Gå til hovedindhold

Hvad er en professionsbachelor?

Tag en bacheloruddannelse, hvor teori og praksis går hånd i hånd

Uddannelsestyper - hvad passer til dig?

Der er stor forskel på, hvordan uddannelser er bygget op. Læser du på universitetet, vil du for eksempel blive undervist på større hold, og undervisningen vil typisk foregå som forelæsninger. Omvendt vil du på en professionshøjskole opleve undervisning på mindre hold, hvor teorien hele tiden sættes i relation til praksis; altså den virkelighed, du skal ud og arbejde i. Under uddannelsen vil du også komme i praktik.

Det kan derfor være en god idé at overveje, hvilken type af uddannelse der passer bedst til dig. 

Hvad er en professionsbachelor?

Der findes to typer bacheloruddannelser: 

  • En akademisk bachelor, som typisk læses på universitet, og hvor det teoretiske er i fokus.
  • En professionsbachelor, som typisk læses på en professionshøjskole, og hvor praktikken og at lære at anvende og omsætte teorien i praksis, er i fokus.

Begge bachelortyper varer typisk 3 1/2 år og begge giver adgang til videregående uddannelser som f.eks. kandidatuddannelser.

Hvorfor skal du overveje en professionsbachelor?

Profession

Du uddanner dig til en bestemt profession. Det vil sige, at du uddanner dig til et bestemt fag eller erhverv. Du ved altså, hvad du "bliver" og kan derfor også nemmere sælge dig selv, når du en dag er færdiguddannet og skal have et arbejde.

Praktik

Du bliver ikke kun klædt på med teori, du skal også ud og afprøve teorierne i den virkelige verden løbende igennem uddannelsen. Det gør, at du som færdiguddannet professionsbachelor er rustet til at gå direkte ind i dit første job. Du har nemlig allerede en masse erfaring.

Videreuddannelse

En professionsbachelor giver dig direkte adgang til en vifte af kandidat- og masteruddannelser. Ønsker du på et tidspunkt at læse videre, kan du derfor til enhver tid gøre dette.

Det er fedt det her med, at jeg allerede har noget erfaring gennem praktikken, selvom jeg er helt nyuddannet.

Nikolaj, fysioterapeutstuderende på UC SYD

Hvem er UC SYD?

står for University. C står for College. UC SYD er region SYD's University College. Et University College er det samme som en professionshøjskole.

Hvad er en professionshøjskole?

En professionshøjskole er en uddannelsesinstitution for mellemlange, videregående uddannelser. Uddannelserne varer mellem 3 ½ og 4 år. Uddannelserne giver dig titlen som professionsbachelor.

Hvad betyder profession?

Profession betyder i bred forstand det arbejde, som en person lever af eller er uddannet til at udføre.

Profession kan dog også betyde et erhverv/et fagområde/et job, som udføres af mennesker med samme uddannelsesmæssige baggrund (og derfor samme faglige kompetencer).

UC SYD's uddannelser er professionsuddannelser, fordi vi uddanner sygeplejersker, pædagoger, jordemødre, lærere osv., som alle har særlige faglige kompetencer til at arbejde indenfor et bestemt fagområde: Sygeplejersken uddanner sig til at arbejde inden for sundhedsområdet, læreren til at arbejde indenfor skole- og undervisningsområdet osv. 

Andre erhverv, fx direktører, arbejdsledere, butiksassistenter og rengøringsassistenter, har ingen fælles uddannelsesmæssig baggrund og kan derfor ikke i snæver forstand betegnes som professioner.