Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

Oplevelser fra Bratislava

Ove Outzen deltog på IAEVG konferencenn om ”gefundenes Fressen” og blev optaget af, hvordan vi skal vejlede i et fremtidigt samfund, som vi ikke kender rammerne for og med stor usikkerhed som konsekvens.

Publiceret:

Det er 10. september, og jeg forlod Copenhagen Airport for 1½ time siden og sagde farvel til blæst og regn. Sammen med tre kolleger er jeg på vej til konference i Bratislava.

Da vi træder ud fra Wiens Airport skinner solen fra en skyfri himmel, og der er fine 23 grader. Efter lidt besvær finder vi den taxi, vi har bestilt hjemmefra og begynder den 65 kilometer lange tur mod den slovakiske grænse. 

Ældgammel østeuropæisk kultur og vesteuropæiske træk

Længe før vi når grænsen får vi øje på Bratislavas skyline. Den er ny, de fleste af de høje bygninger er bygget efter Murens fald i 1989 og adskillelsen af det tidligere Tjekkoslovakiet i de to nye stater, Tjekkiet og Slovakiet i 1994.

Dermed forener Bratislava på den ene side en ældgammel østeuropæisk kultur, som den har formet sig i byerne langs Donau og på den anden side mange af de vestlige træk, som er indoptaget i Østeuropa. Vores hotel demonstrerer med sin beliggenhed midt i byen og flotte værelser dette faktum.

Målet for vores rejse er den internationale vejlederkonference ”Career Guidance for Inclusive Socity fra onsdag 11. til fredag 13. september. Konferencen finder sted på Det økonomiske Universitet, hvor vi er samlet 542 vejledere og forskere fra ikke mindre end 46 lande.

Tema: gefundenes Fressen

Jeg underviser i modulet Vejledning og samfund. Konferencens tema var ”gefundenes Fressen”: hvordan skal vi vejlede i et fremtidigt samfund, som vi ikke kender rammerne for og med stor usikkerhed for som konsekvens? Jessie Koen fra University of Amsterdam udtrykte det på denne måde:

Fremtidens arbejde kan forbedre jobmulighederne og fleksibiliteten for de ansatte og for organisationer, men det kan ikke undgås, at der samtidig vil optræde omkostninger. Ansatte vil i stigende grad opleve usikkerhed i relation til kontinuiteten og stabiliteten i deres ansættelse. Sådanne følelser af usikkerhed kan desværre føre til stress, dårligere helbred, og ringere karriereperspektiver. Samtidig vil vi opleve, hvordan ansatte vil reagere helt forskelligt i forhold til disse trusler. Hvordan kan vi i vores vejledning være med til at give disse ansatte en oplevelse af jobsikkerhed på trods af disse trusler?

Jessie Koen

University of Amsterdam

Allerede i dag oplever mange af de jobkonsulenter, der deltager i mit modul, hvordan der stilles krav til ansatte, som de i stigende grad har vanskeligheder med at opfylde – og med usikkerhed og stress som resultat.

Guiding Circles som en tilgang til karrierelæring

En af de oplægsholdere, der levende fortalte konkret om vejledningsmuligheder med henblik på karriereudvikling  - det vi kalder karrierelæring - var den canadiske forsker fra University of British Columbia Norman Anderson. Han holdt et spændende og fængslende oplæg om Guiding Circles som en tilgang til karrierelæring.

Guiding Circles is an interactive, flexible and fun approach to career development. It helps guide participants through the process of self reflection, career exploration and decision making

Normann Anderson

University of British Columbia

Idéen med Guiding Circles er, at deltagerne i et udviklingsforløb med stort engagement og øvelser (dynamiske, fleksible, kreative og morsomme) sættes i gang med refleksionsprocesser over deres muligheder. Norman Anderson i sin fremlæggelse en fin repræsentant for det dynamiske, kreative og morsomme i tilgangen. 

Fredag kl. 14 holdt vores taxi foran universitetet og turen gik via Wien tilbage til København – mæt af tankevækkende oplæg og oplevelser og mange nye indtryk om vejledning  fra store dele af kloden som vi tager med hjem til UC SYD.

Se billeder fra IAEVG konferencen og læs mere om Diplom i uddannelses, erhvervs- og karrierevejledning.