Gå til hovedindhold
 • Uddannelse
 • Efter- og videreuddannelse
 • Forskning
 • Om UC SYD
 • Uddannelser og kurser For dig, der leder efter et kursus, et modul eller en uddannelse på diplom-, akademi- eller masterniveau
 • Skræddersyede forløb For kommuner og organisationer, der ønsker skræddersyede videreuddannelsesforløb til medarbejdere og ledere

Ved du, hvad du leder efter, kan du søge direkte i vores database

 • Om UC SYD Hvem er vi? Læs alt om UC SYD her.
 • Find os Adresser og kontaktoplysninger - du finder det hele her.
 • Job ved UC SYD Find ledige stillinger, og hør hvordan det er at arbejde på UC SYD.
 • Presse Vi giver dig oversigten over alle vores pressehistorier.

CFU

Center for Undervisningsmidler

Naturfag

- inspiration til dig og din undervisning
01

I fokus

Masseeksperiment 2019

Masseeksperimentet 2019 bliver verdens første nationale kortlægning af plastforurening.

Plastaffald

Skoleelever er med til at undersøge, hvor i Danmark der findes plastaffald og hvilke polymerer plastaffaldet består af. Plastforurening kommer mange steder fra - det kan være fra private husholdninger, industrien, landbruget, fiskeriet og når vi smider plastaffald fra os i naturen. Vi har bare ikke nok viden om, hvor stort omfanget af plastforureningen er, og vi ved heller ikke nok om, hvilken slags plast vi finder derude, og hvor den findes henne.

Her kan I være med i en stor videnskabelig undersøgelse, som i år er udarbejdet i samarbejde med Det Danske Forskningscenter i Marin Plastforurening 'MarinePlastic'.

Du kan læse mere om masseeksperimentet og tilmelde dig her.

 


 

Cirkus Naturligvis – undervisningsmateriale om Giftige Planter

Så har Cirkus Naturligvis på Københavns Universitet været i gang igen. Denne gang er det et undervisningsmateriale om de giftige planter. Temaet går på tværs af naturfagene, og det betyder at det er muligt at benytte det som inspiration til den fælles naturfagsprøve i 9. klasse.

Galnebær Atropa Belladonna

Materialet er bygget op omkring en animerede introvideo, der beskriver menneskets udnyttelse og samspil med planter og deres naturstoffer, samt tre videoer med forskerinterviews. Der er artikler der uddyber de enkelte fags indgangsvinkel til netop giftige planter (biologi, kemi og geografi).

Desuden har de lavet kortspillet Grøn gift. Et kortspil med fokus på karaktertræk, giftighed og plantefamilier, og sammensat materialer til forsøgskit, med forslag til undersøgelser (desuden er materialer relativt lette, selv at genanskaffe). 

Ligeledes er der forslag til andre forsøg. Det hele, og mere til, kan findes på www.giftigeplanter.ku.dk

CFU har fået nogle af disse forsøgskit – og vi kan sende dem med den almindelige CFU-distribution til din skole. Hvis du er interesseret i at få fingrene i et af disse forsøgskit, skal du kontakte Tina Skivild (pædagogisk konsulent i naturfag) på tisk@ucsyd.dk
 


 

Sikkerhed

Når klokken ringer" - branchevejledning om fysisk arbejdsmiljø i grundskolen og det almene gymnasium” oplyser om krav, normer, standarder og god kutyme i forbindelse med byggeri og indretning af faglokaler.

Hæftet kan bruges som opslagsværk for de lærere, der underviser i lokaler, hvor der stilles særlige krav til sikkerhed.

Desuden kan man finde faktablade for de enkelte faglokaler her

02

Kurser og arrangementer

Kurser til dit fag

Temadage, netværksarrangementer, årsplanlægningsdage, konferencer og inspirationseftermiddage. Viften af tilbud som Center for Undervisningsmidler arrangerer er bred.

Du vil altid kunne finde en oversigt over vores kurser og arrangementer i online-kataloget.

 

Flyt kurset hjem på skolen

En del af kurserne kan med fordel rekvireres til gennemførelse hjemme hos jer selv, hvis I kan samle et tilstrækkeligt deltagerantal. Derved spares medarbejdernes transport og køretid. De kan også tilpasses, så de understøtter lige præcis jeres kompetence- og skoleudviklingsplaner.

Vi står til rådighed som samarbejdspartner for såvel kommuner, skoler, som teams, når det gælder særligt tilrettelagte forløb og skræddersyede temadage, pædagogiske arrangementer, udviklingsprojekter, målrettede kursusforløb m.m. i tæt samarbejde med jer.

Ring eller skriv til:


03

Ideer til året

Herunder finder du inspiration til din undervisning. Det er en række gode læremidler og naturvidenskabelige undervisningstilbud, som er frit tilgængelige på internettet.

Børn der leger med vand på en træbro

Natur/Teknologi - Biologi

Naturens Dag 2018 – uge 36

Naturens Dag er Danmarks Naturfredningsforenings og Friluftsrådets mærkedag for naturoplevelser. Årsagen er, at børn er langt mindre ude i naturen i dag end deres forældre og bedsteforældres var. 

Naturvidenskabsfestival 2018

Natur/Teknologi

Naturvidenskabsfestival

Temaet for 2018 er DEN YDERSTE GRÆNSE - de yderste grænser af naturen, mennesket, etikken og fysiske fænomener. Det handler om yderpunkter og rekorder. Det handler om modsætningsforhold, som mikro og makro, koldt og varmt og tæt på og i fjerne galakser.

SDG logo

FN's verdensmål for bæredygtig udvikling

Verdensmålene på verdenstimen.dk

Børn og unge kan ændre verden. 25 procent af verdens befolkning er under 14 år, og det er især deres fremtid, Verdensmålene handler om. Derfor skal børn og unge på alle breddegrader lære om de 17 Verdensmål.

Film til temaet "Klimaændringer"

Natur/Teknologi

Film til temaet "Klimaændringer"

Den globale opvarmning bliver mere og mere tydelig for hver dag, der går. I tre film gennemgås, hvordan den globale opvarmning hænger sammen med Jordens klima, hvilke konsekvenser klimaændringerne allerede nu har, og hvad konsekvenserne kan blive i fremtiden.

 astronaut-2898836_1280-pixabay.jpg

Fysik/Kemi

Nyt under himlen

Skal du bruge undervisningsmateriale til astronomi i enten natur og teknologi, fysik/kemi eller fysik, så prøv at se på hjemmesiderne for enten National Aeronautics and Space Administration (NASA) eller European Space Agency (ESA).

Hour of Code

Natur/Teknologi

Hour of Code – programmering

Begivenheden Hour of Code er en del af "Computer Science Education" uge, som finder sted i uge 49. Formålet med Hour of Code er at lære, at programmering er sjovt og kreativt og at alle kan arbejde med det uanset alder, køn osv.

UNESCO samlingen

Natur/Teknologi - Geografi

UNESCO samlingerne - Interkulturel kompetence

Verdens skatte - ind i klassen

UNESCO Samlingerne er en række fantastiske samlinger, som viser genstande og dermed hverdagsliv i en række lande.

Links til faglige foreninger:

04

Udvalgte læremidler du kan låne på CFU

Her finder du lister over nye læremidler til naturfag. Bemærk, at både nye og reviderede poster automatisk bliver tilføjet listen.

Herunder finder du nogle særligt udvalgte læremidler fra udlånssamlingen, som du kan låne på CFU ved at opgive dit UNI-login.

Materialernes fantastiske verden

Natur og teknologi - 3. til 6. klasse

Materialernes fantastiske verden

Materialekassen er lavet af DTU (Danmarks tekniske universitet) og lægger op til et helt undervisningsforløb, som de også har lavet. Forløbet er lavet til, at eleverne undersøger af materialers egenskaber.

Jordglobe - dag og nat

Natur og teknologi - 1. til 9. klasse

Jordglobe - dag og nat

Med dette læremiddel kan man illustrere døgnets gang og jordens rotation. Det ses tydeligt, at den ene halvdel af jorden er oplyst, og den anden er mørklagt. Globen er lavet, så den bevæger sig i realtid. Altså en omgang på 24 timer = et døgn.

Spark sensorer

Biologi - 3. til 9. klasse

Spark sensorer - Indeklima og ud i felten

Dette materiale er sensorer til dataopsamling/ datalogning omkring enten indeklima på skolen eller øvelser ud i felten. Herunder forskellige vilkår i biotoper. Helt fra indskoling til udskoling.

Fødevarermangel - en af fremtidens udfordringer

Geografi - TV-optagelse

Fødevarermangel - en af fremtidens udfordringer

TV-udsendelsen "Fødevarermangel - en af fremtidens udfordringer" handler om: Hvordan bekæmper man sult i det 21. århundrede? "Horizons-BBC" ser på betydningen af ​​tørke-tolerante afgrøder og behovet for at bekæmpe fødevareusikkerhed i udviklingslandene og udviklede verden.

El fra solen

Fysik/Kemi - 7. til 10. klasse

El fra solen

Har din klasse brug for at arbejde med alternative energikilder, så kan du låne en kasse på CFU. Kassen indeholder en solcelleventilator samt en solcelle med vandpumpe. Disse kan være med til at visualisere solens energi.

Dissekeringsportalen

Naturfag

Dissekeringsportalen

Center for Undervisningsmidler faciliterer dissekering i folkeskolen og andre uddannelser. Du kan bl.a. finde:

 

06

CFU konsulenten

Tina Skivild

Tina Skivild

Pædagogisk konsulent

07

Kontakt CFU

CFU's åbningstider

Alle skoledage:

 • Mandag - Torsdag: 8:00-16:00
 • Fredag: 8:00-13:00

Besøg os i informationssamlingen, hvor vi har et eksemplar af næsten alle de boglige læremidler, du kan købe fra forlagene. Hvis du vil, kan du låne et eksemplar med hjem. Du kan også se et eksemplar af mange af de læremider, du kan låne i klassesæt.

  Informationssamlingen er åben alle skoledage og du er meget velkommen til at besøge os i vores åbningstid.

  Du finder os i både Esbjerg og Haderslev på følgende adresser:

  • Degnevej 16, 6705 Esbjerg Ø
  • Lembckesvej 7, 6100 Haderslev

   

  Udlånssamlingen

  Langagervej 5B, Jels
  6630 Rødding

  Få hjælp til dit lån

  Lån læremidler til din undervisning i mitCFU og få dem bragt ud til dig på skolen. I vores udlånssamling har vi mange forskellige typer læremider, som spænder over fysiske læremidler i klassesæt til e-bøger og tv-udsendelser fra CFU Film & TV.

  Vi hjælper dig med alt omkring dit lån af læremidler på CFU: Har du ikke fået leveret, det du har bestilt, eller har du brug for hjælp til at forlænge et lån, så kontakt os. Vi kan også hjælpe, hvis du ønsker at tegne abonnement på CFU Film& TV, hvis du har problemer med dit lån af e-bøger eller streaming af tv-udsendelser.

  08

  Nyhedsbrev

  Du kan tilmelde dig CFUs nyhedsbrev, hvor du kan markere interesseområdet Naturfag, så får du en nyhedsmail en gang i mellem.