Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

Er du ensom? vandt

De studerende bag projektet Er du ensom? vandt, da UC SYD fredag den 5. april kårede den bedste tværprofessionelle idé på Campus Esbjerg. 

Publiceret:

Er du ensom? vandt

De studerende bag projektet Er du ensom? vandt, da UC SYD fredag den 5. april kårede den bedste tværprofessionelle idé på Campus Esbjerg. 
Kåringen skete som afslutning på en projektuge, hvor studerende på tværs af uddannelser har samarbejdet om at løse konkrete problemstillinger. 

Ensomme studerende
Vinderholdet, der dystede mod  fire andre grupper, havde valgt at tage fat på emnet ensomhed, og hvordan man kan forebygge og tackle ensomhed blandt studerende på en uddannelsesinstitution.

Det var gruppens egne erfaringer med ensomhed, der i første omgang fik dem til at vælge lige netop dette emne. Efterfølgende opdagede gruppen hurtigt, at ensomhed er et stort og stadigt stigende problem blandt studerende. Det viser både nationale og regionale undersøgelser, og også deres egen undersøgelse blandt studerende på UC SYD bekræftede dette. Her svarede 33% af 250 studerende, at de følte sig ensomme ved studiestart.

Jeg flyttede selv til Esbjerg i forbindelse med min uddannelse, og her fandt jeg virkelig ud af, hvor svært det kan være at skabe netværk og relationer. Også selvom der er mange arrangementer for studerende

Line, jordemoderstuderende på UC SYD

Vinderholdet er du ensom

Vinderholdet: Line, jordemoderstuderende. Anne Mette, administrationsbachelorstuderende. Amra, socialrådgiverstuderende. Maibritt, socialrådgiverstuderende. Rikke, ergoterapeutstuderende

Aktiviteter er der nok af
Gruppen undersøgte nemlig, hvordan det kan være, at ensomhed er et problem, når der findes et hav af tilbud og arrangementer til studerende.

Vi fandt ud af, at hvis man ikke har nogen at følges med, så tager man heller ikke med til arrangementerne, og det kender vi faktisk også fra os selv. Det føles nok for utrygt, og derfor er flere arrangementer og tilbud heller ikke løsningen på ensomhedsproblemet.

Anne Mette, administrationsbachelorstuderende på UC SYD

Tale om tabuet
Gruppens forslag er i stedet, at man som uddannelsessted sørger for at fortælle de studerende, lige når de starter på en uddannelse, hvad ensomhed er, og hvad man kan gøre ved det, hvis man oplever det.

Vi tror, det er vigtigt, at vi får kommunikeret ud til de studerende, at ensomhed er et reelt problem, som mange oplever i deres studietid. Hvis man fx ved studiestart laver en velkomstpakke til de studerende med forskellige relevante oplysninger, kunne man også her sørge for at lave en pjece, der handler om ensomhed. Både så man ikke føler skam over at føle sig ensom, og også så man bliver tidligt bevidst om det og kan gøre noget ved det.

Rikke, ergoterapeutstuderende på UC SYD

Projektgruppen håber, at man kan hjælpe de studerende til at tale om ensomhed ved at normalisere det.

vinderne ensomhed

Ensomhed er en oplevelse rigtig mange kender til i perioder af deres liv, og det tror jeg er vigtigt at fortælle til os, der er studerende; at følelsen er ret almindelig.

Line, jordemoderstuderende på UC SYD

Online platform

Samtidig foreslog gruppen, at man skaber en platform online, så de studerende nemmere kan finde relationer og netværk blandt andre studerende – måske også på tværs af uddannelsesretninger.

Alle studerende på UC SYD bruger et intranet, hvor man sagtens kunne lave et virtuelt rum, der gør det nemmere at skabe nye relationer. Det kan være, at man kan søge efter andre studerende, der deler den samme interesse som en selv eller kan spørge om nogen vil med til et arrangement.

Amra, socialrådgiverstuderende på UC SYD

vinderne ensom

Et enigt dommerpanel

Det var et enigt dommerpanel, der valgte dagens vindere. De roste gruppen for at have lavet et grundigt forarbejde, hvor de både inddrog nationale og regionale undersøgelser og lavede deres egen lokale undersøgelse på UC SYD.

Om prisoverrækkelsen
5 projekter var blevet udvalgt til at dyste om prisen som bedste tværprofessionelle projektidé. Projektgrupperne var sammensat af studerende fra uddannelserne til administrationsbachelor, ergoterapeut, fysioterapeut, pædagog, jordemoder, socialrådgiver og sygeplejerske.

Dommerpanelet bestod af

  • Britta Martinsen, studieleder på socialrådgiveruddannelsen, UC SYD
  • Claus Julius Blomgreen, Backboneleder i Medvind i Østerbyen
  • Herdis Povlsgaard, leder af Projekt og Udvikling, Esbjerg Kommune

Se alle vores uddannelser

På UC SYD kan du vælge mellem 16 forskellige uddannelser, som alle tager udgangspunkt i virkeligheden. Her kan du tage et kig på, hvilke uddannelser du kan tage på vores forskellige campusser - og hvilke uddannelser vi udbyder, ud fra dine interesse områder.