spørgsmål.
Sæt bevægelse i naturfagene

Hele året

Sæt bevægelse i naturfagene

Et inspirationshæfte med konkrete øvelser og ideer til, hvordan du kan inddrage bevægelse i natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. Hæftet er udgivet af NTS-centeret, som i samarbejde med erfarne naturfagslærere og pædagoger har indsamlet, udviklet og afprøvet øvelserne.
Digitale temaer - Københavns Universitet

Hele året

KU - Digitale temaer

Temaerne på forløbene går på tværs af naturfagene, hvilket betyder, at det er muligt at benytte det, som inspiration til den fælles naturfagsprøve i 9. klasse. Materialerne er bygget op omkring inspirationsfilm, korte baggrundsartikler, interviews med forskere og forslag til flere undersøgelser og eksperimenter, I kan give jer i kast med.
Nat På Museet

Hele året / Videnskabsår22

Nat På Museet

De 10 erkendelser fra Naturvidenskabens ABC formidles via små film på 10-12 minutter. Hver film er optaget på forskellige museer, og hvert sted går en fagperson i dybden med en af de 10 erkendelser. Alle videoer afsluttes med 3 centrale nøglebegreber, som er væsentlige for at forstå erkendelsen.

UNESCO Samlingerne: Verdens skatte - ind i klassen

UNESCO Samlingerne er en række fantastiske samlinger, som viser genstande og dermed hverdagsliv i en række lande. 

Den store spredning i materialet gør UNESCO Samlingerne anvendelige for en stor målgruppe. Ofte bliver materialet brugt i forbindelse med rollespil og udstillinger, men det indeholder en stor frihed for den enkelte bruger til at anvende materialet på sin egen måde.

Lån UNESCO Samlingerne hos Moesgaard museum og få bragt lånet til skolen med CFU.


Link til faglige foreninger:

04

Udvalgte læremidler du kan låne på CFU

Herunder finder du nogle særligt udvalgte læremidler fra udlånssamlingen til naturfag.

Log på mitCFU med dit Unilogin for at låne og få leveret direkte på skolen med CFU-bilen

Materialernes fantastiske verden

3. - 6. klasse

Materialernes fantastiske verden

Kassen er målrettet undersøgelser af materialers egenskaber. Der undersøges alt fra almindeligt papir og bleer til de mystiske hukommelsesmetaller og gele. Eleverne øver sig i at designe og udføre undersøgelser og forholde sig kritisk til deres resultater og metoder.
Jordglobe - dag og nat

1. - 9. klasse

Jordglobe - dag og nat

Hensigten med dette sammensatte materiale er at man kan illustrere døgnets gang og jordens rotation. Det ses tydeligt at den ene halvdel af jorden er oplyst og den anden er mørklagt. Globen er lavet, så den bevæger sig i realtid. Altså en omgang på 24 timer = et døgn.
Fødevaremangel - en af fremtidens udfordringer

TV-optagelse (24 min) | engelsk

Fødevaremangel - en af fremtidens udfordringer

Hvordan bekæmper man sult i det 21. århundrede? BBC ser på betydningen af ​​tørke-tolerante afgrøder og behovet for at bekæmpe fødevareusikkerhed i udviklingslandene og udviklede verden. De undersøger også behovet for at rydde op i vores oceaner og drive vores landbrug på en smartere måde.
05

CFU konsulenten

Tina Skivild (tisk)

Tina Damsgaard Skivild

Pædagogisk konsulent

06

Kontakt CFU

CFU's åbningstider

Alle skoledage:

  • Mandag - Torsdag: 8:00-16:00
  • Fredag: 8:00-13:00

Besøg os i informationssamlingen, hvor vi har et eksemplar af næsten alle de boglige læremidler, du kan købe fra forlagene. Hvis du vil, kan du låne et eksemplar med hjem. Du kan også se et eksemplar af mange af de læremider, du kan låne i klassesæt.

    Informationssamlingen er åben alle skoledage og du er meget velkommen til at besøge os i vores åbningstid.

    Du finder os i både Esbjerg og Haderslev på følgende adresser:

    • Degnevej 16, 6705 Esbjerg Ø
    • Lembckesvej 7, 6100 Haderslev

     

    Udlånssamlingen

    Langagervej 5B, Jels
    6630 Rødding

    Få hjælp til dit lån

    Lån læremidler til din undervisning i mitCFU og få dem bragt ud til dig på skolen. I vores udlånssamling har vi mange forskellige typer læremider, som spænder over fysiske læremidler i klassesæt til e-bøger og tv-udsendelser fra CFU Film & TV.

    Vi hjælper dig med alt omkring dit lån af læremidler på CFU: Har du ikke fået leveret, det du har bestilt, eller har du brug for hjælp til at forlænge et lån, så kontakt os. Vi kan også hjælpe, hvis du ønsker at tegne abonnement på CFU Film& TV, hvis du har problemer med dit lån af e-bøger eller streaming af tv-udsendelser.

    07

    Nyhedsbrev

    Du kan tilmelde dig CFUs nyhedsbrev, hvor du kan markere interesseområdet Naturfag, så får du en nyhedsmail en gang i mellem.