I fokus
Masseeksperiment 2019
Masseeksperimentet 2019 bliver verdens første nationale kortlægning af plastforurening.

Skoleelever er med til at undersøge, hvor i Danmark der findes plastaffald og hvilke polymerer plastaffaldet består af. Plastforurening kommer mange steder fra - det kan være fra private husholdninger, industrien, landbruget, fiskeriet og når vi smider plastaffald fra os i naturen. Vi har bare ikke nok viden om, hvor stort omfanget af plastforureningen er, og vi ved heller ikke nok om, hvilken slags plast vi finder derude, og hvor den findes henne.
Her kan I være med i en stor videnskabelig undersøgelse, som i år er udarbejdet i samarbejde med Det Danske Forskningscenter i Marin Plastforurening 'MarinePlastic'.
Du kan læse mere om masseeksperimentet og tilmelde dig her.
Cirkus Naturligvis – undervisningsmateriale om Giftige Planter
Så har Cirkus Naturligvis på Københavns Universitet været i gang igen. Denne gang er det et undervisningsmateriale om de giftige planter. Temaet går på tværs af naturfagene, og det betyder at det er muligt at benytte det som inspiration til den fælles naturfagsprøve i 9. klasse.

Materialet er bygget op omkring en animerede introvideo, der beskriver menneskets udnyttelse og samspil med planter og deres naturstoffer, samt tre videoer med forskerinterviews. Der er artikler der uddyber de enkelte fags indgangsvinkel til netop giftige planter (biologi, kemi og geografi).
Desuden har de lavet kortspillet Grøn gift. Et kortspil med fokus på karaktertræk, giftighed og plantefamilier, og sammensat materialer til forsøgskit, med forslag til undersøgelser (desuden er materialer relativt lette, selv at genanskaffe).
Ligeledes er der forslag til andre forsøg. Det hele, og mere til, kan findes på www.giftigeplanter.ku.dk
CFU har fået nogle af disse forsøgskit – og vi kan sende dem med den almindelige CFU-distribution til din skole. Hvis du er interesseret i at få fingrene i et af disse forsøgskit, skal du kontakte Tina Skivild (pædagogisk konsulent i naturfag) på tisk@ucsyd.dk
Sikkerhed
”Når klokken ringer" - branchevejledning om fysisk arbejdsmiljø i grundskolen og det almene gymnasium” oplyser om krav, normer, standarder og god kutyme i forbindelse med byggeri og indretning af faglokaler.
Hæftet kan bruges som opslagsværk for de lærere, der underviser i lokaler, hvor der stilles særlige krav til sikkerhed.
Desuden kan man finde faktablade for de enkelte faglokaler her
Kurser og arrangementer
Kurser til dit fag
Temadage, netværksarrangementer, årsplanlægningsdage, konferencer og inspirationseftermiddage. Viften af tilbud som Center for Undervisningsmidler arrangerer er bred.
Du vil altid kunne finde en oversigt over vores kurser og arrangementer i online-kataloget.
Flyt kurset hjem på skolen
En del af kurserne kan med fordel rekvireres til gennemførelse hjemme hos jer selv, hvis I kan samle et tilstrækkeligt deltagerantal. Derved spares medarbejdernes transport og køretid. De kan også tilpasses, så de understøtter lige præcis jeres kompetence- og skoleudviklingsplaner.
Vi står til rådighed som samarbejdspartner for såvel kommuner, skoler, som teams, når det gælder særligt tilrettelagte forløb og skræddersyede temadage, pædagogiske arrangementer, udviklingsprojekter, målrettede kursusforløb m.m. i tæt samarbejde med jer.
Ring eller skriv til:
- CFU leder Pernille Moretto: +45 7266 3315 | pmoj@ucsyd.dk
- CFU leder Tina Kolding: +45 7266 5935 | tkch@ucsyd.dk

Se kurser online
Online-kataloget

Ideer til året
Herunder finder du inspiration til din undervisning. Det er en række gode læremidler og naturvidenskabelige undervisningstilbud, som er frit tilgængelige på internettet.

Natur/Teknologi - Biologi
Naturens Dag 2018 – uge 36
Naturens Dag er Danmarks Naturfredningsforenings og Friluftsrådets mærkedag for naturoplevelser. Årsagen er, at børn er langt mindre ude i naturen i dag end deres forældre og bedsteforældres var.

Natur/Teknologi
Naturvidenskabsfestival
Temaet for 2018 er DEN YDERSTE GRÆNSE - de yderste grænser af naturen, mennesket, etikken og fysiske fænomener. Det handler om yderpunkter og rekorder. Det handler om modsætningsforhold, som mikro og makro, koldt og varmt og tæt på og i fjerne galakser.

FN's verdensmål for bæredygtig udvikling
Verdensmålene på verdenstimen.dk
Børn og unge kan ændre verden. 25 procent af verdens befolkning er under 14 år, og det er især deres fremtid, Verdensmålene handler om. Derfor skal børn og unge på alle breddegrader lære om de 17 Verdensmål.

Natur/Teknologi
Film til temaet "Klimaændringer"
Den globale opvarmning bliver mere og mere tydelig for hver dag, der går. I tre film gennemgås, hvordan den globale opvarmning hænger sammen med Jordens klima, hvilke konsekvenser klimaændringerne allerede nu har, og hvad konsekvenserne kan blive i fremtiden.

Fysik/Kemi
Nyt under himlen
Skal du bruge undervisningsmateriale til astronomi i enten natur og teknologi, fysik/kemi eller fysik, så prøv at se på hjemmesiderne for enten National Aeronautics and Space Administration (NASA) eller European Space Agency (ESA).

Natur/Teknologi
Hour of Code – programmering
Begivenheden Hour of Code er en del af "Computer Science Education" uge, som finder sted i uge 49. Formålet med Hour of Code er at lære, at programmering er sjovt og kreativt og at alle kan arbejde med det uanset alder, køn osv.

Natur/Teknologi - Geografi
UNESCO samlingerne - Interkulturel kompetence
Verdens skatte - ind i klassen
UNESCO Samlingerne er en række fantastiske samlinger, som viser genstande og dermed hverdagsliv i en række lande.
Links til faglige foreninger:
Udvalgte læremidler du kan låne på CFU
Her finder du lister over nye læremidler til naturfag. Bemærk, at både nye og reviderede poster automatisk bliver tilføjet listen.
Herunder finder du nogle særligt udvalgte læremidler fra udlånssamlingen, som du kan låne på CFU ved at opgive dit UNI-login.

Natur og teknologi - 3. til 6. klasse
Materialernes fantastiske verden
Materialekassen er lavet af DTU (Danmarks tekniske universitet) og lægger op til et helt undervisningsforløb, som de også har lavet. Forløbet er lavet til, at eleverne undersøger af materialers egenskaber.

Natur og teknologi - 1. til 9. klasse
Jordglobe - dag og nat
Med dette læremiddel kan man illustrere døgnets gang og jordens rotation. Det ses tydeligt, at den ene halvdel af jorden er oplyst, og den anden er mørklagt. Globen er lavet, så den bevæger sig i realtid. Altså en omgang på 24 timer = et døgn.

Biologi - 3. til 9. klasse
Spark sensorer - Indeklima og ud i felten
Dette materiale er sensorer til dataopsamling/ datalogning omkring enten indeklima på skolen eller øvelser ud i felten. Herunder forskellige vilkår i biotoper. Helt fra indskoling til udskoling.

Geografi - TV-optagelse
Fødevarermangel - en af fremtidens udfordringer
TV-udsendelsen "Fødevarermangel - en af fremtidens udfordringer" handler om: Hvordan bekæmper man sult i det 21. århundrede? "Horizons-BBC" ser på betydningen af tørke-tolerante afgrøder og behovet for at bekæmpe fødevareusikkerhed i udviklingslandene og udviklede verden.

Fysik/Kemi - 7. til 10. klasse
El fra solen
Har din klasse brug for at arbejde med alternative energikilder, så kan du låne en kasse på CFU. Kassen indeholder en solcelleventilator samt en solcelle med vandpumpe. Disse kan være med til at visualisere solens energi.

Naturfag
Dissekeringsportalen
Center for Undervisningsmidler faciliterer dissekering i folkeskolen og andre uddannelser. Du kan bl.a. finde:
Afgangsprøven
Fælles prøve i fysik/kemi, biologi, geografi og 10. klasse fysik/kemi:
- Så er prøvevejledningen kommet til både FP9 og FP10
- Læs i prøvebekendtgørelsen om fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi på side 20-22
- Se filmene om prøven
Der er også en række råd til naturfagslæreren i form af
Hent afgangsprøverne online. Alle prøver fra 2010 og frem. Online adgang er beskyttet med særligt login.
CFU konsulenten
Kontakt CFU
CFU's åbningstider
Alle skoledage:
- Mandag - Torsdag: 8:00-16:00
- Fredag: 8:00-13:00
Besøg os i informationssamlingen, hvor vi har et eksemplar af næsten alle de boglige læremidler, du kan købe fra forlagene. Hvis du vil, kan du låne et eksemplar med hjem. Du kan også se et eksemplar af mange af de læremider, du kan låne i klassesæt.
Informationssamlingen er åben alle skoledage og du er meget velkommen til at besøge os i vores åbningstid.
Du finder os i både Esbjerg og Haderslev på følgende adresser:
- Degnevej 16, 6705 Esbjerg Ø
- Lembckesvej 7, 6100 Haderslev
Udlånssamlingen
Langagervej 5B, Jels
6630 Rødding
Få hjælp til dit lån
Lån læremidler til din undervisning i mitCFU og få dem bragt ud til dig på skolen. I vores udlånssamling har vi mange forskellige typer læremider, som spænder over fysiske læremidler i klassesæt til e-bøger og tv-udsendelser fra CFU Film & TV.
Vi hjælper dig med alt omkring dit lån af læremidler på CFU: Har du ikke fået leveret, det du har bestilt, eller har du brug for hjælp til at forlænge et lån, så kontakt os. Vi kan også hjælpe, hvis du ønsker at tegne abonnement på CFU Film& TV, hvis du har problemer med dit lån af e-bøger eller streaming af tv-udsendelser.
Nyhedsbrev
Du kan tilmelde dig CFUs nyhedsbrev, hvor du kan markere interesseområdet Naturfag, så får du en nyhedsmail en gang i mellem.