Gå til hovedindhold

Immunologiske sår og hudlidelser (Seminar)

UC SYD Videreuddannelse

Type: Kursus

Uddannelse: Kurser i Sundhed og psykiatri

Tilmeld

Bliv opdateret med seneste viden om immunologiske sår og hudlidelser, og lær at koble det med din daglige praksis

Huden er kroppens største organ, og det bliver udsat for alt i vores hverdag. Derfor kan der også opstå mangfoldige sygdomme og lidelser i huden, som du som sygeplejerske skal kunne diagnosticere, vurdere og behandle. Det lærer du på dette kursus.

Som sygeplejerske inden for både den primære og sekundære sektor møder du ofte patienter med sår. Og i et sundhedsvæsen, som bliver stadigt mere komplekst og specialiseret, skal du holde dig ajour inden for sårbehandling, så du også kan diagnosticere og behandle immunologiske sår og hudlidelser. Det kan blandt andet være med teoretisk og praktisk viden om hudens tumorer eller viden om allergiske reaktioner og behandlingsformer.

I din undervisning sættes der fokus på det fagspecifikke indhold i relation til behandling af patienter/borgere med sår. Dit undervisningsforløb er udarbejdet i henhold til EWMAs generelle uddannelsesmål.

Hvem henvender kurset sig til?

Kurset er for dig, der arbejder som sundhedsprofessionel og selvstændigt behandler patienter med kroniske eller akutte sår i kommuner, sygehusafsnit, ambulatorier, skadestuer, lægepraksis o.lign.

Adgangskrav

For at følge kurset, skal du have en mellemlang videregående sundhedsfaglig uddannelse samt mindst 2 års relevant erhvervserfaring efter gennemført uddannelse.

Det står der i studieordningen

Formål

  • At deltagere gennem integration af praksiserfaring og en udviklingsbaseret tilgang videreudvikler de faglige kompetencer i behandling af patienter/borgere med sår.

Indhold

  • Hudens anatomi, fysiologi og epidemiologien af forskellige hudsygdomme. Diagnosticering og vurdering af almindeligt forekommende hudsygdomme.
  • Hudens allergiske reaktioner og eksem og almindeligt forekommende infektioner i huden samt principper til behandling af allergier, infektioner, hudsygdomme og redskaber til at foretage en vurdering af patienter med hudproblemer.
  • Diagnosticering og håndtering af immunologiske sår. Teoretisk og casebaseret gennemgang af hudens immunologi/inflammation/infektion. Almindeligt forekommende immunologiske sår, primære og sekundære (vaskulitter).
  • Teoretisk og casebaseret gennemgang af hudens tumorer.
  • Diagnosticering og vurdering af hudproblemer ved sårbehandling, herunder kendskab til midler til at forebygge og behandle hudsygdomme med refleksion over beslutninger omkring behandling, yderligere undersøgelse af huden, samt vurdere henvisning til specialister.
  • Hudpleje, cremer/lotioner/salver, virkningsmekanismer. Almindelige hudsygdomme og behandling og håndtering af hudsygdomme og problemhud.
Hvem er underviserne?

Maybrit Vorbjerg Nielsen, dermatologisk sygeplejerske, Marselisborg Hospital
Mads Kirchheiner Rasmussen, afdelingslæge, ph.d., Dermatologisk afdeling, Århus Sygehus
Martin Mailund Mikkelsen, læge, Ph.d., Dermatologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital