I fokus
Videnskabsår22
2022 er af FN udnævnt til International Year of Basic Science for Sustainable Development, som er blevet til på foranledning af 100 året for Niels Bohrs Nobelpris i Fysik i 1922. Den danske del af denne fejring af videnskab i 2022 bliver varetaget af Videnskabsår22.

Videnskabsår22 tager sit udgangspunkt i de visioner, Niels Bohr havde for fysikken, videnskab, globalt samarbejde og fredelig sameksistens, og fejrer både nysgerrighed og kreativ tankevirksomhed i Bohrs ånd.
Videnskabsår22 er et bidrag til opbyggelse af danskernes almendannelse. Ved at bringe videnskab i øjenhøjde med den danske befolkning, at skabe fokus på nye og eksisterende aktiviteter, der åbner op for dialog og samtale på baggrund af forundring og nysgerrighed.
Hans Kongelig Højhed Kronprins Frederik er protektor for projektet.
Videnskabsår22 har etableret en webside, en YouTube kanal, Videns Port app, podcasts og SoMe platforme.
Naturvidenskabens ABC præsenteres på ”Nat På Museet”
De 10 naturvidenskabelige erkendelser fra Naturvidenskabens ABC formidles via 10 små film på 10-12 minutter, som er optaget på forskellige museer/oplevelsescentre.
Dette er en af 10 små film, som formidler de 10 naturvidenskabelige erkendelser fra Undervisningsministeriets publikation: Naturvidenskabens ABC.
Filmene er primært målrettet 11-12-årige børn på 5.-6. klassetrin. De centrale pointer fra den naturvidenskabelige erkendelse, tager udgangspunkt i væsentlige genstande fra lige netop dette museum/oplevelsescenter. Sekundært kan filmene bruges til de lidt ældre elever som repetition/ intro til en efterfølgende mere dybdegående undervisning om erkendelsen.
Der er også være lærervejledninger tilknyttet. Formål med lærervejledningen er at hjælpe alle slags lærere til at undervise med denne film i naturfagene.
Cirkus Naturligvis – digitale undervisningsmaterialer
Cirkus Naturligvis, som er en del af SCIENCE Skoletjeneste på Københavns Universitet, har lavet en række undervisningsmaterialer til udskolingen.
Temaerne på forløbene går på tværs af naturfagene, hvilket betyder, at det er muligt at benytte det, som inspiration til den fælles naturfagsprøve i 9. klasse.
Materialerne er bygget op omkring inspirationsfilm, korte baggrundsartikler, interviews med forskere og forslag til flere undersøgelser og eksperimenter, I kan give jer i kast med.
Det hele, og mere til, kan findes på https://science.ku.dk
CFU har fået flere af disse undersøgelseskit – og vi kan sende dem med den almindelige CFU-distribution til din skole. Hvis du er interesseret i at få fingrene i et af disse undersøgelseskit, skal du kontakte Tina Damsgaard Skivild (pædagogisk konsulent i naturfag) på tisk@ucsyd.dk

Kurser og arrangementer
Kurser til dit fag
Temadage, netværksarrangementer, årsplanlægningsdage, konferencer og inspirationseftermiddage. Viften af tilbud som Center for Undervisningsmidler arrangerer er bred.
Du vil altid kunne finde en oversigt over vores kurser og arrangementer i online-kataloget.
Flyt kurset hjem på skolen
En del af kurserne kan med fordel rekvireres til gennemførelse hjemme hos jer selv, hvis I kan samle et tilstrækkeligt deltagerantal. Derved spares medarbejdernes transport og køretid. De kan også tilpasses, så de understøtter lige præcis jeres kompetence- og skoleudviklingsplaner.
Vi står til rådighed som samarbejdspartner for såvel kommuner, skoler, som teams, når det gælder særligt tilrettelagte forløb og skræddersyede temadage, pædagogiske arrangementer, udviklingsprojekter, målrettede kursusforløb m.m. i tæt samarbejde med jer.
Ring eller skriv til:
- CFU leder Pernille Moretto: +45 7266 3315 | pmoj@ucsyd.dk
- CFU leder Tina Kolding: +45 7266 5935 | tkch@ucsyd.dk
Ideer til året
Herunder finder du inspiration til din undervisning. Det er en række gode læremidler og naturvidenskabelige undervisningstilbud, som er frit tilgængelige på internettet.
Links til faglige foreninger:
Udvalgte læremidler du kan låne på CFU
Her finder du lister over nye læremidler til naturfag. Bemærk, at både nye og reviderede poster automatisk bliver tilføjet listen.
Herunder finder du nogle særligt udvalgte læremidler fra udlånssamlingen, som du kan låne på CFU ved at opgive dit UNI-login.
Afgangsprøven
CFU konsulenten
Kontakt CFU
CFU's åbningstider
Alle skoledage:
- Mandag - Torsdag: 8:00-16:00
- Fredag: 8:00-13:00
Besøg os i informationssamlingen, hvor vi har et eksemplar af næsten alle de boglige læremidler, du kan købe fra forlagene. Hvis du vil, kan du låne et eksemplar med hjem. Du kan også se et eksemplar af mange af de læremider, du kan låne i klassesæt.
Informationssamlingen er åben alle skoledage og du er meget velkommen til at besøge os i vores åbningstid.
Du finder os i både Esbjerg og Haderslev på følgende adresser:
- Degnevej 16, 6705 Esbjerg Ø
- Lembckesvej 7, 6100 Haderslev
Udlånssamlingen
Langagervej 5B, Jels
6630 Rødding
Få hjælp til dit lån
Lån læremidler til din undervisning i mitCFU og få dem bragt ud til dig på skolen. I vores udlånssamling har vi mange forskellige typer læremider, som spænder over fysiske læremidler i klassesæt til e-bøger og tv-udsendelser fra CFU Film & TV.
Vi hjælper dig med alt omkring dit lån af læremidler på CFU: Har du ikke fået leveret, det du har bestilt, eller har du brug for hjælp til at forlænge et lån, så kontakt os. Vi kan også hjælpe, hvis du ønsker at tegne abonnement på CFU Film& TV, hvis du har problemer med dit lån af e-bøger eller streaming af tv-udsendelser.
Nyhedsbrev
Du kan tilmelde dig CFUs nyhedsbrev, hvor du kan markere interesseområdet Naturfag, så får du en nyhedsmail en gang i mellem.