Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

Flere mænd vil være sygeplejersker på UC SYD

16 mænd er blevet til 29. Hvor 16 mænd valgte at søge ind på sygeplejestudiet på UC SYD sidste år, har 29 mænd valgt at gøre det i år. Hvor mændene sidste år udgjorde fem procent af optaget, udgør de i år 10 procent af optaget.

Publiceret:

-Vi er rigtig glade for, at mændene i højere grad har fået øjnene op for, at sygepleje ikke kun er for kvinder. Det er rigtig godt for faget og for studiet at få noget diversitet ind, siger Heidi Have, der er institutchef for sundhedsuddannelserne på UC SYD.

Fra soldat til sygeplejerske

En af de kommende mandlige sygeplejerskestuderende er Frederik Grønning Kappel. Han er 24 år gammel og har for nyligt været et halvt år i Afghanistan. Som udstationeret soldat. 

Hvis du havde spurgt mig for to år siden, om jeg gerne ville være sygeplejerske, så havde jeg grint af dig. For det er et meget feminint fag, og jeg kommer fra det stik modsatte som soldat.

Frederik Grønning Kappel

Interessen for at hjælpe andre har Frederik dog altid haft. En interesse, der bliver endnu stærkere, da han starter med førstehjælp i Forsvaret. Som siden bliver til et sygekursus på to uger. Og et sanitetskursus. Men det er først, da Frederik står ansigt til ansigt med sin største fordom – en mandlig sygeplejerske – at noget ændrer sig. 

-På en mission for Forsvaret møder jeg en af de mandlige sygeplejersker, som virkelig brænder for sit job. Og han fik skudt mine fordomme fuldstændig ned. Den forskel, som du kan gøre som sygeplejerske, er stor, siger han.

Frederik Grønning Kappel i civilt tøj - og i fuld soldateruniform
Frederik, når han er klædt i civilt tøj - og i fuld soldateruniform

Adrenalin og action

For Frederik er det ikke kun dén adrenalin, som han skal indsprøjte i en kommende patients muskel, der pirrer ham. Det er også dén adrenalin, som helt naturligt vil stige i hans blodbaner, der giver ham lysten til at søge sygeplejestudiet.

-Der er en masse action og udfordring over faget, for du skal handle hurtigt og rigtigt, forklarer Frederik.

Netop det akutte element i sygeplejen er typisk dét, som tiltrækker de mandlige studerende. 

-Mændene bliver ofte draget af den intense del af sygeplejen. Derfor er det også godt, at vi i højere og højere grad bruger simulation i undervisningen. For det appellerer til dem, og på den måde kan de få fornemmelsen af det, som de ser frem til at møde i praktikken og i jobbet, forklarer Heidi Have.  

Forbandede fordomme

Selvom Frederik selv har ændret holdning til sygeplejefaget, lever fordommene om mandlige sygeplejersker stadig. Mens kammeraterne morer sig over, at Frederik skal ind på et kvindedomineret fag, bliver der også sat spørgsmålstegn ved hans seksualitet.

Folk bliver ikke direkte forargede, når jeg siger, at jeg vil være sygeplejerske, men nogle kan godt – i sjov – sætte spørgsmålstegn ved min seksualitet. Men jeg har aldrig været bange for at sige det højt af dén grund. For min lyst til at gøre en forskel overgår folks fordomme.

Frederik Grønning Kappel

-Og jeg tror på, at mænd har meget at bidrage med. Vi kan være lige så gode til at være der for patienten og berolige dem. Selv vil jeg gerne være en åben og snakkesaglig sygeplejerske, som virkelig fokuserer på at skabe den gode relation, fortsætter han.

Erfaring med at skabe gode relationer har Frederik fra Forsvaret. For den seneste mission til Afghanistan var med et fredsbevarende formål, og her var fokus på at servicere de lokale. 

-Sygepleje er en service, man udfører for samfundet. Vi er staten eller det offentlige udadtil – ligesom inden for Forsvaret. Begge steder har man en forpligtelse til at gøre sit bedste, og dét kan mænd lige så vel som kvinder, uddyber han.

Budskaber, som også lyder godt i Heidi Haves ører. Og som hun mener, at UC SYDs mandlige studerende har været gode til at dele.

-Vi har i forvejen nogle gode mandlige rollemodeller på studiet. Og vi håber og tror, at det har en betydning, når de går ud og snakker åbent om studiet og faget generelt. Det kan være med til at bryde fordommene, forklarer hun.

Michael Frikke står med mundbind og plastikkittel på.
Michael Frikke er én af dem, som har fortalt åbent om at være mandlig sygeplejerskestuderende

Værn om mændene

Derfor ligger den største opgave også i at passe godt på de mandlige studerende. Så de trives og ikke falder fra, fordi de – trods den positive udvikling – stadig er i mindretal på studiet.

Det er blevet nemmere at skabe et godt studiemiljø for mændene, nu hvor de udgør 10 procent af optaget. Men vi skal kigge på, hvordan vi bedst fordeler dem på holdene. Umiddelbart tænker jeg, at det kan give mening at samle dem, så de har glæde af hinanden

Heidi Have, institutleder på sundhedsuddannelser

Frederik føler sig nu ret sikker på at gøre uddannelsen færdig. Han har nemlig planer for fremtiden. 

-Jeg vil rigtig gerne prøve at arbejde som sygeplejerske i andre lande. Om det så er Grønland, Norge eller Færøerne. Min største drøm er dog at blive udsendt, men jeg har en kæreste, som jeg også skal tage hensyn til.

Frederiks kæreste har både skullet tackle savn og bekymringer, mens han var udsendt til Afghanistan. For risikoen for, at noget går galt, er der jo altid. 

-Jeg faldt dog først, da jeg kom hjem til Karup Lufthavn, siger Frederik, mens han griner lidt. 

-Altså helt bogstaveligt talt. Jeg faldt på ét knæ og spurgte hende, om hun ville gifte sig med mig. Så nu har hun helt sikkert noget at skulle have sagt om mine fremtidsplaner.

LÆS OGSÅ: Flere tilbydes studieplads på UC SYD