Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

Fra skibskok til diplom i ernæring og sundhed: Anne tager bøgerne med ud på havet

38-årige Anne Nielsen er uddannet kok og arbejder på et skib. Men det har ikke afholdt hende fra at kaste sig over en diplomuddannelse – for dén foregår online, og derfor kan hun studere på havet.

Publiceret:

På et skib i de danske farvande arbejder 38-årige Anne Nielsen fra Hirtshals. Hér sammensætter hun de helt rigtige råvarer og skaber gode smagsoplevelser for besætningen ombord.

Siden 2014 har hun arbejdet som kok for Søfartsstyrelsen, og det gør hun stadig med glæde.

Men da tanken om efteruddannelse en dag dukkede op, besluttede hun sig alligevel for ikke at lade den drukne.

På mit arbejde er jeg vant til at arbejde meget alene, når jeg kokkererer i Kabyssen. Google er min primære sparringspartner, og derfor tænkte jeg, at uddannelse kunne sikre, at jeg ikke går i stå, men bliver ved med at udvikle mig.

Anne

Studerende på Ernæringsfaglig diplom

-Der er også det helt fysiske i, at jeg skal arbejde, til jeg er 73 år. Hvis Søfartsstyrelsen og jeg en dag skal i hver vores retning, er det skønt at have et andet kort på hånden. Så en efteruddannelse bliver min forsikring for fremtiden, fortsætter Anne.

Online-mulighed på UC SYD

Efter en snak med Studievalg.dk sporede Anne sig ind på den ernæringsfaglige diplomuddannelse. Og så var hun slet ikke i tvivl.

-Jeg vidste, at det skulle lugte af kost, fordi jeg både har en faglig og personlig interesse i emnet. Og samtidig tror jeg også, at der bliver et større og større behov for viden på området. For vi rører os generelt mindre, folk bliver mere og mere stressede, og så er det nemt og billigt at købe junkfood, forklarer hun.  

Fordi Anne har en periode med flere sammenhængende fridage, når hun er hjemme fra skibet, tænkte hun, at jobbet sagtens kunne kombineres med et studie. Men helt så nemt gik det ikke.

-På mange af diplomuddannelserne krævede det fysisk fremmøde, og idet jeg sejler, kan jeg ikke møde op. Så jeg ringede rundt til steder, hvor det var mere online-baseret, og hér kom jeg i kontakt med Pia Assenholm fra UC SYD, og hun har været virkelig god og tålmodig med at hjælpe én som mig, der ikke vidste en skid i forvejen, fortæller Anne og griner.

Og selvom hun i forbindelse med corona-situationen har hørt mere kritik end ros af online-undervisning, er Anne kun blevet positivt overrasket efter at have fuldført 1. modul.

Jeg er imponeret over, hvor godt det har fungeret med undervisningen, og jeg er virkelig fortaler for at tage modulerne online. På den måde er det også lykkedes mig at tage bøgerne med ombord og deltage i undervisningen fra skibet.

Anne

Studerende på Ernæringsfaglig diplom

-Hvis arbejdet alligevel er kommet i vejen, har min underviser Marianne Skaarup optaget lektionen til mig. Og jeg har fået lov til at aflevere en opgave senere. Det beviser blot, hvor stor fleksibilitet der er på studiet, og det er virkelig vigtigt for at få hverdagen til at hænge sammen, tilføjer hun.

Fra håndværker til akademiker

Kvaliteten af online-undervisningen er ikke det eneste, som er kommet bag på Anne. Også dét, at hun som håndværker er i stand til at læse en akademisk uddannelse, har overrasket hende positivt.

Jeg er jo kommet med en noget anden baggrund end mine medstuderende. Og jeg har derfor været meget spændt på, om jeg kunne klare mig igennem en akademisk uddannelse som håndværker. Men indtil nu er det jo gået rigtig godt, og det har også givet mig mere selvtillid.

Anne

Studerende på Ernæringsfaglig diplom

Inden opstarten på studiet har det blandt andet krævet et kursus i Word og et akademisk skrivekursus. Sidstnævnte tog i første omgang pusten fra Anne, men så fik hun sig heldigvis endnu en opmuntrende snak med Pia Assenholm.

-Da jeg kørte hjem fra det akademiske skrivekursus, tænkte jeg: ’Det klarer jeg aldrig’. Jeg følte mig virkelig som ’kokken fra Nordjylland’, men Pia beroligede mig. Og så snart jeg kom i gang med undervisningen, begyndte dét, jeg havde lært på kurset, heldigvis at give mening.

Og hér understreger Anne vigtigheden af at række ud til de mennesker, som er tilknyttet uddannelsen. For der er meget hjælp at hente.

Du bliver nødt til at bede om hjælp undervejs i studiet. Specielt, hvis det er fremmedland, som det har været for mig. Og så har det bare været så skønt at blive mødt af mennesker som Pia og Marianne, der har stået klar til at hjælpe med det samme.

Anne

Studerende på Ernæringsfaglig diplom

-Marianne er en fantastisk underviser. Ikke nok med, at hun er dygtig, så forstår hun også at motivere og berolige os. Og hun har haft en forståelse for min baggrund og været god til at favne os alle, tilføjer hun.

Nye muligheder på jobbet – og nye jobmuligheder

Der er stadig et stykke vej endnu, før Anne står med en fuld ernæringsfaglig diplomuddannelse. Men hun føler allerede, at hun tager meget ny viden med fra modulet i Human ernæring og sundhedsfremme. Blandt andet hvorfor vi spiser, som vi gør – med fokus på livsstilssygdomme som diabetes og hjertekarsygdomme. 

Og så har hun dykket ned i vejledningsmetoder, samtaleteknikker, og hvordan hun bedst kan motivere andre til at leve sundere. Alt sammen noget, som hun med fordel kan integrere i sit nuværende job som skibskok.

-Jeg forsøger at hive nogle af de ting, uddannelsen har lært mig, med ind i jobbet. Små ting som at skifte til en mere fedtfattig mælk og tilføje skjulte grøntsager til de mere klassiske retter, fortæller Anne og fortsætter:

Samtaleteknikkerne fra uddannelsen har også lært mig at så nogle frø. Her forsøger jeg at opmuntre mine kolleger, og det betyder, at flere er begyndt at fylde mere grønt på tallerkenen. Det er de små sejre, der tæller.

Anne

Studerende på Ernæringsfaglig diplom

Lige nu lever Anne højt på de små sejre. Og hun trives i jobbet som skibskok og er taknemmelig for Søfartsstyrelsens støtte i forbindelse med efteruddannelsen. 

Men hun er også glad for, at den ernæringsfaglige diplomuddannelse åbner op for, at hun kan bruge sin faglighed på endnu flere måder.

Uddannelsen åbner op for, at jeg på sigt kan tage ud til virksomheder og vejlede medarbejderne i god og sund ernæring. Jeg har et ønske om at bidrage med min viden og motivere andre til at leve et sundere liv – og derfor glæder jeg mig helt vildt til at komme i gang med næste modul.

Anne

Studerende på Ernæringsfaglig diplom

Ernæringsfaglig diplom

Vil du lære at varetage komplekse og udviklingsorienterede opgaver inden for det ernæringsfaglige felt? Eller videreudvikle din egen praksis? Så er den ernæringsfaglige diplomuddannelse lige noget for dig.