Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

Mad Aktion – innovativ og gratis efteruddannelse til madkundskabslærere

Mad Aktion er en efteruddannelse til dig, der underviser i madkundskab på en folkeskole*, og som gerne vil blive endnu bedre til det!

Måske synes du - som mange andre madkundskabslærere - at det er svært at koble teori og praksis i din undervisning? Det kan også være, du finder den eksperimenterende, problemorienterede og medbestemmende fagdidaktik, der knytter sig til valgfaget, udfordrende? Eller måske er du usikker på at føre dine madkundskabselever til prøve?

Alt det bliver du bedre til på Mad Aktion!

Uddannelsen er tilrettelagt som et aktionslæringsforløb. Det betyder, at dele af uddannelsen foregår i selve din undervisning, hvor du skal eksperimentere, afprøve og reflektere over egen undervisningspraksis. Derudover vil du møde din lokale landmand eller producent, og så skal du på Fagfestival i Madkundskab.

Uddannelsen er særligt målrettet lærere, der underviser i madkundskab som valgfag i udskolingen, men alle madkundskabslærere ansat på en folkeskole er velkomne.

*Mad Aktion er støttet af Folkeskoledonationen fra A.P. Møller Fonden, og det er derfor en forudsætning for deltagelse, at man er ansat på en folkeskole. Vi har desværre ikke mulighed for at dispensere fra dette krav.

Om uddannelsen

  • Periode : Skoleåret 2024/25, uge 34 2024 til uge 12 2025
  • Pris : Gratis - Skolen skal selv dække omkostninger til deltagernes transport og vikardækning.
  • Udbyder : UC SYD og Madkulturen

 

Formål med uddannelsen

Det primære formål med Mad Aktion er at sikre, at de deltagende madkundskabslærere i højere grad kan gennemføre en problemorienteret, eksperimenterende og medbestemmende undervisning, som både motiverer eleverne til madkundskabsundervisningen, og samtidig gør både lærere og elever klar til valgfagsprøven. 

Uddannelsens indhold og opbygning

Mad Aktion er struktureret som et aktionslæringsforløb, som fordrer observation og refleksion over egen praksis gennem hele uddannelsen. Mad Aktion vil derfor være en kombination af uddannelsens moduler og at udvikle egen undervisning gennem aktionslæring imellem uddannelsen moduler. Mad Aktions moduler er en kombination af uddannelsesdage, gæstelærerbesøg på deltagernes skoler, webinarer og en regional madfestival. 

Mad Aktion er en 1-årig efteruddannelse

Uddannelsen er fordelt over syv moduler i løbet af et skoleår.
Uddannelsen udbydes hvert år over en treårig periode og indeholder et selvstændigt kompetenceområde hvert år.
Det kommende års kompetenceområde er ’Fødevarebevidsthed’. 

  • Skoleåret 2023/24: Mad og sundhed
  • Skoleåret 2024/25: Fødevarebevidsthed
  • Skoleåret 2025/26: Måltider og madkultur

Kompetenceområdet madlavning vil være gennemgående alle tre år.

Tilmelding sker hvert år

Tilmelding til det kommende skoleår gælder kompetenceområdet ‘Fødevarebevidsthed’. Deltagere kan efter eget valg deltage i flere skoleår i træk. 

Opbygning år 2 (skoleår 2024/25):

Når du tager efteruddannelsen Mad Aktion, skal du deltage i følgende:

  • Modul 1:  Webinar uge 34, torsdag den 22. august 2024, kl. 13-15
  • Modul 2: Professionshøjskoledag 1, uge 37, torsdag den 5. september 2024, kl. 8.30-15.30
  • Modul 3: Professionshøjskoledag 2, uge 40, torsdag den 3. oktober 2024, kl. 8.30-15.30
  • Modul 4: Uddannelsesdag på egen skole med gæstelærer uge 1-7 (lærerne booker selv)
  • Modul 5: Webinar uge 3, torsdag den 16. januar 2025, kl. 13-15
  • Modul 6: Fagfestival i Madkundskab, uge 6, torsdag den 06. februar 2025, kl. 8.30-15.00
  • Modul 7: Professionshøjskoledag 3, uge 12, torsdag den 20. marts 2025 kl. 8.30-15.30

Mellem hvert modul skal deltagerne arbejde med at udvikle, afprøve og evaluere egen undervisning gennem aktionslæring. 
Uddannelsesdage afholdes på UC SYD. Her bliver lærerne klædt fagligt og didaktisk på til at varetage undervisning inden for et af fagets udvalgte kompetenceområder gennem den eksperimenterende, medbestemmende og problemorienteret undervisningsmetode. 

Praktisk uddannelsesdag på egen skole:

Hver skole/lærer får mulighed for at bestille et besøg af en madfaglig gæstelærer, som kommer med et faglig oplæg, aktivitet og madfagligt input.

Madfestival:

Afholdes på UC SYD for lærerne og deres elever. Deltagerne får mulighed for at demonstrere og eksperimentere med deres erfaringer fra egen undervisning og bliver klædt på til valgfagsprøven. 

Målgruppe

Lærere, der underviser eller gerne vil undervise i madkundskab valgfag. 

Tilmelding

Ved tilmelding lægges der op til, at min. 2 lærere på samme skole tilmelder sig uddannelsesforløbet. Det er dog ikke et krav for deltagelse at være mere end 1 lærer repræsenteret pr. skole.
Find tilmeldingen nederst på denne side.

Pris

Deltagelse er gratis*
*Den deltagende skole skal dække udgifter til transport og vikardækning af den/de pågældende lærer(e).

Praktisk info

Deltagerne får løbende udleveret undervisningsmateriale. Ved hver uddannelsesforløbs afslutning udleveres et diplom. Alle moduler der afholdes på UC SYD er inkl. forplejning.

Læs mere på www.madkulturen.dk/madaktion

Mad Aktion udvikles og gennemføres i samarbejde mellem Madkulturen og professionshøjskolerne KP, UCL, UCN, UCSYD, VIA UC og PH Absalon. I skoleåret 2024/25 udbydes Mad Aktion fire steder i landet.

 Spørgsmål til uddannelsen

Madkulturen: cgj@madkulturen.dk
UC SYD, Lone Houmann Holst: lhho@ucsyd.dk

De vigtige detaljer

På nedenstående side finder du alt, hvad du skal vide om til- og afmelding til vores efter- og videreuddannelsesmoduler, samt eksamener og udgifter. 

Er du interesseret i at få op til 10.000 kr. årligt til videreuddannelse? Så læs mere her.

Tilmeld dig her

Mad Aktion – innovativ og gratis efteruddannelse til madkundskabslærere

Nedenfor kan du se hvor og hvornår, vi udbyder modulet. Tryk på + for mere information